Oostenrijk

Halve Huttentocht Grossvenediger

Huttentrektocht

De deelnemers die vorig jaar meegingen vonden het een heerlijke combinatie: een pittige huttentocht met vooraf een aantal inloopdagen vanuit een vaste accommodatie in de bergen. Mogen wij je voorstellen: onze tweede Halve Huttentocht voor gevorderden! We lopen met bepakking een prachtige route door de Hohe Tauern waarin je wordt beloond met prachtige uitzichten!

Photos
grossVenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant ADMIN Dec Conflict
BESCHRIJVING

Dubbel zo fijn

Bij Amarant Reizen is -ie al een aantal jaren in de mode: de Halve Huttentocht. Dat betekent niet: ‘half zo moeilijk’, maar: ‘half zo lang’ en misschien wel dubbel zo fijn. Sinds vorig jaar biedt Amarant dit gewaardeerde concept ook aan voor ervaren huttentochtlopers. De tocht zelf is korter dan een hele, maar niet minder intensief gelet op de dagafstanden en moeilijkheidsgraad. We gebruiken de eerste dagen om elkaar goed te leren kennen, hoogtemeters te maken en ‘warm te lopen’ voor onze achtdaagse huttentocht. Onze accommodatie voor de eerste dagen is een voormalige houten bergboerderij. Het is netjes gerenoveerd en straalt dankzij alle kneuterige details veel nostalgie uit. Het bevindt zich in een klein Oostenrijks dorp midden in de Hohe Tauern en is een ideaal startpunt voor wandeltochten.  

Klingelende koeienbellen

En dan hijsen we onze backpack op de rug en begint de huttentocht. Gigantische watervallen die klaterend neerkomen, het geklingel van de koeienbellen in de alpenweiden, rustgevende bergmeren, gezellige berghutten en een beklimming van de 3660 meter hoge Grossvenediger zorgen ervoor dat deze huttentocht een zeer afwisselend en (in)spannend avontuur wordt. Na de eerste twee dagetappes hebben we een dag rust op de zondag. We staan letterlijk en figuurlijk stil en brengen in de buurt van de hut tijd door met God en met elkaar. Wie wil kan een extra wandeling maken. Even zonder backpack, dat is fijn. 

Bergwandelervaring

Met veel dagetappes zijn we inclusief pauzes al gauw 9 uur bezig. De huttentocht is middelzwaar tot zwaar en bedoeld voor mensen die al veel bergwandelervaring hebben. Huttentochtervaring is gewenst. Een goede conditie, doorzettingsvermogen en stapvastheid zijn onmisbaar op deze prachtige tocht. Een passende rugzak en zeer stevige bergschoenen behoren tot de standaarduitrusting. Tijdens de verplichte voorontmoeting die voor deze reis gehouden wordt, zullen verdere bijzonderheden worden besproken. 

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

 • 4x overnachting in groepsaccommodatie incl. bedlinnen
 • 7x overnachting in hutten o.b.v. halfpension
 • 1 x overnachting in hostel terugreis
 • Vervoer met minibusjes 
 • CO2-compensatie minibusjes
 • Reisleiding

Niet inbegrepen:

 • Maaltijden tijdens verblijf in groepsaccommodatie
 • Lunches tijdens huttentocht
 • Evt. entreegelden of gondels
 • Lidmaatschap NKBV (verplicht)
 • Reserveringskosten €28,-
 • SGR-garantie €5,-
REISLEIDING

Annette

Ik ben Annette. Na een aantal jaren als deelnemer mee te zijn geweest met Amarant, heb ik nu al weer een aantal jaren de reizen geleid. Een huttentocht vind ik heerlijk. Alles voor een of twee weken in je rugzak en lekker lopen van A naar B. Ondertussen genieten van al het moois dat God ons geeft aan natuur en mensen om ons heen. Ik werk als apotheker (business analist) in een ICT-bedrijf binnen de gezondheidszorg.

Margrieta

Ook ik, Margrieta, ben al heel wat jaren reisleider voor Amarant bij wandelvakanties en huttentrektochten, waarbij het actieve karakter helemaal bij mij past. Samen met een groep lekker actief bezig zijn en ondertussen even als pelgrims met elkaar op wandelen. In het dagelijks leven ben ik adviseur op het gebied van wonen, zorg en welzijn en dat doe ik vanuit Houten. Ik vind het in mijn vrije tijd heerlijk om fanatiek spelletjes te doen. In mij komen jullie een geduchte tegenstander tegen als we in een berghut ons wagen aan een spelletje….. 🙂

DAGPROGRAMMA

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Maandag 7 augustus

Heenreis: Nederland – Mittersill (790 m.)

We verzamelen ’s ochtends vroeg in het midden van het land en rijden samen naar het plaatsje Mittersill in het Oostenrijkse Zell am See. Daar laden we onze backpacks uit bij een echte houten Oostenrijkse accommodatie, met 10 slaapkamers en een groot buitenterras. Vanuit de accommodatie hebben we een geweldig uitzicht op de bergen. Dit is onze thuisbasis voor de eerste dagen.

Dinsdag 8 t/m donderdag 10 augustus

Standplaats Mittersill

Na een goede nachtrust is het tijd om de bergen in te trekken. Iedere dag maken we stevige wandelingen in de prachtige omgeving van Mittersill, meestal met bepakking, en worden zo klaargestoomd voor de huttentocht die volgt.

