Oostenrijk

Drielanden-huttentocht

Natuur & Actief

We beginnen onze reis in Oostenrijk, vol energie beginnen we aan onze tocht door het Rätikon. Hier draait het puur om de bergen, niet perse de hoogste toppen, maar wel ruig terrein. Een afwisseling tussen groene bebossing en gesteente zal zich continu voordoen. Elke dag hebben we een nieuw doel om te behalen, maar van haast is geen sprake. We nemen de tijd om te genieten van de prachtige omgeving. Een uitdaging waarbij je achteraf kan zeggen dat je door drie landen bent getrokken, onvergetelijk!  

Photos
Two,Travelers(hikers),Going,To,The,Alps on,A,Background,A,Scenic
Kleinwalsertal,Mountains,Landscape,Panorama,Background, ,Mountain,Panorama,In,Summer
Traditional,Wooden,House,In,Village,Of,Mittelberg,,kleinwalsertal,vorarlberg,austria
Huttentocht foto
Huttentocht foto
Huttentocht foto
Huttentocht foto
Huttentocht foto
BESCHRIJVING

Hou je van een uitdaging? Dan is deze huttentocht zeker de moeite waard. Een goede conditie, huttentochtervaring en doorzettingsvermogen zijn voor deze tocht vereist. Een passende backpacker en stevige, nieuwe of recent gebruikte categorie B/C bergschoenen behoren tot de standaarduitrusting.

Tijdens deze tocht bezoeken we drie landen, Op de meeste dagen wandelen we zo tussen de 5 en 7 uur (exclusief pauzes) en maken behoorlijk wat hoogtemeters. Als het mogelijk is pakken we  hier en daar ook nog een top mee. Op de meeste dagen stijgen en dalen we veel; om en nabij de 1000 meter is geen uitzondering. Extra uitdagend tijdens deze tocht zijn enkele klettersteig routes.

Kortom; Een pittige uitdaging, maar wel een heel mooie tocht in een unieke, steeds wisselende omgeving!

Maximum aantal deelnemers: 14

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

 • 8x overnachting in hutten o.b.v. halfpension
 • 2x overnachting in een hotel o.b.v. logies en ontbijt
 • Diner bij de 1e en de laatste overnachting
 • Vervoer met minibusjes 
 • CO2-compensatie minibusjes
 • Reisleiding

Niet inbegrepen:

 • Lunches en consumpties
 • Klettersteigset (optioneel, niet verplicht)
 • Lidmaatschap NKBV (verplicht)
 • Reserveringskosten €30,-
 • SGR-garantie €5,-
REISLEIDERS

Jaco Heemskerk

Beste Reisgenoten,
Even voorstellen, ik ben Jaco Heemskerk en ben vader van 4 prachtige kinderen. 2 jongens,
en 2 meiden! In 2007 ben ik getrouwd met Lutina en wonen we in het doorgaans rustige
Bergschenhoek. In het dagelijks leven werk ik als service monteur in de installatietechniek.
In het weekend trekken wij samen met onze kinderen er regelmatig op uit. We zijn
bijvoorbeeld gezellige Geocachers.

Sinds 2006 ga ik met vrouw en kinderen op vakantie naar de bergen! Elk jaar proberen wij wel een huttentocht(je) te doen maar zeker een
aantal bergwandelingen. Al gauw merkte ik mijn passie en enthousiasme voor de bergen.
Voordat ik het wist leidde ik mijn eerste reis, naar ‘DE WILDE KAISER’.

Ik ontdekte dat ik het prachtig vond om het andere mensen naar hun zin
te maken, en de machtige bergen te laten ontdekken. Ook vond ik het zeer fijn om met de
reisgenoten over het geloof te praten en er elke dag mee bezig te zijn. En wat is het mooi dat er zo open over gesproken kan worden tijdens deze reizen.

Dit jaar mag ik 2 reizen leiden naar de bergen, de voorbereidingen zijn in volle gang!
Dit jaar hoop ik een DUO te zijn samen met mijn maatje Jos koolmees. Jos en ik hebben elkaar leren kennen tijdens een van mijn eerste Huttentochten welke ik alleen mocht leiden ! daarna zijn we vrienden geworden. Vanwege zijn opgedane kennis in de bergen in de afgelopen jaren is hij nu een goede leider geworden. Ik hoop dat het een geweldige reis mag worden waarin we Gods grootheid mogen ervaren in de gigantische en machtige bergen. Ik heb er onwijs veel zin in en hoop je aankomende zomer te ontmoeten, En voor je het weet, beleef je de bergen van binnenuit!

