Italië

Huttentrektocht Drei Zinnen

Huttentrektocht

Drie scherpe pieken torenen boven je uit. Deze ruige natuurpracht maakt ons nietig en klein. Elf dagen lang trekken we door het berggebied rondom de Drei Zinnen in Italië. Ons startpunt ligt in natuurpark Fanes Sennes Prag; een wild romantisch landschap, ingeklemd tussen steile rotswanden. Dwars door de Sextener Dolomieten zetten we vervolgens koers richting de Drei Zinnen. De weg wordt ruiger en je conditie wordt op de proef gesteld. Maar de uitzichten en het gevoel als je het eindpunt hebt gehaald zijn onbeschrijfelijk!

Photos
Dolomieten Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Dolomieten Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Dolomieten Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Dolomieten Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Dolomieten Christelijke groepsreis Amarant
Drei Zinnen Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Drei Zinnen Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Drei Zinnen Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Drei Zinnen Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Drei Zinnen Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Drei Zinnen Christelijke groepsreis Amarant Reizen
BESCHRIJVING

Alpengloeien

De Dolomieten zijn een pittig maar ontzettend mooi bergmassief. Ze vallen onder UNESCO Werelderfgoed. Je vindt er steile rotstorens, waaronder de Drei Zinnen. De drie scherpe pieken van deze bergtoppen torenen hoog uit boven de lichtgekleurde, door verwering ontstane puinmassa’s aan hun voet. Met een beetje geluk maak je het ‘Alpengloeien’ mee, een verschijnsel waarbij de laatste zonnestralen van de dag alles in een feeëriek oranje-rood schijnsel zetten. In deze prachtige omgeving trek je elf dagen lang door de bergen, van hut naar hut. Onze bagage dragen we mee in onze backpacks. Onderweg genieten we van de prachtige natuur, Gods schepping.

Uitdagende klettersteig

Tijdens deze tocht kruisen we drie natuurparken: Fanes Sennes Prags, Drie Zinnen en de Sextener Dolomieten. Vanaf de Seekofel kijken we uit op de Pragser Wildsee, een van de mooiste meren van de Dolomieten! Verschillende keren volgen we gedeelten van de Dolomiten Höhenweg. Een schitterende langeafstandsroute, die zich door de Dolomieten slingert. We steken het Holensteindal over en beklimmen Monte Piana en Monte Piano. Resten van de uitzichtloze  stellingoorlog tussen het Italiaanse en Oostenrijkse leger in de Eerste Wereldoorlog zijn hier nog goed zichtbaar. De hut waar we op zondag verblijven ligt schitterend in een wat afgelegen bergkom. Daarna zetten we koers richting de Drei Zinnen. Hier staat ons een uitdagende klettersteig te wachten, onder begeleiding van gekwalificeerde berggidsen. We worden beloond met fantastische uitzichten op de Drei Zinnen. Daarna volgen we de Bonaccossaweg – handig om hier geen last te hebben van hoogtevrees! – en tot slot maken we een afdaling naar het Lago di Misurina.

Voor deze huttentrektocht is een gedegen voorbereiding onmisbaar. Ervaring met berghuttentochten is een pre, maar het is vooral belangrijk dat je fysiek en mentaal in goede gezondheid bent. Een goede conditie, stapvastheid, geen hoogtevrees en een flexibele instelling zijn noodzakelijk. Uiteraard ben je in het bezit van goede bergschoenen en een passende rugzak.

Er is een voorontmoeting voorafgaand aan de reis. Deze voorontmoeting is op zaterdag 18 juni (van ongeveer 10.00 – 15.00 uur) en is in principe verplicht; hier ontmoet je de groep en de reisleiders, en word je klaargestoomd voor dit uitdagende avontuur! Mocht je écht niet naar deze voorontmoeting kunnen komen, neem dan even contact op met ons kantoor.

REISDETAILS

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

 • Eerste overnachting o.b.v. B&B
 • Overnachtingen in hutten o.b.v. halfpension
 • Treinreis
 • Reisleiding
 • Gids en materiaal klettersteig
 • Taxi naar begin- en eindpunt

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

 • Overige maaltijden en lunches
 • Entreegelden
 • Lidmaatschap NKBV (verplicht)
 • Reserveringskosten €23,-
 • SGR garantie €5,-
REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 4 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatiemail met hierin een deelnemerslijst, een uitgebreide bagagelijst, een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt. Kortom, alle benodigde informatie voorafgaand aan de reis.

