4x koffie van over de grens
koffie

Ben jij een echte koffieleut? Word jij niet wakker zonder dit zwarte goud? Koffie wordt –in vergelijking met anderen landen–  door Nederlanders het meest gedronken. Waar wij genieten van de rijke smaak, de volle body en de aardse tonen van het door ons gezette bakje koffie, omschrijven Italianen de smaak als slootwater. Ehh, tja.. Culturen verschillen, smaken verschillen. Da’s duidelijk. Laten we eens een kijkje nemen in een kopje koffie over de grens. 

1.Ierse koffie
Suiker, whisky (natuurlijk wel de Ierse variant), hete koffie en ongezoete room: dit zijn dé ingrediënten voor de Irish coffee. Heel plat gezet: koffie met een borrel en slagroom. Een echte Ierse koffie wordt met een derde deel whisky en twee derde deel koffie in een bol glas geserveerd. Deze verwarmende drank is heerlijk op koude winteravonden, ’s avonds na het eten – oh, en bij een knapperend haardvuurtje, onder een warm dekentje met een gezellig persoon naast je, etc.

2.Griekse frappé
Waar we in Nederland afgekoelde koffie door de gootsteen spoelen, is ijskoude koffie in Griekenland een ware delicatesse. Het belangrijkste ingrediënt – oploskoffie – maakt je misschien niet gelijk enthousiast, maar op een terrasje in de warme Griekse zon is het bestellen van deze verkoelende drank echt het proberen waard. Zoet gemaakt met suiker en met een flinke kop schuim erop, weten de Grieken op hun manier onuitstaanbaar lekkere koffie te maken.

3.Italiaanse espresso
Bestel je op een Italiaans terrasje een caffé, dan komt de ober je een espresso brengen. In het land van de laars houden ze van sterke koffie. Een cappuccino drink je volgens Italianen na de ochtend niet meer. De espresso daarentegen drink je de hele dag door. Vind je de hoeveelheid van dit geserveerde bakje koffie een beetje te weinig? Dan bestel je een doppio voor een dubbele hoeveelheid. Neem maar aan dat je dan wel wakker bent.

4.Zweedse fik
In Zweden zijn het niet zozeer de ingrediënten van de koffie, de sterkte of de temperatuur die zorgen voor het genot. In dit land, dat steeds weer bruist van goede ideeën, is fika uitgevonden. Deze tweemaal daagse koffiepauze heeft maar één doel: alles waar je mee bezig was neerleggen, achterover leunen en genieten van een lekker bakje koffie. Heerlijk! Menig Zweeds bedrijf verplicht haar medewerkers zelfs om fika-momenten te nemen. Want, geloven ze, mensen die rustmomenten hebben op hun dag, doen uiteindelijk meer!

Laten wij –van Amarant Reizen– nu net reizen organiseren naar deze landen. Proef het zelf! We zijn benieuwd naar je ervaring. Kijk hier voor ons reisaanbod.