Italië

Huttentocht Gran Paradiso

Huttentrektocht

Het Nationaal Park Gran Paradiso telt maar liefst 57 enorme gletsjers! In dit wandelparadijs wacht een weliswaar korte, maar niet minder uitdagende huttentocht op je, met als hoogtepunt de beklimming van de 4.061 meter hoge Gran Paradiso. Begin alvast met het trainen van je conditie en bereid je voor op een reis met ongekende uitzichten. De aanblik van de hoge met sneeuw bedekte toppen boven de verstilde bergmeertjes is majestueus. Zelfs de meest ervaren bergwandelaars kunnen in dit gebergte oneindig genieten van de grootse en woeste natuur!

Photos
84.40 Italie Huttentrektocht Grandparadiso 15
84.40 Italie Huttentrektocht Grandparadiso 9
Amarant Reizen Italie Grand Paradiso 15
Amarant Reizen Italie Grand Paradiso 14
mountain
mountain
nature
BESCHRIJVING

Gekwalificeerde berggidsen

De wandelpaden in dit gebied zijn meestal goed gemarkeerd, maar soms zullen we via steenmannetjes onze weg moeten zoeken. Ook steken we hier en daar kleine sneeuwvelden over. Wandelstokken of een pikkel komen dan goed van pas. Het absolute hoogtepunt van de tocht is de beklimming van één van Europa’s vierduizenders, de Gran Paradiso. Om op deze top te komen moeten we een ontzagwekkend grote gletsjer oversteken. Dit doen we onder begeleiding van gekwalificeerde berggidsen. We vertrekken vroeg in de ochtend en als we bij de voet van de gletsjer aankomen is de zon net boven de roodgekleurde horizon geklommen! Vervolgens lopen we zo’n vijf uur lang aan het touw in een zigzagspoor omhoog, terwijl het uitzicht steeds overweldigender wordt. Als we de top naderen komt de Gran Paradiso tevoorschijn. Boven de sneeuwhelling rijzen enkele rotspieken uit: de top! En dan is er het langverwachte uitzicht… 

Goede voorbereiding

We trekken van hut naar hut en aan het eind van de dag wacht er een warme maaltijd op ons. Een hartelijk welkom na een intensieve dag. Voor deze vakantie is een goede voorbereiding onmisbaar. Eens te meer omdat we direct veel hoogtemeters maken en in slechts een paar dagen toewerken naar de meest intensieve loopdag: de beklimming van de Gran Paradiso. Ervaring met huttentochten is dus zeker een pré. Maar vooral zijn een uitstekende conditie, stapvastheid en een flexibele instelling vereist. Er zal per dag ongeveer 7 uur worden gewandeld. Uiteraard heb je geen hoogtevrees en ben je in het bezit van goede bergschoenen en een goed passende rugzak. Voor de beklimming van de Gran Paradiso is het noodzakelijk stijgijzervaste bergschoenen te hebben (categorie B/C kan afdoende zijn).

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de gletsjers kan het programma aangepast of gewijzigd worden. Tijdens de verplichte voorontmoeting die voor deze reis gehouden wordt, zullen verdere bijzonderheden worden besproken.

REISDETAILS

Bij de prijs inbegrepen:

 • overnachting in berghutten o.b.v. halfpension
 • vervoer per minibusje
 • CO2-compensatie minibusjes
 • gondels behorende bij het reisprogramma
 • beklimming Gran Paradiso o.l.v. professionele berggids
 • materiaalhuur t.b.v. beklimming
 • reisleiding

Niet inbegrepen: 

 • lunches tijdens tocht
 • overige maaltijden of consumpties
 • evt. extra gondelrit
 • lidmaatschap NKBV (verplicht)
 • stijgijzervaste bergschoenen (categorie B/C kan afdoende zijn)
 • reserveringskosten €28,-
 • SGR-garantie €5,-
REISLEIDING

Deze reis wordt geleid door Jaco Heemskerk.

DAGPROGRAMMA

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

 

Donderdag 20 juli

Dag 1: Nederland – Cogne (1.550 m)

Donderdag 20 juli, de start van een mooi wandelavontuur in de Italiaanse Alpen. Op deze dag rijden we vanuit het midden van Nederland naar Cogne in Italië. Cogne is een plaatsje op 1.550 meter hoogte. Het is gelegen in een vallei en wordt omringd door de bergen die we de komende dagen gaan beklimmen. Maar eerst rusten wij hier uit van de reis. In ons hotel doen we nieuwe energie op om morgen het gebied in te kunnen duiken.

Vrijdag 21 juli

Dag 2: Rhêmes-Notre-Dame (1.723 m) – Rifugio Savoia Nivolet (2.532 m)

Na een goed ontbijt hijsen we onze backpacks op de rug en maken we ons klaar voor de eerste wandeldag. Een transfer leidt ons rond de Gran Paradiso naar het startpunt van onze huttentocht, Rhêmes-Notre-Dame (1.723 m). We gaan vandaag meteen stevig van start, want er wacht ons een klim van maar liefst 1300 meter. We stijgen al wandelend naar 3000 meter, waarna we iets afzakken naar ons eindpunt van deze dag, Rifugio Savoia Nivolet (2.532 m). Deze wandeling van 15 kilometer zal zeker 5 wandeluren in beslag nemen. Pauzes, foto- en drinkstops niet meegerekend. Dus zorg ervoor dat je tas goed is ingepakt en je veters op de juiste manier zijn gestrikt. Aangekomen bij de hut kunnen we heerlijk genieten van een koud glas drinken en een prachtig uitzicht over een bergmeer.