Maaltijden
In de hutten zijn ontbijt en avondeten inbegrepen (halfpension).

Vervoer
Als je met de groep meereist, begint de reis ‘s ochtends. We verzamelen op een station midden in het land. Vanaf daar reizen we met de trein naar Italië.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt, adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs, bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Een annuleringsverzekering moet je binnen 5 dagen na boeking afsluiten. Als je vaker op reis gaat, kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Coronamaatregelen
Wat betreft de reisbeperkingen van jouw bestemming verwijzen we je door naar de website van Nederland wereldwijd. We adviseren je om deze door te nemen voordat je boekt. Uiteraard liggen deze maatregelen niet vast en kunnen zaken nog wijzigen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de reisbeperkingen.

Klimhelm

Regelmatig passeren we op de route een korte klettersteig. Op deze stukken bestaat steenslaggevaar. Ook op sommige andere gedeeltes is dit gevaar aanwezig. Een klimhelm als basisuitrusting is daarom verplicht. Deze moet je zelf meenemen, misschien kan je er een van iemand lenen of anders moet je er zelf een aanschaffen.

Lidmaatschap NKBV
Voor deze huttentocht is het noodzakelijk om lid te zijn van de NKBV (bergsportvereniging) i.v.m. voorrang en kortingen in hutten. Lidmaatschap kost €52,50,- per kalenderjaar (2021); dit levert veel kortingen en andere voordelen op. Lees hier meer over op www.nkbv.nl/lidmaatschap

DAGPROGRAMMA

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Utrecht centraal (4 m) – Toblach

Vertrek vanaf Utrecht CS. Met de vroege dagtrein reizen we naar Toblach waar we overnachten.

± 15h ↑1242 m ↓0 m

Dinsdag 19 juli

Toblach > S.Uberto (1449 m)  – Rifugio Fodara Vedla (1966 m)

Vanuit Toblach brengt de taxi ons naar het startpunt: S.Uberto. Vanaf daar lopen we naar onze eerste hut: Rifugio Fodara Vedla.

4h30* ↑561m ↓21m

Woensdag 20 juli

Rifugio Fodara Vedla (1966 m) – Rifugio Biella / Seekofelhütte (2329 m)

We verlaten de hut en volgen het San Bertodal. We maken eerst flink wat hoogtemeters, totdat we op Ucia Munt de Senes (2519 m) zijn. We genieten hier van het mooie uitzicht en houden daarna rechts aan. Vanaf de Seitenbachscharte (2331 m) volgen we een mooie route met rechts van ons een paar flinke toppen. Het laatste stukje naar de hut volgen we de Alta Via Dolimites of Dolomitenhöhenweg. Een schitterende lange afstandsroute, die zich door de Dolomieten slingert. We zullen deze vakantie vaker een gedeelte van deze route volgen. We overnachten in Rif. Biella oftewel de Seekofelhütte (2327 m).

Vanaf de hut is het zeker de moeite waar om de Seekofel (2810 m) te beklimmen, een pittige en uitdagende klim. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de rondliggende bergen en kijk je vanaf grote hoogte op de Pragser Wildsee.

2h30*  ↑398m ↓52m

Beklimming Seekofel: 2h45 ↑ 488 m  ↓ 488 m | 3.4 km

Donderdag 21 juli

Rifugio Biella / Seekofelhütte (2329 m) – Berggasthof Platzwiese (1991 m)

Vanuit de hut lopen we eerst naar Cocodain, een pas op 2332 meter. Daarna volgt een lang en eenzaam traject zonder al te veel hoogteverschillen. Bij de Rossalmhütte houden we rechts aan. Bij Gaisselleite passeren we een stukje klettersteig**. Kabels en pinnen helpen ons om over dit lastige gedeelte heen te komen. Ruim over de helft van de tocht dalen we zo’n 400 meter af tot het Plätzwiesensattel. Vanuit de hut is het nog mogelijk de Strudelkopf (2307 m) te beklimmen.

