Rondreis door de Parel van de Andes

Amarant Reizen Ecuador 6

Op de evenaar in Zuid-Amerika ligt Ecuador, de parel van de Andes. In het relatief kleine land vind je een geweldige combinatie van tropisch oerwoud, actieve vulkanen en besneeuwde bergtoppen die je al vanuit de hoofdstad Quito kunt bewonderen. De hoofdstad zelf is een smeltkroes van culturele invloeden met een koloniale bouwstijl en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. In september, als het weer op zijn best is en de toeristenpiek over, gaan we 15 dagen rondtrekken in Ecuador. Van de boeiende hoofdstad Quito, tot vier dagen in de jungle, tot het bezichtigen van een project tegen uitbuiting: zo’n afwisselend programma in twee weken tijd zie je niet vaak!

Van kaaimannen  tot kratermeren
We starten in de hoofdstad Quito, waarvan het historische centrum het best bewaard is gebleven van alle Zuid-Amerikaanse steden. We bezoeken ook Casa Adalia, waar kwetsbare jonge vrouwen en hun kinderen worden opgevangen, en Casa Gabriel, waar voormalige straatjongeren opgeleid worden. Daarna vliegen we naar Cuyabeno, waar we in kano’s een uniek ondergelopen woud bezoeken en de pracht en praal van de jungle kunnen bewonderen, van kaaimannen tot orchideën tot rivierdolfijnen. En wat denk je van de belangrijkste markt van de Andes in Otavalo, waar prachtig geweven poncho’s en hangmatten worden verkocht, het Quilotoa-kratermeer op 3600 meter hoogte en het dorpje Baños de Agua Santa waaruit je de groene bergen en borrelende vulkanen in de omgeving kunt zien en kunt relaxen in warmwaterbronnen…

Inzoomen
Wat brengt deze reis nog meer? De eerste dagen vertoeven we in El Descanso en hebben we alle tijd om de hoofdstad en de omgeving te verkennen. Na een binnenlandse vlucht bereiken we via het water onze volgende verblijfplaats, vlakbij een lagune: de Hotpots Lodge. Omdat we ter plekke ook een bezoek brengen aan de Siona gemeenschap hebben we een lokale, Engelssprekende gids tot onze beschikking in de jungle. Een uitgelezen locatie voor het spotten van vogels, apen en natuurschoon. Na een terugreis naar Quito per vliegtuig, vervolgen we onze reis met huurauto’s. We overnachten zowel een nachtje bij het kratermeer als drie nachten in Baños de Agua Santa en tot slot twee nachten in Otavalo.