Zwitserland

Zwitserse Alpen 2

Natuur & Actief

Wallis. Is er een mooier stukje Zwitserland denkbaar? Glooiende alpenweiden, spitse bergtoppen en grillige gletsjers vormen samen een fascinerend landschap. Het tinkelen van koeienbellen, het zachte klotsen van een beekje, de roep van de bergmarmot: het zijn de typische geluiden van het hooggebergte. Ze horen bij het echte Alpenleven, zoals dat al eeuwenlang geleefd wordt op de hellingen van de Belalp. Gelegen aan een uitloper van de machtige Aletschgletsjer is dit één van de fraaiste natuurreservaten van de Alpen. Te midden van dat natuurschoon staat ons chalet: de perfecte springplank voor tal van sportieve activiteiten.

Photos

BESCHRIJVING

Grootste gletsjer van de Alpen
De Belalp ligt op zo’n 2000 meter hoogte, waardoor je direct vanuit het chalet een aantal schitterende wandelingen kunt maken. Volg de Panoramaweg naar de Oberaletsch Hütte en geniet van het uitzicht op de grootste gletsjer van de Alpen. Of waag de oversteek van de Belalp naar de Riederalp: een 90 meter hoge hangbrug overspant de kloof tussen beide bergen. Is dat nog niet avontuurlijk genoeg, dan kun je de stijgijzers onderbinden en een gletsjertocht maken onder leiding van een gids. Doe je liever een stapje terug? Zelfs de beginnende wandelaar kan op de Belalp goed uit de voeten. Overigens is ook op ander vlak van alles te doen: van een bezoek aan het stadje Sion tot een welverdiend dagje relaxen in de thermale baden van Brig.

Per gondel naar het chalet
We verblijven in een prachtig houten chalet boven op de Belalp. In het knusse huis zijn meerdere appartementen gemaakt, elk met ruimte voor zes personen. De ligging van het huis is fenomenaal: midden op een alm, in autovrij gebied, met uitzicht op de hoogste Alpentoppen. De reis ernaartoe is een avontuur op zich, want vanuit het dal is de Belalp alleen per gondel te bereiken. Gelukkig is alles goed geregeld: van frequente afvaarten tot bagagetransport. En wat is fijner dan ’s ochtends met een kop koffie op het balkon te staan en te genieten van de stilte? Hier voel je je als Heidi en Peter op de berg. Een ongerepte Alpenervaring!

REISDETAILS

Minibusjes – accommodatie

Bij de prijs inbegrepen

 • overnachting in 2-pers. kamers
 • vervoer per minibusjes*
 • CO2-compensatie minibusjes
  5x retourticket gondel
 • reisleiding

Niet inbegrepen

 • maaltijden en consumpties
 • excursies en entreegelden
 • boekingskosten €23,-

*Bij gebruik van eigen vervoer geldt een korting van €249,-

VAKANTIE OP AFSPRAAK

Je wilt op vakantie, maar kan dat in deze tijd? Graag vertellen wij je wat wij doen, zodat je toch een ontspannen vakantie zult hebben. We hebben ons reisprogramma zodanig aangepast, dat het mogelijk is om op vakantie te gaan! We kunnen dit uiteraard niet met honderdprocent zekerheid zeggen omdat de overheid maatregelen kan toevoegen of juist kan versoepelen.

Met de kennis van nu hebben we een aantal maatregelen genomen. Wij zullen jou, voorafgaand aan de reis, vragen of je verkoudheidsklachten, verhoging en/of koorts hebt. Uiteraard ben je zelf ook verantwoordelijk. De kamerindeling wordt gemaakt aan de hand van de grootte van de accommodatie, dit verschilt per accommodatie. Je kunt gebruik maken van een 1-persoonskamer (indien beschikbaar) wanneer je bereidt bent hier een toeslag voor te betalen. Wat betreft de kampeerreizen werken we voornamelijk met 1-persoonstenten.
Wanneer het mogelijk is vragen wij je met eigen vervoer te komen. Hier zullen wij een korting voor geven. Wij zijn nog informatie aan het inwinnen over het gebruik van mondkapjes voor onze busjesreizen. Gedetailleerde informatie hierover leest u in het reisinformatieboekje.