4h30 ↑428 m ↓760 m

Beklimming Strudelkopf: 2h ↑ 275 m  ↓ 2 75 m | 3.8 km

Vrijdag 22 juli

Berggasthof Platzwiese (1991 m) – Rifugio Bosi (2205 m)

Vanmorgen pakken we de Dolomitenhöhenweg weer op. Eerst stijgen we naar het Strudelzadel (2200 m). Daarna dalen we af tot in het dal. Bij Hotel Drei Zinnenblick nemen we een pauze, waarna we aan een flinke klim naar Monte Piana (2324 m) en Monte Piano (2305 m) beginnen. In het gebied waar we deze middag door heen komen is in de 1e wereldoorlog flink gevochten. We passeren loopgraven en stellingen die nog aan deze oorlog herinneren. Vanaf de top dalen we af naar de comfortabele hut waar we overnachten.

5h50  ↑904 m ↓692 m

Zaterdag 23 juli

Rifugio Bosi (2205 m) – Rifugio Carducci (2297 m)

Vanaf de hut dalen we eerst een stuk af naar het Antornomeer. Hier slaan we af en stijgen we langzaam maar zeker naar Rifugio Auronzo op 2320 meter. Vanaf hier is het maar een half uur naar de volgende hut, Rifugio Lavaredo. Bij deze mooi gelegen hut is het tijd voor een pauze. Daarna vervolgen we ons pad, dat aan beide kanten steile berghellingen heeft. Vanaf de Zwolferscharte (2524 m) dalen we steil af. We houden rechts aan en na de Giralba pas (2431 m) zijn we al snel bij ons doel voor vandaag en morgen, Rifugio Carducci. De ligging van deze wat afgelegen hut is schitterend. Hoge dolomietenpunten torenen rondom boven deze hut uit.

7h30  ↑1040 m ↓947 m

Zondag 24 juli

Rifugio Carducci (2297 m)

In de ochtend houden we een overdenking, bij goed weer zoeken we hiervoor een mooie plek in de natuur. Samen stil worden voor God in deze prachtige omgeving, waarvan Hij de Schepper is.

In de middag is er de mogelijkheid voor een wandeling in de omgeving van de hut. Een wandeling het dal in hoort ook tot de mogelijkheden.

Maandag 25 juli

Rifugio Carducci (2297 m) – Zsigmondy hütte (2224 m)

Vanuit de hut stijgen we eerst naar de Giralba pas (2431 m). Vanaf hier hebben we een schitterend uitzicht op de rondom gelegen bergen. We dalen af en zetten koers richting Rifugio Zsigmondy (2224 m), de hut waar we komende nacht overnachten. Vanaf Rifugio Zsigmondy trekken we verder naar de Büllelejochhütte (2528 m). Vanaf hier beklimmen we de Oberbachernspitze (2635 m). Wie het liever wat rustiger aan doet, klimt niet mee en blijft achter bij de hut. Na de afdaling lopen we weer terug naar Rifugio Zsigmondy.

1h30| 234 m ↑ | 306 m ↓

Extra beklimming Rifugio Zsigmondy (2224) <> Büllelejochhütte (2528 m):

2h| 323 m ↑ | 323 m ↓ | 4 km

Extra beklimming Büllelejochhütte (2528 m) <> Oberbachernspitze (2637 m):

1h | 109 m ↑ | 109 m ↓ | 2,2 km

Dinsdag 26 juli

Zsigmondy hütte (2224 m) – Drei Zinnen Hütte (2405 m)

Vrij snel na vertrek pikken we een prachtig gedeelte van de Dolomitenhöhenweg op. Over het Bacherntal heen kijken we uit op de imposante Sextener Rotwand. We vervolgen de Dolomitenhöhenweg door het Altensteintal tot aan de Drie Zinnen Hütte. Dit is qua ligging de allermooiste hut in dit gebergte, gelegen aan de voet van de Drei Zinnen.

Is het weer goed en heb je op deze vrij intensieve dag nog energie over? Dan kan overbodige bagage achtergelaten worden in de hut. Met lichte rugzakken kunnen we een eind richting de Toblinger Knoten lopen. Dit is een van de prachtige rotsformaties die ons hier omgeven. Ook zijn er rondom de hut genoeg mogelijkheden voor een (korte) wandeling. Met een beetje geluk genieten we vanavond van Alpenglüh, de ondergaande zon die alles in een vlammende gloed zet. Daarna zoeken we ons bed op in de hut waar we 2 nachten verblijven.

