Albanië

Huttentocht Peaks of the Balkans

Huttentrektocht

Een blinde vlek op de kaart van Europa, dat is het spectaculaire wilde en ruige grensgebied van Albanië, Kosovo en Montenegro. Trek door het Albanese hoogland, waar herders met hun kuddes leven; bezoek knusse Kosovaarse dorpjes en hike door de bergen van Montenegro. De uitzichten en berglandschappen zijn adembenemend, maar ook cultuur- en geschiedenisliefhebbers zitten hier goed. Samen ontdekken we de nog onontdekte parel voor hikers in Europa. Tijdens deze langeafstand wandeling wordt je meegevoerd langs afgelegen dalen, lange (gletsjer) meren, bergpassen en hoge bergtoppen.

Photos

BESCHRIJVING

Nationale parken

Het grootste gedeelte van de tocht voert door het nationale park Prokletije, gelegen in Albanië en Montenegro. Dit park wordt ook wel de ‘Alpen van Montenegro’ genoemd. Prokletije is de grootste berg van dit park en betekent ‘vervloekt’. Deze naam is waarschijnlijk te danken aan de ontoegankelijkheid van de steile bergtoppen. Puntige kalksteen rotsen steken omhoog. De tocht voert ons ook door de nationale parken Thethi, Valbona en Rugova, en laat ons een wat lieflijkere natuur zien in Kosovo. Ten westen van het Valbona nationaal park ligt de Gashi vallei. Dit  natuurreservaat met een oppervlakte van 3000 hectare, maakt deel uit van de Europese Groene Gordel en is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Bossen bezetten het grootste deel van het totale gebied.

Natuur en cultuur

Vanuit Theth, één van de meest pittoreske plaatsen in Noord-Albanië, volgen we voor een groot deel de bestaande trail. Maar we wijken daar ook regelmatig van af om, onder begeleiding van een professionele berggids, de bergtoppen die we passeren te beklimmen. Onderweg passeren we traditionele bergdorpjes, waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. We overnachten in guesthouses en berghutten. Gemiddeld lopen we rond de 16 kilometer per dag en maken we ook aardig wat hoogtemeters. In twee weken tijd ontdek je de natuurlijke en culturele rijkdom van drie verschillende Balkanlanden. In onze onderkomens tijdens de tocht proberen we traditionele gerechten en leren we over de bewogen recente geschiedenis van de regio. Samen genieten we van Gods schepping en rust in dit onontdekte berglandschap.

Een goede conditie, wandelervaring in de bergen en doorzettingsvermogen zijn voor deze tocht vereist! Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met je kleding, schoeisel en bagage. Maar daar vertellen we je alles over tijdens de (verplichte) voorontmoeting op zaterdag 22 juni 2019. Je ontmoet de groep en wordt klaargestoomd voor deze tocht.

REISDETAILS

Vliegreis – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • retourvlucht
  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van volpension
  • transfers
  • berggids
  • border permits
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • excursies en entreegelden
  • consumpties en drinken
  • CO2-compensatie vlucht €10,- (optioneel)
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Dagprogramma (onder voorbehoud van wijzigingen)

Hier volgt het globale programma van de tocht.

Maandag 29 juli 2019

Vlucht naar Tirana

Aankomst in Tirana en transfer naar Theth, het beginpunt van de huttentocht. Theth is een van de meest pittoreske plaatsen in Noord Albanië. Door de geïsoleerde ligging zijn er zelfs nog gebouwen uit de Middeleeuwen behouden.

Dinsdag 30 juli 2019

Theth – Nderlyse – Theth

 Vandaag maken we een inloopwandeling. We wandelen door het dorp richting de 30 meter hoge Grunasi waterval. Ook passeren we de natuurlijke baden langs de rivier Shala.

266 m ↑ | 435 m ↓ | 10  km

Woensdag 31 juli 2019

Theth – Valbone

 Vandaag maken we een iconische wandeling, een oud muilezelpad, van Theth (728 m) via de Valbona Pass (1759 m) naar Valbona (995 m). Het pad voert over een smalle pas, waarvandaan we uitzicht hebben op twee valleien en op de meest zuidelijke gletsjer van het Noordelijk halfrond. Na een lastige afdaling, lopen we rustig op Valbona aan. Valbona ligt in het hart van het gelijknamige nationale park.

