Portugal

Fietsen in Portugal

Fietsen

Welkom in het land van schapenboeren en ontdekkingsreizigers! Waar grote kathedralen naast Moorse paleizen staan. In het fascinerende Portugal maken we een fietstrektocht langs de ruige kust van Alentejo en de Algarve. Kijk je tijdens het fietsen om je heen, dan zie je de golven tegen de immense kliffen beuken. Onderweg overnachten we in verschillende accommodaties. Zin in een sportieve uitdaging? Stap dan op de fiets en ontdek de Rota Vicentina!

Fietsvakantie-Portugal - 10 Fietsvakantie-Portugal - 11 Fietsvakantie-Portugal - 12 Fietsvakantie-Portugal - 13 Fietsvakantie-Portugal - 14 Fietsvakantie-Portugal - 2 Fietsvakantie-Portugal - 3 Fietsvakantie-Portugal - 4 Fietsvakantie-Portugal - 5 Fietsvakantie-Portugal - 6 praia-da-marinha-1786783_960_720 Fietsvakantie-Portugal - 7 Fietsvakantie-Portugal - 8 Afbeelding 302 Fietsvakantie-Portugal - 9

Beschrijving

Ritme van de pedalen

Langs de uitgestrekte kustlijn van Portugal loopt de Rota Vicentina, een ruim 300 kilometer lange fiets- en wandelroute. De route combineert prachtige stukken kust met indrukwekkend binnenland. We beginnen in het prachtige stadje Santiago do Cacém. Op de heuvel liggen de resten van een tempelierskasteel uit vervlogen tijden. Al fietsend ontdekken we steeds meer van het diverse landschap. Machtige kliffen rijzen op uit het helderblauwe water van de Atlantische oceaan. Het ritme van onze pedalen stemt zich automatisch af op het ruisen van de golven. We passeren witte dorpjes en havens waar de tijd heeft stil lijken te staan. Verder langs de route worden we omsloten door de glooiende heuvels van het binnenland en fietsen we langs olijfbomen en typische kurkeiken. Op de lokale markt van een vestingstadje vinden we deze kurk omgetoverd tot tassen, armbanden en andere souvenirs. ’s Werelds koploper op het gebied van kurkproductie laat zien dat je met dit materiaal véél meer kunt dan alleen je wijnfles luchtdicht maken.

Moorse vestigingen

Al fietsend doorkruisen we het natuurreservaat Vicentine, met zijn schat aan unieke flora en fauna. Meer richting het zuiden liggen ruim 300 menhirs verspreid in het glooiende landschap. De Moorse vestingen die hier tegen de kust aan liggen, beschermden de bevolking tegen piraten. We nemen ook de tijd om ‘naast de pedalen’ te genieten van de rijke cultuur en historie van Portugal. Overal zijn typische Azulejos te vinden; keramieken tegels die oude fabels of het leven van patroonheiligen uitbeelden. We eindigen onze tocht ‘aan het einde van de wereld’, in Kaap Vincent. Schitterende kliffen markeren deze meest zuidwestelijke punt van Europa.

Zeebriesje

Fietsen door het zuidwesten van Portugal betekent veel zon en een heerlijk zeebriesje. Oftewel, perfecte omstandigheden om te fietsen. We bivakkeren onderweg in verschillende accommodaties. Overdag nemen we onze bagage mee op de fiets en laten we ons verrassen door alles wat we onderweg tegenkomen. Een goede conditie is noodzakelijk voor deze fysiek uitdagende tocht. Op vrijdagavond 22 september vindt er (verplichte) voorontmoeting plaats, waarbij je de reisleider en elkaar ontmoet en al je vragen kunt stellen over deze fietstocht.

Reisdetails

Inbegrepen

 • overnachting in verschillende accommodaties
 • retourvlucht
 • belastingen en toeslagen
 • gebruik van hybride fietsen of MTB's 
 • bagagedragers voor en achter, stuurtas + 2 fietstassen 
 • reisleiding

Niet inbegrepen

 • maaltijden en consumpties
 • excursies en entreegelden
 • evt. naheffing luchthavenbelasting 
 • CO2-compensatie vlucht €11,74 p.p. (optioneel)
 • boekingskosten €23,-

Reiskaart

Transport en verblijf

VERVOER

Je vliegt van Nederland naar Portugal v.v. Je dient op eigen gelegenheid naar en van de Nederlandse luchthaven te reizen. De reisleiding zal in de kennismakingsbrief een duidelijke verzameltijd en -plaats aangeven. Houd er rekening mee dat je in ieder geval 2½ uur voor vertrek aanwezig moet zijn. Het is belangrijk dat je je tijdig opgeeft voor deze reis. Circa drie maanden voor aanvang van de reis zijn we vaak genoodzaakt niet gebruikte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappijen. Tickets zijn dan alleen nog op aanvraag en de kans bestaat dat er geen plaats meer is of dat de prijs van de tickets is gestegen.

VERBLIJF

We verblijven in een verschillende eenvoudige accommodaties op de route; we slapen in twee- of driepersoonskamers.

Praktische informatie

OMGEVING

We fietsen langs de zuid-westkust van Portugal, over de Rota Vicentina. Deze start in het plaatsje Santiago do Cacém en eindigt 230 kilometer lager in het mooie Sao Vicente. Onderweg genieten we van de ruige kust, de schilderachtige vissersdorpjes en het schitterende binnenland. Een fietsreis die absoluut niet zal vervelen! 

TYPE REIS

Dit is een bijzondere fietsreis door het zuidwesten van Portugal. Er wordt deze reis bijna elke dag een traject gefietst met een dagafstand van zo'n 30 tot 50 kilometer. We fietsen van accommodatie naar accommodatie. De dagafstanden zijn gemiddeld genomen niet erg lang, maar de route is vrij pittig door alle hoogteverschillen en doordat het grootste gedeelte van de paden onverhard is. Onderweg nemen we de tijd om de omgeving te ontdekken en is er ruimte voor ontspanning en ontmoeting. We fietsen een zonnige route, en omdat er een constant zeebriesje waait is dit ideaal fietsweer.

FIETS

Tijdens onze reis hebben we een hybride fiets of mountainbike tot onze beschikking, inclusief bagagedrager en twee grote fietstassen. Je bagage vervoer je zelf op de fiets, er gaat bij deze reis dus geen busje mee om de spullen te vervoeren.

MAALTIJDEN

Maaltijden zijn niet bij de prijs inbegrepen. In de accommodaties zullen we (waar mogelijk) met elkaar de maaltijden bereiden. Reken op circa € 10,- p.p. per dag voor de maaltijden. Ook ben je vrij om uit eten te gaan.

KLIMAAT

Het zuidwesten van Portugal kent een van de meest stabiele klimaten in de wereld. Dit houdt vooral in: zon! Samen met het vrijwel constante zeebriesje levert dit meestal heel aangenaam weer om te fietsen, ook in oktober.  Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Valuta
In Portugal kun je gewoon met de euro betalen. Geld opnemen kan bij de geldautomaten met behulp van je pinpas.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij onze organisatie terecht. Als je vaker op reis gaat kun je bij ons ook een doorlopende reisverzekering afsluiten. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Een annuleringsverzekering afsluiten is vijf dagen na boeking niet meer mogelijk.

Voor een bezoek aan Portugal heb je geen vaccinaties nodig.

Reisdocumenten
Voor Portugal heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

MEER WETEN?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites: