Noorwegen

Back to basic Huttentocht Noorwegen

Huttentrektocht

Indrukwekkende fjorden, ruige berggebieden en stille meren: de Noorse natuur is waanzinnig mooi. In Zuidwest-Noorwegen ligt op een hoogte tussen 600 en 1400 meter het Setesdalheiane, een markant bergplateau met kaalgeschuurde hoogvlaktes vol zwerfkeien. In de ruige uitgestrektheid liggen Scandinavische berghutten als rode stipjes aan de oevers van de vele grote en kleine meren. We trekken met onze backpacks van hut naar hut. 

Photos
Noorwegen huttentocht 8
Noorwegen huttentocht 7
Noorwegen huttentocht 5
Amarant Reizen Noorwegen huttentocht 3
BESCHRIJVING

Duurzame reis

Onze reis begint in het noorden van Nederland of in Noord Duitsland, waarvandaan we de nachtveerboot zullen nemen. Aangemeerd in Noorwegen, reizen we per openbaar vervoer naar het Setesdal voor een zesdaagse huttentocht. Halverwege nemen we een rustdag, waarna we de volgende dag over de hoogste bergtop van de omgeving trekken, de Urdalsknuten (1434m). 

Provisiekamer

We gaan back to basic; in tegenstelling tot andere huttentochten waar je aan kun schuiven bij de huttenwaard voor een stevige avondmaaltijd, mogen we op deze tocht zelf ‘aan de bak’. We maken gebruik van zgn. zelfbediende hutten. Dit soort hutten kom je in Noorwegen veel tegen: er is geen personeel, maar wel een provisiekamer waarmee je je eigen maaltijden kunt bereiden in de keuken. Daalt de avond, dan rollen we onze lakenzak uit voor een welverdiende nachtrust. 

Verslavend landschap

Deze reis is geschikt voor ervaren huttentochtwandelaars met een goede conditie. Hoewel de hoogteverschillen redelijk binnen de perken blijven als je eenmaal op het plateau bent, zijn de dagafstanden van hut naar hut tamelijk lang (regelmatig rond of boven de 20 km). Er zijn bovendien nauwelijks mogelijkheden om de tocht halverwege te onderbreken of af te snijden. Maar het is dan ook zeker alle inspanning waard. Wakker te worden in dit landschap is verslavend. Na een onvergetelijke week zullen we toch afscheid moeten nemen. We dalen af naar het dal. Op de laatste dag is er de mogelijkheid te raften of de stad Kristiansand met een bezoek te vereren. Op de veerboot blikken we terug op een onbeschrijfelijk avontuur.   

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

  • Vervoer per nachtveerboot naar Noorwegen v.v. in 4-persoonskamers
  • Vervoer per bus naar het Setesdal v.v.
  • Overnachtingen in berghutten
  • Professionele reisleiding

Niet inbegrepen:

  • Maaltijden en consumpties
  • Evt. excursies en entreegelden
  • Lidmaatschap DNT Noorse bergsportvereniging (verplicht; kosten zo’n 70 euro; NKBV-lidmaatschap geldt niet)
  • NKBV-bergsportreisverzekering (sterk aanbevolen) 
  • Reserveringskosten €28,-
  • SGR-garantie €5,-
REISLEIDING

RIkko

Ik ben Rikko: christen, Rotterdammer, 51 jaar, reiziger en getrouwd met Suzanne. Ik neem graag mensen mee naar nieuwe ontmoetingen en ervaringen. Met groot plezier ontwikkel en leid ik al vele jaren actieve reizen voor diverse organisaties, waaronder Amarant.

Noorwegen is een van mijn favoriete landen, vooral vanwege de ruige outdoormogelijkheden en gezellige houten berghutten… dat gaan we tijdens deze uitdagende trekking samen vast weer ervaren!

Dagprogramma

Dinsdag 22 augustus

Nederland – Kristiansand

Vertrek in de middag vanuit het noorden van Nederland of Noord Duitsland met de nachtveerboot naar Kristiansand; overnachting in 4-persoonshutten.

Woensdag 23 augustus

Kristiansand (9 m) – Ljosland (520 m)

In de ochtend arriveren we in Kristiansand en reizen we door met de lokale bus naar Evje. Daar trappen we onze benen los in het dal d.m.v. een wandeling van zo’n 3 uur. Vervolgens nemen we aan het eind van de middag de bus die ons omhoog brengt naar een grote berghut (met personeel) aan de zuidrand van het gebied wat we de komende dagen gaan doorkruisen.

