Nederland

Fietserspad

Fietsen

Stap op de fiets en doorkruis Nederland van Noord naar Zuid. Het Fietserspad is een van de mooiste meerdaagse fietstochten van ons land. De tocht loopt zoveel mogelijk langs de route van het Pieterpad, dé bekende langeafstandswandelroute. Op je stalen ros trappel je door het Groningse platteland naar het glooiende landschap van Limburg. Fietsen in een groep en je samen verbazen over de gevarieerde natuur van de vijf provincies die we doorkruisen, zorgt voor een gezellige belevenis. Omdat we tijdens onze tocht best wat kilometers per dag maken, is dit een fantastische fietstocht voor de ervaren fietser.

Photos

BESCHRIJVING

Gevarieerde landschappen

Ben je niet zo wandelaar? Of wil je gewoon graag een keer het Pieterpad op de fiets verkennen? Dan leidt het Fietserspad je langs alle mooie landschappen waar het Pieterpad ook langs loopt. Je ontdekt tijdens deze tocht de verschillende looks van de Nederlandse provinciën. We nemen kort een kijkje op het platteland van Groningen, alvorens Drenthe in te rijden. In Drenthe geniet je van het uitzicht op Saksische boerderijen, hooilanden en uitgestrekte heide. Kom je in Overijssel, dan word je getrakteerd op loofbossen, stuivende zandvlaktes en de Sallandse Heuvelrug. Vervolgens fietsen we naar Gelderland, om verrast te worden door prachtige bouwwerken uit het verleden zoals kastelen en oude molens. We eindigen met een fietstocht langs de prachtige rivier de Maas in Limburg.

Fietservaring

Deze reis bestaat uit zes fietsdagen waarin we een totaal van ongeveer 400 kilometer onder ons door laten gaan. Op een pittige dag fietsen we zo’n 90 kilometer, maar er zijn ook dagen dat we het wat rustiger aandoen. Het is belangrijk dat je beschikt over een goede conditie en dat je al wat fietservaring hebt. We beginnen in Groningen en volgen de fietsknooppunten om te eindigen in Venlo. Omdat zowel de opstapplaats als het eindpunt zich op een station bevindt, kun je gemakkelijk met openbaar vervoer komen en weer huiswaarts keren. Onderweg overnachten we in trekkershutten of eenvoudige hotels die aan de route liggen.

REISDETAILS

Fietstrektocht – accommodatie

Bij de prijs inbegrepen

  • gebruik van fietsen
  • overnachting in trekkershutten
  • overtocht met het fietspondje
  • toeristenbelasting
  • reisbegeleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de trekkershutten en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt (wanneer dit mogelijk is in de trekkershut), je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten

Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

DAGPROGRAMMA

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe het dagprogramma eruit kan zien. Deze is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 – donderdag
Fietskilometers ongeveer 50 km

We starten vanaf het centraal station in hartje Groningen en fietsen richting Zuidlaren. Onderweg komen we langs de molen De Helper aan de rand van het Paterswoldsemeer. Voordat we het pittoreske Zuidlaren in fietsen passeren we het eerste Hunebed. Vervolgens fietsen we door het Nationaal Landschap Drentsche Aa. We komen langs de schaapskooi Herders van Ballo. Op het informatiebord kunnen we kijken waar de kudde van maar liefst 400 Drentse heideschapen zich vandaag bevindt op het Balloërveld. Daarna fietsten we door naar de trekkershutten in Gasselte voor onze eerste overnachting.

Dag 2 – vrijdag
Fietskilometers ongeveer 86 km
We springen op de fiets en rijden vele kilometers door de bossen van Schoonloo en Sleenerzand. Wat een stilte onderweg. We passeren in Sleen een Hervormde kerk uit de vijftiende-eeuw. Hiervandaan fietsen we door het esdorp Erm en het natuurgebied het Ermerzand met een recreatieplas. We genieten samen van het mooie uitzicht door langs de rand van het water te fietsen. We fietsen door Dalerveen, Dalen en Coevorden, de oudste stad van Drenthe. We kunnen een kijkje nemen in het stedelijk museum. Na een kort bezoek aan deze vestingstad fietsen we via Hardenberg naar ons onderkomen in Diffelen.

