Oostenrijk

Huttentrektocht Schladminger Tauern

Huttentrektocht

De Schladminger Tauern Höhenweg is een van de allermooiste delen van de Zentralalpenweg 02, een indrukwekkende trail die de Oostenrijkse Alpen helemaal doorkruist. Tussen het donkere gesteente schitteren overal bergmeertjes in de zon. De eerste paar dagen verblijven we op één locatie. Daarna trekken we van hut naar hut met prachtige dagetappes.  Een unieke ervaring is de etappe door de Klafferkessel; een merenlandschap in bijna arctische sferen. Tot ver in de zomer zijn veel van de meren bedekt met ijs. De korstmossen en het woeste rotslandschap geven je het gevoel te wandelen door een oerlandschap.

Photos
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
Schladminger Tauern Christelijke groepsreis Amarant Reizen
BESCHRIJVING

Halve huttentrektocht voor ervaren bergwandelaars

Dat is toch wel een heerlijke combinatie: een huttentrektocht met vooraf een aantal inloopdagen vanuit een vaste accommodatie. Bij Amarant Reizen noemen we dit een ‘Halve Huttentocht’. Dit jaar bieden we dit gewaardeerde concept ook aan voor ervaren huttentochtlopers. De tocht zelf is korter dan een hele, maar niet minder intensief, gelet op de dagafstanden en moeilijkheidsgraad.

De Schladminger Tauern Höhenweg kenmerkt zich door het vele water dat je passeert. De wilde beekjes en donderende watervallen die uit bronnen onder het Tauerngebergte ontspringen, dragen bij aan de bijzondere charme van het gebied. De huttentocht is middelzwaar tot zwaar en dus niet geschikt voor beginners. Deze reis is dan ook uitsluitend bedoeld voor mensen die al eens eerder een huttentrektocht hebben gedaan en/of al veel bergwandelervaring hebben. Stevige alpine ervaring, een goede conditie en stapvastheid zijn onmisbaar op deze prachtige tocht door een hoogalpien landschap.

Unesco Werelderfgoed

Onze accommodatie voor de eerste dagen bevindt zich op de grens van het Gröbminger Land en het populaire wandel- en skigebied Ramsau am Dachstein. We gebruiken de eerste drie dagen om elkaar goed te leren kennen, hoogtemeters te maken en ‘warm te lopen’ voor onze zevendaagse huttentocht. Het landschap aan de voet van het gebergte is Unesco Werelderfgoed. De Dachstein-Zuidwand rijst hier 1.000 meter steil omhoog. Een imposant gezicht als je over de almweides beneden loopt. Haal je backpack tevoorschijn en maak je klaar voor een uitdagende reis!

Er is een voorontmoeting voorafgaand aan de reis. Deze vindt plaats op zaterdag 16 juli. De voorontmoeting is verplicht; hier ontmoet je de groep en een van de reisleiders, en word je klaargestoomd voor dit uitdagende avontuur!

REISDETAILS

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

 • 4x overnachting in accommodatie
 • Overige overnachtingen in hutten
 • Maaltijden zoals beschreven in het dagprogramma
 • Enkel ticket Hochwurzenkabelbaan
 • Reisleiding

NIET BIJ DE PRIJS INBEGREPEN:

 • Overige maaltijden, zie het dagprogramma
 • entreegelden en gondels
 • Vervoer met minibusje €200,- (incl. CO2-compensatie)
 • CO2-compensatie minibusjes
 • Verplicht lidmaatschap NKBV
 • Reserveringskosten €23,-
 • SGR garantie €5,-

Wanneer je boekt voor deze reis incl. vervoer met minibusje kom je op een wachtlijst terecht in verband met het vervoer.

Kom je met eigen vervoer? Dan kunnen we je boeking gelijk verwerken.

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 4 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatiemail met hierin een deelnemerslijst, een uitgebreide bagagelijst, een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt. Kortom, alle benodigde informatie voorafgaand aan de reis.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Bij sommige overnachtingen in de hutten zijn de maaltijden inbegrepen (zie het dagprogramma). Bij andere hutten kan je zelf de maaltijden bestellen van de menukaart. Tijdens de eerste dagen van de reis verblijven we in een accommodatie waar we zelf kunnen koken.

Vervoer

Als je met de groep meereist, begint de reis ‘s ochtends. We verzamelen op een plek midden in het land. Vanaf daar reizen we met minibusjes naar de locatie.

Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden, meld ons dit dan bij boeking. Als er chauffeurs nodig zijn, ontvang je te zijner tijd een uitnodiging voor een chauffeurstraining door een instructeur. Als je het chauffeurscertificaat al eerder gehaald hebt, kun je direct ingezet worden als chauffeur.