Je hebt de reis geboekt, en de reissom betaald. Wat gebeurt er als de reis toch niet doorgaat?

Dit is uiteraard vervelend, en daarom hebben wij ons reisaanbod ook zodanig aangepast dat we verwachten dat deze reis door kan gaan. Zo hebben we verschillende deelnemers van voorgaande jaren gesproken, om een beeld te krijgen wat zij gaan doen deze zomer. Dit stemde ons positief! Er zijn vele mensen die hebben aangegeven er wel even uit te willen, maar wel dichter bij huis. Hier hebben we uiteraard naar geluisterd. Toch kan het voorkomen dat de reis toch niet door kan gaan. Er kan dan gekozen worden voor een voucher of geld retour. Onze insteek is dat we de geselecteerde reizen door kunnen laten gaan. Ga jij mee?

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 4 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst. Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer €15,- per dag kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Impressievideo

REISLEIDING

De reisleiding stelt zich vast aan je voor…

Wij zijn Henk (53) en Caroline (52) en we hopen dit seizoen deze mooie reis te leiden. In de loop van de jaren hebben we al heel wat Amarantreizen mee mogen maken.

In het dagelijks leven is Henk parttime werkzaam als controller/financiële man voor een vastgoedbedrijf en werkt Caroline parttime voor Stichting Present. In onze vrije tijd zijn we graag actief bezig: wandelen, fietsen en tennissen. We vinden het leuk reizen te maken waarbij we onze gaven en talenten in kunnen zetten. Daarnaast zijn we actief als vrijwilligers op diverse vlakken.

Een reis met Amarant is geslaagd wanneer de deelnemers mooie en inspirerende ervaringen opdoen. Dat zit meestal niet alleen in de natuur of materiële zaken maar vooral in relaties in de breedste zin van het woord. Samen de bijbel open, luisteren naar elkaar hoe jij dingen beleeft/voelt. Vooral van elkaar leren omdat je vaak uit verschillende tradities komt. Ook dit jaar kijken wij hier naar uit!  En ook om samen te genieten van de natuur en nieuwe ervaringen op te doen.

Ga je mee?

REISKAART

Voorbeeld dagprogramma

Let op: dit dagprogramma staat niet vast. Het is bedoeld om jou een idee te geven van hoe deze vakantie eruit kan komen te zien. In overleg met elkaar en afhankelijk van het weer wordt het definitieve dagprogramma samengesteld.

Dag 1
Reisdag. Vertrek naar Zwitserland om 7h15 van NS station Ede-Wageningen. We rijden in ca 11 uur via Duitsland richting Bern/Montreux en scheren langs het meer van Geneve het kanton Wallis (Valais in het frans) binnen. De vallei is in deze tijd van het jaar op z’n mooist. Wijngaarden op de bergflanken in het noorden en aan de zuidkant zie je nog de eeuwige sneeuw.  We koersen op Blatten, een mooi bergdorp in de buurt van Brig nabij de Italiaanse grens. In Blatten parkeren we de auto’s en reizen we met een grote gondel naar onze bestemming Belalp, een adembenemende plek hoog in de bergen. Daar staat het chalet waar de komende 10 dagen verblijven.

Dag 2 – zondag
Vandaag is een rustdag. Wordt op je eigen tijd wakker en geniet van besneeuwde alpentoppen en van het groene dal dat letterlijk aan je voeten ligt. Neem voor het ontbijt een momentje op het balkon en bewonder de schoonheid van de natuur. Er is geen zwaar programma vandaag. Wel tijd voor overdenking. Een dag ook om te wennen aan de hoogte van 2000m. Op de agenda staat een kerkenwandeling van ongeveer 10km. De wandeling voert langs een viertal kerkjes en bergkapellen. In een van deze wonen we een Duitstalige interkerkelijke dienst bij. We nemen de gitaar en liedbundels mee natuurlijk.

