Noorwegen

Huttentocht (kort) Noorwegen Lysefjord

Huttentrektocht

Wandelen door Noorwegen betekent genieten van een land dat voor bijna 75 procent uit bergen bestaat, waar granieten rotsen uittorenen boven het landschap, je gletsjers hebt waar je u tegen zegt en waar ruigheid en rust de boventoon voeren. Waar je uren kunt wandelen zonder gestoord te worden door andere mensen, waar grote elanden zich verscholen houden en waar je het water uit de glasheldere beekjes zo kunt drinken. In dat stoere landschap gaan we in acht dagen rondtrekken door Hjelmeland en Lyseheiane rondom het Lysefjord. We starten en eindigen in de mooie, oude stad Stavanger.

Photos

Noorwegen Lysefjord Christelijke Vakanties 7
Noorwegen Lysefjord Christelijke Vakanties 2

BESCHRIJVING

Weidsheid en rust

Noorwegen is een van de minst bevolkte landen van Europa, wat het tot een geweldige bestemming maakt voor wie van weidsheid en rust houdt. Flink bergwandelen kunnen we er ook, want er is een fantastisch netwerk van gemarkeerde en onderhouden wandelroutes in Noorwegen. En wandelen doen we zeker, zo’n vier tot acht uur per dag, waarbij we regelmatig moeten stijgen of dalen. Een goede wandelconditie is dus gewenst. Gelukkig zijn de dagen lang en het noordelijke licht schijnt op zomeravonden prachtig zacht en geeft een wonderschoon tintje aan het vertoeven op deze breedtegraad. De tocht brengt ons langs de prachtige Lysefjord, door ruige landschappen naar de bergtop Kjerag en, voor wie nog energie heeft, de beroemde Kjeragbolten.

Zelfbediende hutten

We vliegen naar Stavanger, waar onze reis start. Acht dagen trekken we door het zuidwesten van Noorwegen. Slapen doen we in zelfbediende berghutten, waar de bedden alleen nog opgemaakt hoeven te worden en de proviand al op ons staat te wachten. In de gezellige hutkeuken kunnen we gemakkelijk de maaltijd bereiden. Als je van flink wandelen en rust houdt, is dit de reis voor jou! De huttentocht zelf begint redelijk relaxt met kortere dagen en bouwt langzaam op. Halverwege de achtdaagse tocht houden we een rustdag. Voor onze tocht door de ruige bergen hebben we nog tijd om de mooie houten huisjes en de vuurtorens van Stavanger te bezoeken.

REISDETAILS

Vliegen – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in zelfbediende hutten
  • overnachting in Stavanger
  • retourvliegticket
  • OV ter plaatse volgens programma
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • verplicht lidmaatschap Noorse bergsportvereniging DNT
  • CO2-compensatie vluchten €10,- (optioneel)
  • boekingskosten €23,-

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie/hutten (voor zover bekend) en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan (wanneer mogelijk). Noorwegen is een duur land en het proviand wat verkrijgbaar is in de hutten ook. Houd er rekening mee dat als je ongeveer € 35,- per dag kwijt bent.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Noorse bergsportvereniging DNT
Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de Noorse bergsportvereniging DNT. Dit i.v.m. fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten. Als lid krijg je verlaagde tarieven op alle DNT hutten evenals vele particuliere berghutten en hotels en je hebt voorrang ten opzichte van niet-leden wanneer bedden worden verdeeld in de hutten. Houd er ook rekening mee dat alleen leden de sleutel voor de unserviced DNT hutten kunnen verkrijgen. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn 350 NOK in de leeftijd van 19 t/m 26 jaar (‘juniorlid’) en volwassenen (‘hoofdlid’) 695 NOK. Informatie kun je vinden op https://english.dnt.no/ .

Dagprogramma

Let op! Dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 – 20 juli

We verzamelen op de luchthaven waarvandaan we naar Stavanger vliegen. We overnachten in Stavanger.

Dag 2 – 21 juli

Vandaag hebben we de tijd om met elkaar het stadje Stavanger te ontdekken.

Dag 3 – 22 juli

Vandaag gaan we echt beginnen aan de tocht. Met de ferry en de bus reizen we van Stavanger naar Tveitekrysset. Vanaf hier lopen we via Nes naar Viglesdalen, een wandeling waar vier uur voor staat. De hut bevindt zich op 425 meter hoogte.

Dag 4 – 23 juli

Voor de tweede wandeldag staat weer een etappe van 4 uur op het programma. We overnachten in een hut bij Stakken op 770 meter hoogte.

Dag 5 – 24 juli

Op dag 5 wandelen van Stakken naar Nilsebu, wederom een tocht van zo’n 4 uur. De hut bevindt zich op een hoogte van 735 meter.

Dag 6 – 25 juli

Vandaag doen we er een schepje bovenop met een tocht van 6 uur, die ons brengt naar Litle Aurådal op 985 meter.

Dag 7 – 26 juli

De zondag gebruiken we om uit te rusten. Ook zal er extra tijd zijn om ons geloof met elkaar te delen.

Dag 8 – 27 juli

Na twee nachten vertrekken we uit Litle Aurådal en lopen we in 7 uur naar Grautheller op zo’n 770 meter.

Dag 9 – 28 juli

Vandaag lopen we de langste tocht, een tocht waar 8 uur voor staat. Het brengt ons naar Lysebotn waar we ons weer op zeeniveau bevinden.

Dag 10 – 29 juli

Vanaf Lysebotn nemen we een taxi naar Øygardstølen. Vanaf hier lopen we naar de spectacularie Kjeragbolten. We nemen even de tijd om een mooie foto te maken en wandelen we terug. Heen en weer zou zo’n 5 uur in beslag moeten nemen.

Dag 11 – 30 juli

Vanaf Lysebotn nemen we de ferry door de lange Lysefjord naar Stavanger. Vanaf hier vliegen we terug naar Nederland.