Nederland

Hollandse Kustroute

Fietsen

Fietsliefhebbers opgelet! Omringd door de zilte geur van de zoute Noordzee, fietsen wij vijf dagen langs onze eigen Hollandse kust!  Dit betekent: fietsen over de duinen, langs bollenvelden, genieten van de wind in je haren en altijd dat heerlijke kustgevoel. We beginnen in het zuidelijke Vlissingen en houden tijdens deze reis de zee steeds aan de linkerhand. Onze tocht eindigt op het Waddeneiland Texel. Laat je verbazen over hoe afwisselend onze natuur is aan de prachtige kustlijn van ons kikkerlandje.

Photos

BESCHRIJVING

Vakantie vibes

Startend in Vlissingen, waar Michiel de Ruyter in de monding van de Westerschelde op zijn sokkel staat, beginnen we aan onze fietstocht. Het Zeeuwse landschap geeft je gelijk de vakantie vibes. Lang op Walcheren blijven we niet. We trekken via de Deltawerken noordwaarts, naar het volgende eiland. Hoe anders is het Zuid-Hollandse Den Haag dat we passeren. De drukte van de stad, de gezelligheid van de terrasjes aan de Scheveningse boulevard; hier genieten we op een heel andere manier. Ooit geweten dat er niet alleen een Valkenburg in Limburg is? Je ontdekt het tijdens deze fietstocht.  Na een stop in Callantsoog fietsen (en varen) we naar onze laatste bestemming: het gezellige Texel.

Trektocht

Tijdens deze zevendaagse reis overnachten we in eenvoudige trekkershutten. Het is een echte trekkersreis, waarbij we elke nacht op een andere plek verblijven. Het uitzicht vanuit je bed is elke dag een verrassing.  Een uitzondering hierop is de zondag, dan houden we een dagje rust en blijven we op dezelfde plek. Hoewel we ons vanzelfsprekend met de fiets verplaatsen, smokkelen we ook een klein stukje met de trein om de benen te sparen. Ook tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel zetten we onze fietsen even naast ons neer. De reis bestaat uit vijf fietsdagen waarin we in totaal 315 kilometer aan ons door laten gaan. Op een pittige dag fietsen we zo’n 90 kilometer, maar er zijn ook dagen dat we het wat rustiger aan doen.

REISDETAILS

Fietsen – trekkershutten

Bij de prijs inbegrepen

  • gebruik van fietsen
  • overnachting in trekkershutten
  • overtochten volgens route
  • enkel treinkaartje Beverwijk – Alkmaar Noord
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-
  • vervoer naar begin- en eindpunt

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:
https://www.nederlandfietsland.nl/lf-routes/nederlandse-kustroute
https://www.holland.com/be_nl/toerisme/bestemmingen/regios/nederlandse-kust/fiets-de-nederlandse-kustroute-570-km.htm

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijd pot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Excursies

De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

REISVERSLAG

Wil jij weten hoe de sfeer is tijdens zo’n fietsreis? Lees dan bij onze reisverhalen een ervaring van een deelnemer die eerder op zo’n reis meeging.

Dagprogramma

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe het dagprogramma eruit kan zien. Deze is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1: Donderdag

Station Vlissingen – Brouwershaven (ongeveer 73 km)

Op de eerste ochtend verzamelen we op station Vlissingen. Als alle fietsen zijn afgesteld en gepakt beginnen we aan de eerste etappe van +/- 73 km op weg naar Brouwershaven. We zitten nauwelijks op de fiets of we voelen al de wind onze haren. Eerst fietsen we een stuk langs de prachtige kust van Walcheren. We passeren de pittoreske stadjes Westkapelle en Domburg om vervolgens bij de Oosterscheldekering aan te komen. We rijden over de kering, passeren Neeltje Jans en komen vervolgens aan op het volgende Zeeuwse eiland: Schouwen-Duivenland. Onze eerste overnachting is in de buurt van Brouwershaven.

Dag 2: Vrijdag

Brouwershaven – Wateringen (ongeveer 90 km)

’s Ochtends fietsen we nog door het prachtige Zeeland met haar afwisselende dorpjes, stadjes en duinen. Al snel verwisselen we echter via de Grevelingen- en Brouwersdam het Zeeuwse grondgebied voor Goeree-Overflakkee. Aan de linkerzijde de duinen en aan de rechterzijde de weilanden met hier en daar in de verte een kerktoren; het is hier prachtig. We maken de oversteek naar het vasteland en rijden over de Maasvlakte verder. We maken met de pont de oversteek naar Hoek van Holland, hier passeren we de Maeslantkering. We fietsen door tot net onder Den Haag, naar Wateringen, waar ons volgende onderkomen ligt. (hoogstwaarschijnlijk zullen we de route vandaag iets inkorten)

Dag 3: Zaterdag

Wateringen – Rijnsburg (ongeveer 45 km)

We springen op de fietsen en rijden door het Westduinpark, met haar prachtige flora en fauna. In de bermen vinden we allerlei planten die uitbundig bloeien. Als wij er doorheen fietsen is het precies de bloeitijd van de bruin/rode Veldhondstong en het blauwe Slangekruid. Hoor je een krassend geluid? Kijk snel om je heen of je een Grasmus een baltsvlucht ziet maken boven de duindoorn.

Voor je het weet passeren we het bekende en prachtige hotel Kurhaus in Schevingen. Vanaf daar vervolgen we onze route langs de kust naar Katwijk met de mooiste boulevard van Nederland. Hier slaan we af naar Rijnsburg voor onze volgende overnachting.

 Dag 4: Zondag

Rustdag in Rijnsburg

Dag 5: Maandag

Rijnsburg – Callantsoog (ongeveer 90 km + een gedeelte met de trein)

Goed uitgerust stappen we weer op de fiets. We rijden door de bloemenvelden en langs de mooie kust naar Bloemendaal. Daar nemen we de afslag richting het prachtige Haarlem. Voordat we Haarlem bereiken gaan we echter al weer richting het noorden. Hier komen we langs de ruïne Brederode, een Middeleeuws kasteel. Bij Velsen pakken we de pont en rijden we door naar Beverwijk. Om te zorgen dat de etappe niet té lang is, pakken we vanaf hier een stukje de trein naar Alkmaar Noord. Via het Noordhollands Duinreservaat, met prachtige binnenduinrandbossen en redelijk wat reliëf, rijden we richting Callantsoog. Onderweg komen we nog langs de Hondsbossche Zeewering. Een stuk zeedijk op de plek waar in de Middeleeuwen de oorspronkelijke duinen zijn doorgebroken. Moe, maar voldaan komen we aan bij de trekkershutten in de buurt van Callantsoog.

Dag 6: Dinsdag

Callantsoog – Texel (ongeveer 30 km)

Tijdens de laatste fietsetappe zetten we koers richting Den Helder. Onderweg komen we nog langs het Nollenland van Abbestede, waar ze een oude aardappelakker helemaal hebben omgetoverd in een prachtig vogelgebied! Als we in Den Helder aankomen hebben we misschien nog wel even tijd om een bezoekje te brengen aan het Marinemuseum!

Vanaf Den Helder nemen we de boot naar Texel. Hier vinden we onze overnachting op het randje van het Nationaal Park Duinen van Texel. Uiteraard nemen we de tijd om dit prachtige park te ontdekken. Dit kan op de fiets, maar we kunnen ook de fiets parkeren en het te voet verkennen.

Dag 7: Woensdag

Texel

Na het ontbijt reizen nemen we samen de boot terug naar Den Helder. Na een mooie week scheiden onze wegen hier.