Ecuador

Eigenzinnig Ecuador

Rondreis

Op de evenaar in Zuid-Amerika ligt Ecuador, de parel van de Andes. In het relatief kleine land vind je een geweldige combinatie van tropisch oerwoud, actieve vulkanen en besneeuwde bergtoppen die je al vanuit de hoofdstad Quito kunt bewonderen. De hoofdstad zelf is een smeltkroes van culturele invloeden met een koloniale bouwstijl en staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst. In september, als het weer op zijn best is en de toeristenpiek over, gaan we 15 dagen rondtrekken in Ecuador. Van de boeiende hoofdstad Quito, tot vier dagen in de jungle, tot het bezichtigen van een project tegen uitbuiting: zo’n afwisselend programma in twee weken tijd zie je niet vaak!

Photos

BESCHRIJVING

Van kaaimannen  tot kratermeren

We starten in de hoofdstad Quito, waarvan het historische centrum het best bewaard is gebleven van alle Zuid-Amerikaanse steden. We maken een uitje naar het ‘Mitad del Mundo’ en het Cotopaxi National Park. We bezoeken Casa Adalia, waar kwetsbare jonge vrouwen en hun kinderen worden opgevangen, en Casa Gabriel, waar voormalige straatjongeren opgeleid worden. Daarna gaan we naar Tena, waarna we per kano de lodge bereiken en de pracht en praal van de jungle kunnen bewonderen. Tijdens een avondwandeling ontdekken we de geluiden van de jungle, we brengen een bezoek aan een Amazone gemeenschap en nog veel meer. En wat denk je van de belangrijkste markt van de Andes in Otavalo, waar prachtig geweven poncho’s en hangmatten worden verkocht, het Quilotoa-kratermeer op 3600 meter hoogte en het dorpje Baños de Agua Santa, van waaruit je de groene bergen en borrelende vulkanen in de omgeving kunt zien en kunt relaxen in warmwaterbronnen…

Inzoomen

Wat brengt deze reis nog meer? De eerste dagen vertoeven we in een groepsaccommodatie en hebben we alle tijd om de hoofdstad en de omgeving te verkennen. Na een aantal dagen in Quito verlaten we de ‘bewoonde wereld’ en reizen we naar Tena voor de Jungle tour. Omdat we ter plekke ook een bezoek brengen aan een Amazone gemeenschap hebben we een Engelssprekende gids tot onze beschikking in de jungle tijdens de excursies in tijdens de jungle tour. Een uitgelezen locatie voor het spotten van vogels, apen en natuurschoon. Na een terugreis naar Quito, vervolgen we onze reis met huurauto’s. We overnachten zowel een nachtje in Otavalo, als drie nachten in Baños de Agua Santa en tot slot twee nachten in Quilotoa, bij het kratermeer.

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd op zaterdag 24 augustus!

REISDETAILS

Vliegreis – huurauto’s – accommodaties en lodges

Bij de prijs inbegrepen:

 • retourvlucht
 • overnachtingen in accommodaties en lodges
 • huurauto’s ter plaatse
 • 4-daagse Tena Jungle Tour
 • Engelssprekende gids tijdens de Jungle Tour tijdens de excursies
 • 3 maaltijden per dag tijdens de Jungle Tour
 • CO2-compensatie huurauto’s
 • reisleiding

Niet inbegrepen:

 • maaltijden tijdens verblijf in accommodaties
 • overig vervoer
 • overige excursies en entreegelden
 • visumkosten
 • vaccinaties
 • CO2-compensatie vlucht €50,- (optioneel)
 • boekingskosten €23,-

TRANSPORT EN VERBLIJF

Vervoer

Je vliegt van Amsterdam naar Quito v.v. Je dient op eigen gelegenheid naar en van de Nederlandse luchthaven te reizen. De reisleiding zal in de kennismakingsbrief een duidelijke verzameltijd en –plaats aangeven. Houd er rekening mee dat je in ieder geval 3 uur voor vertrek aanwezig moet zijn. Het is belangrijk dat je je tijdig opgeeft voor deze reis. Circa drie maanden voor aanvang van de reis zijn we vaak genoodzaakt niet gebruikte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappijen. Tickets zijn dan alleen nog op aanvraag en de kans bestaat dat er geen plaats meer is of dat de prijs van de tickets is gestegen.

In Ecuador wordt gedeeltelijk gebruik gemaakt van het openbaar vervoer, het vliegtuig en huurauto’s. Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden, meld ons dit dan bij boeking. Als je ingedeeld wordt als hoofdbestuurder, heb je ook een creditcard op naam nodig.