Dag 3
Klaar voor een sportieve uitdaging? Neem een stevig ontbijt want we gaan de Sparrhorn beklimmen!  De route naar de voet van de berg is ontspannen en loopt via Kapel Lusga en het Tyndal monument. Dan wacht een pad dat ca. 850m omhoog voert naar de Sparrhorn Grat op 3015m. Voor de deelnemers die het graag iets rustiger doen, geen probleem! Er gaat een lift naar een hoogte van 2750m. Vanaf dat punt kan je ook de Grat beklimmen. Boven op de top heb je een magnifiek uitzicht op de vele vierduizenders en de gletsjer. En let op, aan de overkant zie je de Panoramaweg. Die lopen we later in de vakantie. Op de terugweg kan je onder het genot van een drankje nagenieten op het panorama terras van Hotel Belalp, het oude grande hotel van de Belalp.

Dag 4
Een van de wandelklassiekers op de Belalp is de hangbrugwandeling. De hangbrug is 124 lang en 80m hoog. Ze overspant de imposante Massaschlucht (kloof) en verbindt de Belalp met de Riederalp. De wandeling is middelzwaar en staat bekend om de vele prachtige uitzichtspunten oa. op de Aletschgletsjer. Vanaf de Belalp dalen we eerst ca. 600m naar de hangbrug. Daarna voert het wandelpad omhoog naar de Riederalp dwars door het beschermde Aletschwoud. Onderweg passeren we div. uitzichtspunten op de Aletsch gletsjer. Aangekomen op de Riederalp wacht een beloning. Een heerlijk terras met een majestueus uitzicht!  De weg terug voert over de zuidkant van de Riederalp naar beneden. Lopend of met de gondel via Ried/Morel naar Morel. Daar nemen we de Gornergrat Bahn die ons afzet op het stationsplein in Brig. Daar wacht de bus naar Blatten en vandaar door met de gondel, terug naar de Belalp. Een leuke ontspannen wandelvariant is de Massaweg wandeling. Die voert vanaf Blatten langs de Schlucht naar de Ried/Morel (ca 200 stijgen). Dat is ook het ontmoetingspunt waarvandaan we met de hele groep via Brig naar de Belalp terugreizen.

Dag 5
Woendag Italie dag!  We rijden met onze bus(jes) over de Simplonpas naar het Lago Maggiore. Af en toe even achterom kijken want in de verte zien we de Belalp liggen! Doel is Verbania gelegen aan de westkant van het meer. Het is een typisch Italiaans stadje met een kleine haven. Daar is een aanlegsteiger waarvandaan je kan eilandhoppen! Naar de Borromeische eilanden Isola Bella, Isola Madre en Isola Superiore dei Pescatori. De eilandjes zijn al eeuwenlang bewoond. Geniet van de cultuur, architectuur, de zon, terrasjes winkeltjes, muziek etc. Na de bergwandelingen nog energie over? Dan organiseren we een wandeling voor je langs de rand van Lago Maggiore en spreken we aan het einde van de dag een ontmoetingspunt af. Van daar rijden we samen terug of beter gezegd, laten we ons rijden want we gaan met de autotrein. Die vertrekt van het romantische Italiaanse stationnetje Iselle en rijdt ons dwars door de berg in 20 min terug naar Zwitserland.

