Ecuador

Eigenzinnig Ecuador

Rondreis

Op de evenaar in Zuid-Amerika ligt Ecuador, de parel van de Andes. In het relatief kleine land vind je een geweldige combinatie van tropisch oerwoud, actieve vulkanen en besneeuwde bergtoppen die je al vanuit de hoofdstad Quito kunt bewonderen. De hoofdstad zelf is een smeltkroes van culturele invloeden met een koloniale bouwstijl en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. In september, als het weer op zijn best is en de toeristenpiek over, gaan we 15 dagen rondtrekken in Ecuador. Van de boeiende hoofdstad Quito, tot vier dagen in de jungle, tot het bezichtigen van een project tegen uitbuiting: zo’n afwisselend programma in twee weken tijd zie je niet vaak!

Photos

BESCHRIJVING

Van kaaimannen  tot kratermeren

We starten in de hoofdstad Quito, waarvan het historische centrum het best bewaard is gebleven van alle Zuid-Amerikaanse steden. We maken een uitje naar het ‘Mitad del Mundo’ en het Cotopaxi National Park. We bezoeken Casa Adalia, waar kwetsbare jonge vrouwen en hun kinderen worden opgevangen, en Casa Gabriel, waar voormalige straatjongeren opgeleid worden. Daarna vliegen we naar Cuyabeno, waar we in kano’s een uniek ondergelopen woud bezoeken en de pracht en praal van de jungle kunnen bewonderen: van kaaimannen tot orchideën, van de Anaconda tot roze dolfijnen. En wat denk je van de belangrijkste markt van de Andes in Otavalo, waar prachtig geweven poncho’s en hangmatten worden verkocht, het Quilotoa-kratermeer op 3600 meter hoogte en het dorpje Baños de Agua Santa, van waaruit je de groene bergen en borrelende vulkanen in de omgeving kunt zien en kunt relaxen in warmwaterbronnen…

Inzoomen

Wat brengt deze reis nog meer? De eerste dagen vertoeven we in een groepsaccommodatie en hebben we alle tijd om de hoofdstad en de omgeving te verkennen. Na een binnenlandse vlucht bereiken we via het water onze volgende verblijfplaats, vlakbij een lagune: de Hotspots Lodge. Omdat we ter plekke ook een bezoek brengen aan de Siona gemeenschap hebben we een lokale, Engelssprekende gids tot onze beschikking in de jungle. Een uitgelezen locatie voor het spotten van vogels, apen en natuurschoon. Na een terugreis naar Quito per vliegtuig, vervolgen we onze reis met huurauto’s. We overnachten zowel een nachtje in Otavalo, als drie nachten in Baños de Agua Santa en tot slot twee nachten in Quilotoa, bij het kratermeer.

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd. Datum en locatie volgt.

REISDETAILS

Vliegreis – openbaar vervoer en huurauto’s – accommodaties en lodges

Bij de prijs inbegrepen:

 • retourvlucht
 • binnenlandse vlucht
 • overnachtingen in accommodaties en lodges
 • ov kosten ter plaatse volgens programma
 • huurauto’s ter plaatse volgens programma
 • 4-daagse Cuyabeno Jungle Tour
 • Engelssprekende gids tijdens de Jungle Tour
 • 3 maaltijden per dag tijdens de Jungle Tour
 • CO2-compensatie huurauto’s
 • reisleiding

Niet inbegrepen:

 • maaltijden tijdens verblijf in accommodaties
 • overig vervoer
 • overige excursies en entreegelden
 • visumkosten
 • vaccinaties
 • CO2-compensatie vlucht €50,- (optioneel)
 • boekingskosten €23,-

TRANSPORT EN VERBLIJF

Vervoer

Je vliegt van Amsterdam naar Quito v.v. Je dient op eigen gelegenheid naar en van de Nederlandse luchthaven te reizen. De reisleiding zal in de kennismakingsbrief een duidelijke verzameltijd en –plaats aangeven. Houd er rekening mee dat je in ieder geval 3 uur voor vertrek aanwezig moet zijn. Het is belangrijk dat je je tijdig opgeeft voor deze reis. Circa drie maanden voor aanvang van de reis zijn we vaak genoodzaakt niet gebruikte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappijen. Tickets zijn dan alleen nog op aanvraag en de kans bestaat dat er geen plaats meer is of dat de prijs van de tickets is gestegen.

In Ecuador wordt gedeeltelijk gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, het vliegtuig en huurauto’s. Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden, meld ons dit dan bij boeking. Als je ingedeeld wordt als hoofdbestuurder, heb je ook een creditcard op naam nodig.

