Nederland

4-seizoenen wandeldagen Nederland

Activiteit

Elk jaar hebben onze seizoenswandelingen een ander thema. Dit jaar lopen we langs oude spoorlijnen die niet meer in gebruik zijn. De wandelingen voeren ons langs landgoederen, over oude bruggen, dwars door de bossen en langs een voormalige vliegbasis. Van het halvezolenlijntje tot de baronnenlijn en van de kersenbaan tot de forenzenlaan… Dit worden vier unieke wandelingen onder het thema ‘spoorlopen’! Kees de Heer, ervaren gids van A Rocha, neemt je mee op pad en brengt de geschiedenis tot leven. Kies een seizoen uit en wandel mee, of ga voor de complete ervaring en wandel alle seizoenen rond! 

Seizoenswandeling-Nederland - 1 Seizoenswandeling-Nederland - 10 Seizoenswandeling-Nederland - 11 Seizoenswandeling-Nederland - 12 Seizoenswandeling-Nederland - 14 Seizoenswandeling-Nederland - 15 Seizoenswandeling-Nederland - 2 Seizoenswandeling-Nederland - 131 Seizoenswandeling-Nederland - 3 Seizoenswandeling-Nederland - 4 Seizoenswandeling-Nederland - 5 Seizoenswandeling-Nederland - 6 Seizoenswandeling-Nederland - 7 Seizoenswandeling-Nederland - 8 Seizoenswandeling-Nederland - 9

Beschrijving

Bij deze serie seizoenswandelingen wandel je door vier verschillende landschappen, steeds in het bijpassende seizoen. Iedere wandeling voert grotendeels via een niet meer gebruikte spoorlijn. We wandelen met het boek 'Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland' in de hand, vandaar dat we kiezen voor het thema ‘Spoorlopen’. De dagtochten worden begeleid door een enthousiaste natuurkenner van A Rocha: Kees de Heer. Hij is bioloog en freelance journalist en gidst ons door de gebieden heen. Onderweg strijken we neer bij een restaurant voor een kopje koffie of thee. Een leuke gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en een sportieve dag te beleven! 

Lentewandeling: Langs de Kersenbaan 

De lentewandeling voert langs de Kersenlijn, ofwel Fruit-Express: de oude spoorlijn Amersfoort-Kesteren. We starten in de binnenstad van Amersfoort en daarna wandelen we langs de Heiligenbergerbeek, door eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen. Onderweg zien we schitterende voorjaarsbloeiers om ons heen. We belanden bij een kaarsrecht spoorlijntraject en uiteindelijk komen we via het Valleikanaal bij allerlei restanten van de Grebbelinie. Ons eindpunt is het station van Woudenberg, waar vandaan we met de bus terugkeren naar Amersfoort. 

Datum: zaterdag 11 maart 2017
Lengte: 14-18 kilometer

Zomerwandeling: Langs de Halvezolenlijn 

De zomerwandeling voert langs het Halvezolenlijntje. Dit is de oude spoorlijn van Den Bosch naar Waalwijk, waar veel schoenenfabrieken stonden. We wandelen over de extreem lange Moerputtenbrug die met 36 overspanningen 600 meter over een oude turfwinput overbrugd. We doorkruisen het bijbehorende natuurgebied, de Moerputten, dat een bijzondere flora en fauna herbergt. We gaan op zoek naar de grote pimpernel en het pimpernelblauwtje. Uiteindelijk belanden we weer bij ons beginpunt: station Den Bosch. 

Datum: zaterdag 10 juni 2017
Lengte: 14-16 kilometer 

Herfstwandeling: Langs de Baronnenlijn 

De herfstwandeling voert langs de Baronnenlijn, de oude spoorlijn van Apeldoorn naar Hattem. We starten op het tracé van de Koningslijn, dat speciaal voor Koning Willem III is aangelegd. Vanaf paleis Het Loo belanden we via het Maarten van Rossumpad bij de Cannenburgh in Vaassen. We wandelen langs beken en sprengen die watermolens en wasserijen van water moesten voorzien. Natuurlijk kijken we onderweg naar paddenstoelen. Ons eindpunt is kasteel Cannenburch in Vaassen, waar we de bus terug nemen naar Apeldoorn. 

Datum: zaterdag 16 september 2017
Lengte: 14-18 kilometer 

Winterwandeling: Langs de Forenzenlijn

De winterwandeling voert langs de lokaalspoorlijn Bilthoven–Zeist, aangelegd om de forenzen snel naar Utrecht te kunnen brengen. We starten bij station Bilthoven en lopen enkele kilometers over het voormalige spoortracé. Daarna doorkruisen we de bossen van Zeist, met kilometerslange, kaarsrechte lanen. Via het militair erfgoed van het dorp Soesterberg belanden we op de voormalige vliegbasis, waar allerlei bijzondere paddenstoelen groeien. Ons eindpunt is station Den Dolder. 

Datum: zaterdag 11 november 2017
Lengte: 14-16 kilometer

 

Reisdetails

Bij de prijs inbegrepen:

  • een kopje koffie of thee
  • natuurkenner A Rocha

Niet inbegrepen:

  • vervoer naar en van begin- en eindpunt
  • maaltijden en consumpties

Reisleiding

Kees de Heer is bioloog en freelance journalist. Op de middelbare school vond hij biologie het boeiendste vak en dat is altijd zo gebleven. Hij kreeg de kans om van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij geeft excursies en cursussen, schrijft artikelen over natuur en landschap en redigeert natuurboeken, naast een deeltijdbaan in de provinciale politiek. Zijn hobby´s zijn natuurstudie en natuurfotografie, wandelen en fietsen. Zijn specialisatie is de ‘vier-brillen’ methode van Leesbaar Landschap, waarin de seizoensvariatie, cultuurhistorie, bodemopbouw en patronen in het landschap aan bod komen. Kees woont in Amersfoort, vlakbij het geografische middelpunt van Nederland, is getrouwd en heeft twee dochters.