Dag 3 – zaterdag
Fietskilometers ongeveer 81 km
Vanaf Diffelen rijden we door de eeuwenoude stad Ommen. In het centrum van deze stad vind je nog verschillende historische gebouwen. Vanuit Ommen fietsen we richting Nieuwebrug en vervolgens Lemele. We fietsen over het natuurterrein Lemelerberg en genieten hier van de loofbossen, heidevelden en stuivende zandvlaktes. Nadat we verder fietsen langs Hellendoorn en Nijverdal mogen we kennis maken met het volgende nationaal park. Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Overijssel. Nadat we weer hebben kunnen genieten van de natuur met prachtige uitzichten over glooiende heidevelden fietsen we via Holten naar Laren. Dit dorp staat voornamelijk bekend om de vele landhuizen, kastelen en landgoederen. We overnachten in de omgeving van Almen.

Dag 4 – zondag
Rustdag

Dag 5 – maandag
Fietskilometers ongeveer 78 km
Na een rustdag klimmen we weer op ons stalen ros en word je meegenomen langs uitgestrekte landbouwgebieden en stille bossen naar Vorden. Uiteraard passeren we het Kasteel Vorden met het sprookjesachtige parkbos eromheen. We rijden verder naar Linde en Zelhem, waar de Lambertikerk staat en een museum met oude landbouwwerktuigen en boerengereedschappen. We fietsen over het landgoed Slangenburg door naar Gaanderen. Op de route verder naar Millingen aan de Rijn komen we langs tal van plekken vol van verhalen uit het verleden. We nemen het pontje over de Rijn naar onze overnachtingsplaats, Millingen aan de Rijn.

Dag 6 – dinsdag
Fietskilometers ongeveer 67 km
Van Millingen aan de Rijn pakken we onze fietsen en zetten koers naar Gennep. Eerst komen we nog langs Groesbeek waar we een bezoek kunnen brengen aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Aangekomen in Gennep kunnen we lekker even een hapje en een drankje nemen en kijkje nemen bij het mozaïekplein. Hierna fietsen we door naar het landgoed Geijsteren.

Dag 7 – woensdag
Fietskilometers ongeveer 36,2 km
Vandaag het laatste deel van onze fietstocht. We passeren de ruïne Kasteel Blitterswijck. Dit kasteel werd gebouwd in de veertiende eeuw en bleef wel tot aan het begin van de zestiende eeuw in de handen van dezelfde familie. Nu is er alleen nog maar het deels ommuurde terrein waar het gebouw ooit stond. In Horst aan de Maas staat het volgende historische gebouw namelijk een historische kasteelboerderij, Huize De Gun. Het derde historische gebouw langs de route is Huis De Steegh. Dit complex bestaat uit een vroeger omgracht terrein met daarop onder andere een herenhuis welke dateert uit de achttiende eeuw. Hiervandaan fietsen we via Grubbenvorst en Velden naar onze eindbestemming, het station van Venlo.

REISLEIDING

Reisleider Peter stelt zich vast aan je voor:

Mijn naam is Peter. In het dagelijks leven werk ik met cijfers en getallen. Maar in de vakantie hoor je me daar niet over. Dan heb ik oog voor de natuur: Gods schepping.
Graag trek ik er met een enthousiaste groep op uit om het avontuur op te zoeken.  Ver weg of dichtbij. Nieuwe dingen ontdekken over het land, maar ook over God en jezelf. Dit jaar vind je me op de Azoren en op fiets door Nederland. Ga je mee op zoek naar het avontuur?