Frankrijk

Huttentocht (kort) Pyreneeën

Huttentrektocht

Twijfel je of een complete huttentrektocht net iets te lang of te zwaar voor je is? Dan is dit de perfecte tussenvorm: we verblijven een paar dagen in een accommodatie en trekken daarna vijf dagen door de bergen, van hut naar hut. We beginnen de reis dus met een rustige start. In de Franse Pyreneeën wisselen we ‘inloopwandelingen’ af met ontspannende activiteiten. Hebben we de smaak van het wandelen te pakken, dan vertrekken we voor een prachtige meerdaagse tocht. Een mooie mix van ontspannen en actief de bergen in!

Photos

BESCHRIJVING

Franse Pyreneeën

In een klein dorpje midden in de Franse Pyreneeën verblijven we de eerste dagen van onze reis. Hier kunnen we rustig inlopen en wennen aan het wandelen in een bergachtig gebied. Tijdens deze ‘warming up’ is er natuurlijk genoeg tijd voor ontspanning en gezelligheid. Hierna begint het avontuur! Backpacks op de rug, bergschoenen aan de voeten en gáán. We wandelen langs romantische bergmeren, ruwe rotspartijen en uitgesleten gletsjers van de Franse Pyreneeën. Hier en daar klimmen we over steile puinhellingen en één enkele keer is de route met staalkabels en treden in de rotsen beveiligd. Maar over het algemeen zijn de paden goed begaanbaar. Gezellige berghutten wachten op onze komst, waar de maaltijden voor ons worden bereid.

Kennismaken met een huttentocht

Deze reis is de perfecte manier om kennis te maken met een huttentrektocht. De route die gekozen is, is iets gemakkelijker dan die van onze andere huttentrektochten. Ook trekken we ‘slechts’ zes dagen door de bergen – met een rustdag op zondag – in plaats van de gebruikelijke elf dagen. Maar je krijgt wel het echte huttentochtgevoel mee: met je hele hebben en houden dagenlang door de bergen trekken, van hut naar hut, en ondersteboven raken van Gods schepping… Heb je een redelijke tot goede conditie, geen hoogtevrees en enige ervaring met wandelen in de bergen? Dan moet je deze tocht zonder problemen aankunnen.

REISDETAILS

Treinreis – accommodatie en hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • Retour treinticket nachttrein
  • OV-kosten treinstation Frankrijk van/naar accommodatie/hut
  • Overnachtingen
  • Ontbijt en avondeten tijdens huttentrektocht
  • Reisleiding

Niet inbegrepen

  • Lunches en consumpties tijdens huttentrektocht
  • Maaltijden en consumpties in vaste accommodatie
  • Verplicht lidmaatschap NKBV
  • Excursies en entreegelden
  • Boekingskosten €23,-

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt tijdens het verblijf op de camping met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- tot €15,- per dag kwijt bent.

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

NKBV
Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Dagprogramma

Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen. Looptijden zijn op basis van een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend. De eerste en de laatste dag van de huttentrektocht zijn het langst, we willen immers op hoogte komen, respectievelijk weer uit de bergen omlaag komen.

Dag 1 – Maandag

We reizen per Thalys en nachttrein naar Latour de Carol – Enveitg.

Dag 2 – Dinsdag

In de ochtend komen we met de trein aan in Latour de Carol. Later op de dag pakken we hiervandaan de bus naar de plaats waar onze accommodatie voor de eerste dagen ligt. We kunnen de wachttijd overbruggen door bijvoorbeeld een mooie wandeling van 2 – 3 uur.

Dag 3/4– Woensdag/ donderdag

Vanuit de accommodatie maken we dagwandelingen om in te lopen voor de huttentocht.

Dag 5 – Vrijdag

Vandaag begint de huttentocht. De 1e etappe leidt ons door de vallei van Planes naar Refugio de la Caranca.

16 km; 1200 m. stijgen en 900 m. dalen; ongeveer 8 uur wandelen

Dag 6 – Zaterdag

Na de eerste overnachting in een berghut beginnen we aan de 2e etappe. Vandaag passeren we de grens naar de Spaanse Pyreneeën en verblijven we in de Spaanse hut Refugio d’Ulldeter.

14 km; 1100 m. stijgen en 700 m. dalen; ongeveer 7 uur wandelen

Dag 7 – Zondag

Na de inspannende eerste wandeldagen nemen we vandaag een rustdag. We kunnen met elkaar een dienst houden en de rest van de dag is ruimte voor ontspanning of een wandeltocht.

Dag 8 – Maandag

Na een rustdag beginnen we aan de 2e helft van de huttentocht, de 3e etappe. We lopen naar Refugio Como de Vaca.

8 km; 300 m. stijgen en 550 m. dalen; ongeveer 4 uur wandelen

Dag 9 – Dinsdag

Na het ontbijt in de berghut lopen we door naar onze laatste berghut, Alberg Nuria.

8 km; 400 m. stijgen en 400 m. dalen; ongeveer 5 uur wandelen; diverse wandelroute mogelijkheden

Dag 10 – Woensdag

Vandaag staat de 5e en laatste etappe op de planning. Vandaag wandelen we weer de Franse Pyreneeën in. We lopen naar onze overnachtingslocatie in de omgeving van Eyne.

16 km; 900 m. stijgen en 1400 m. dalen; 7 uur wandelen

Dag 11 – Donderdag

Vandaag nemen we de bijzondere smalspoorbaan terug naar Latour de Carol-Enveitg. Hiervan reizen we terug naar Nederland per nachttrein en Thalys.

Dag 12 – Vrijdag

In de ochtend hopen we weer terug te zijn in Nederland.