Als je met eigen vervoer naar de accommodatie reist, zorg er in dat geval voor dat je WA-verzekerd bent en je van tevoren checkt op de website van de ANWB of bijv. een vignet verplicht is.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt, adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs, bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat, kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Lidmaatschap NKBV

Voor deze huttentocht is het noodzakelijk om lid te zijn van de NKBV (bergsportvereniging) i.v.m. voorrang en kortingen in hutten. Lidmaatschap kost €52,50,- per kalenderjaar (2021); dit levert veel kortingen en andere voordelen op. Lees hier meer over op www.nkbv.nl/lidmaatschap

Coronamaatregelen

Wat betreft de reisbeperkingen van jouw bestemming verwijzen we je door naar de website van Nederland wereldwijd. We adviseren je om deze door te nemen voordat je boekt. Uiteraard liggen deze maatregelen niet vast en kunnen zaken nog wijzigen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het naleven van de reisbeperkingen.

REISLEIDING

De reisleiding stelt zich voor…

Margrieta is alvast op voorverkenning gegaan 🙂  Samen met Annette heeft ze deze reis in samenwerking met Amarant op poten gezet. Zij vertelt je graag waarom ze deze huttentocht warm aanbeveelt.

Margrieta

DAGPROGRAMMA

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Maandag 8 augustus:

We verzamelen ’s ochtends vroeg in het midden van het land en rijden samen naar het plaatsje Pruggern in Oostenrijk. Daar laden we onze backpacks uit bij een authentiek Oostenrijkse accommodatie, geheel opgetrokken uit hout. Elke slaapkamer in het vakantiehuis beschikt over een eigen badkamer. Dit is onze thuisbasis voor de eerste dagen.

Maaltijden zijn niet inbegrepen

Dinsdag 9 t/m donderdag 11 augustus:

Na een goede nachtrust is het tijd om de bergen in te trekken. Iedere dag maken we stevige wandelingen in de prachtige omgeving van Schladming, meestal met bepakking, en worden zo klaargestoomd voor de huttentocht die volgt.

Maaltijden zijn niet inbegrepen

Vrijdag 12 augustus: Hochwurzenhütte (1849m) – Ignaz-Mattis-Hütte (1986 m)

We gaan al vroeg op pad om te starten met de eerste dag van onze huttentrektocht. De eerste 900 hoogtemeters gaan we met de Hochwurzenkabelbaan. Het eerste stuk is een liefelijk pad. De weg draait naar beneden en onze route gaat omhoog richting Rossfeld. Over de graat lopen we richting het zuiden. Dit is een lang uitgestrekt stuk met aan beide kanten steile afgronden en mooie uitzichten.

7 uur – 850 meter stijgen, 800 meter dalen

Overnachting op basis van halfpension

Zaterdag 13 augustus: Ignaz-Mattis-Hütte (1986m) – Keinprechthütte (1872 m)
Vandaag gaan we over stenen en ruig terrein. Er zijn twee varianten die we kunnen nemen. Bij mooi weer gaan we over de Rotmandlspitze (2.453m). We lopen via Knappenkar en vervolgens maken we een zeer steile klim naar de Rotmandlspitze om vervolgens naar de Kruckeckscharte te trekken. Hier voert het pad ons bergafwaarts door een reeks grote haarspeldbochten totdat we bij de prachtig gelegen Keinprechthütte uitkomen. De andere variant bij slechter weer loopt over de Murspitzattel naar de oever van de Duisitzkarsee om vervolgens verder te gaan naar de Keinprechthütte.

6 uur – 570 meter stijgen, 690 meter dalen

Overnachting op basis van halfpension

Zondag 14 augustus: Keinprechthütte
We blijven in de Keinprechthütte. Op zondag is er de mogelijkheid om een korte tocht te maken in de omgeving van de Keinprechthütte. We houden een dienst te midden van de prachtige schepping.

Maandag 15 augustus: Keinprechthütte (1872 m) – Gollinghütte (1641m)

We lopen vanaf de Keinprechthütte naar de Landwirseehutte (1.985m), waar we kunnen lunchen om vervolgens via de Gollingscharte door te gaan naar de Gollinghütte.

7 uur – 760 stijgen, 990 dalen

Geen maaltijden inbegrepen

Dinsdag 16 augustus: Gollinghütte (1641m) – Preintalerhütte (1657m)

Deze dag lopen we een erg mooi gedeelte van de huttentrektocht. Van de Gollinghütte eerst flink omhoog de Steinriesenbach over. In een reeks van kronkels leidt het pad ons de Greifenberg (2.618m) op. Op een hoogte van 2.300 meter openen zich enorme uitzichten alle kanten op. De top biedt ons het mooiste uitzicht. Een steil bergpad brengt ons nu bergafwaarts naar de Obere Klafferscharte. We gaan verder over velden met sneeuw en puin naar de Klafferkessel. We passeren talloze bergmeren en poelen op weg naar de Untere Klafferscharte. Op dit punt voert een pad ons in een reeks brede lussen naar beneden. Na het oversteken van de Waldhornbach bereiken we de Preintalerhütte.

