Italië

Huttentocht Dolomieten

Natuur & Actief

Er is nog 1 plek beschikbaar!

De Alta Via 1 is de ultieme meerdaagse huttentocht door de Dolomieten die bij menig huttentocht-liefhebber op het wensenlijstje staat. De Alta Via 1, die wordt beschreven als “een van ’s werelds meest gewaardeerde trektochten”, is een noord-zuid doorkruising van de spectaculaire Dolomieten van Italië. De internationaal bekende klimmer Reinhold Messner beschrijft de Dolomieten als “De mooiste bergen ter wereld”.

 

Photos
Monte Pelmo m
In the steep descent to Lagazuoi lake jpg
Behind the wooden bridge the path gradually becomes steeper jpg
Alta Via N Northern Trek Mont Trekking
On narrow paths to the Lagazuoi lake jpg
cinque torri
In the heart of the Fanes Sennes Braies nature park jpg
Dolomieten foto
BESCHRIJVING

Deze afwisselende route omvat bloemrijke alpenweiden onder torenhoge Dolomietentoppen, neerstortende watervallen, heldere turquoise meren, erfgoedlocaties uit de Eerste Wereldoorlog en wilde, afgelegen delen. Het hoogste punt van de tocht is 2752m bij Rifugio Lagazuoi. In deze hut ben je op de allerbeste plek om te genieten van de spectaculaire zonsopgangen en zonsondergangen van de Dolomieten.

Een goede conditie, huttentochtervaring en doorzettingsvermogen zijn voor deze tocht vereist. Een passende backpacker en stevige, nieuwe of recent gebruikte categorie B/C bergschoenen behoren tot de standaarduitrusting.

Op de meeste dagen wandelen we zo tussen de 6 en 8 uur (exclusief pauzes) en maken behoorlijk wat hoogtemeters. We zullen niet veel toppen beklimmen, zoals bij sommige andere huttentochten voor gevorderden, maar wel stijgen en dalen we op de meeste dagen veel; om en nabij de 1000 meter is geen uitzondering. Daarnaast zijn er een aantal dagen met tamelijk grote afstanden, zijn er geen alternatieven om de route in te korten of een dag langer in een hut te blijven en zo een stukje af te snijden. Een pittige uitdaging, maar wel een heel mooie in een unieke omgeving! 

Op zaterdag 13 juli staat de verplichte voorontmoeting gepland. De reisleider(s) vertellen je op deze dag alles over kleding, schoeisel en bagage. Hier ontmoet je de groep en word je klaargestoomd voor dit sportieve avontuur.

Maximum aantal deelnemers: 12

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

  • 9x overnachting in hutten o.b.v. halfpension
  • 1x overnachting in een hotel o.b.v. logies en ontbijt
  • Heen- en terugreis met de nachttrein naar Innsbruck inclusief ontbijt
  • Het OV ter plaatse
  • Reisleiding

Niet inbegrepen:

  • Lunches en consumpties
  • Diner bij de heen- en terugreis en de laatste overnachting
  • Lidmaatschap NKBV (verplicht)
  • Reserveringskosten €30,-
  • SGR-garantie €5,-
REISLEIDERS

Annette

Ik ben Annette. Na een aantal jaren als deelnemer mee te zijn geweest met Amarant, heb ik nu al weer een aantal jaren de reizen geleid. Een huttentocht vind ik heerlijk. Alles voor een of twee weken in je rugzak en lekker lopen van A naar B. Ondertussen genieten van al het moois dat God ons geeft aan natuur en mensen om ons heen. Ik werk als apotheker (business analist) in een ICT-bedrijf binnen de gezondheidszorg.

Margrieta

Ook ik, Margrieta, ben al heel wat jaren reisleider voor Amarant bij wandelvakanties en huttentrektochten, waarbij het actieve karakter helemaal bij mij past. Samen met een groep lekker actief bezig zijn en ondertussen even als pelgrims met elkaar op wandelen. In het dagelijks leven ben ik adviseur op het gebied van wonen, zorg en welzijn en dat doe ik vanuit Houten. Ik vind het in mijn vrije tijd heerlijk om fanatiek spelletjes te doen. In mij komen jullie een geduchte tegenstander tegen als we in een berghut ons wagen aan een spelletje….. 🙂

DAGPROGRAMMA

Dagprogramma Alte Via 1 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Maandag 12 augustus
We stappen in de avond in de nachttrein naar Innsbruck. Onze reis gaat beginnen. In zes persoons slaapcoupe’s proberen we tijdens het reizen ook wat nachtrust te pakken.