Donderdag 24 augustus

HUTTENTOCHT DAG 1: Ljosland (520 m)  – Gaukhei (907 m)

We maken vandaag gelijk een pittig lange wandeling van zo’n 20km met 600 hoogtemeters, o.a. langs het meer Langevatn. De eerste helft van onze route volgt een grindweg langs het Langevatn meer en is enigszins heuvelachtig. Het tweede deel is via wandelpaden over bemoste heuvels en kale rotsen en langs diverse meren verder naar het noorden, naar de boerderij Pytten. We klimmen door naar Bergeheii, met een mooi overzicht vanaf de top. Daarna iets omlaag naar het Gaukheidalen. Na ongeveer 7 uur komen we bij de zelfbediende berghut Gaukhei, met z’n 120 jaar de oudste berghut op onze route. ’s Avonds kunnen we wellicht nog vissen of kanoën.

600 m stijgen, geschatte looptijd: 7 uur

Vrijdag 25 augustus

HUTTENTOCHT DAG 2: Gaukhei (907 m) – Oyuvsbu (1021 m)

We lopen verder noordwaarts en gaan de vallei in naar Søtevatnet. Dan gaat het steil omhoog verder over de berg naar Låghellerdalen en verder omhoog naar Vidalega waar tot het jaar 2000 een schaapherder woonde. Langs twee meren waarbij het laatste deel vanwege de veenbodem drassig zou kunnen zijn. Na 6 uur hebben we in totaal 17km en 500hm overwonnen en komen we bij de door onszelf bediende berghut Oyuvsbu.

500 m stijgen, geschatte looptijd: 6 uur

Zaterdag 26 augustus

HUTTENTOCHT DAG 3 Oyuvsbu (1021 m) – Taumevatn (750 m)

De tocht van vandaag is de langste: 22km. Voordeel is dat we slechts zo’n 200 meters stijgen en ruim 300m dalen. We kruisen de enige weg die dwars over het Setesdalheiane loopt en vervolgen ons pad over het typisch Noorse fjell-landschap. Deze hoogvlaktes bestaan uit kaalgeschuurd gneis en graniet, bezaaid met heel veel grote en kleine meren. Na zo’n 8 uur lopen stappen we de gezellige hut aan het Taumevatn meer binnen.

200 m stijgen, 300 m dalen, geschatte looptijd: 8 uur

Zondag 27 augustus

HUTTENTOCHT DAG 4 Taumevatn

Rustdag rondom de Taumevatn hut: rusten, vieren, zwemmen of (optionele) wandeling in overleg.

Maandag 28 augustus

HUTTENTOCHT DAG 5 Taumevatn (750 m) – Svartenut (975 m)

Vandaag gaan we oostwaarts over minder vaak betreden paden. We beklimmen o.a. de hoogste bergtop van deze omgeving, de ruige Urdalsknuten (1434m), misschien moeten daarvoor ook oude sneeuwvelden doorkruisen. Daarna dalen we weer 450m af naar onze hut voor vannacht, de Svartenut hut (zelfbediend). In totaal wandelen we ongeveer 19km in 8u en maken zo’n 750hm.

750 m stijgen, 450 m dalen, geschatte looptijd: 8 uur

Dinsdag 29 augustus

HUTTENTOCHT DAG 6 Svartenut (975 m) – Bossbu (1030 m)

Het programma behelst een korte wandeling van 10km, met ronduit weinig hoogtemeters. Als je er geen genoeg van kunt krijgen voegen we daar in de middag nog wat extra kilometers aan toe, maar je kunt natuurlijk ook lekker bij of in de Bossbu hut aan het Botnsvadet meer blijven hangen.

250 m stijgen, geschatte looptijd: 4 uur

Woensdag 30 augustus

HUTTENTOCHT DAG 7 Bossbu (1030 m) – Evje (240 m)

Op deze laatste wandeldag leggen we 18km af, eerst nog 200 meter omhoog en daarna zo’n 1000m omlaag naar het Setesdal. Daar nemen we aan het einde van de middag de bus naar Evje voor onze laatste overnachting.

200 m stijgen, 1000 m dalen, geschatte looptijd: 7 uur

Donderdag 31 augustus

Evje (240 m) – Kristiansand (9 m)

Vrije ochtend in Evje (evt. raften of mountainbiken) of Kristiansand (cultuur). ‘s Middags nemen we de nachtveerboot vanaf Kristiansand.

Vrijdag 1 september

Kristiansand – Nederland

Nagenietend van een fantastische reis en mooie overtocht komen we rond 9.30u aan in Eemshaven.