Nederland

Elfstedenpad

Natuur & Actief

It giet oan! Je kunt de Friese elf steden langs per schaats of: lopend! Dit is namelijk de mooiste manier om de elf steden aan te doen. Want neemt de schaats de korte route, voor het langere Elfstedenwandelpad zijn de allermooiste paden uitgezocht. We lopen over jaagpaden, kerkpaden, grasdijken en handelswegen. Daarmee doorkruisen we de rustige natuur van het Friese land. Het hele pad beslaat 283 kilometer, waarvan wij er tijdens deze reis de eerste honderd afleggen. Ljouwert, Snits, Drylts, Sleat en Starum zijn voor jou straks geen onbekende namen meer!

Photos

BESCHRIJVING

Klokkentoren

Schaatsliefhebbers wachten het elk jaar weer in spanning af: gaat de tocht der tochten door of niet? Voor deze wandeltocht zijn we niet van het weer afhankelijk. Je ontdekt tijdens deze reis dat Friesland niet alleen maar uit meren en platte landschappen bestaat, maar zelfs glooiende gebieden kent. Lopend langs de terpendorpen komen we door weidegebieden en houtwallen. Af en toe is het landschap versierd door een ouderwetse molen, gezellig vissershaventje of het geluid van een klokkentoren. Na onze zesdaagse wandeltocht hebben we vijf van de elf steden aangedaan en eindigen we bij het wel bekende ‘vrouwtje van Stavoren’.

Stavoren

Deze reis bestaat uit zes dagen waarvan we er vijf lopen. Op zondag houden we rust. Op een dag lopen we gemiddeld zo’n twintig kilometer. Het is dus wel van belang dat je gewend bent om dergelijke afstanden te lopen. We beginnen op het station van Leeuwarden om vervolgens via Mantgum, Sneek, Balk en Skouleane in Stavoren te eindigen. Omdat zowel de startplaats als het eindpunt zich op een station bevindt, kun je gemakkelijk met openbaar vervoer komen en weer huiswaarts keren.  Onderweg overnachten we in twee gezellige accommodaties. De eerste twee nachten in de één, daarna verplaatsen we ons -met onze bagage op de rug- langs de route om in een andere accommodatie te verblijven.

REISDETAILS

Wandelen – accommodatie

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in twee verschillende accommodaties
  • bij één van de twee accommodaties zijn bed- en badlinnen inbegrepen
  • vervoer tijdens de reis
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • vervoer begin- en eindpunt
  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:
https://www.wandelnet.nl/wandelroute/978/Elfstedenpad-etappe-01/overzicht
https://www.wandel.nl/wandelroutes/themaroutes/elfstedenpad-3.htm
https://www.friesland.nl/nl/plannen/zien-en-doen/activiteiten/1000-routes/elfstedenpad

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Excursies

De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Tijdens deze reis draag je enkele dagen al je bagage op je rug. Dit zal zijn: op dag 1, op dag 3 en op de laatste dag. De rest van de dagen kun je de bagage achterlaten in de accommodatie en draag je alleen een dagrugzakje op je rug. Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de (toegestane hoeveelheid) bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

DAGPROGRAMMA

Dit is een voorbeeld van hoe de reis eruit kan zien, onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 – 21,5 km
Vandaag starten we onze wandeltocht in Leeuwarden. We lopen naar de terpendorpen Deinum en Jellum om te eindigen in onze mooie accommodatie in Mantgum.

Dag 2 – 18,6 km
Na heerlijk geslapen te hebben en een ontbijt achter de kiezen, beginnen we aan onze tweede etappe. Vandaag kunnen we onze bagage achterlaten in de accommodatie, want deze avond slapen we hier weer. We lopen vandaag kilometers lang langs de Zwette in een open wiedegebied. We eindigen in Sneek vanwaar we de trein weer kunnen nemen naar onze slaapplek in Mantgum.

Dag 3 – 23,4 km
Met al onze bagage op de rug beginnen we vandaag in Sneek om te lopen naar de accommodatie van vanavond in Balk. Onderweg zien we molen De Rat en tuinen die door water doorbroken worden. Vanuit onze accommodatie genieten we ’s avonds van een verfrissend drankje met uitzicht op het water.

Dag 4 – 18,3 km
De vierde etappe staat op het programma. De bagage kunnen we weer lekker in Balk laten liggen en we lopen met ons dagrugzakje naar Sloten, een schattig stadje. Daarna door naar Skouleane waar we de bus terug nemen naar Balk.

Dag 5
Vandaag houden we een dagje rust.

Dag 6 – 21,7 km
De laatste dag. Onze bagage nemen we allemaal weer mee. We stappen op de bus naar het begin van onze laatste etappe. Door bijzonder landschap wandelen we vandaag langs het kleinste vissershaventje van Europa naar het welbekende plaatsje Stavoren. Vanaf hier nemen we de trein weer naar Leeuwarden waarvandaan we huiswaarts keren.