Zwitserland

Halve huttentrektocht Bärentrek

Huttentrektocht

Voor veel bergliefhebbers is Zwitserland het mooiste land van Europa en de Jungfrauregio het mooiste gebied van Zwitserland. Reusachtige vierduizenders steken hun besneeuwde toppen majestueus omhoog. Gletsjers schuiven hun blauwe ijs tergend traag voort. Wij bieden je een uitdagende en onvergetelijke korte huttentrektocht die ook geschikt is voor de beginnende bergwandelaar!

Photos
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Berner Oberland Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
BESCHRIJVING

Prachtige vergezichten

De Jungfrauregio staat bekend om het beroemde trio Eiger, Mönch en Jungfrau, toppen die we bij mooi weer aan het eind van de 2e week zullen zien. Het wandelgebied van onze huttentocht bevindt zich op de flanken van evengoed  indrukwekkende toppen zoals Blüemlisalphorn, Doldenhorn enGspaltenhorn: het gebied aan de westkant van het beroemde trio. De combinatie van zonnige dalen, watervallen, steile rotswanden en besneeuwde bergtoppen is betoverend. Het contrast van de ruigte van ijs en rotsen met de botanische rijkdom van de almweiden is nergens zo overweldigend mooi als hier. De eerste week genieten we van deze prachtige omgeving met een camping als uitvalsbasis. Elke dag maken we een wandeling om ons voor te bereiden op de huttentocht. Tussendoor hebben we natuurlijk ook de kans om nog wat meer van de omgeving te ontdekken. Na een dag actief bezig zijn, relaxen we bij een zwembad of dineren we in één van de Zwitserse steden zoals Interlaken of Spiez.

In het spoor van de beer

In dit prachtige gedeelte van de Berner Alpen hebben wij een uitdagende korte berghuttentocht uitgezet. De 6-daagse huttentocht is een variatie op de bekende Bärentrek, die de doorgang van het Berner Oberland van oost naar west volgt, maar wij doen de helft van de Bärentrek. De wandelpaden variëren van goed begaanbare bergpaden tot soms hoge, steile pasovergangen en kabelpassages, waar je een goed evenwicht wel nodig hebt. Het kan zijn dat we hier en daar sneeuwveldjes over moeten steken. De route loopt vlak langs oude berglandschappen en doorkruist verschillende dalen. Stapvastheid, geen hoogtevrees en uithoudingsvermogen zijn belangrijk tijdens de huttentocht. We nemen de tijd voor inloopwandelingen de eerste week en de tweede week is het een stukje pittiger. Maar vergeet vooral niet te genieten van alles wat God ons laat zien in dit prachtige stukje van Zijn schepping. Daar is zeker tijd voor onderweg! En wees gerust, op de Bärentrek zul je geen beren tegenkomen. De naam is uit puur toeristisch oogpunt gekozen en verwijst naar de beren die hier in het verleden rond gelopen hebben.

REISDETAILS

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

  • Een week overnachtingen in 1-persoonstenten
  • Overnachtingen in hutten  (o.b.v. halfpension)
  • Reisleiding

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

  • Vervoer minibusjes/auto’s (optioneel) €125,-
  • Maaltijden en consumpties (m.u.v. halfpension in hutten)
  • Lidmaatschap NKBV
  • Boekingskosten €28,-
REISKAART
PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 4 weken voor aanvang van de reis ontvang je van ons een mail met alle belangrijk informatie over de door jouw geboekte reis. In deze mail staan o.a. de adresgegevens van de accommodatie of camping, verzameltijden en een inpaklijst. Verder stelt de reisleider zich voor d.m.v. een reisleidersbrief en ontvang je de deelnemerslijst.

Voorafgaand aan de reis wordt er een (verplichte) voorontmoeting georganiseerd met o.a. een kennismaking en informatie over bepakking, kleding en schoenen. De datum volgt nog.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat je op de dagen dat je samen kookt op de camping, ongeveer € 10 tot 15,- per dag kwijt bent. In de hutten zijn ontbijt en avondeten inbegrepen (halfpension).

