Italië

Huttentocht Gran Paradiso

Huttentrektocht

Het Nationaal Park Gran Paradiso telt maar liefst 57 enorme gletsjers! In dit wandelparadijs wacht een uitdagende huttentocht op je, met als hoogtepunt de beklimming van de 4.061 meter hoge Gran Paradiso. Begin alvast met het trainen van je conditie en bereid je voor op een reis met ongekende uitzichten. De aanblik van de hoge met sneeuw bedekte toppen boven de verstilde bergmeertjes is majestueus. Zelfs de meest ervaren bergwandelaars kunnen in dit gebergte oneindig genieten van de grootse en woeste natuur!

Photos

BESCHRIJVING

Gekwalificeerde berggidsen

De wandelpaden in dit gebied zijn meestal goed gemarkeerd, maar soms zullen we via steenmannetjes onze weg moeten zoeken. Ook steken we hier en daar kleine sneeuwvelden over. Wandelstokken of een pikkel komen dan goed van pas. Het absolute hoogtepunt van de tocht is de beklimming van één van Europa’s vierduizenders, de Gran Paradiso. Om op deze top te komen moeten we een ontzagwekkend grote gletsjer oversteken. Dit doen we onder begeleiding van gekwalificeerde berggidsen. We vertrekken vroeg in de ochtend en als we bij de voet van de gletsjer aankomen is de zon net boven de roodgekleurde horizon geklommen! Vervolgens lopen we zo’n vijf uur lang aan het touw in een zigzagspoor omhoog, terwijl het uitzicht steeds overweldigender wordt. Als we de top naderen komt de Mont Blanc tevoorschijn. Boven de sneeuwhelling rijzen enkele rotspieken uit: de top! En dan is er het langverwachte uitzicht…

Goede voorbereiding

We trekken van hut naar hut en aan het eind van de dag wacht er een warme maaltijd op ons. Een hartelijk welkom na een intensieve dag. Voor deze vakantie is een goede voorbereiding onmisbaar. De voorontmoeting is verplicht! Ervaring met berghuttentochten is een pré. Verder is een goede conditie, stapvastheid, geen hoogtevrees en een flexibele instelling vereist. Uiteraard ben je in het bezit van goede bergschoenen en een goed passende rugzak. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de gletsjers kan het programma aangepast of gewijzigd worden.

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd op 13 juli 2019.

REISDETAILS

Treinreis – berghutten

Bij de prijs inbegrepen:

  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
  • vervoer per trein
  • beklimming Gran Paradiso o.l.v. berggids
  • CO2-compensatie treinrit
  • reisleiding

Niet inbegrepen:

  • lunches
  • maaltijden tijdens treinreis
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst. Ook wordt er door de reisleiders op 13 juli 2019 een voorontmoeting georganiseerd. Hier kan je jouw vragen over uitrusting en de reis stellen.

NKBV

Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen.

Valuta

De munteenheid in Italië is de Euro. Tijdens de huttentocht zelf zal er geen/weinig mogelijkheid zijn om geld te pinnen, dus neem voldoende contact geld mee.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen en een goed passende rugzak.

Verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht. Voor vragen over inentingen kan het beste contact worden opgenomen met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio waar je woont. Of kijk op internet onder Landelijk coördinatiecentrum Reizigers: www.lcr.nl. Een andere goede site met informatie over gezondheid op reis is: www.gezondopreis.nl. Sommige inentingen zijn noodzakelijk, andere worden aangeraden voor bepaalde bestemmingen. Informeer hier op tijd naar.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Italië heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

DAGPROGRAMMA

Dag 1 Heenreis

Vertrek vanaf Utrecht CS. Per nachttrein naar Martigny.

Dag 2 Valgrisenche (1690m) – Rifugio Chalet de l’Epée (2373m)

Vanaf Martigny nemen we de bus naar Valgrisenche, een klein dorpje in een van de prachtige zijdalen van Valle d’Aosta. Vanuit Valgrisenche zijn er verschillende mogelijkheden om naar de hut te komen. Wij kiezen er voor om een gedeelte van de Alta Via 2 te volgen, een Europees bergpad dat de Dolomieten kruist. Geleidelijk aan maken we onze eerste hoogtemeters van deze vakantie. Beneden ons in het dal glinstert het Lac de Beauregard, een langgerekt meer. Vanuit de hut hebben we een mooi uitzicht op de ons omliggende bergen.