Met Vriendelijke Berg Groet (Grüß Gott)
Jaco Heemskerk.

Jos Koolmees

Beste reisgenoten, even voorstellen: ik ben Jos Koolmees, 26 jaar oud. Ik woon in Barendrecht en werk bij de defensie als crewchief bij de f-16.
Ik ben graag met mijn handen bezig en het liefst loop ik in de bergen waar ik heerlijk tot rust kom. Dit jaar wordt de eerste keer dat ik als reisleider mee hoop te gaan en ik hoop dat samen met Jaco Heemskerk te doen. Door al die eerdere huttentochten die ik als deelnemer heb gedaan met Jaco, is hij een goeie vriend geworden. Dit jaar hoop ik voor het eerst als reisleider mee te gaan met deze huttentocht door Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Ik heb er enorm veel zin om de reis te leiden en samen met jou de bergen te ontdekken.

DAGPROGRAMMA

Maandag 22 juli 

Dag 1: Nederland (0m) – Brand, Voralberg (1.010m)

Deze reis start op maandag 22 juli. Op deze dag vertrekken we allemaal vanuit het midden van Nederland naar het plaatsje Brand in Voralberg (Oostenrijk). We rijden samen in minibusjes vanaf het verzamelpunt naar ons hotel in Brand, waar we de eerste nacht zullen overnachten. Brand is een plaatsje in Voralberg op 1010 meter hoogte, omringt door bergen. Deze bergen zullen we ook gaan beklimmen in de komende dagen. Maar eerst rusten wij hier uit van de lange reis zodat we morgen het gebied in kunnen springen.

Dinsdag 23 juli

Dag 2: Brand (1.010m) – Sarotlahütte (1.611m)

Looptijd: 3,5 uur
Stijgen: 700m
Dalen: 120m

Deze ochtend kunnen we rustig ontbijten en ons klaarmaken voor de eerste wandeling. Vandaag nemen we even de tijd voor het afstellen van ons materiaal, waarna we rustig beginnen met het lopen naar onze eerste hut. Tijdens de eerste kilometers kunnen we rustig wennen en na de lunch zetten we de eerste klim in. Aangekomen in de Sarotlahütte is er tijd om te ontspannen en elkaar beter te leren kennen. Met de echte liefhebbers kunnen we als optie misschien nog een bergtop beklimmen!

Woensdag 24 juli

Dag 3: Sarotlahütte (1.611m) – Heinrich-Hueter Hütte (1.766m)

Looptijd: 4,5 uur
Stijgen: 1050m
Dalen: 875m

Vandaag gaat ons avontuur verder de bergen in. Vanaf de Sarorlahütte op 1611m hoog gelegen, zullen we onze tocht vervolgen naar de Heinrich-Hueter Hütte. Al meer dan 100 jaar is deze hut een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers. Het ligt aan de voet van de Zimba en biedt een adembenemend uitzicht op de bergen van Montafon.

Donderdag 25 juli

Dag 4: Heinrich-Hueter Hütte (1.766m) – Lindauer-Hütte (1.744m)

Looptijd: 5,5 uur
Stijgen: 900m
Dalen: 950m

Van een vriendelijke wandeling van een halve dag tot de uitdagend hoge alpiene bergwandeling! De Lindauer Hütte is onze volgende bestemming en is ideaal gelegen. Het is aantrekkelijk als uitvalsbasis voor meerdaagse verblijven of als etappebestemming voor meerdaagse wandelingen. Vandaag moeten we echt aan de bak en zou je kunnen kiezen voor een Klettersteig! Met een beetje geluk kunnen we aan het einde van de dag nog genieten van de 100 jaar oude botanische alpentuin direct bij de hut waar we die avond overnachten. De Lindauer Hütte (1.744 m) ligt aan het einde van het Gauertal in Montafon en wordt omlijst door de toppen en noordelijke hellingen van de Rätikon.

Vrijdag 26 juli

Dag 5: Lindauer-Hütte (1.744m) – Carschinahütte (2.236m)

Looptijd: 5 uur
Stijgen: 1195m
Dalen: 700m

Vandaag steken we de grens over naar Zwitserland en zullen we de reis vervolgen naar de Carschinahütte. Deze hut ligt aan de zuidelijke voet van de Sulzfluh in Rätikon. De tocht begint met een lange klim naar de Drusentor, onze eerste grensovergang. Na de grensovergang zal het gebied veranderen en komen we in een soort maanlandschap terecht. Let op: in dit gebied is het mogelijk erg winderig. Ook kunnen er nog sneeuwvelden aanwezig zijn als wij deze grens oversteken.

