Oostenrijk

Huttentrektocht Gross Venediger

Huttentrektocht

Ervaar de stilte tijdens deze huttentrektocht door het wonderlijke landschap van de Gross Venediger. Dit gebergte ligt in een van de meest vergletsjerde gebieden van Oostenrijk. Een beklimming van de top van deze berg is een must-do voor de ervaren bergwandelaar. We beginnen in Oostenrijk en steken al klimmend de grens met Italië over. We bewandelen paden langs slingerende riviertjes. Onderweg kijken we uit op de besneeuwde bergwanden. Soms zullen we zelfs sneeuwvelden moeten oversteken. En dat in hartje zomer! Een unieke ervaring.

Photos
grossVenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant
Grossvenediger Oostenrijk Christelijke groepsreis Amarant ADMIN Dec Conflict
BESCHRIJVING

Rotsachtig
Bereid je voor op een pittige huttentrektocht met ongekende uitzichten. Dat de Gross Venediger de op een na hoogste berg van Oostenrijk is en dat wij die tijdens deze reis gaan beklimmen, geeft al wel aan: deze tocht vraagt om flink wat bergwandelervaring. Onderweg lopen we over rotsachtige paden met  losliggende stenen en moeten we soms zelfs stukjes klimmen op voeten en handen om vooruit te komen. Het landschap om ons heen is uniek met watervallen, sneeuwvelden en ijskoude bergmeren. Terwijl jij aan het eind van een wandeldag aan een warme maaltijd zit in de gezellige berghut, kijk je met voldoening terug op de prachtige en ruige tocht die je achter de rug hebt.

Staalkabels
De dagafstanden zijn vaak behoorlijk lang, van 4 tot 8 uur (zonder pauzes) en je loopt met volle bepakking. Omdat er een aantal lastige passages in de tocht zitten, is ervaring met berghuttentochten gewenst. De steilste stukken tijdens de route kunnen worden gelopen met behulp van staalkabels die aan de rotsen zijn bevestigd. Voor mensen met hoogtevrees is deze tocht dus niet geschikt. De beklimming van de Gross Venediger kan alleen plaatsvinden bij goed weer en onder leiding van ervaren gidsen. Voor mensen die over een flexibele instelling, goede lichamelijke conditie en stapvastheid beschikken, zal deze vakantie een onvergetelijke ervaring worden.

Voor deze vakantie is een gedegen voorbereiding onmisbaar. De voorontmoeting is verplicht. Ervaring met berghuttentochten is een pré, verder zijn een goede conditie, stapvastheid, geen hoogtevrees en een flexibele instelling noodzakelijk. Uiteraard ben je in het bezit van goede bergschoenen en een passende rugzak.

REISDETAILS

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

  • overnachting op basis van halfpension
  • beklimming van de Gross Venediger o.l.v. berggids
  • reisleiding

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

  • vervoer met minibusjes/auto’s (optioneel) €150,-
  • overige maaltijden en consumpties
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €28,-
DAGPROGRAMMA

Dag 1
We vertrekken vanuit Nederland.

Dag 2
Via een goed begaanbaar pad klimmen we langs de adembenemend mooie Krimmler watervallen omhoog. Deze eerste wandeldag is een toeristische wandeling. Na circa 3 uur lopen, komen we bij het Krimmler Tauernhaus (1.631 m).

Dag 3
Krimmler Tauernhaus (1631 m) – Birnlückerhütte (2.441 m) Langs de Krimmler Ache lopen we de Drei Länderweg op. Over weg 541 klimmen we naar de Zollhütte (2634m) en steken de Italiaanse grens over. Dan lopen we via de Lausitzerweg naar de hut waar we vandaag overnachten. Het is een lange tocht, maar wel goed te doen.
Geschatte looptijd: ca. 7-8 uur.

Dag 4
Birnlückerhütte (2441 m) – Lenkjochlhütte (2.603 m) Langs de Lahner Alpe volgen we het riviertje de Ahrnbach totdat we bijna in het dal zijn. Vervolgens klimmen we bijna 1.000 meter tot de hut. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de besneeuwde wanden van de Rötspitze. Het is een prima tocht, mooi en afwisselend.
Geschatte looptijd: ca. 6 uur.

Dag 5
Lenkjochlhütte (2.603 m) – Clarahütte (2.038 m) Vanuit de Lenkjochlhütte lopen we over weg 12 B, een klim over stenen en rotsen. Vervolgens dalen we iets over weg 911 naar de Clarahütte (2.038 m). Je kunt hierbij veel sneeuwvelden moeten oversteken, het is een rustige route. Als er veel sneeuwvelden zijn kun je er wel wat langer over doen.
Geschatte looptijd: ca. 6 uur.