Vervoer

Als je met de groep meereist, begint de reis ’s ochtends vroeg. We verzamelen op een plek midden in het land. Vanaf daar reizen we met minibusjes en/of auto’s naar de locatie.

Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden, meld ons dit dan bij boeking. Als er chauffeurs nodig zijn, ontvang je te zijner tijd een uitnodiging voor een verplichte chauffeurstraining door een instructeur. Als je het chauffeurscertificaat al eerder gehaald hebt, kun je direct ingezet worden als chauffeur.

Als je met eigen vervoer naar de accommodatie reist, zorg er in dat geval voor dat je WA-verzekerd bent en je van tevoren checkt of bijv. een vignet verplicht is op de website van de ANWB.

Excursies

De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt, adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs, bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt afgesloten en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat, kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten. Bij een huttentrektocht raden we het ook aan (in combinatie met een reisverzekering) een bijzondere sporten verzekering af te sluiten.

Lidmaatschap NKBV

Voor deze huttentocht is het noodzakelijk om lid te zijn van de NKBV (bergsportvereniging) i.v.m. voorrang en kortingen in hutten. Lidmaatschap (2020) kost €52,50,- per kalenderjaar; dit levert veel kortingen en andere voordelen op. Lees hier meer over op www.nkbv.nl/lidmaatschap

REISLEIDING

DAGPROGRAMMA

Dagprogramma (onder voorbehoud van wijzigingen)

Hier volgt het globale programma van de tocht.

Maandag 26 juli 2021

Utrecht (4m) – Berner Oberland (1170m)

Vandaag overbruggen we de afstand Nederland – Zwitserland, een kleine 900 kilometer. Met een aantal tussenstops komen we tegen de avond aan op de camping waar we de eerste week verblijven. We zetten onze tenten op en genieten van onze eerste avond in de bergen.

9 uur, 1166m ↑

Dinsdag 27 juli 2021 – zaterdag 31 juli

Vanaf vandaag tot aanstaande zaterdag hebben we ruime keus voor de mooiste dagtochten in deze regio. Ook zijn er daarnaast heel wat mogelijkheden voor ontspanning en cultuur: afhankelijk van het weer hebben we de mogelijkheid voor bezoek aan de Thunersee, Brienzersee, Interlaken en Thun.

Zondag 1 augustus 2021

Vandaag is een nationale feestdag in Zwitserland. Na het ontbijt zoeken we een mooie en stille plek in de natuur voor een moment van bezinning. Voor wie de smaak te pakken heeft is er ’s middags de mogelijkheid voor een wandeling.

Maandag 2 augustus 2021

Kandersteg (1170m) – Doldenhornhütte (1915m)

Vandaag begint onze huttentocht. Na een rustige start van de dag gaan we daarna (voor het eerst met volle bepakking) op weg naar het treinstation van Kandersteg. Vanaf dat punt lopen we via de Filfalle en Biberg naar de Doldenhornhütte. Bij helder weer hebben we vanaf de Doldenhornhütte een prachtig uitzicht op de Doldenhorngletscher en de Doldenhorn en aan de andere kant van de hut kijken we uit op de Oeschinensee en Kandersteg.

2.45 uur, 745 m ↑

Dinsdag 3 augustus 2021

Doldenhornhütte (1915m) – Fründenhütte (2562m)

We beginnen deze dag met afdalen en volgen eerst in tegenovergestelde richting voor een klein gedeelte de route van gisteren. Daarna houden we rechts aan en dalen we verder af tot op de Via Alpina (een 5000 km lange wandelroute door de Alpen, van Monaco naar Slovenië). We volgen deze tot aan de Oeschinensee. Van de Oeschinensee wordt gezegd dat het het mooiste bergmeer van Zwitserland is, het wordt  omringd door witte bergtoppen en gletsjers. Bij het meer houden we rechts aan en wacht ons een klim van ongeveer 750 meter naar de hut. De kans dat we wat sneeuwvelden over moeten steken is groot.

