Oostenrijk

Fietsreis Italië, Oostenrijk, Slovenië

Fietsen

Per fiets volg je de rivier De Drau door het Italiaanse, Oostenrijkse én Sloveense land. De tocht begint in het Italiaanse plaatsje Dobbiaco. Licht bergafwaarts zet je koers naar Oostenrijk en geniet je van de indrukwekkende bergen om je heen. Mooi meegenomen: de kantons waar je doorheen fietst kennen de meeste zonuren van de Alpen! Pas bij de grens met Slovenië wordt de tocht iets intensiever en gaan we wat meer klimmen en dalen. Je eindpunt is de sfeervolle stad Maribor in Slovenië. Er staat dan inmiddels 375 kilometer op de teller.

Photos

BESCHRIJVING

Italiaanse sfeer

Fietsen is misschien wel de meest ontspannende manier om veel van de omgeving te zien! Zo fietsen we op de eerste dag langs Slot Heinfels en komen we bij Lavant langs de Romeinse nederzetting Aguntum. De mooie stad Spittal, met het beroemde Slot Porcia, zullen we zeker bezoeken. Degenen die terugverlangen naar Italië kunnen in het centrum van het Oostenrijkse Villach nog even de Italiaanse sfeer proeven. We genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. Daarna gaat onze weg verder door het prachtige Karinthië, waar we zicht hebben op de hoogste bergpieken van het land. Ons eindpunt ligt net over de grens in Slovenië, in de stad Maribor. Hier genieten we van een paar dagen ontspanning, voor we huiswaarts keren.

Actieve fietsreis

Dit wordt een actieve fietsreis met veel ruimte om ook ‘naast de pedalen’ te genieten van mooie bergen, historische stadjes en streekspecialiteiten. De streek rondom de Drau staat bekend om de prachtige panorama’s met groene bergen en blauwe meren. Als de mogelijkheid zich voordoet, kunnen we een verfrissende duik nemen in één van de meren. We overnachten in tenten op campings en tijdens de fietstochten wordt onze bagage vervoerd met een busje. Zo hoeven we onderweg alleen een dagrugzak mee te nemen. De tocht is voor iedereen die sportief is en een redelijke conditie heeft goed te doen, omdat deze grotendeels bergafwaarts gaat. De dagafstanden variëren van 45 tot 80 kilometer.

REISDETAILS

minibusjes – fietsen – kamperen

Bij de prijs inbegrepen

  • Overnachting in 2-pers. tenten
  • Vervoer met minibusjes
  • CO2-compensatie per minibusje
  • Gebruik van fietsen en helmen
  • Reisleiding

Niet inbegrepen

  • Maaltijden en consumpties
  • Excursies en entreegelden
  • Boekingskosten €23,-

REISKAART

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen! De route beslaat in totaal zo’n 435 kilometer.

Dag 1:
We vertrekken ’s avonds uit Nederland en reizen ’s nachts met busjes naar Dobbiaco.

Dag 2:
Dobbiaco (1.211 m) – Lienz (686 m): ca. 50 kilometer
Aankomst in Italië, hier stappen we op de fiets voor onze eerste etappe die vooral naar beneden zal gaan. We doen het rustig aan, na een nacht rijden. In ruim drie uur tijd bereiken we onze camping in Lienz, waar we kunnen ontspannen.

Dag 3:
Lienz (686 m) – Spittal (677 m): ca. 85 kilometer
Na een goede nachtrust staat vandaag de etappe naar Spittal op het programma. Een prachtige tocht van in totaal zo’n 7 uur en 500 meter hoogteverschil.

Dag 4:
Vandaag is een rustdag. We bezoeken (zo mogelijk) een plaatselijke kerkdienst in Spittal. Ook kunnen we zwemmen in de Millstätter See.

Dag 5:
Spittal (677 m) – Villach (577 m): ca. 50 kilometer
We fietsen een etappe van zo’n 5 uur, zodat we in de middag de tijd hebben om de oude stad Villach te bezoeken. Kies je voor een terrasje in de binnenstad, voor cultuur of ga je op zoek naar een warmwaterbron?

Dag 6:
Rustdag.
Vandaag zijn er verschillende excursiemogelijkheden: we kunnen alvast een kijkje in Slovenië nemen en een bezoek brengen aan de grotten van Bled, een dagje struinen in het mooie National Park of wat extra fietskilometers rond de Faakersee maken.

Dag 7:
Villach (577 m) – Gotschuchen (426 m): ca. 75 kilometer
De hoogste tijd om weer op de fiets te stappen! We fietsen de route vandaag in ongeveer 6 uur en kamperen in de buurt van Gotschuchen.

Dag 8:
Gotschuchen (426 m) – Lavamünd (359 m): ca. 65 kilometer
Een afwisselende route naar Lavamünd staat op het programma, met hier en daar een klimmetje. Onderweg bezoeken we Völkermarkt voor een snufje cultuur en/of een kopje koffie. De route neemt ongeveer 7 uur in beslag.

Dag 9:
Lavamünd (359 m) – Maribor (325 m): ca. 75 kilometer
Vandaag een echte ‘fietsdag’ van ruim 8 uur. We rijden al snel Slovenië in en maken hier behoorlijk wat kilometers.

Dag 10: 
Rustdag.
We trekken er per fiets en te voet op uit om de stad Maribor te bekijken die vooral bekend staat om haar ruim 400 jaar oude wijngaard. In het oude centrum vinden we herenhuizen met rode daken, een kathedraal uit de 12e-eeuw, het stadskasteel uit 1483 en het 16e-eeuwse stadhuis. In 2012 was Maribor uitgeroepen tot één van de culturele hoofdsteden van Europa.

Dag 11:
Deze zondag is weer een rustdag. We bezoeken (zo mogelijk) een plaatselijke kerkdienst. In het naburig berggebied Pohorje kunnen we een wandeling maken.

Dag 12: 
Maribor (325 m) – Ptuj (250 m): ca. 35 kilometer
We fietsen vandaag naar Ptuj, de oudste stad van Slovenië en er is tijd voor een bezoek aan de thermaalbaden. In Ptuj kunnen de fietsen in de fietsenaanhanger worden geladen. De echte fanatiekeling fietst weer terug naar de camping in Maribor.

Dag 13:
Vandaag reizen we alvast een stukje terug richting Nederland en zoeken een camping waar we nog even kunnen genieten van de laatste vakantiedag.

Dag 14:
In de loop van de dag komen we weer aan in Nederland.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte informatie over de reis, de adresgegevens van de camping en een inpaklijst.
Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.