5 x redenen om naar buiten te gaan in de herfst

Hefst selfies

Lui op de bank hangen met een boek, af en toe een slurp warme kaneelthee afgewisseld met een hap pepernoten, regen die tegen de ruiten slaat… Tijdens de herfst is het heerlijk cocoonen binnen. Maar pas op: want op deze manier vliegen de kilo’s eraan, verslappen je botten en ben je heel wat meer geld kwijt in de supermarkt. Hoe dat kan? Dat lees je hieronder:

tamme kastanje

Reden 1: Er ligt eten voor het oprapen
Het bos is een supermarkt puur natuur! Brandnetelsoep, moes van wilde appels, een curry met eekhoorntjesbrood, je kunt een hoop lekkers maken na een bezoekje aan het bos. Hamsteren in de natuur kun je schaamteloos doen. Zoek kastanjebolsters met heel veel ‘haren’, dan heb je de tamme kastanje te pakken. Op de website van Velt kun je een aantal lekker voorbeelden vinden van recepten die je met deze noot kunt maken. Wat dacht je van kastanjejam of een chocolademouse met kastanjepuree. Haal je culinaire zelf in je naar boven!

 

vitamine d

Reden 2: De natuur is een vitaminebommetje
Voldoende vitamine D zorgt voor sterke botten, tanden en spieren en is bovendien een boost voor je weerstand! En waar vind je dat? Juist, in de natuur! Huisartsen adviseren: probeer 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Zo hoef je vitamine D niet uit een flesje te halen, maar maakt je huid het zelf aan. Hoe welkom is dat in deze tijd waarin de virussen van man op man rondgaan. Natuurlijk zijn er ook groepen mensen voor wie vitamine D uit een flesje wel nodig is, maar altijd als aanvulling. Blijf dus niet binnen zitten, maar trek er ook in de herfst op uit.

 

gesprek

Reden 3: Geen flater tijdens sociale bezigheden
Ons brein werkt het best in de herfst! We herinneren ons meer op regenachtige dagen en scoren dus beter op geheugentests in dit seizoen. Dit is heel handig wanneer je tijdens een van onze herfstactiviteiten een nieuw iemand ontmoet. Je hebt in de herfst minder last van het vergeten van namen, gespreksdetails en routefeitjes. Ook is uit onderzoek gebleken dat je hersenen dermate beter werken dan in de winter, zomer en lente dat je cognitief zelfs bijna vijf jaar jonger lijkt! Wie weet werkt dit ook nog in positieve zin tijdens het aangaan van nieuwe contacten?

 

emotie

Reden 4: Je bent je emoties de baas
De natuur blijft iets fascinerends. Mooie bloemen, kruipende of vliegende beestjes of een blad dat waait in de wind trekken automatisch de aandacht. Ze geven niet alleen een prettig en rustgevend gevoel. Een bezoek aan de natuur heeft ook meetbare positieve effecten op de concentratie en het fysiologisch functioneren. Het kan er zelfs voor zorgen dat mensen meer zelfbeheersing kunnen opbrengen, beter met pijn om kunnen gaan en minder vaak last hebben van psychische problemen. Dus zit je even niet zo lekker in je vel? Jas aan en kop in de wind! (Van den Berg, A. 2013; IVN Natuureducatie; Bowler e.a., 2010; Velarde, Fry, & Tveit, 2007).

 

Hefst selfies

Reden 5: Je maakt moeiteloos een perfecte selfie
Selfies maken is helemaal ‘hot’ op het moment. Wist je dat er zelfs selfiestudio’s bestaan met allerlei ruimtes waarin jij jezelf in een optische illusie kunt fotograferen? Leuk bedacht, maar waarom zou je niet voor een supermooie selfie de natuur in trekken. Met herfstbladeren, eikels, dennenappels en pompoenen kun je ook een heel mooi plaatje maken! Kijk maar eens op Pinterest voor creatieve inspiratie. Nog een voordeel: ben jij niet zo fotogeniek? De natuur op dit moment wel!