Noorwegen

Back to basic Huttentocht Noorwegen

Huttentrektocht

Indrukwekkende fjorden, ruige berggebieden en stille meren: de Noorse natuur is waanzinnig mooi. In Zuidwest-Noorwegen ligt op een hoogte tussen 600 en 1400 meter het Setesdalheiane, een markant bergplateau met kaalgeschuurde hoogvlaktes vol zwerfkeien. In de ruige uitgestrektheid liggen Scandinavische berghutten als rode stipjes aan de oevers van de vele grote en kleine meren. We trekken met onze backpacks van hut naar hut. 

Photos
Noorwegen huttentocht 8
Noorwegen huttentocht 7
Noorwegen huttentocht 5
Amarant Reizen Noorwegen huttentocht 3
BESCHRIJVING

Duurzame reis

Onze reis begint in het uiterste puntje van Groningen, waar we in de Eemshaven inchecken op de veerboot naar Kristiansand. Deze duurzame, directe verbinding is er pas sinds afgelopen voorjaar. Aangemeerd in Noorwegen, reizen we per openbaar vervoer naar het Setesdal voor een zesdaagse huttentocht. Halverwege nemen we een rustdag, waarna we de volgende dag over de hoogste bergtop van de omgeving trekken, de Urdalsknuten (1434m). 

Provisiekamer

We gaan back to basic; in tegenstelling tot andere huttentochten waar je aan kun schuiven bij de huttenwaard voor een stevige avondmaaltijd, mogen we op deze tocht zelf ‘aan de bak’. We maken gebruik van zgn. zelfbediende hutten. Dit soort hutten kom je in Noorwegen veel tegen: er is geen personeel, maar wel een provisiekamer waarmee je je eigen maaltijden kunt bereiden in de keuken. Daalt de avond, dan rollen we onze lakenzak uit voor een welverdiende nachtrust. 

Verslavend landschap

Deze reis is geschikt voor ervaren huttentochtwandelaars met een goede conditie. Hoewel de hoogteverschillen redelijk binnen de perken blijven als je eenmaal op het plateau bent, zijn de dagafstanden van hut naar hut tamelijk lang (regelmatig rond of boven de 20 km). Er zijn bovendien nauwelijks mogelijkheden om de tocht halverwege te onderbreken of af te snijden. Maar het is dan ook zeker alle inspanning waard. Wakker te worden in dit landschap is verslavend. Na een onvergetelijke week zullen we toch afscheid moeten nemen. We dalen af naar het dal. Op de laatste dag is er de mogelijkheid te raften of de stad Kristiansand met een bezoek te vereren. Op de veerboot blikken we terug op een onbeschrijfelijk avontuur.   

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

  • Vervoer per nachtveerboot Nederland – Noorwegen v.v. in 4-persoonskamers
  • Vervoer per bus naar het Setesdal v.v.
  • Overnachtingen in berghutten
  • Professionele reisleiding

Niet inbegrepen:

  • Maaltijden en consumpties
  • Evt. excursies en entreegelden
  • Lidmaatschap DNT Noorse bergsportvereniging (verplicht; kosten zo’n 70 euro; NKBV-lidmaatschap geldt niet)
  • NKBV-bergsportreisverzekering (sterk aanbevolen) 
  • Reserveringskosten €28,-
  • SGR-garantie €5,-
REISLEIDING

Deze huttentocht wordt geleid door Rikko Bulten.