Oostenrijk

Halve Huttentocht Tirol

Huttentrektocht

Amarant begint de zomer goed met deze huttentocht voor beginners! We lopen een trektocht over een deel van de Stubaier Höhenweg. De route kronkelt zich door een van de mooiste berggebieden van Tirol: het Stubaital. Tijdens twee inloopdagen vanuit een gezellig hotel lopen we warm en wennen onze kuiten aan de hoogtemeters. Daarna trekken we van hut naar hut met prachtige dagetappes.  Bij Amarant Reizen noemen we dit een ‘Halve Huttentocht’. Ideaal voor de sportieve, beginnende huttentochtliefhebber of voor de wandelfanaat die wel eens een stapje verder wil. 

 

Photos
stubai
mountain
schlick
stubaital
panoramasee
bassler yoke
reached
summer
BESCHRIJVING

Majestueuze toppen

Het hoeft niet altijd de gevaarlijkste, moeilijkste en hoogste bergtop te zijn die voor een onvergetelijke ervaring zorgt. Ook kleinere, meer toegankelijke bergen kunnen dit geluksgevoel geven – en daar zijn er in Stubai genoeg van! Met onze backpacks op de rug wandelen we door beschermd natuurgebied over zeer gevarieerd terrein. We zien helderblauwe bergmeren, moeras, majestueuze toppen en oogverblindende gletsjers. Gedurende de week bouwen we op naar de zwaardere wandelingen. Vijf verschillende gastvrije hutten vormen ons onderkomen voor de nacht. Hier kunnen we ’s avonds gezellig napraten en na een inspannende dag op tijd onder de wol om de volgende dag weer fit op te staan. De berglucht doet je goed! 

Voldoening

Ondanks de beperkte duur van de huttentocht, is een goede conditie en ervaring met lange wandelingen voor deze reis wel een must. Je moet een aantal dagen achtereen met bepakking kunnen lopen en het is van belang dat je vrij bent van hoogtevrees. Neem goed ingelopen, stevige wandelschoenen mee en uiteraard een passende rugzak. De lengte van de wandelingen varieert van zo’n drie tot zeven uur (exclusief pauzes) per dag. We lopen op een hoogte tussen de 2000 en 2400 meter. Als we ’s middags bij onze hut aankomen en je hebt nog energie over, dan kunnen we een extra wandeling maken. Maar je kunt het ook rustig aan doen en opladen voor de volgende dag. In de trein terug naar huis zullen we met voldoening concluderen: dit hebben we met zijn allen toch maar weer volbracht!


Voor deze vakantie is een goede voorbereiding onmisbaar. Begin vast met regelmatig wandelen, zoek routes op met hoogteverschil en maak je rugzak steeds een beetje zwaarder. Ervaring met berghuttentochten is niet noodzakelijk. Vooraf krijg je duidelijke informatie over de uitrusting die je mee moet nemen.

Tijdens de voorontmoeting zullen verdere bijzonderheden worden besproken. Deze ontmoeting staat gepland op zaterdag 10 juni van 11 tot 18 uur.

Gemiddelde leeftijd: 34

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

  • Vervoer per nachttrein in zespersoons ligcoupé 
  • 2 overnachtingen in kleinschalig hotel op twee- of driepersoonskamers, incl. ontbijt 
  • 6 overnachtingen in berghutten o.b.v. halfpension en klein lunchpakket
  • 2x gebruik van kabelbaan
  • Reisleiding

Niet inbegrepen:

  • Overige maaltijden en consumpties
  • Reserveringskosten €28,-
  • Evt. excursies of overige kabelbanen
  • NKBV-lidmaatschap (verplicht)
  • NKBV-bergsportverzekering (sterk aanbevolen)
REISLEIDING

Deze huttentocht wordt geleid door Jos van Dijk en Jaco Hazenoot.

DAGPROGRAMMA

Maandag 10 juli

Utrecht – Innsbruck

Heenreis per slaapnachttrein van Utrecht naar Innsbruck

Dinsdag 11 juli

Innsbruck (574 m) – Neustift im Stubaital (994 m)

Aankomst rond 9 uur in Innsbruck. De regiobus brengt ons vervolgens binnen een uur van Innsbruck naar ons fijne viersterrenhotel in Neustift im Stubaital. Na de lunch willen we een eerste inloopwandeling van enkele uren maken in het Stubaital. Deze heeft nog relatief weinig hoogtemeters. Verder gaan we genieten van vrije tijd of kiezen we samen voor een andere activiteit, zoals zwemmen, rodelen, bezoek aan een ijsgrot of paragliden.