Dag 6
Clarahütte (2.038 m) – Essener Rostöckerhütte (2.208 m) Via het Wasserschaupfad Umbalfälle dalen we af tot +/- 1.400 meter, dan begint het stijgen… 800 meter! Over weg 912 lopen we naar de Essener-Rostöckerhütte (2.208 m). Een mooie tocht, waarbij je ook langs watervallen loopt.
Geschatte looptijd: ca. 6 uur.

Dag 7
Rustdag. Bij mooi weer kunnen we een dienst houden aan de rand van het ijskoude meer. Hierna kunnen we eventueel één van de vele topjes in de omgeving beklimmen of naar de Simonisee lopen.

Dag 8
Essener Rostöckerhütte (2.208 m) – Defreggerhaus (2.963 m) Over de Schwerinenweg stijgen we naar het Türmljoch (2.790 m). Hiervandaan dalen we af naar de Johannishütte (2.611 m). Daarna gaan we weer flink stijgen ± 850 meter naar het Defreggerhaus (2.963 m).

Dag 9
Defreggerhaus (2.963 m) – Johannishütte (2.611 m) Met een berggids beklimmen we bij goed weer de Gross Venediger, de op één na hoogste berg van Oostenrijk. Hierna dalen we weer af om onze achtergebleven spullen op te halen. We dalen nog verder af naar de honderd jaar oude hut. Als er vanwege de weersomstandigheden besloten is om de beklimming niet te doen, is dit een rustige dag waarbij we in enkele uren naar de Johannishütte lopen, in ongeveer 3 uur.
Geschatte looptijd (zonder beklimming Gross Venediger): ca. 3-4 uur.

Dag 10
Johannishütte (2.611 m) – Bonn Matreierhütte (2.750 m) We stijgen over de Venediger Höhenweg langs de Eisseehütte (2.521 m). Vervolgens lopen we over weg 923 naar de Bonn Matreierhütte (2.750 m). Het is een lange en zware, maar wel prachtige tocht. Zeker het laatste gedeelte naar de hut is nog zwaar, omdat je al een flinke loopdag hebt gehad.
Geschatte looptijd: ca. 7 uur.

Dag 11
Bonn Matreierhütte (2.750 m) – Badenerhütte (2.608 m) We vervolgen de Venediger Höhenweg en lopen door los gruis en mogelijk over sneeuwveldjes naar de Badenerhütte (2.608 m). Dit gedeelte heeft risico op steenslag. De Scharte die we overgaan is pittig, maar zeker het beklimmen waard.
Geschatte looptijd: ca. 7 uur.

Dag 12
De laatste dag is een lange wandeldag. We verlaten de Badenerhütte en blijven enigszins op hoogte. We volgen een smal pad, deels met staalkabels gezekerd. Vervolgens begint het stijgen naar de WIldenkogelscharte (2870 m), een heel geklauter. Hiervandaan hebben we bij helder weer goed zicht op de Grossglockner. Vervolgens begint de lange, maar prachtige afdaling met geklauter over rotsen, langs enkele prachtige bergmeertjes richting het Matreier Tauernhaus. Hier vandaan nemen we de bus of taxi naar onze overnachtingsplek.

Dag 13
Terugkeer naar Nederland

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de gegevens van de accommodaties en een inpaklijst. Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Gezien de reis op basis van halfpension is, zul je alleen zelf voor de lunch moeten zorgen. Vaak zijn hiervoor mogelijkheden in de hut. Daarnaast is het verstandig wat tussendoortjes mee te nemen als mueslirepen. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. De maaltijden voor onderweg zijn niet inclusief.

Vervoer
Als je met de groep meereist, begint de reis ‘s ochtends. We verzamelen op een plek midden in het land. Vanaf daar reizen we met minibusjes en/of auto’s naar de locatie. Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden, meld ons dit dan bij boeking. Als er chauffeurs nodig zijn, ontvang je te zijner tijd een uitnodiging voor een verplichte chauffeurstraining door een instructeur. Als je het chauffeurscertificaat al eerder gehaald hebt, kun je direct ingezet worden als chauffeur. Als je met eigen vervoer naar de accommodatie reis, zorg er in dat geval voor dat je WA-verzekerd bent en je van tevoren checkt of bijv. een vignet verplicht is op de website van de ANWB.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

REISKAART