Verblijf

Allereerst verblijven we vijf nachten in het gezellige Guest House ‘El Descanso’ in Quito, van Youth World. Tijdens de daaropvolgende Jungle Tour verblijven we in de Hot Spots Lodge, gelegen in Cuyabeno. Nadat we terug zijn gekeerd naar Quito slapen we nog één nachtje in El Descanso. Gedurende de rondreis met huurauto’s verblijven we in verschillende accommodaties.

Type reis

Dit wordt een bijzondere, avontuurlijke reis. De eerste week is er volop de mogelijkheid Quito en omgeving te verkennen. Het programma is in overleg met de groep en voor een ieder is er meer dan genoeg te zien en beleven. Daarnaast wordt er een project bezocht, een mooi initiatief van Youth World, waar je in het dagprogramma meer over leest. Het vierdaags verblijf in de jungle is vooraf vastgelegd. Onder leiding van een gekwalificeerde gids leer je het regenwoud en haar inwoners kennen – een heel leerzaam en indrukwekkend verblijf. De daaropvolgende dagen zal de groep een kleine ‘rondreis’ afleggen, naar drie mooie plaatsen op een paar uur afstand (zo’n 3 tot 5) van elkaar. De reis is een mooie mix van cultuur, natuur en een stukje verdieping. Het is belangrijk om een flexibele instelling te hebben en goed uitgerust aan de reis te beginnen.

Klimaat

Ecuador kent veel verschillende klimaten. Rondom Quito is er een mild klimaat, met weinig uitschieters. Door de hoogte waarop de stad ligt, loopt de temperatuur zelden hoog op en vanwege de ligging nabij de evenaar, kent de stad ook niet echt een winter. In september is het hier gemiddeld 21 graden Celsius. In het Amazonegebied is het tropisch en broeierig, met het hele jaar door veel regen – maar daarom heet het dan ook regenwoud. De temperaturen liggen hier gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Reisdocumenten

Voor een verblijf korten dan 90 dagen, is het niet nodig een visum aan te vragen. Op vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijg je bij aankomst een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na je vertrek uit Ecuador.

Inentingen en vaccinaties

Het is aan te raden om tijdens de reis wat medicijnen mee te nemen. Denk aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging, middelen tegen diarree, koorts, insectenbeten en middelen om verstoppingen tegen te gaan. Het is belangrijk passend en persoonlijk medisch advies in te winnen voordat je op reis gaat. Voor de benodigde vaccinaties raden wij aan contact op te nemen met je huisarts of onafhankelijke instanties zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen een advies op maat maken.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen!

Dag 1 Heenreis

Vlucht Amsterdam – Quito. Overnachting in Quito.

Dag 2 Quito

We maken een wandeling door Quito, de hoofdstad van Ecuador. Quito ligt aan de voet van de vulkaan Pichincha, wat prachtige uitzichten oplevert. In de stad is veel te zien, zoals het Plaza de la Independencia met haar regeringspaleis en oude kathedraal. We kunnen de markt bezoeken en voor de moderne kunstliefhebbers is museum Guayasamín een aanrader.

Dag 3 Mitad del Mundo

We nemen de auto naar Mitad del Mundo, het midden van de wereld. Midden op de evenaar staat een monument. Ongelofelijk dat de Inca’s vroeger al konden berekenen waar de evenaar was: toen de satellieten in beeld kwamen berekende men met de GPS de exacte evenaar en die is maar een paar honderd meter verderop! Hier vind je nu een museum, waar je diverse experimenten kunt doen.

Dag 4 In overleg

Vandaag kunnen we verschillende activiteiten ondernemen, afhankelijk van de interesses van de groep. El Teleférico is de kabelbaan van Quito en brengt je binnen 10 minuten tot een hoogte van 4100 meter. Bij mooi weer hebben we hier een prachtig uitzicht over de hele stad terwijl je zelf in het hooggebergte loopt. Ook kunnen we het Cotopaxi National Park bezoeken: een schitterend vulkanisch landschap met als hoogtepunt natuurlijk de vulkaan Cotopaxi, de op een na hoogste bergtop van Ecuador (5.897 meter). Daarnaast zijn er mogelijkheden een activiteit te organiseren met de twee projecten van Youth World (zie ook dag 5).