Woensdag 12 juli

Neustift im Stubaital

We maken een inloopwandeling van zo’n 5 uur met zo’n 500 m stijging. We kunnen bijvoorbeeld een kabelbaan zoeken waarvandaan we een mooie wandeling met bepakking maken. Ook vandaag blijft er voldoende tijd over om zelf in te vullen of om één van bovengenoemde activiteiten te ondernemen. Je hoeft je hier niet te vervelen.

Donderdag 13 juli

HUTTENTOCHT DAG 1: Mutterberg (1.730 m) – Dresdenerhütte (2.308 m)

Vandaag start onze huttentocht. Eerst moeten we omhoog naar de Stubaier Höhenweg. Een korte transfer brengt ons naar Mutterberg (1.730 m) achterin het Stubaital. Hier hijsen we onze backpacks om en beginnen we aan de klim naar de eerste berghut op onze trektocht, de Dresdenerhütte (2.308m). Deze eerste dag kunnen we er rustig een beetje inkomen. We lopen deze vier eerste kilometers met backpack over goede wandelpaden en stijgen langzaamaan.

550 m stijgen, geschatte looptijd: 3 uur

Vrijdag 14 juli

HUTTENTOCHT DAG 2: Dresdenerhütte (2.308 m) – Sulzenauhütte (2.191 m)

Vanaf de Dresdner Hütte gaat onze wandelroute langs het middelstation van de Stubaier Gletscherbahn, vervolgens over de brug naar Fernaubach en verder via Geröllhalden naar boven tot het punt waar de route zich halverwege splitst naar Großer Trögler of Peiljoch. Hier kunnen we kiezen (als de omstandigheden dat toelaten) om gezamenlijk de hogere of minder hoge variant te nemen.

De beklimming van de Trörgler is de hogere variant. Via kronkelpaadjes gaat het naar de top, daarna volgt een daling tot de Sulzenauhütte. Als we kiezen om te lopen via het Peiljoch, dan hebben we eerst een steile klim met goede touwbeveiligingen. Naar beneden komen we dan via kronkelpaden en over de ijsmorene van de Sulzenaugletsjer bij de Sulzenau Hütte uit. Bij mooi weer is een omweg naar de “Blaue Lacke” de moeite waard: één van de plekken met een panoramisch uitzicht op de Wilde Wasser Weg in Stubai. De morene krijgt door het gletsjerwater een markante blauw-turquoise kleur.

In de middag is er ruimte om uit te rusten bij de berghut. De route is maar 4 kilometer, maar voor wie het nieuw is om in de bergen te lopen met een backpack, is het fijn om de benen te laten rusten. De fanatiekelingen kunnen een extra tocht maken naar een van de vele toppen in de omgeving of kiezen voor een Klettersteig in de omgeving van de hut.

400 m stijgen, 500 m dalen, geschatte looptijd (zonder omwegen): 3 uur

Zaterdag 15 juli

HUTTENTOCHT DAG 3: Sulzenauhütte (2.191 m) – Nürnbergerhütte (2.297 m)

Veel wandelaars noemen deze etappe de mooiste van de hele Stubaier Höhenweg. Dat kunnen wij pas aan het eind van de hele route beamen of ontkennen. Het is zeker een van de mooiste! Van groene bergweiden met ruisende beekjes, via rotsvelden met kalme bergmeertjes tot sneeuwwitte gigantische gletsjers: je vindt hier alles. De route gaat in oostelijke richting naar boven, waarbij verschillende beken worden doorkruist, naar de Grünausee, het grootste meer van de Stubaier alpen. Hier rusten we even lekker uit. Dan gaat het in noordoostelijke richting verder langs nog meer heldere bergmeertjes. Als het weer het toelaat kunnen we in overleg een omweg maken naar de Mairspitze. Vanaf de top kunnen we grote delen van de Stubaier Höhenweg overzien. Een kortere alternatieve route gaat via de Niederl. Langs veiligheidskabels dalen we af naar de Nürnbergerhütte, onze overnachtingsplaats voor vandaag.

650 m stijgen, 550 m dalen, geschatte looptijd: 4 uur

Zondag 16 juli

HUTTENTOCHT DAG 4: Rustdag rondom de Nürnbergerhütte

Deze vakantiedag staat in het teken van rusten, vieren en een wandeling in overleg.

