Wintersportreis met levensveranderend effect

levensveranderend wintersport

De top van de piste is bedekt met een dicht wolkendek. Mariëtte schuift de lift uit en al snel wordt duidelijk dat ook de drie mannen geen stalen zenuwen hebben. Slechts vijf meter zicht, op circa drie kilometer hoogte, met een afdaling die zelfs voor de ervaren wintersporter een uitdaging is. Langzaam schuifelt het viertal in de richting van de gevreesde afdaling.

Het is vroeg in de ochtend. Mariëtte stapt met haar ski’s de deur uit, de sneeuw in. Er staan al andere vroege vogels te trappelen bij de skilift. Mariëtte werpt een blik op een aantal van haar reisgenoten, drie mannen, die zich gereed maken voor de afdaling van de zwarte piste. Vastbesloten sluit ook zij zich aan bij deze groep gevorderden. Hoewel ze zichzelf aan het begin van de reis niet de zwarte piste zag afdalen, was de support van reisleider en skileraar Ben Gorter het doorslaggevende duwtje in de rug. ‘Je skiet op techniek en je komt altijd beneden’, een logische redenering die Mariëtte nu in de skilift naar de zwarte piste brengt.

’s Avonds doet Mariette uitvoerig verslag van de indrukwekkende afdaling aan de andere tien Amarantreizigers. ‘Als je door dat wolkendek heen bent en om je heen kijkt… Wauw! Met 70 kilometer per uur die berg af… En dan het moment dat je voelt dat je de ski’s onder controle hebt… Wat een vrijheid! Als je eenmaal het vertrouwen hebt dat je het beheerst, dan ga je. En snel ook!’ Ook de anderen delen hun letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de dag.

Tijdens een vakantie kom je even los van de dagelijkse sleur en heb je tijd om rustig na te denken over wat voor jou belangrijk is. Elke dag staat de groep samen stil bij de Schepper die bergen kan verplaatsen en die donkere dalen weer licht maakt. Voor Mariëtte betekenden de dagelijkse overdenkingen een ommekeer voor haar leven thuis. ‘Tijdens de vakantie is het makkelijk om hoogtepunten te noemen aan het eind van de dag. Je geniet van al het moois en bent erg onder de indruk. Je zit letterlijk op de berg en gaat aan het eind van de vakantie weer richting het dal en naar huis. En dan komt de vraag: Zit ik thuis op de berg of meer in het dal?’ Het nadenken over deze vraag heeft bij Mariëtte een grote verandering teweeggebracht.

Voordat ze op vakantie ging naar de Zwitserse Belalp, werkte ze op een basisschool. Ze gaf les aan een pittige klas, had daarnaast nog een eigen praktijk en droeg veel verantwoording. Kortom: ze was hard toe aan een weekje ontspanning. Aan het eind van de vakantie, toen de Amarantreizigers het dal weer inreden en de weg terug naar Nederland zochten, heeft Mariëtte besloten om van baan te veranderen. Ze is gaan werken bij een andere basisschool en haalt nu haar hart op bij een organisatie die zich inzet voor vrouwen, buitensport en geloofsontwikkeling.

Wil jij ook weleens zo’n tof Amarant-avontuur meemaken? De eerste boekingen voor Wintersport Belalp 2021 zijn al binnen!

Zie hier onze wintersportreizen van 2021