Dag 5 Casa Adalia & Casa Gabriël

Rustdag. Tevens hopen we vandaag een bezoek te brengen aan en een getuigenissendienst te houden bij Casa Adalia, waar kwetsbare jonge vrouwen en hun kinderen worden opgevangen, en Casa Gabriel, waar voormalige straatjongeren opgeleid worden.

Dag 6 Tena

We laten de grote indrukwekkende stad achter ons om een volgend avontuur te beleven. We reizen af naar de stad Tena, naar de Arajuno brug, waar de jungletour begint. Een gemotoriseerde kano brengt jullie hiervandaan in ongeveer 20 minuten stroomopwaarts, naar de lodge. Tijdens de boottocht kunnen jullie genieten van de schoonheid van het Amazone regenwoud. Zodra jullie aankomen in de haven van de lodge, worden jullie verwelkomt door het personeel en geven zij jullie korte en algemene informatie over het verblijf en de verschillende activiteiten tijdens het verblijf. Na een lunch geserveerd in de lodge en nadat jullie de gelegenheid hebben gehad om jullie te installeren op de kamers, kan er worden deelgenomen aan een tubing-activiteit. Voor het avondeten kunnen jullie deelnemen aan een nachtwandeling. Een zaklamp en camera zijn de belangrijkste hulpmiddelen voor deze nachtexcursie. Tijdens deze wandeling heb je de mogelijkheid de nachtelijke geluiden van het regenwoud de horen en om natuurlijk te zoeken naar vleermuizen, uilen, een verscheidenheid aan insecten, tarantula’s, padden en kikkers, en mogelijk slangen. Als de lucht helder is, heb je de kans om sterren te kijken!

Dag 7 Tena

Als het klimaat het toelaat zullen jullie vandaag in de vroege ochtend een activiteit hebben. Vogelliefhebbers kunnen 15 minuten stroomopwaarts een kanotocht maken om te genieten van de papegaaienklei (saladero). Hier kan je op een unieke locatie zien waar papegaaien en parkieten samenkomen om de mineralen te verkrijgen die hen zullen helpen de vruchten of zaden die ze hebben geconsumeerd te verteren. Honderden papegaaien en parkieten zullen de boomtoppen naderen en later naar de kleibank komen om deze bodem te eten die rijk is aan mineralen. Het is essentieel om een
verrekijker te hebben om ervan te kunnen genieten. Na een heerlijk ontbijt gaan we op pad voor een wandeling door het primaire en secundaire regenwoud. De deskundige natuurgidsen leren jullie over de ecologie en flora en fauna van het regenwoud langs het pad. Je zult een grote verscheidenheid aan insecten observeren, een diversiteit aan vogels die om ons heen vliegen en met wat geluk reptielen of apen. Deze activiteit duurt ongeveer 2 ½ -3 uur. Daarna keren jullie terug naar de lodge voor lunch en een siësta. ‘s Middags is het tijd om te genieten van een cultureel activiteit. Een Amazone Kichwa-gemeenschap zal ons ontvangen en we leren over hun manier van leven en de interactie die ze hebben met het bos. Deze ontmoeting zal je dat deel van het Amazonegebied laten zien dat je niet op de kaarten vindt: de inwoners van de Amazone. Een deel van ons bezoek aan de gemeenschap bevat de demonstratie van de beroemde chicha, een gefermenteerde yuca-drank die onderdeel is geworden van hun festivals en dagelijks gebruik. We nemen deel aan de bereiding van deze drank en proberen ook enkele van de lokale gerechten. We sluiten het bezoek af met een traditionele dans uitgevoerd door de kinderen in deze gemeenschap en je hebt ook de gelegenheid om wat handwerk te kopen, gemaakt door de inheemse bevolking. Deze kleine onderneming moet de inheemse bevolking ondersteunen in hun dagelijks leven. Een heerlijk diner wordt geserveerd in de lodge.

Dag 8 Tena

Na een heerlijk ontbijtbuffet maken we een kanotocht van 40 minuten om Isla Anaconda te bezoeken. Jullie bezoeken ook een familie in een van de inheemse gemeenschappen om meer te weten te komen over hun landbouwgewoonten, medicinale planten, evenals de oude manier van jagen met blowguns (cerbatana) en handgemaakte vallen in het bos. Tijdens deze reis wordt een lunchpakket verzorgd. Na de lunch ga je naar AmaZOOnico, dat een aantal verschillende jungle dieren herbergt. Sommige worden met uitsterven bedreigd. AmaZOOnico is geen dierentuin maar een reddingscentrum voor dieren uit de Amazone in Ecuador. Hier kunnen jullie een grote verscheidenheid aan apen, ara’s, ocelots, capibara’s, toekans, papegaaien en nog veel meer dieren in hun natuurlijke omgeving van dichtbij observeren. Na dit bezoek keren jullie terug naar de lodge voor het diner.