Zaterdag 27 juli

Dag 6: Carschinahütte (2.236m) – Totalphütte (2.385m)

Looptijd: 6 uur
Stijgen: 800m
Dalen: 650m

Vandaag gaan we een stevige wandeling maken. De helft van de route lopen we in Zwitserland langs de grens. Halverwege steken we de grens over bij Schweizertor. Vergeet hier vooral niet even achterom te kijken. We hebben hier namelijk een prachtig uitzicht over het glooiende berglandschap. Aan de andere kant van de grens zien we gelijk een huisje staan. Achter dit huisje zullen we langs de bergwand onze weg vervolgen. Daarna komen we langs de Parel van de Alpen, de Lünersee. Aan de andere kant van de Lünersee kun je de dam zien. Tot slot is het nog een klein stukje (1,5 uur) lopen naar de Totalphütte.

Zondag 28 juli

Dag 7: Totalphütte

Het is vandaag een rustdag. De RUSTDAG! Deze dag zal dan ook in het teken staan van Rust, bezinning en overdenking. Zowel lichaam en ziel kunnen hierdoor tot rust komen. Op deze dag word je door de reisleiders uitgenodigd om gezamenlijk na te denken rondom een bijbels thema.

Maandag 29 juli

Dag 8: Totalphütte (2.385m) – Oberzalimhütte (1.889m)

Looptijd: 7 uur
Stijgen:1000m
Dalen: 1480m

Vandaag staan we vroeg op en gaan we, via de Gamsluggen, weer naar Zwitserland. Als we achterom kijken naar de Lünersee lijkt deze in een hartvorm achter ons te liggen. Hierna dalen we af naar de Golrosaweg. Hier kunnen waakhonden aanwezig zijn voor het bewaken van een kudde. Als we geluk hebben, zie we op deze weg marmotten of steenarenden. We lopen ook nog langs de Schesaplanahutte, maar daar zullen we niet blijven. We gaan door naar onze bestemming, de Oberzalimhütte. We moeten weer terug naar Oostenrijk en gaan dus weer de grens over bij de Shlei Furgga Salarueljoch. Na een pittige wandeling van circa 7 uur komen we aan bij de Oberzalimhütte.

Dinsdag 30 juli

Dag 9: Oberzalimhütte (1.889m) – Pfälzerhütte (2.108m)

Looptijd: 7 uur
Stijgen: 1200m
Dalen: 960m

Vandaag hebben we ook een lange dag! We lopen via de Spusagang naar de Oberzalimscharte. Daarna zien we aan onze rechterkant met bomen omgeven het meer Hirschsee liggen. We moeten weer stijgen en komen circa 20 minuten later langs Alpen Panul een kleine Almhut. Daarna zal de route geleidelijk weer stijgen tot we uitkomen bij de grens, Hochjoch Grosse Furka. Via de Lichtensteiner Höhenweg lopen we naar ons eindpunt, de Pfälzerhütte.

Woensdag 31 juli

Dag 10: Pfälzerhütte (2.108m) – Afdalen naar Brand (1.010m)

Looptijd: 6,5 uur
Stijgen: 700m
Dalen: 1750m

Vandaag zullen we de bergen verlaten en gaan we alweer naar onze laatste overnachtingsplek. We dalen van de Pfälzerhütte af naar Brand. We passeren stroompjes, volgen zigzagweggetjes en komen langs de hut Alpe Güfel. Misschien zien we nog een waterval. We komen door een klein dorpje, Löchera. We steken letterlijk de straat over en vervolgen dan weer onze route. Na verloop van tijd komen we langs Alpe Setch. Ook nemen we tijdens deze daling nog de Amatschonjoch mee in onze ervaring. Aan het einde van de wandeling komen we onder de kabelbaan Glattjochbaan door en dalen we het laatste stukje af naar ons hotel in Brand. Hier kunnen we ons zelf lekker opfrissen, waarna we met zijn allen kunnen genieten van een heerlijk slotdiner. We maken er een gezellige avond van!

Donderdag 1 augustus

Dag 11: Terugreis naar Nederland met minibusjes

Vandaag is het de dag dat we echt afscheid nemen van de geliefde bergen. We gaan weer naar Nederland en zullen vroeg in de morgen vertrekken. In tegenstelling tot de andere dagen mogen we deze dag lekker blijven zitten. We dalen deze dag meer dan 1000 meter af zonder maar een meter te hoeven wandelen!