5 uur – 1100 meter stijgen, 1000 meter dalen

Geen maaltijden inbegrepen

Woensdag 17 augustus: Preintalerhütte (1657m) – Putzentalalm  (1364m)

Vandaag hebben we weer twee mogelijkheden.

De lange route: kort na de Preintalerhütte steken we de Sonntagskarbach over. Bij een splitsing in het pad buigen wij naar rechts af naar de Trattenscharte waar we op 2.408m het hoogste punt van deze dag bereiken. Een korte afdaling leidt ons naar een klein doolhof van bergmeertjes, zoals we ook bij de Klafferkessel hebben gezien. We trekken langs de zuidoostkant van de Schareck en boven de Stummer Almen tot we bij Karlkirchen komen, een kleine rotskoepel. We wandelen verder naar de Lassacheralm en vandaar ofwel over het wandelpad of via de bosweg door een hoog bos tot we de Breitlahnhütte bereiken. Vandaar lopen we nog ongeveer 1,5 uur over een gemakkelijke weg licht omhoog naar de Putzentalalm.

9 uur – 1080 meter stijgen, 1330 meter dalen

De iets kortere route loopt via de Waldhorntörl (2.283m) naar de Kapuzinersee om vervolgens de  Kaiserscharte met een hoogte van 2.298 m te beklimmen. Al afdalend komen we weer in een bosrijk landschap rondom de idyllisch gelegen Putzentalalm.

6 uur –  850 meter stijgen, 1150 meter dalen

Overnachting op basis van ontbijt

Donderdag 18 augustus Putzentalalm (1364m) – Rudolf-Schober-Hütte (1667m)
Vandaag hebben we een lange wandeldag voor de boeg. Vanaf de Putzentalalm lopen we richting de Schwarzensee. Het pad buigt na de Schwarzensee af en leidt ons via de lagere en binnenste Neualm naar de Rantentörl (2.166 m) en vervolgens naar de Hubenbauertörl. Vandaar kunnen we een uitstap doen naar de top van de Predigtstuhl (2.643 m) die we via een steil alpiene pad bereiken. Na een korte afdaling komen we weer bij het pad dat naar de Hubenbauertörl leidt. Na een wandeling van enkele uren vol hoogtepunten en prachtige landschappen, bereiken we uiteindelijk de Rudolf-Schober-Hütte (1.667 m), waar we heerlijk kunnen relaxen aan het eind van de dag.

8 uur – 1230 meter stijgen, 880 meter dalen

Overnachting op basis van halfpension

Vrijdag 19 augustus Rudolf-Schober-Hütte (1667m) – Sankt Nikolai im Sölktal

Vandaag is de laatste wandeldag van onze huttentrektocht. We kunnen nog een top meenemen of ervoor kiezen om in het dal nog even vakantie te vieren, als we weer terug zijn. We kunnen er in elk geval nog een lekkere dag buiten van maken.

Vanaf de Rudolf-Schober-Hütte volgen we het pad naar de Schimpelscharte. Als je in de stemming bent om nog een top te veroveren, kun je naar de top van de Süßleiteck (2.507 m) klimmen. Eenmaal op dezelfde hoogte als de Schimpelsee, buigt een smal pad naar rechts af en brengt ons steil omhoog naar een kleine alpiene kloof. Aan de andere kant van deze kloof dalen we kort een steile berghelling af (met kabels). De volgende steile berghelling leidt ons dan in een reeks haarspeldbochten naar de top. Hier leidt het wandelpad ons via de Breitenbachsee en Schimpelrücken naar de oever van de Hohensee en de Hohensee Alm. Vanaf de Kreuzsteg gaan we naar de Bräualmbach om vervolgens af te dalen naar Sankt Nikolai im Sölktal.

5 uur – 600 meter stijgen, 1100 meter dalen. Eventueel nog een uitstapje naar een top onderweg. In dat geval doen we er ongeveer 8 uur over.

Vanaf Sankt Nikolai reizen we terug naar Schladming en kunnen we nog een gezellige avond in het stadje doorbrengen, voordat we weer terug rijden naar Nederland. We kunnen een duik in het zwembad nemen of het stadje inlopen voor wat laatste inkopen. We verblijven in een simpel hostel in Schladming.

Overnachting op basis van ontbijt

Zaterdag 20 augustus: terugreis

Vroeg in de ochtend vertrekken we naar Nederland.

Wandeltijden!

De genoemde wandeltijden bij deze huttentocht zijn INCLUSIEF pauzes. Bij het berekenen van de wandeltijden is uitgegaan van gevorderde lopers en het meedragen van de backpack. De conditie van deelnemers of minder ideale weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een dagprogramma meer uren vraagt.