De Nürnbergerhütte is in 1886 gebouwd en nog mooi traditioneel gebleven, te midden van indrukwekkende gletsjersporen. De meerdere huiselijke Gaststuben nodigen uit tot een gezellige dag of avond in de berghut. Met producten uit eigen tuin en regio worden we culinair verwend. Voor degenen die actief bezig willen gaan, zijn er o.a. de volgende mogelijkheden: diverse klimwanden, een klettersteig en wandelingen naar het Hochmoor “Paradies”, de panoramatop van de Mairspitze (2780 m) of de Freigersee.

Maandag 17 juli

HUTTENTOCHT DAG 5: Nürnbergerhütte (2.297 m) – Bremerhütte (2.413 m)

Na een fijne rustdag kunnen we er allemaal weer tegenaan! En dat is maar goed ook, want we hebben twee stevige wandeldagen voor de boeg. Tijdens de etappe van vandaag zien we hoe de gletsjer het landschap en de rotsformaties mede heeft vormgegeven. Indrukwekkend. Wat een panorama en unieke vormen! Een deel van deze etappe wordt wel als “paradijs” beschreven, en dat is niet voor niets. Vanaf de Nürnbergerhütte is het pad eerst vlak, over uitgestrekte uitgesleten gletsjerplaten, dan dalend naar de Langetalbach. Aan de andere kant van het dal is het pad verder vlak, er moet wel een steilte worden overbrugd als we het dal uitkomen. Na een pauze met uitzicht gaan we verder naar 2.754 m hoogte bij de Simmingjöchl. Eerst steil omhoog en daarna dalen we, steeds vlakker, naar de Bremerhütte af.

640 m stijgen, 510 m dalen, geschatte looptijd: 4 uur

Dinsdag 18 juli

HUTTENTOCHT DAG 6: Bremerhütte (2.413 m) – Innsbruckerhütte (2.369 m)

Vandaag doen we beslist één van de zwaarste etappes van de Stubaier Höhenweg. Hebben we tot nu toe maximaal 6 kilometer per dag in de benen, vandaag worden dat er 10. En op die 10 kilometer komen we dan nog drie hellingen (met steeds een hoogteverschil van ongeveer 200 tot 300 meter) tegen. Inmiddels zijn onze spieren wel wat gewend geraakt aan de hoogtemeters, dus dankzij de goede opbouw van deze reis moet dit ons gaan lukken. We rekenen 7 uur wandeltijd zonder pauzes.

Ook vandaag hebben we weer de keuze uit meerdere route-varianten. Alle routes leiden eerst met een lichte, en dan met een sterkere stijging naar Trauljöchl.  De daling volgt via het Blockwerk waarbij de grote Traulgrube wordt overgestoken. Aansluitend leidt een met een touw beveiligde klim via de Wasenwand naar de Pramarspitze. Daarvandaan gaan we naar de Glättegrube en weer naar de andere helling, de Sendesgrat op. Aan de voet van de Habichts, één van de markantste bergen langs het Stubaital, lopen we geleidelijk naar beneden, voorbij de Alfaier See naar de Innsbruckerhütte.

800 m stijgen, 850 m dalen, geschatte looptijd: 7 uur

Woensdag 19 juli

HUTTENTOCHT DAG 7: Innsbruckerhütte (2.369 m) – Neder (970 m) – Innsbruck

Vandaag dalen we vooral af, terug het Stubaital in. Na ongeveer een uur lopen hebben we bij Karalm (1.737 m) de keuze om een deel van de afdaling met de kabelbaan of per taxi te doen. De regiobus brengt ons in de middag naar Innsbruck waar we lekker kunnen rondkijken en dineren alvorens voldaan in de nachttrein terug naar Nederland te stappen.

1400 m dalen, geschatte looptijd: 3 uur

Donderdag 20 juli

Terugreis Innsbruck – Utrecht

Met de nachttrein komen we in de ochtend aan in Nederland.

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

De genoemde wandeltijden zijn EXCLUSIEF pauzes. Bij het berekenen van de wandeltijden is uitgegaan van gevorderde lopers inclusief het meedragen van de backpack. Omdat we zeker bij mooi weer pauzeren en genieten van alles om ons heen zullen de looptijden langer worden dan de tijden in de tochtbeschrijving. Ook de conditie van deelnemers of minder ideale weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een dagprogramma meer uren vraagt.