4h30 | 784 m ↑ | 601 m  ↓

Extra beklimming / wandeling(en) vanuit de Drei Zinnen Hütte (2405 m)

Woensdag 27 juli

Drei Zinnen Hütte (2405 m) – klettersteig over de Paternkofel (2744 m) – Drei Zinnen Hütte (2405 m)

Vandaag maken we een klettersteigtocht. Onder begeleiding van professionele gidsen en voorzien van klimgordels en helmen klimmen we naar de Paternkofel. Op deze berg is fel gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Talrijke tunnels en stellingen op deze berg zijn hiervan het bewijs. Om op de Paternkofel te komen, komen we door een van deze tunnels. Her en der zijn er nog uitkijkposten en schietgaten, waardoor het zonlicht naar binnen schijnt. Over de top van de Paterkofel loopt een lange klettersteigroute. Vanaf de top hebben we een prachtig uitzicht op de Drei Zinnen. Via de steile wand van de Paternkofel dalen we af. De smalle richels langs grote diepten zouden we zonder onze klettersteigsets niet kunnen passeren. Via het Büllelejoch dalen we af en lopen we onder de Paternkofel door naar de hut.

+/- 6 uur

Donderdag 28 juli

Drei Zinnen Hütte (2405 m) – Fonda Savio Hütte (2367 m)

De Dolomitenhöhenweg verder volgend verlaten we de hut. Met de Drei Zinnen aan onze linkerhand lopen we over de puinmassa’s aan de voet van deze reuzen. We dalen licht af en komen bij Langalm, een pittoresk hutje bij wat meertjes. Hierna stijgen we iets en lopen we om de Drie Zinnen heen. We komen langs Rifugio Auronzo (2320 m), een hut die we afgelopen zaterdag ook passeerden, maar dan via een andere route. Hier lopen we vanwege de drukte snel voorbij de stille Bonacossaweg op. Deze route is zeker niet een van de makkelijkste routes, verschillende gedeelten zijn gezekerd**. Maar na de ervaring die we gisteren opgedaan hebben met de klettersteig moet het wel lukken. Over smalle paden in steile rotswanden vervolgen we ons pad. Halverwege zit een behoorlijk steile afdaling, een kleine klettersteig**. Na dit pittige stuk dalen we verder af naar de Rinbiancopas (2207 m). Daarna is het weer stijgen en wacht ons een laatste pittige klim naar de hut. Vanuit de hut hebben we een prachtig uitzicht op de zuidkant van de Drie Zinnen. Rondom de hut liggen een aantal uitdagende routes en beklimmingen. Wie nog zin heeft kan zich aan een van deze beklimmingen wagen.

4h45 ↑565 m ↓630 m

+ eventueel extra beklimming vanuit de hut

Vrijdag 29 juli

Fonda Savio Hütte (2367 m) – Misurina

Op deze laatste wandeldag maken we eerst nog hoogtemeters. Vanuit de hut blijven we de Bonacossaweg volgen. Deze brengt ons op het laatste letterlijke hoogtepunt van deze vakantie, Del Diavolo (2598 m). Hierna volgt een steile gezekerde afdaling** en een stukje verderop weer een. We volgen de Bonacossaweg tot aan Rifugio Col de Varda (2115 m). Daarna dalen we af naar het Lago di Misurina. Met de bus reizen we naar Toblach, waar we op de (nacht)trein stappen richting Utrecht.

4h ↑481 m ↓1071 m

Zaterdag 30 juli

In de ochtend komen we aan op Utrecht CS.

*Wandeltijden

De genoemde wandeltijden bij deze huttentocht zijn EXCLUSIEF pauzes. Bij het berekenen van de wandeltijden is uitgegaan van gevorderde lopers inclusief het meedragen van de backpack. Omdat we zeker bij mooi weer pauzeren en genieten van alles om ons heen zullen de looptijden langer worden dan de tijden in de tochtbeschrijving. Ook de conditie van deelnemers of minder ideale weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een dagprogramma meer uren vraagt.

**Klettersteig

Op woensdag 27 juli  staat een klettersteig gepland onder leiding van ervaren gidsen. Klimgordels en klettersteigsets (verplicht materiaal deze dag) worden ter plekke gehuurd. Op andere dagen passeren we kortere klettersteigs of lees je in het dagprogramma dat ‘routes zijn gezekerd’. Daar bedoelen we mee dat je korte stukjes vast moet houden aan een touw, kabel of ladder. We gebruiken daar geen touwgroep en/of klimgordels, wel helmen, en we gaan er zelfstandig doorheen.