Vrijdag 11 augustus

Dag 1 huttentocht: Ströden (1.403 m) – Essener Rostockerhütte (2.208 m)

Nadat we onze accommodatie schoon hebben achtergelaten, vertrekken we naar het startpunt van de huttentrektocht. Vanaf het plaatsje Ströden (1.403 m) lopen we via het Maurertal naar de Essener Rostockerhütte. We stijgen 850 meter en doen er ongeveer 2,5 uur over om bij de hut te arriveren. Als we daar aangekomen nog voldoende tijd over hebben, is er de mogelijkheid om als extraatje vandaag de Rostocker Eck (2.749 m) te beklimmen.

850 m. stijgen, geschatte looptijd: 2,5 uur

Optioneel: beklimming Rostocker Eck: + 540 m stijgen, 540 m. dalen, + 3 uur

Zaterdag 12 augustus

Dag 2 huttentocht: Essener Rostockerhütte (2.208 m) – Johannishütte (2.121 m)

We lopen vandaag van de Essener Rostockerhütte naar de Johannishütte. Als we de Rostocker Eck op vrijdag niet hebben geklommen, kunnen we dit vandaag doen. De dagetappe is een prachtige bergwandeling door het Maurertal en over de Türmljoch. Aangekomen bij de Türmljoch wacht ons een prachtig uitzicht op een paar hoge toppen en als we terugkijken hebben we een prachtig uitzicht naar beneden in het Maurertal.

670 m. stijgen / 580 m. dalen, geschatte looptijd: 4 uur

Zondag 13 augustus

Dag 3 huttentocht: rustdag, extra nacht in Johannishütte

We blijven in de Johannishütte. Op zondag is er de mogelijkheid om een korte tocht te maken in de omgeving van de hut. We houden een dienst te midden van de prachtige schepping.

Maandag 14 augustus

Dag 4 huttentocht: Johannishütte (2.121 m) – Bonn Matreierhütte (2.750 m)

Vandaag hebben we een hele lange wandeldag. We stijgen eerst via de Zopetscharte (2.958 m) ongeveer 800 meter via doorgangen die beveiligd zijn met staalkabels. Bij de Eisseehütte (2.521 m) kunnen we even bijtanken van de eerste 800 m stijgen. We lopen vervolgens over weg 923 grotendeels over de hoogtelijnen met mooi uitzicht op de Venediger Group. Toch stijgen we nu totaal nog 600 meter voordat we aankomen bij onze slaapplaats voor vannacht, de Bonn Matreierhütte (2.750 m).

1400 m. stijgen / 821 m. dalen, geschatte looptijd: 8 uur

Dinsdag 15 augustus

Dag 5 huttentocht: Bonn-Matreierhütte (2.750 m) – Badener Hütte (2.608 m)

Vandaag is het eerste gedeelte van de route vrij rotsachtig, daarna wordt het weer groener. Na de eerste kilometer klimmen we omhoog naar de Kalterscharte. Daarna dalen we ongeveer 600 meter af, die we later weer omhoog gaan. We lopen langs allemaal beekjes en komen na een lekkere wandeldag bij de Badener Hütte aan.

850 m. stijgen / 950 m. dalen, geschatte looptijd: 6 uur

Woensdag  16 augustus

Dag 6 huttentocht: Badener Hütte (2.608 m) – St. Pöltner Hütte  (2.481 m)

Informatie over de route wordt nog verder aangevuld.

Donderdag 17 augustus

Dag 7:  St. Pöltner Hütte 

Deze etappe is een echte ‘hohenweg’: zonder grote hoogteverschillen worden meerdere keteldalen doorkruist.
We dalen af via een puinhelling naar de Alte Prager Hütte en naar de Viltragenbach. Vervolgens stijgen we weer en lopen over de groene Viltragennöcker naar de Zeigerpalfen. Dan lopen we via de zuidgraat van de Roter Kogel, waarbij we neerkijken op de smaragdgroen Keespöllachsee, naar de St Pölaner Hütte

8 uur: stijgen 520 meter, dalen 810 meter.

Vrijdag 18 augustus

Dag 8 huttentocht:  St Pöltner Hütte (2481m)  – Matreier Tauernhaus (1.512 m)

We lopen over de hoogtelijnen via de Alter Tauern, waarbij het eerste stuk gezekerd is met staalkabels, naar Grauer See. Als de tijd het nog toelaat kunnen we nog een uitstapje maken naar de Messelingkogel, waarvandaan we nog een uitstekend uitzicht hebben over de Großvenediger en de Großglockner.  We dalen af via de Schwarzer See en Gruner See. Vanaf de Grünseehütte lopen we via een makkelijk pad onze laatste meters naar het Matreiertauernhaus

Vanaf het Matreiertaurenhaus rijden we nog twee uur naar ons overnachtingsadres in het toeristische plaatsje Ellmau al een stukje op weg naar Nederland. We verblijven in een hostel op basis van logies en zorgen ervoor dat we in een stadje nog de laatste inkopen kunnen doen. We ronden de vakantie in Oostenrijk af met een gezellige maaltijd in een restaurant.

Zaterdag 19 augustus

Terugreis Ellmau (820 m.) – Nederland (0 m.)

We staan op tijd op en rijden terug naar Nederland. In de avond zijn we weer thuis en kijken we terug op een heerlijke vakantie.

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.