Albanië, Kosovo en Montenegro

Huttentocht Peaks of the Balkans

co2-compensatie €10

Een blinde vlek op de kaart van Europa, dat is het spectaculaire wilde en ruige grensgebied van Albanië, Kosovo en Montenegro. Trek door het Albanese hoogland, waar herders met hun kuddes leven; bezoek knusse Kosovaarse dorpjes en hike door de bergen van Montenegro. De uitzichten en berglandschappen zijn adembenemend, maar ook cultuur- en geschiedenisliefhebbers zitten hier goed. Samen ontdekken we de nog onontdekte parel voor hikers in Europa. Tijdens deze langeafstand wandeling wordt je meegevoerd langs afgelegen dalen, lange (gletsjer) meren, bergpassen en hoge bergtoppen.

Photos

BESCHRIJVING

Nationale parken

Het grootste gedeelte van de tocht voert door het nationale park Prokletije, gelegen in Albanië en Montenegro. Dit park wordt ook wel de ‘Alpen van Montenegro’ genoemd. Prokletije is de grootste berg van dit park en betekent ‘vervloekt’. Deze naam is waarschijnlijk te danken aan de ontoegankelijkheid van de steile bergtoppen. Puntige kalksteen rotsen steken omhoog. De tocht voert ons ook door de nationale parken Thethi, Valbona en Rugova, en laat ons een wat lieflijkere natuur zien in Kosovo. Ten westen van het Valbona nationaal park ligt de Gashi vallei. Dit  natuurreservaat met een oppervlakte van 3000 hectare, maakt deel uit van de Europese Groene Gordel en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Bossen bezetten het grootste deel van het totale gebied.

Natuur en cultuur

Vanuit Theth, één van de meest pittoreske plaatsen in Noord-Albanië, volgen we voor een groot deel de bestaande trail. Maar we wijken daar ook regelmatig van af om, onder begeleiding van een professionele berggids, de bergtoppen die we passeren te beklimmen. Onderweg passeren we traditionele bergdorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. We overnachten in guesthouses en berghutten. Gemiddeld lopen we rond de 16 kilometer per dag en maken we ook aardig wat hoogtemeters. In twee weken tijd ontdek je de natuurlijke en culturele rijkdom van drie verschillende Balkanlanden. In onze onderkomens tijdens de tocht proberen we traditionele gerechten en leren we over de bewogen recente geschiedenis van de regio. Samen genieten we van Gods schepping en rust in dit onontdekte berglandschap.

REISDETAILS

Vliegreis – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • Retourvlucht
  • Overnachting in eenvoudige berghutten op basis van volpension
  • Transfers
  • Berggids
  • Border permits
  • Reisleiding

Niet inbegrepen

  • consumpties en drinken
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-
  • CO2-compensatie vlucht €10,- (optioneel)

REISKAART