Duitsland

Bikepacking Praag

Fietsen

Zin in een uitdagende fietstrektocht bij de oosterburen? Fiets dan mee naar Praag, waar we in etappes van ongeveer 60 km per dag naar toe fietsen vanaf Hannover Münden. Onderweg is er in Duitsland en Tsjechië van alles te zien en beleven. Deze prachtroute leidt je langs sfeervolle oude steden, bruisende rivieren, onneembare vestigingen en nostalgische kuuroorden. Ook passeer je de overgang van voormalig West – naar Oost-Duitsland. Je fietst door een gebergte en neemt een pitstop in Plzen, de bakermat van het pilsbiertje. Overal om je heen is rust en ruimte op de boswegen en stille landweggetjes. Uiteindelijk komen we moe en voldaan, maar met een ijzersterke conditie, aan in het bruisende Praag.

Photos

BESCHRIJVING

Geschiedenis en cultuur

We overnachten in kleine stadjes en sfeervolle plaatsjes aan de route. Na de eerste fietsdag komen we aan in Eschwege aan de rivier de Werra, met een prachtig oud stadhuis. Vroeger liep hier het IJzeren gordijn. Op de route ligt ook de stad Coburg, waar we al van ver het prachtige slot uit de 11e eeuw boven de stad uit zien torenen. Ook passeren we Klaster Tepla, een eeuwenoud klooster dat in de communistische tijd ernstig in verval raakte. Na de grens met Tsjechië fietsen we door de studentenstad Plzen, wereldberoemd geworden door hun brouwerij Pilsner Urquell. Ook staat er één van de grootste synagogen ter wereld, gebouwd in 1893. Via de steeds drukker wordende route langs de Moldau bereiken we uiteindelijk Praag!

Afwisseling

Onze fietstocht start in Hannover Münden, waar we de fietsen en onze bagage heenrijden in een busje. We overnachten in Hannover Munden en maken ons klaar voor de ongeveer 700 fietskilometers die voor ons liggen! We fietsen met bepakking en slapen aan de route in sfeervolle pensions en eenvoudige hotels. ’s Avonds kunnen we een terrasje pakken en een lekker lokaal gerecht bestellen. Dat is dan weer een voordeel van de vele verschillende plaatsen die we bezoeken, elke keer hebben we weer een nieuwe, verrassende menukaart. Daarnaast genieten we uiteraard onderweg van de historische stadjes en de prachtige natuur om ons heen. De zondagen tijdens deze reis houden we rust en wanneer mogelijk bezoeken we een lokale kerk. Na 11 fietsdagen is het einde in zicht, Praag. We hebben ruim twee dagen om deze hoofdstad te ontdekken, van de Praagse burcht tot de St. Vithuskathedraal tot de Karelsbrug. Met de trein gaan we moe, maar hopelijk voldaan na ruim twee weken fietsen en beleven, terug naar Nederland.

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd. Datum en locatie volgt.

REISDETAILS

Fietsen – busje/trein – accommodaties

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachtingen onderweg in accommodaties, hotels en pensions
  • vervoer naar Hannover Münden
  • treinticket Praag – Nederland
  • gebruik van fietsen
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodaties (wanneer bekend vooraf) en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Bij deze reis koken we meestal niet zelf, maar eten we in de hotels en accommodaties, of we gaan elders uit eten. Houd er rekening mee dat je ongeveer €20,- per dag kwijt bent.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten

Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

DAGPROGRAMMA

Dagprogramma (onder voorbehoud)

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe het dagprogramma eruit kan zien. Deze is onder voorbehoud van wijzigingen!

Dag 1

De eerste dag worden we per busje naar ons beginpunt gebracht van de fietstocht naar Praag. In het stadje Hannover Münden brengen we onze eerste nacht door. We laten ons verrassen door het historische stadsbeeld met meer dan 700 gerestaureerde vakwerkhuizen uit de zestiende eeuw.

