Zwitserland

Huttentocht Jungfrau

Huttentrektocht

Elke wandelaar zal het beamen: de bergen zijn een wereld op zich. Boven de boomgrens lijkt het wel alsof je in een niemandsland tussen hemel en aarde terechtkomt. Het scherpe licht geeft het landschap een eigenaardige uitstraling. De intense verlatenheid werkt bevreemdend op je gemoed. Maar dan bereik je het dak van de wereld. Wat een uitzicht, wat een grootsheid! Dit is waarom je je afpeigert, dit is waarvoor je traint. En bovendien: waar kun je beter bergwandelen dan in de Zwitserse Alpen? Omringd door de trotse toppen van Jungfrau, Mönch en Eiger wagen we ons aan een inspannend avontuur.

Photos

BESCHRIJVING

Eeuwige sneeuw

Het sprookjesachtig gelegen Grindelwald is één van de meest populaire dorpjes van het Berner Oberland. De tweeduizend meter hoge noordwand van de Eiger rijst hier imposant omhoog, een spectaculair gezicht dat veel bekijks trekt. Maar loop je een stukje de bergen in, dan is het pad al snel verlaten. Alpenweiden maken plaats voor rotspaden, gruishellingen en sneeuwvelden. Onze tocht concentreert zich rondom het Berner Dreigestirn, zoals de drie befaamde Alpentoppen ook wel worden genoemd. Daarnaast zullen we de minder bekende Walcherhorn beklimmen. Deze 3692 meter hoge reus tussen de Mönch en de Eiger is een pareltje op zich. Onder toeziend oog van een professionele berggids steken we de gletsjer over en volgen het lastige pad naar de top, dwars door de eeuwige sneeuw.

Trittsicherkeit

Dit is een pittige huttentocht, bedoelt voor de meer ervaren bergwandelaar. Bepakt en bezakt trekken we van hut naar hut, al zullen we af en toe ook overnachten in dorpjes in het dal. Het wordt dus flink stijgen én dalen. Op sommige dagen ben je meer dan 7 uur aan het lopen, pauzes niet meegerekend. Gelukkig staat na afloop een dampend bord gulasch suppe of smakelijke rösti op je te wachten in de hut. Lange etappes worden afgewisseld met luchtigere passages, waarbij het aankomt op trittsicherkeit, de bekwaamheid om op ruw terrein te lopen. Dat het geen makkie wordt, staat vast. Maar laat je niet uit het veld slaan: het adembenemende uitzicht is elke stap méér dan waard!

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd. Datum en locatie volgt.

REISDETAILS

Treinreis – hutten

Bij de prijs inbegrepen:

  • vervoer per trein
  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
  • beklimming Walcherhorn o.l.v. berggids
  • materialen voor beklimming Walcherhorn
  • CO2-compensatie treinrit
  • reisleiding

Niet inbegrepen:

  • lunches
  • maaltijden tijdens heen- en terugreis
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

NKBV

Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

Valuta

De munteenheid in Zwitserland is de Zwitserse frank (CHF). 1 CHF is ca. 0,79 EURO. Tijdens de huttentrektocht zelf zal er geen/weinig mogelijkheid zijn om geld te pinnen, dus neem voldoende contact geld mee. In Zwitserland kun je onderweg ook vaak met euro’s betalen. Maar meestal accepteren ze dan alleen briefjes, geen munten, en krijg je het wisselgeld terug in Zwitserse franken.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen en een goed passende rugzak.

Verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht. Voor vragen over inentingen kan het beste contact worden opgenomen met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio waar je woont. Of kijk op internet onder Landelijk coördinatiecentrum Reizigers: www.lcr.nl. Een andere goede site met informatie over gezondheid op reis is: www.gezondopreis.nl. Sommige inentingen zijn noodzakelijk, andere worden aangeraden voor bepaalde bestemmingen. Informeer hier op tijd naar.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Zwitserland heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen!

Dinsdag Heenreis

Vertrek vanuit Utrecht Centraal met dagtrein. Laat in de middag aankomst in Lauterbrunnen, 795m, eventueel korte wandeling in de buurt van het dorp, mooi uitzicht op het trogdal uit de ijstijd.

Woensdag Wengen

Wandeling van circa 4 uur naar Wengen, 1274m, boodschappen doen voor de maaltijd in de onbemande Guggihut

Donderdag Guggihütte

Vanuit Wengen, 1274m, naar de Guggihütte, 2791m, over een vrij pittig pad. De hut is onbemand, wel is er een keuken waar we zelf de maaltijd verzorgen. De hut ligt fenomenaal tussen de Guggi- en Eigergletscher en met de Monch er hoog boven. Er komt bovendien bijna niemand.