5.5 uur, 615 m ↓, 1262 m ↑

Woensdag 4 augustus 2021

Fründenhütte (2562 m) – Blümisalphütte (2834m)

Voor vandaag zijn er 2 opties om naar de volgende hut te komen. De eenvoudigste optie volgt het pad van gisteren weer terug tot aan de Oeschinensee. We lopen links om het meer heen en vervolgen daarna de Via Alpina die hier ook nog eens Tour Unesco Werelderfgoed is. We maken de overgang van het Kandertal naar het Kiental. Het pad voert ons onder andere langs een korte steile rotswand en door groene bergweiden.

Bij goed weer en voldoende stapvastheid is er de optie om gedeeltelijk voor een alternatieve, ongemarkeerde, route te kiezen. We dalen het huttenpad een klein stukje af en steken de gletsjerbeek van de Obere Oeschinengletsjer over. Vanaf de Untere Fründschuer kijken we recht naar beneden op de Oeschinensee. Hier zijn enkele draadzekeringen aangebracht en die hebben we ook zeker nodig op dit steile gedeelte. Na deze prachtige passage dalen we af naar de bergweiden van Oberbärgli en komen we op de gemarkeerde route naar de hut. Langzaam stijgend volgen we deze route. Om de hut te bereiken moeten we een laatste lastige gezekerde passage door: de Hohtürli.

Via Oeschinensee: 7 uur, 1000 m ↓, 1300 m ↑

Alternatieve route: 6 uur, 700 m ↓, 950 m ↑

Donderdag 5 augustus 2021

Blümisalphütte (2834m) – Rotstockhütte (2039m) via Gspaltenhornhütte (2458m)

Via Hohtürli verlaten we de hut en slaan rechtsaf richting Schnattweng. We steken het gemarkeerde pad over de Gamchigletsjer over. Daarna is het even flink stijgen tot aan de splitsing naar de Gspaltenhornhütte (2458m). Hier arriveren we rond lunchtijd en de mogelijkheid bestaat om in deze hut te lunchen. Maar we blijven hier niet, we gaan verder richting de Sefinenfurgge over een zeer uitzichtrijk pad. Daarna slaan we rechts af. We dalen af via heerlijk groene bergweiden over de Via Alpina. Ons doel voor vandaag is de Rotstockhütte.

8 uur, 650m ↑, 1400m ↓

Vrijdag 6 augustus 2021

Rotstockhütte (2039m) – Alpenhof Stechelberg (918m)

3.15 uur, 31m↑, 1196m ↓

Na het verlaten van de hut maken we onze laatste hoogtemeters van deze reis. Geniet er nog heel even van, na amper een halve kilometer zetten we de daling in om halverwege de dag aan te komen bij onze laatste slaapplek van deze vakantie: Alpenhof Stechelberg. Een aantal deelnemers begint vanaf daar aan een bus- en treinrit van een kleine 2 uur richting Kandersteg. Daar wordt het eigen vervoer opgehaald. Deze dag is er nog voldoende gelegenheid om te genieten van weer een prachtig dal in de Jungfrauregio: het Lauterbrunnental. Dit dal heeft prima OV-verbindingen waardoor je aan de andere kant van het dal de berg weer op kan richting Wengen of Kleine Scheidegg. Hier heb je een adembenemend uitzicht op het bekende drietal Eiger, Monch en Jungfrau. Ga je liever shoppen? Vanuit Stechelberg ben je binnen 10 minuten met de bus op het station van Lauterbrunnen. Daarvandaan kun je met de trein in een half uur naar Interlaken Ost. Evengoed ben je met een klein uur OV bij  de Thuner- of Briezersee voor een frisse duik.

Zaterdag 7 augustus 2021

Stechelberg (918m) – Utrecht (4m)

We gaan op tijd uit bed en na ons ontbijt begint de terugreis naar Nederland. Via Interlaken en Thun rijden we richting Bern om bij Basel het mooie bergland te verlaten. Na een klein 900 kilometer willen we aan het eind van de middag weer in Utrecht zijn. Terug op 4 meter boven de zeespiegel dromen we van de bergen die we ver boven en achter ons laten.

8 uur, 914m ↓