Dag 2

Fietskilometers ongeveer 60 km

Hannover Münden – Eschwege

We stappen op onze fietsen en fietsen langs de rivier de Werra langs de verschillende dorpjes, zoals de kersenstad, Witzenhausen. We fietsen via Unterrieden waarvandaan we op een erg mooi stuk van de Werraroute komen. Onderweg naar Allendorf komen we door het pittoreske Werleshausen en genieten we van de mooie natuur. Bad Sooden en Allendorf zijn zusterstadjes, beide aan een kant van de Werra. De binnensteden zijn bijzonder mooi met romantische straatjes, fonteinen en patriciershuizen. We eindigen onze eerste fietsdag in Eschwege.

Dag 3

Fietskilometers ongeveer 68 km

Eschwege – Gerstungen

Vanuit Eschwege, ook zo’n mooi stadje met schitterende vakwerkhuizen, fietsen we via Falken naar Creuzburg. Bezienswaardigheden in Creuzburg zijn de oude Werrabrug en de Liboriuskapel. Vanuit Creuzburg fietsen we via Horschel naar Gerstungen. We kunnen er ook voor kiezen om van de route af te wijken en via de bijzondere stad Eisenach te fietsen. Vlak voordat we aankomen in Gerstungen zien we de witte bergen van de kalimijnen al opdoemen.

Dag 4

Fietskilometers ongeveer 65 km

Gerstungen – Breitungen

In Gerstungen stappen we weer op de fiets richting Widdershausen. Vanaf Wissershausen fietsen we gedeeltelijk op een pad op houten palen door een moerassig deel van de Auen. In Heringen begint het ‘land van de witte bergen’. Via Unterrohn fietsen we over redelijk rustige wegen naar Breitungen. Een stadje met een paar cultuurmonumenten, zoals de romaanse kloosterkerk.

Dag 5

Rustdag

Dag 6

Fietskilometers ongeveer 68 km

Breitungen – Hildburghausen

Na een welverdiende rustdag verlaten we Breitungen en hebben we een redelijk vlakke route door de Auen van de Werra. We krijgen tot Waldorf een paar lichte klimmetjes. We passeren Meiningen, een aantrekkelijke stad om een pauze te nemen op één van de terrasjes. Onderweg komen we langs vijvers in Untermassfeld en dalen we na een pittig klimmetje af naar Themar. Vanaf Kloster Vessra naar ons eindpunt van deze dag, Hildburghausen, volgt een vrij heuvelachtige route

Dag 7

Fietskilometers ongeveer 44 km

Hildburghausen – Creidlitz

Vanuit de voormalige hertogenstad van Saksen pakken we weer ons stallen ros en verlaten we de Werra-route. We klimmen en dalen en ondertussen doemt steeds meer het stadsprofiel van Coburg op. Coburg bezit een ongekende rijkdom aan kunstschatten en monumenten. Boven de stad Coburg torent letterlijk het slot Coburg uit met zijn geweldige torens en muren.

Dag 8

Fietskilometers ongeveer 64 km

Creitlitz – Neuenmarkt

Vanuit Creitlitz dalen we via Meschenbach af naar Lichtenfels. Vanaf Lichtenfels rijden we langs de Main en steken we een aantal keren deze rivier over. Bij Schwarzach gaan we over een mooie fietsbrug de Main over naar het landelijke Willmersreuth. We eindigen de dag in Neuenmarkt. In deze plaats staan meer dan 30 stoomlocomotieven tentoongesteld in het Duitse Spoorwegmuseum.

Dag 9

Fietskilometers ongeveer 64 km

Neuenmarkt – Brand

We verlaten Neuenmarkt over twee spoorbruggen. We dalen langzaam af en het landschap verandert sterk. Hier domineren de granieten uitlopers van het Fichtelgebergte. We klimmen ook weer langzaam met een paar pittige klimmetjes ertussen. Vanaf Bischofgrun volgt een prachtige kilometerslange afdaling door de bossen en langs de Fichtel meren. De Fichteltberg is bekend om de zilvermijn Gleissingerfels, die al meer dan 500 jaar in gebruik is. Onderweg naar onze eindbestemming van vandaag, Brand, passeren we het stadje Marktredwitz waar enkele resten van gebouwen vanaf de 13de eeuw ons verwijzen naar de Renaissance.