Verblijf

Allereerst verblijven we vijf nachten in het gezellige Guest House ‘El Descanso’ in Quito, van Youth World. Tijdens de daaropvolgende Jungle Tour verblijven we in de Hot Spots Lodge, gelegen in Cuyabeno. Nadat we terug zijn gekeerd naar Quito slapen we nog één nachtje in El Descanso. Gedurende de rondreis met huurauto’s verblijven we in verschillende accommodaties.

Type reis

Dit wordt een bijzondere, avontuurlijke reis. De eerste week is er volop de mogelijkheid Quito en omgeving te verkennen. Het programma is in overleg met de groep en voor een ieder is er meer dan genoeg te zien en beleven. Daarnaast wordt er een project bezocht, een mooi initiatief van Youth World, waar je in het dagprogramma meer over leest. Het vierdaags verblijf in de jungle is vooraf vastgelegd. Onder leiding van een gekwalificeerde gids leer je het regenwoud en haar inwoners kennen – een heel leerzaam en indrukwekkend verblijf. De daaropvolgende dagen zal de groep een kleine ‘rondreis’ afleggen, naar drie mooie plaatsen op een paar uur afstand (zo’n 3 tot 5) van elkaar. De reis is een mooie mix van cultuur, natuur en een stukje verdieping. Het is belangrijk om een flexibele instelling te hebben en goed uitgerust aan de reis te beginnen.

Klimaat

Ecuador kent veel verschillende klimaten. Rondom Quito is er een mild klimaat, met weinig uitschieters. Door de hoogte waarop de stad ligt, loopt de temperatuur zelden hoog op en vanwege de ligging nabij de evenaar, kent de stad ook niet echt een winter. In september is het hier gemiddeld 21 graden Celsius. In het Amazonegebied is het tropisch en broeierig, met het hele jaar door veel regen – maar daarom heet het dan ook regenwoud. De temperaturen liggen hier gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Reisdocumenten

Voor een verblijf korten dan 90 dagen, is het niet nodig een visum aan te vragen. Op vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na je vertrek uit Ecuador.

Inentingen en vaccinaties

Het is aan te raden om tijdens de reis wat medicijnen mee te nemen. Denk aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging, middelen tegen diarree, koorts, insectenbeten en middelen om verstoppingen tegen te gaan. Het is belangrijk passend en persoonlijk medisch advies in te winnen voordat je op reis gaat. Voor de benodigde vaccinaties raden wij aan contact op te nemen met je huisarts of onafhankelijke instanties zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen een advies op maat maken.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen!

Dag 1 Heenreis

Vlucht Amsterdam – Quito. Overnachting in Quito.

Dag 2 Quito

We maken een wandeling door Quito, de hoofdstad van Ecuador. Quito ligt aan de voet van de vulkaan Pichincha, wat prachtige uitzichten oplevert. In de stad is veel te zien, zoals het Plaza de la Independencia met haar regeringspaleis en oude kathedraal. We kunnen de markt bezoeken en voor de moderne kunstliefhebbers is museum Guayasamín een aanrader.

Dag 3 Mitad del Mundo

We nemen de bus naar Mitad del Mundo, het midden van de wereld. Midden op de evenaar staat een monument. Ongelofelijk dat de Inca’s vroeger al konden berekenen waar de evenaar was: toen de satellieten in beeld kwamen berekende men met de GPS de exacte evenaar en die is maar een paar honderd meter verderop! Hier vind je nu een museum, waar je diverse experimenten kunt doen.

Dag 4 In overleg

Vandaag kunnen we verschillende activiteiten ondernemen, afhankelijk van de interesses van de groep. El Teleférico is de kabelbaan van Quito en brengt je binnen 10 minuten tot een hoogte van 4100 meter. Bij mooi weer hebben we hier een prachtig uitzicht over de hele stad terwijl je zelf in het hooggebergte loopt. Ook kunnen we het Cotopaxi National Park bezoeken: een schitterend vulkanisch landschap met als hoogtepunt natuurlijk de vulkaan Cotopaxi, de op een na hoogste bergtop van Ecuador (5.897 meter). Daarnaast zijn er mogelijkheden een activiteit te organiseren met de twee projecten van Youth World (zie ook dag 5).

Dag 5 Casa Adalia & Casa Gabriël

Rustdag. Tevens hopen we vandaag een bezoek te brengen aan en een getuigenissendienst te houden bij Casa Adalia, waar kwetsbare jonge vrouwen en hun kinderen worden opgevangen, en Casa Gabriel, waar voormalige straatjongeren opgeleid worden.