Geschatte looptijd naar Rifugio Chalet de l’Elpée: 2,5 uur

Dag 3 Rifugio Chalet de l’Epée (2373m) – Rifugio Mario Bezzi (2279 m)

We verlaten de Alta Via 2 en volgen vandaag de HRG (Haute Route Glaciaire), een route die ons prachtig zicht geeft op een aantal van de vele gletsjers van het Gran Paradiso gebied. We hebben vandaag de mogelijkheid om de dagtocht uit te breiden met een klim naar de bivakhut Ravelli (2860 m) en/of Lago di San Martino (2769 m). De route begint eenvoudig tot aan de aftakking naar bivakhut Ravelli. Na deze aftakking volgt een korte klim naar een col op 2600 meter. Direct daarna dalen we weer af tot ong. 2400 meter en begint het pad langzaam weer te stijgen. Het is een goed begaanbaar pad met af en toe een stuk over grote stenen. Op ong. 2500 meter volgt een steiler stuk naar het hoogste punt van de dag op 2660 meter. Hierna is het niet ver meer naar de aftakking naar Lago di San Martino. Vlak voor de hut dalen we een paar honderd meter af met de hut al in zicht.

Geschatte looptijd naar Rifugio Mario Bezzi: 4,5 uur

Geschatte extra looptijd voor bivakhut Ravelli: 2 uur

Geschatte extra looptijd voor Lac St-Martin: 1 uur

Dag 4 Rifugio Mario Bezzi (2279 m) – Rifugio Benevolo (2287 m)

Vandaag vervolgen we de HRG, route 12 C. We zitten hier echt in het hooggebergte, allemaal gletsjers om ons heen. We lopen langs de randen van de Glacier de Glairetta en over de morenen volgen we de steenmannetjes richting Col Basac Déré (3085 m). Bij goede omstandigheden (weinig sneeuw) kunnen we vanaf de pas de Becca Traversière (3336 m) beklimmen. Na een pittige afdaling (via 13 d) passeren we Lac de Golette, een prachtig gletsjermeer. Zin in een duik? Na nog een paar honderd meters dalen zijn we bij de hut. Vanuit de hut heb je uitzicht op de talrijke gletsjers en omliggende toppen en aan de andere kant van de vallei, in de verte, de Grand Combin (CH).

Geschatte looptijd naar Rifugio Benevolo: 5 uur

Geschatte extra tijd voor beklimming Becca Traversière: 1,5 uur

Dag 5 Dagtocht vanuit Rifugio Benevolo (2287 m)

Overbodige bagage laten we vandaag achter in de hut en in de omgeving van de hut maken we een dagtocht. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor (route 13c of 13d). Vanuit de hut loopt een prachtige rondwandeling. Ook is het een mogelijkheid om af te dalen en de prachtige waterval en het nog iets lager gelegen kerkje te bekijken.

Dag 6 Rifugio Benevolo (2287 m) – Rifugio Chivasso (2600 m)

Er zijn twee mogelijkheden om in onze volgende hut te komen en als het even kan kiezen wij voor de hoogstgelegen route. Deze pittige, maar prachtige tocht voert ons langs Glacier de Lavassey naar Col Nivolettaz (3124 m) en Col de Basey (3174 m). Route 13 b. Eenmaal op de cols aangekomen is bij goed weer het uitzicht fenomenaal. Je kunt de Mont Blanc, Matterhorn, Gran Paradiso en nog enkele vierduizenders zien liggen. Ook kun je de vele prachtige meren en meertjes van de Nivolet-hoogvlakte en de hut Chivasso al zien liggen. Vanaf de col is het eerst een paar honderd meter lastig afdalen over de morenen van een vergane gletsjer in de richting van een beter begaanbaar pad dat de hoogtelijn volgt. Even later duikt dit pad via een steile helling naar beneden waarmee je vlug afdaalt naar de meren van de Nivolet-hoogvlakte.  Bij deze meren zou je relaxte pauze kunnen houden. Vanaf hier maken we een gemakkelijke en glooiende afdaling richting de hut. Bij mindere weersomstandigheden zullen we er voor kiezen om via Colle Rosset (3023 m) naar Rifugio Chivasso te gaan.

Geschatte looptijd naar Rifugio Chivasso: 6 uur

Beklim je ook nog Punta de Basey, dan is het ca 7-8 uur.

Er is een meertje achter de hut (10 minuten lopen) om te zwemmen of te wassen. Douchen kon in 2011 alleen tussen 16.00-18.00 uur. Het is nogal een precieze huttenbaas, alles moet volgens zijn regels.

Dag 7 Rifugio Chivasso (2600 m)

Bij goed weer zullen we aan de oever van een van de prachtige meren die rondom onze hut liggen een overdenking houden. Samen stil worden voor God in deze prachtige omgeving, waarvan Hij de Schepper is. Na de zondagmorgen-overdenking maken we een prachtige wandeling over de toendra-achtige hoogvlakte van Nivolet naar Col Rosset (3015 m). We genieten hier van een weidsheid zoals we die in de bergen maar zelden aantreffen.

Geschatte looptijd naar Col Rosset vv: 4 uur.