Dag 10

Fietskilometers ongeveer 60 km

Brand – Valy

Vanuit Brand fietsen we na een aantal kilometers de grens naar Tsjechië over. We fietsen over een vlakte met uitzicht op het Fichteltgebergte. De route loopt door naar het oude centrum van de stad Cheb. Op weg naar Valy klimmen en dalen we een aantal keer in het boerenlandschap.

Dag 11

Fietskilometers ongeveer 65 km

Valy – Pisek

We stappen weer op de fiets en fietsen het glooiende Tsjechische landschap in. We komen langs Marianske Lazne, een wereldberoemd kuuroord, aan de rand van een natuurreservaat. In het dal ontspringen 40 bronnen en in de omgeving nog eens 100. We dalen en klimmen verder. Ovesne Kladubry ligt mooi op een heuvel die we (gelukkig) onderlangs passeren. We passeren het volgende kuuroord, Konstantinovy Lazne. Een klein plek met een schitterend zicht op de heuvels van de Bohemen. We fietsen verder door rustig weids boerenland met hier en daar bospartijen, maar de weg tot Pisek blijft golvend. 

Dag 12

Rustdag

Dag 13

Fietskilometers ongeveer 79 km

Pisek – Lochoviche

Na wederom een welverdiende rustdag verlaten we Pisek en hebben we nog twee fietsdagen voor de boeg tot onze eindbestemming Praag. We dalen geleidelijk af naar Plzen. Deze stad gevormd door bier en bommen, ligt gunstig aan vier rivieren. We komen langs de beroemde bierbrouwerij van Pilsner Urquell. Na een pilsje of een andere drankje fietsen we verder via Ejpovice en Tene naar Lochovice.

Dag 14

Fietskilometers ongeveer 57 km

Lochoviche – Praag

Onze laatste echte fietsdag is aangebroken. We klimmen Lochovice uit en komen vlak langs de stad Karlstejn met haar burcht. We kunnen een uitstapje maken naar deze oude stad of verder fietsen richting onze eindbestemming. Als we bij de rivier de Moldau aankomen is het niet meer zoeken naar routebordjes of op routekaarten. We volgen het fietspad langs deze rivier en we rijden zo langzaam steeds verder het centrum van de hoofdstad van Tsjechië binnen. Welverdiend zetten we onze fietsen op slot en ploffen neer op één van de vele terrasjes in Praag.

Dag 15/16

Na 11 fietsdagen mogen we onze fietsen even laten rusten. We hebben twee dagen de tijd om deze stad te verkennen. Praag is fascinerend met zijn vele torens, de burcht en de Karelsbrug.

Dag 17

Per trein reizen we samen terug naar Nederland.

REISLEIDING

Reisleidster Jolanda vertelt wat over zichzelf:

Graag stel ik mezelf aan jullie voor. Ik ben Jolanda, ik ben 46 jaar oud en ik ben niet getrouwd. Ik ben geliefd door mijn hemelse Vader en die liefde is wederzijds. God heeft al toen ik nog heel jong was Zijn hand op mijn leven gelegd. Hij heeft me geleid en mijn levensrichting bepaald. Ik ben geboren in Borssele op het eiland Zuid Beveland in Zeeland. Ik ben een echt Zeeuws meisje. Ik houd van mensen en ben een echt mensen-mens. In het dagelijks leven geef ik Nederlandse les aan immigranten. Hiervoor ben ik 7 jaar zendeling geweest in Kameroen. Ik houd van wandelen en fietsen in de ongerepte natuur, waar dan ook ter wereld. Ik houd van het avontuur en heb in de afgelopen 25 jaar op 15 verschillende adressen in 5 verschillende landen gewoond. Ik zie er naar uit jullie te leren kennen.