Dinsdag 13 augustus
Nadat we aangekomen zijn in Innsbruck, reizen we naar Lago di Braies, één van de mooist gelegen meren van de Dolomieten op 1500 meter hoogte. Hier is de start van de Alta Via 1. We beginnen met een gestage klim naar het hoogste punt van de dag: de Forcola Sora Forno op ruim 2300m hoogte. Bij de pas komen we het Dolomiti Nationaal Park binnen. Het Panorama van de brede, weidse pas is uitgestrekt en adembenemend, inclusief uitzichten op de bergtoppen van de noordelijke Dolomieten, evenals de bergtoppen van Marmolada en Tofane.

60 m lager ligt onze eerst hut, Rifugio Biella

Informatie over de dagtocht: ongeveer 4 uur wandeltijd, 6 km, +870 m stijgen, -60 m dalen

Woensdag 14 augustus
Vandaag hebben we 2 opties, een lange en een korte route.

De lange route brengt ons eerst naar het fraai gelegen Lago gran de Foses. Na een kort klimmetje begint de steile afdaling die ons in het lieflijke Valon Scuro brengt. Aan de andere kant van deze vallei klimmen we weer omhoog naar Fodara Vedla, een pittoresk almdorpje en een mooie plaats voor een pauze. Na een lange, steile afdaling naar de rifugio Pederu beginnen we aan de lange maar gestage klim naar het Fanesplateau. Op dit lieflijke plateau met bloemen, meertjes en koeien maar omgeven door ruige bergpieken ligt onze hut.

Als we nog wat rustiger in willen lopen, gaan we van rifugio Biella, via de Senneshutte naar rifugio Pederu en dan door naar onze hut.

Informatie over de dagtocht:
Lange route: ongeveer 7,5 uur wandeltijd, 17 km, +820 m stijgen, -1090 m dalen.
Korte route: ongeveer 5,5 uur wandeltijd, 13 km, +570 m stijgen, – 850 m dalen

Donderdag 15 augustus
We stijgen eerst over een onverharde weg naar Lago di Limo. We dalen af naar de Gran Fanes alm. Tot zover het rustige deel van de wandeling. We beginnen na 6 km aan de forse klim naar de pas Forcella del Lago, een op het eerste gezicht onmogelijk te passeren opening in de bergwand. Na de pas volgt de zeer steile afdaling naar het blauwgroene water van het Lago Lagazuoi. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hier de grootste bergoorlog uitgevoerd. De Italianen probeerden tunnels te graven onder de Oostenrijkse stellingen om ze vervolgens vol te laden met explosieven en ze op te blazen. De Oostenrijkers op hun beurt probeerden de Italianen weer te ondermijnen. De sporen van deze explosies vormen nu het landschap waarin we lopen. Een laatste klim brengt ons bij Rifugio Lagazuoi, spectaculair gelegen op ruim 2700m met ongekend uitzicht op de Dolomieten.”
We kunnen kiezen om of via Rif Lagazuoi of onderlangs naar onze hut Col Gallina te lopen.

Informatie over de dagtocht: ongeveer 6 uur wandeltijd, 13 km, +1090 m stijgen, -410 m dalen.

Vrijdag 16 augustus
Vanaf Rifugio Lagazuoi dalen we langzaam af, langs de Tofana de Rozes, naar Rifugio A. Dibona. Dan dalen we naar Passo Falzarego. We steken over en stijgen naar het hart van de Cortina-vallei: Cinque Torri, misschien wel de mooiste en meest spectaculaire plek van de hele reis.
We stijgen nog even door tot Rifugio Averau, onze eindbestemming van vandaag

Informatie over de dagtocht: ongeveer 6 uur wandeltijd, 13 km, +730 m stijgen, -1050 m dalen.

Zaterdag 17 augustus
We vertrekken op tijd vanuit rifugio Averau en lopen naar rifugio Nuvolau. Een hut die ook wel het arendsnest genoemd wordt, vanwege zijn unieke ligging op een rots. Deze hut biedt een uniek uitzicht over de dolomieten. Omdat we vroeg zijn kunnen we via een gemakkelijke fia ferrata afdalen naar Passo Giau. Later op de dag zullen hier veel dagjesmensen via de fia ferrata omhoog komen.
We vervolgen de wandeling door de prachtige, wilde Val Cernera. Koeien doen zich te goed aan het sappige gras onder toezicht van de ruige pieken van de Monte Cernera en Monte Formin. We zetten koers richting de befaamde Monte Pelmo, in de vorige eeuw nog deels bedekt met een gletsjer. De gletsjer is gesmolten maar de berg domineert nog fier de horizon. Onderaan deze berg ligt onze hut voor het weekend.