Dag 6 Cuyabeno

We laten de grote indrukwekkende stad achter ons om een volgend avontuur te beleven. Om 10.00 uur stappen we in het vliegtuig om een halfuur later een stuk noordelijker te landen. Hier wacht onze transfer naar Puente Cuyabeno. Na een heerlijke lunch vervolgen we onze weg met een gemotoriseerde kano naar onze lodges: The Hot Spots lodge, die vlakbij Laguna Grande liggen. We dineren en overnachten in de lodges.

Dag 7 Cuyabeno

Na het ontbijt gaan we met een gecertificeerde natuurgids de jungle in, waar we uitleg krijgen over de dynamiek van het Amazonewoud. Na een mooie wandeling komen we aan bij Puerto Bolivar, waar de Siona gemeenschap leeft. We krijgen de kans om een kijkje te nemen in hun dagelijks leven en komen meer te weten over hun gebruiken. Na de lunch maken we met de gemotoriseerde kano een tocht naar het overstroomde Igapo bos. Daar hebben we een grote kans actieve vogels en apen te spotten.

Dag 8 Cuyabeno

We zijn vandaag vroeg uit de veren om vogels en wildlife te spotten. Na een goed ontbijt stappen we weer in de kano, maken we een stevige wandeling door het regenwoud en is het tijd voor… een duik in het meer! Voldaan schuiven we aan voor de lunch. In de middag zullen we het merengebied bewonderen en wanneer de avond valt krijgen we de kans de nachtelijke activiteiten van onder andere de Kaaimannen (familie van de alligator) te horen en zien.

Dag 9 Cuyabeno

We ontbijten vroeg in de ochtend en reizen per kano naar el Puente, waar onze transfer wacht om ons naar Neuva Loja te brengen voor de vlucht terug naar Quito. Hier komen we aan het begin van de avond aan. We halen de huurauto’s op en trekken ons voor de nacht terug in de groepsaccommodatie, waar we aan het begin van de reis ook zijn verbleven.

Dag 10 Otavalo

Via Quito reizen we door een prachtig berglandschap naar Otavalo.

Dag 11 Otavalo

Bij deze reis mag een bezoek aan de ruim vierhonderd jaar oude zaterdagmarkt in Otavalo niet ontbreken. Het Plaza de Poncho’s is het centrale plein van Otavalo en dé plek voor mooie souvenirs. Al vroeg in de ochtend komen vanuit omliggende dorpen Quechua-indianen om hun spullen uit te stallen op de markt. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant liggen stapels poncho’s, kleurrijk geweven kleden, wollen mutsen, vilten- en panamahoeden, sieraden en panfluiten. Afdingen is hier heel gewoon en het is het perfecte moment om souvenirtjes te shoppen. ‘s Middags reizen we naar Baños, een typisch reizigersdorpje aan de voet van de vulkaan Tungurahua, dat z’n populariteit dankt aan diverse thermale warmwaterbaden die hier te vinden zijn.

Dag 12 Baños de Agua Santa

Rustdag.

Dag 13 & 14 Baños de Agua Santa

Vandaag en morgen hebben we de tijd om te genieten van de relaxte sfeer die deze plaats uitademt. De omgeving van Baños biedt diverse mogelijkheden: een wandeling naar de hoger gelegen warmwaterbaden, rondslenteren rond de Plaza de Mayor, een tochtje te paard over de flanken van de omringende bergen, raften of per mountainbike de watervallentocht afleggen. Eventueel kunnen we dag 14 al afreizen naar Quilotoa.

Dag 15 Quilotoa

Vandaag reizen we naar het Quilotoa kratermeer, op 3600 meter hoogte. Dit is de enige vulkaan waar zich een meer in heeft gevormd, waar je ook nog op kunt varen. De kleur van het water verandert door de lichtval en de wind die het water in beweging zet. Soms is het water azuurblauw en op een ander moment weer paars. Het dorpje Quilotoa bevindt zich op korte afstand van de kraterrand (3850 meter). We kunnen onze wandelschoenen aantrekken en via een prachtig paadje, door korte kloofjes en over steile zandhellingen, tot aan de oever van het meer wandelen.

Dag 16 Quito

We reizen terug naar Quito en leveren onze huurauto’s weer in op het vliegveld. Hier komt onze schitterende reis tot een einde en vliegen we terug naar Amsterdam.

Dag 17 Terugreis

Aankomst in Amsterdam, Nederland.