1200 m. stijgen / 400 m. dalen, geschatte looptijd:  5 uur

Zaterdag 22 juli

Dag 3: Refugio Savoia Nivolet (2.532 m) – Rifugio Tetras Lyre (1.992 m)

Vandaag gaat ons avontuur verder de bergen in. We gaan naar Rifugio Tetras Lyre.  We kunnen ons voorbereiden op een redelijk ontspannen wandeling van ongeveer 10 kilometer door het glooiende landschap. We wandelen van 2.532 meter naar een mooie 1.992 meter. We gaan dus dalen en dat is een heel verschil met stijgen. De veters kunnen andersom gestrikt worden! Het hoogteverschil van vandaag lijkt niet echt een uitdaging, maar onderschat het dalen zeker niet.

400 m. stijgen / 1100 m. dalen, geschatte looptijd:  3 uur

Zondag 23 juli

Dag 4: rustdag

Het is vandaag een rustdag. Dé rustdag! Deze dag zal dan ook in het teken staan van Rust, bezinning en overdenking. Lichaam en ziel kunnen hierdoor tot rust komen. Er is alle ruimte voor een mooie wandeling in de omgeving van de hut, en daarnaast word je door de reisleiders uitgenodigd om gezamenlijk na te denken over een Bijbels thema.

Maandag 24 juli

Dag 5: Rifugio Tetras Lyre (1.992 m) – Rifugio Federico Chabod (2.709 m)

Na een rustige zondag van bezinning is het nu weer tijd om onze tocht voort te zetten. We gaan weer stijgen, om precies te zijn naar een hoogte van 2.709 meter. Weer een stevige klim net als eerder deze week. Deze wandeling is de aanloop naar ons hogere doel van deze reis namelijk de Gran Paradiso zelf, op ruim 4.000 meter. Maar dat is een zorg voor morgen. De wandeling van vandaag is 10 kilometer. Dat is korter dan dinsdag, en daardoor niet lichter maar juist zwaarder. Dit komt omdat we het hoogteverschil vandaag binnen 10 kilometer moeten trotseren en het traject dus steiler is.

Aangekomen bij Rifugio Federico Chabod (2.709 m) bereiden we ons mentaal en fysiek voor op de grote klim die morgen plaatsvindt; het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt, de Gran Paradiso. In de avond krijgen we een uitleg over ons materiaal, en krijgen we dit allemaal “aangemeten” zodat we morgenochtend vroeg gelijk op pad kunnen.

700 m. stijgen / 200 m. dalen, geschatte looptijd: 3,5 uur

Dinsdag 25 juli

Dag 6: Beklimming Gran Paradiso (4.061 m)

In de vroege ochtend verlaten we de hut, maar we komen er na ons bezoek aan de Gran Paradiso ook weer terug. Dat betekent dat we het een en ander achter kunnen laten. Dat scheelt een hoop gesjouw. Maar ietwat lichter bepakt zal deze dag alsnog geen makkie worden. We worden bij de grote klim begeleid door professionele gidsen die de Gran Paradiso op hun duimpje kennen. We gaan supervroeg uit de veren. We vertrekken rond half vijf en zullen er zeker 6 uur over doen om de top van de Gran Paradiso te bereiken. Een intensieve dag, maar met een eindbestemming die het helemaal waard is! Bovenop de top maken we uiteraard een foto, want een prestatie als deze wil je vastleggen. Maar lang kunnen we niet blijven treuzelen. Zoals we naar bovenkwamen zo moeten we ook weer omlaag. De afdaling zal minder tijd in beslag nemen, maar toch zal dit nog een paar uur kosten. Vermoeid maar voldaan keren we terug naar Rifugio Federico Chabod. Wat zullen we vannacht heerlijk slapen!

1300 m. stijgen / 1300 m. dalen, geschatte looptijd: 10 uur

Woensdag 26 juli

Dag 7: Rifugio Federico Chabod (2.709 m) – Rifugio Vittorio Sella (2.581 m)

De laatste hut waar we deze prachtige huttentocht in slapen, is Rifugio Vittorio Sella. Deze is gelegen op een hoogte van 2.581 meter, in een prachtige vallei waar we met een beetje geluk alpensteenbokken kunnen zien. De wandeling naar deze hut heeft bijna hetzelfde aantal hoogtemeters als de beklimming van gisteren, maar is heel anders van karakter. We klimmen en dalen afwisselend op en af, 16 kilometer lang! Hopelijk krijgen we een heldere avond, dan zouden we in de laatste nacht nog kunnen genieten van een mooie sterrenhemel. En dan snel het mandje in, want morgen wacht ons de laatste afdaling en vangen we de terugtocht naar Nederland aan.

1250 m. stijgen / 1350 m. stijgen, geschatte looptijd:  8 uur

Donderdag 27 juli

Dag 8: Refugio Vitoria Sella – Cogne – Nederland

We dalen af naar onze vertrouwde busjes van de heenreis. Van 2.581 meter gaan we naar het plaatsje Cogne op 1.533 meter! Een daling van ruim 1.000 meter dus. In Cogne aangekomen, laden we onze backpacks in de minibusjes en zetten we koers naar Nederland. Terwijl het landschap aan ons voorbij zoeft, hebben we ruim de tijd om de voetjes te laten rusten en in gedachten nog even weg te dromen naar de mooie momenten en hoogtepunten van de afgelopen dagen. We zijn op de Gran Paradiso geweest en dat is een prestatie om trots op te zijn!

1100 m. dalen, geschatte looptijd: 2 uur