Informatie over de dagtocht: ongeveer 6,5 uur wandeltijd, 14 km, +530m stijgen, -1020m dalen.

Zondag 18 augustus
We hebben een rustdag in deze prachtige berghut. We zullen met elkaar een geïmproviseerde “kerkdienst” in de bergen houden, terwijl we ondertussen ook genieten van Gods prachtige schepping. In de middag kan er nog gewandeld worden. We kunnen bv naar de col die we gisteren links hebben laten liggen, Col de la Puina. Vanaf de top van Col de la Puina (2254m) hebben we een spectaculair 360° uitzicht op Monte Pelmo, Monte Civetta, Marmolada en andere toppen.

Maandag 19 augustus
Als het weer en de omstandigheden het toelaten lopen we een mooie tocht, rechtsom de Monte Pelmo. Deze was de laatste dagen al te zien en nu lopen we eromheen. Vanuit de hut zoeken we eerst het begin van het pad. We wagen ons aan een flinke klauterpartij door rotsblokken, zeker niet gemakkelijk. Na deze rotsblokken wordt het vlakker en gaan we naar de pas. Het laatste stukje naar de pas wordt dan weer steiler evenals het eerste stuk van de afdaling. Het is te doen maar we blijven goed opletten. Vervolgens wordt het een gemoedelijke wandeling naar de Rifugio Venezia en de Rifugio Palafavera. Het zijn wat technische moeilijkheden vandaag, het is niet ver maar wel een mooie tocht.

Als de omstandigheden niet goed zijn, lopen we links om de Mont Pelmo. We gaan dan eerst naar de Forcella Forada en stijgen door tot bijna 2300m. Hoger komen we vandaag de Mont Pelmo niet op.
We dalen af richting Passa Staulanza. Net voor de pas slaan we af om de voet van de berg te blijven volgen. We kunnen een uitstapje maken van 100 m stijgen om voetafdrukken van een dinosaurus te zien. Daarna dalen we af naar onze hut, rifugio Palavafera.

Informatie over de dagtocht:
Rechtsom Monte Pelmo: ongeveer 6 uur wandeltijd, 12 km, +670m stijgen, -1060m dalen.
Linksom Monte Pelmo: ongeveer 5 uur wandeltijd, 9,5 km, +460m stijgen, -860 m dalen.

Dinsdag 20 augustus
We lopen over een goed pad naar de rifugio Coldai. Bij het mooie bergmeer Lago Coldai hebben we tijd om even te rusten. Ook kunnen we hier een uitstapje maken naar Monte Coldai (2396). Een genoeglijke klimpartij door wat rotsblokken. Op de top hebben we een mooi uitzicht op wat we gelopen hebben en op de zuidwestwand van de Civetta. We lopen verder onder de imposante westwand van de Civetta langs, naar de op 2262 meter hoogte gelegen Rifugio Tissi. ’s Avonds loont het om even naar buiten te gaan naar de top van de Col Rean: een prachtig panorama over de avondlijke hemel in het westen, het dal van Alleghe in de diepte en daarboven een zee van bergtoppen en pieken.

Informatie over de dagtocht: ongeveer 4,5 uur wandeltijd, 10 km, +960m stijgen, -250m dalen. (zonder uitstapje)

Woensdag 21 augustus
We lopen vandaag verder rond het massief van de 3320 meter hoge Civetta. We wandelen langs kleine bloemenveldjes en huizenhoge rotsblokken door het hoge Val Civetta. We lopen langs Rifugio Vazzoler, vanwaar je uitkijkt over het Valle Corpassa. Bij de hut ligt een klein Alpentuintje.
Vanaf rifugio Vazoller klimmen we met een mooi uitzicht op de Torre Trieste en Cime della Busazza, naar de spannende Col de l’Ors. We dalen af via Rifugio Carestiato naar onze hut, Rifugio San Sebastian.

Informatie over de dagtocht: ongeveer 7,5 uur wandeltijd, 17 km, +640m stijgen, -1270m dalen.

Donderdag 22 augustus
We laten de alta via 1 achter ons en dalen naar Forno di Zoldo. Daarvandaan reizen we naar Toblach. Als we genoeg tijd hebben kunnen we nog een alternatieve langere route nemen.

Informatie over de dagtocht: ongeveer 3,5 uur wandeltijd, 9 km, +50m stijgen, -800m dalen.

Vrijdag 23 augustus
In de ochtend hebben we rustig de tijd in Toblach. We kunnen nog een wandeling maken in de omgeving, of nog wat souvenirs inkopen. In het begin van de middag reizen we naar Innsbruck terug, zodat we ruim op tijd zijn voor de nachttrein terug naar Nederland.