Dag 6
De Foggenhorn is 2580m hoog en hangt -zoals de naam al aangeeft- wel eens in de wolken. Misschien heb je vanaf het balkon al gezien dat de er meerdere paden naar de top leiden. Welke variant je ook kiest, de vergezichten vallen in dezelfde categorie: om over naar huis te schrijven!  Loop in ieder geval deels langs het pad dat over de flank van de berg loopt: Het Suonenpad waarlangs de Zwitsers een ingenieus irrigatiekanaal hebben aangelegd. Hoogtemeters ca. 500. Er is ook een gemoedelijke wandelvariant met ca. 100m hoogteverschil. De wandeling duurt ongeveer 3 uur.  Geniet de rest van de dag om en nabij het chalet of wandel door naar het dorpje Mund of Birgisch. Tip: Ga zonnen en zwemmen in het Lusga bergmeertje tussen hotel Belalp en het Tyndall monument. Lekker met een boek op het balkon mag ook natuurlijk!

Dag 7
Geen last van hoogtevrees en zin in een uitdaging? Dan is dit je dag!  We gaan klettersteigen in de Massaschlucht o.l.v. een professionele gids. De schlucht ligt in het  verlengde van de Aletsch gletsjer. Ervaring is niet vereist. Wel een normale conditie en een gulle lach!  Voor instructies en materiaal wordt gezorgd. Voor de rest van de groep is er een mooie wandeling in buurt van de klettersteig route.

Dag 8
Vrije dag.
Tips:

 • Wat denk je van een duo paragliding vlucht. Vrij als een vogel zweven in de alpen. Dit is je kans!
 • Het laatste weekend van Augustus is Schaferwochende op de Belalp. Een decenia oude traditie waar honderden schapen uit de bergen door herders naar de Belalp worden geleid. Daar worden ze gescheiden en overgedragen aan boeren uit het dal. Het is een prachtig feest vol folklore, lekker eten en lokale muziek. Dit mag je niet missen!

Bezoek de alpenboerderij (vanaf het balkon te zien) en de sennerei (kaasmakerij) in Alpe Bel tegenover het kerkje. Tip is de raclet kaas. Om mee naar huis te nemen of voor het avondeten ’s avonds. Eet smakelijk! (raclet set aanwezig in het chalet)

Dag 9 – zondag
Zondag rustdag. We kiezen een kerk in het dal en wandelen ernaar toe *). Op tijd uit de veren dus. In overleg wordt het een katholische dienst in Blatten of de evangelische gemeinde in Brig. Na de dienst is er gelegenheid om de oude vestingstad Brig te ontdekken. *)  Als je meer van een middagwandeling houdt mag je ook van Blatten naar de Belalp lopen; of je doet het allebei 😊

Dag 10
We’ve saved the best for last . . . . . . .  De Panoramaweg wandeling met optioneel een overnachting in de Oberaletsch berghut. Het panoramapad slingert zich hoog door een gletscher landschap met spectaculaire uitzichten op afwisselend de Aletsch en de Fischer gletsjers, de langsten in Zwitserland. Het is een unieke tocht door het hart van dit UNESCO werelderfgoed gebied. De overnachting in de berghut is een belevenis op zich. De locatie is werkelijk uniek; de accommodatie zelf is eenvoudig met gebruik van een eenvoudige avondmaaltijd en ontbijt. Het is ook mogelijk op dezelfde dag terug te lopen naar het chalet. Duur enkel 5 uur. Heen en terug: 9 uur.

Dag 11
De wandelaars die hebben overnacht in de Oberaletschhut komen in de loop van de dag terug. Vandaag staat in het teken van fietsen. We huren elektrische mountainbikes en gaan klimmen en dalen. On- en off-road. Maak je borst maar nat. Iets minder vermoeiend maar minstens zoveel plezier geeft een afdaling per Trotti bike, een soort step maar dan met schijfremmen:  8 kilometer naar beneden suizen, van Belalp naar Blatten. Heerlijk. Een onvergetelijke ervaring! Verder voor de liefhebbers een laatste wandeling om het af te leren. ’s Avonds hebben we een afscheidsetentje bij Hamilton Lodge, of in een van de andere bergrestaurants.

Dag 12
Terugreis naar Nederland. Vertrek met de gonden van 7h05. Geplande aankomst in ede-wageningen rond 20h00 ’s avonds.