Vrijdag Mönchjoch Hütte

Van de Guggihut, 2791m, naar de Monchjochshut, 3657m. Van de Guggihut dalen we af naar de Jungfraubahn. Op station Eigergletscher, 2320m, stappen we in en gaan we met de trein door de Eiger omhoog naar het Jungfraujoch 3464m. Na de Sfinx te hebben bezocht lopen we over de gletscher naar de Monchjochshut. Aan onze voeten ligt de langste gletscher van de Alpen: de Aletschgletscher

Zaterdag Grindelwald

In de Mönchjoch Hütte staan we vroeg op om met een gids de Walcherhorn, 3692m, te gaan beklimmen. Na te hebben genoten van het uitzicht dalen we eerst met de trein af naar station Eigergletscher en wandelen vervolgens naar Grindelwald, 1034m.

Zondag Grindelwald

Verblijf in Grindelwald, ter plekke gaan we naar de kerk. In de middag is er een vrij programma.

Maandag Schreckhornhütte

Vanuit Grindelwald, 1034 m trekken we naar de Schreckhornhütte, 2529m. De route voert langs de wilde Unterer Grindelwaldergletscher en het Oberes Ischmeer. We hebben uitzicht op de 1000 meter hoge Fiescherwand. De hut ligt ver weg van alle drukte.

Dinsdag Glecksteinhütte

We dalen eerst naar 1212m om de Schwarze Lütschine die uit de Oberer Grindelwaldgletscher stroomt over te steken. Daarna stijgen we naar de Glecksteinhütte, 2317m. Ook hier zijn we weer ver weg van alle drukte.

Woensdag Grosse Scheidegg

We stijgen naar de Grosse Scheidegg, 1962m. De Scheidegg is de waterscheiding tussen Grindelwald en Innertkirchen en ligt pal onder de fenomenale Wetterhorn.

Donderdag Via Schwarzhorn naar Rosenlaui

Vanuit de Grosse Scheidegg beklimmen we de Schwarzhoren, 2927m. Vanaf de top hebben we een compleet overzicht van de Jungfrau, Monch en Eiger. Vervolgens dalen we af naar Rosenlaui, 1360m. Hier kan de gletscherkloof nog bezocht worden.

Vrijdag Innertkirchen

We dalen verder af naar Innertkirchen, 626m. Laatste vrije middag.

Zaterdag terugreis

Eind van de ochtend vertrekt de trein terug naar Utrecht. Aankomst in de avond.

REISLEIDING

Reisleiders Alinda en Evelien stellen zich voor:

Dag allemaal! Ik ben Alinda, 33 jaar. Ik vind het heerlijk om in m’n vrije tijd buiten te zijn, en het liefst een beetje actief. Ik word blij van bootcampen in het park, fietsen naar het werk of een stevige wandeling. Rondtrekken in exotische landen en het opsnuiven van cultuur is echt prachtig, maar een huttentocht blijft mijn favoriet! Fysiek wordt je moe, maar geestelijk kom je tot rust. Er is tijd voor elke stap, tijd voor jezelf, tijd voor je mede-wandelaars, en tijd voor God. In het dagelijks leven werk ik als arts, en dit combineer ik met de afronding van een promotie onderzoek. In 2018 heb ik samen met Evelien de Vorarlberg wandelvakantie/huttentocht geleid. Dat was zo’n mooie ervaring dat we dat graag wilden herhalen, maar dan met nóg meer wandelen;). Ik zie nu al uit naar de huttentocht in Zwitserland! Samen met jullie natuur opsnuiven, tot rust komen, samen genieten en samen lachen..! Wandel je mee?

Ha reiziger! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Evelien, 31 jaar, en ik hoop aanstaande zomer samen met Alinda deze huttentocht te gaan leiden. Iets waar we allebei veel zin in hebben! Prachtige uitzichten, flink wandelen, kletsen, diepgang, een apfelstrudel eten en ‘s avonds bijkomen in de hut… genieten! Zelf houd ik van de natuur en ben dan ook regelmatig in het bos aan het hardlopen of aan het wandelen. Een wijntje wegpakken op een van de gezellige terrasjes in Utrecht doe ik ook graag. Evenals lezen, tekenen, muziek maken en reizen. In het dagelijks leven werk ik als poh-ggz (praktijkondersteuner huisarts) in een gezondheidscentrum, waar ik na mijn studie psychologie ben gaan werken. Kernwoorden van wat ik belangrijk vind in een vakantie zijn ‘genieten, ontmoeting, ontspanning, lol en ruimte voor geloof’. Ik hoop dat we dit tijdens onze reis ook zullen hebben met elkaar. Ga je mee?

(In deze blog vertelt Evelien meer over haar eerste ervaring als reisleider van vorig jaar)