Dag 9 Tena en Quito

Na het ontbijt vertrekken jullie en maken jullie de 20 minuten durende tocht met de gemotoriseerde kano om terug te keren naar de Arajuno-brug en Tena. We reizen terug naar Quito en trekken ons voor de nacht terug in de groepsaccommodatie, waar we aan het begin van de reis ook zijn verbleven.

Dag 10 Otavalo

Via Quito reizen we door een prachtig berglandschap naar Otavalo.

Dag 11 Otavalo

Bij deze reis mag een bezoek aan de ruim vierhonderd jaar oude zaterdagmarkt in Otavalo niet ontbreken. Het Plaza de Poncho’s is het centrale plein van Otavalo en dé plek voor mooie souvenirs. Al vroeg in de ochtend komen vanuit omliggende dorpen Quechua-indianen om hun spullen uit te stallen op de markt. Kruiden, groenten en vleessoorten liggen uitgestald aan de ene kant van het plein. Aan de andere kant liggen stapels poncho’s, kleurrijk geweven kleden, wollen mutsen, vilten- en panamahoeden, sieraden en panfluiten. Afdingen is hier heel gewoon en het is het perfecte moment om souvenirtjes te shoppen. ‘s Middags reizen we naar Baños, een typisch reizigersdorpje aan de voet van de vulkaan Tungurahua, dat z’n populariteit dankt aan diverse thermale warmwaterbaden die hier te vinden zijn.

Dag 12 Baños de Agua Santa

Rustdag.

Dag 13 & 14 Baños de Agua Santa

Vandaag en morgen hebben we de tijd om te genieten van de relaxte sfeer die deze plaats uitademt. De omgeving van Baños biedt diverse mogelijkheden: een wandeling naar de hoger gelegen warmwaterbaden, rondslenteren rond de Plaza de Mayor, een tochtje te paard over de flanken van de omringende bergen, raften of per mountainbike de watervallentocht afleggen. Eventueel kunnen we dag 14 al afreizen naar Quilotoa.

Dag 15 Quilotoa

Vandaag reizen we naar het Quilotoa kratermeer, op 3600 meter hoogte. Dit is de enige vulkaan waar zich een meer in heeft gevormd, waar je ook nog op kunt varen. De kleur van het water verandert door de lichtval en de wind die het water in beweging zet. Soms is het water azuurblauw en op een ander moment weer paars. Het dorpje Quilotoa bevindt zich op korte afstand van de kraterrand (3850 meter). We kunnen onze wandelschoenen aantrekken en via een prachtig paadje, door korte kloofjes en over steile zandhellingen, tot aan de oever van het meer wandelen.

Dag 16 Quito

We reizen terug naar Quito en leveren onze huurauto’s weer in op het vliegveld. Hier komt onze schitterende reis tot een einde en vliegen we terug naar Amsterdam.

Dag 17 Terugreis

Aankomst in Amsterdam, Nederland.

REISLEIDING

We stellen ons even voor…..

Dit jaar mogen we de reis begeleiden naar Ecuador. We verheugen ons erop dit samen te doen met jullie.

Reizen is  inmiddels een passie geworden. Eerst met het gezin en daarna met groepen trokken we door een diversiteit van  cultuur en avontuur. Naast ontwikkelingsprojecten naar diverse continenten leidden we ook groepen voor Amarant binnen Europa. Hierbij gaan we uit naar de lokale bevolking en staan open voor hen én elkaar. Een reis naar Ecuador maak je samen en we willen dit zo goed mogelijk ondersteunen.

Wij zijn Johan en Truida. Na een ambtelijke loopbaan in binnen- en buitenland genieten we al een aantal jaren van ons pensioen. Truida werkt nog af en toe in de zorg. Samen reizen we nog steeds naar de mooie plekken in de wereld. Truida zag Ecuador tijdens een ontwikkelingsproject en wilde graag nog eens terug naar de  Cotopaxi.

We hebben hobby’s op verschillend gebied. Truida houdt van bloemenschikken en ik zit graag op de zeilboot in Friesland, het IJsselmeer en de Wadden. We wonen in het mooie Hooghalen (Drenthe) en zijn actief binnen de kerk.

We zien er naar uit om deze reis voor te bereiden en jullie te laten meegenieten in september 2019.

Johan & Truida