Dag 8 Rifugio Chivasso (2600 m) – Rifugio Vittorio Emanuele II (2734 m)

Vandaag staat een technisch minder moeilijk traject op het programma. Eerst route 3, rechts aanhouden route 2a, ca 400 meter stijgen to Gran Collet. Dan ca 700 meter afdalen tot aan het einde van het dal Valsaverenche (1952 m). Als je een klein stukje het dal in loopt is er de mogelijkheid wat inkopen te doen in het campingwinkeltje. We steken de rivier over en beginnen aan de klim, route 1, richting de hut. In deze bijzonder vormgegeven hut zal het een drukte van belang zijn, we zullen niet de enige groep zijn die morgen de Gran Paradiso op wil. In de hut ontmoeten we de gidsen, die ons morgen zullen begeleiden naar de top. Nadat zij ons een en ander uitgelegd hebben en we misschien de materialen even zullen testen, zoeken we vroeg het lager op. Morgen begint de dag héél vroeg.
Geschatte looptijd naar Rifugio Vittorio Emanuele II: 6 uur

Dag 9 Beklimming van de Gran Paradiso (4061 m) – Rifugio Chabod (2750)

Vandaag letterlijk het hoogtepunt van de reis. Als het nog donker is staan we op en onder leiding van gekwalificeerde berggidsen beklimmen we (ontbijt 4.00 uur) een van Europa’s vierduizenders. De Gran Paradiso is de enige vierduizender die geheel op Italiaans grondgebied ligt. Via de normalweg hopen we de top te bereiken, wat ons zeker de nodige inspanning zal kosten. Als de normalweg te ijzig is, dan eerst 2 uur door losse stenen/rotsen. Dan gordel + stijgijzers om en ca 2 uur over de gletsjer tot de top. Na genoten te hebben van het prachtige uitzicht dalen we via de dezelfde route weer af. Na een korte rustpauze lopen deze dag nog verder naar Rifugio Chabod. Dit is eerst een klein stukje dalen en dan weer stijgen naar de hut toe.

Geschatte tijd beklimming Gran Paradiso: 8 uur

Geschatte looptijd naar Rifugio Chabod: 2- 2,5 uur

Dag 10 Rifugio Chabod (2750 m) – Rifugio Vittorio Sella (2579 m)

Niet zo heel vroeg als gisteren, maar toch vrij vroeg staan we op, ons wacht de langste etappe van de vakantie. We beginnen met de klim naar Passage du Grand Neyron (3252 m). Na deze passage volgt een steile, gezekerde afdaling, goed te doen bij droog weer, er hangen kabels, touwen en laddertjes. Via een lastig pad dalen we verder af en op 2600 meter slaan we rechts af, we zijn dan weer op de Alta Via 2 uitgekomen. Een volgende klim wacht ons en brengt ons naar Col Lauson (3296 m). Daarna is het redelijk makkelijk afdalen naar de hut.

Geschatte looptijd naar Rifugio Vittoria Sella: 10 uur

Dag 11 Dagtocht vanuit Rifugio Vittorio Sella (2579 m)

Na twee hele intensieve dagen kunnen we het vandaag wat rustiger aan doen, maar dit hoeft niet. We kunnen naar de Pointe Rousse (3635 m) lopen; dit is een lastige beklimming. Hier hebben we nog eenmaal een prachtig uitzicht op onder andere de Gran Paradiso.

Geschatte looptijd naar de col van Pointe Rousse vv: 4,5 uur.

Dag 12 Rifugio Vittorio Sella (2579 m) – Cogne (1583 m).

Na tien dagen genoten te hebben van de bergen, moeten we ze nu echt achter ons gaan laten. Via een goed begaanbaar pad dalen we af naar Cogne. In Cogne nemen we rond 11.00 uur de bus naar Aosta en vanaf daar verder naar het punt waar we op de trein richting Nederland zullen stappen.

Geschatte looptijd naar Cogne: 3 uur

Dag 13 Terugreis

In de middag aankomst op Utrecht CS.

REISLEIDING

Reisleider Jos stelt zich vast aan je voor:

Ik ben Jos,  getrouwd met Annette en vader van Corelien, Anna en Lois. Samen met andere reisleiders (of alleen) heb ik meerdere huttentochten geleid voor Amarant reizen. De combinatie van fysieke inspanning en ontspanning in een vaak schitterende omgeving maken mij enthousiast voor de huttentochten. Niet in het minst vanwege gedeelde interesse voor deze bijzonder mooie ‘stukjes’ van Gods schepping. Tel daarbij op de persoonlijke gesprekken met het geloof in God als basis en je hebt wat mij betreft de ingrediënten voor een onvergetelijke tocht. Zien we jou ook deze zomer in de Italiaanse Alpen?