1068 m ↑ | 850 m ↓ | 19.5 km

Donderdag 1 augustus 2019

Valbone – Rosi Peak – Valbone

De wandeling van Valbona naar Maja Rosit of Rosin Vrh gaat door het half verlaten dorpje Kukaj, waar we een glas melk of thee bij een van de dorpshuizen kunnen drinken. Daarna slingert het pad zich een aantal kilometers door een kloof, waarna een steile klim volgt. We komen in rotsachtig terrein met weidse uitzichten. Als we hoger komen zien we Montenegro liggen en vanaf de top (2523 m) hebben we een adembenemend uitzicht en kijken we op drie landen uit, Montenegro, Albanië en Kosovo. Rosi Peak zelf ligt op de grens tussen Albanië en Montenegro. Op Rosi Peak bloeit de Albanese lelie, en ook orchideeën en veel andere bloemen.

1378 m ↑ | 1594 m ↓ | 17.8 km

Vrijdag 2 augustus 2019

Valbone – Kollata Peak – Cerem

Kollata Peak (2549 m) of Zli Kolac is de hoogste top van Montenegro. We beginnen deze wandeling in Albanië. Om de top te bereiken steken we de grens naar Montenegro over. We dalen af naar het dorpje Cerem, waar ons een warm welkom wacht in het guesthouse van Kujtim Gocaj in Cerem, een klein herdersdorpje.

1581 m ↑ | 1820 m ↓ | 21.3 km

Zaterdag 3 augustus 2018

Cerem – Doberdol

Vandaag wandelen we door de bergen van de Gashi vallei naar een volgend herdersdorpje, Doberdol. Deze dorpjes worden alleen in de zomer bewoond. Doberdol is slechts via smalle wegen te bereiken, auto’s kunnen er daarom niet komen. Het ligt vlak bij het drielandenpunt Albanië, Kosovo, Montenegro. We passeren Balqin, waar we een stop kunnen maken voor een glas melk, lokaal geproduceerd.

Vanwege de gletsjermeren van Sulbica staat de Gashi vallei op de werelderfgoedlijst Unesco 2017.

1030 m ↑ | 440 m ↓ | 15.5 km

Zondag 4 augustus 2018

Rustdag in Doberdol

Na het ontbijt zoeken we een mooie en stille plek in de natuur voor een moment van bezinning. Op dit uiterst rustige plekje ervaren we hopelijk de rust die God ons wil geven.

In de middag is er de mogelijkheid voor een wandeling. De hoogste top van Kosovo, Gjeravica Peak (2650 m), is een mogelijkheid. Vanuit Doberdol loopt hier rechtstreeks een pad heen. De grens naar Kosovo is momenteel onbewaakt. Tijdens het communistische regime was de grens tussen Albanië en Joegoslavië echter een van de zwaarst beveiligde grenzen ter wereld.

Maandag 5 augustus 2018

Doberdol – Tromedja Peak – Milisevc

Vandaag staat de drielandentop, Tromedja (2366 m), op het programma. Via een smalle pas op de grens tussen Albanië en Montenegro is deze te beklimmen. Vanaf de pas is er al een prachtig uitzicht, vanaf de top is dat nog mooier.

915 m ↑ | 980 m ↓ | 15.8 km

Dinsdag 6 augustus 2018

Milisevc – Guri Kuq Peak – Milisevc

Vandaag beginnen we met een wandeling door het dorp. Daarna bereiken we een vlakte. Via deze vlakte bereiken we de vallei van het Guri Kuq massief. Na een kleine afdaling volgt het rotsachtige pad naar de top van de Guri Kuq (2525 m). Vanaf de top hebben we een 360 graden uitzicht over Prokletije en de Rugova Canyon.

958 m ↑ | 958 m ↓ | 15 km

Woensdag 7 augustus 2018

Reke e Allages – Hajla Peak – Drelaj

Na een transfer van Milisevc wandelen we via een niet al te moeilijk pad door een uitgestrekt gebied naar het dorp Drelaj. We passeren verschillende dorpjes en al wandelend maken we kennis met het leven in de bergdorpen. Via een mooie bergkam over de grens tussen Kosovo en Montenegro, beklimmen we Hajla (2405 m). Vanaf de top hebben we een mooi uitzicht over de omliggende bergen.

1150 m ↑ | 1110 m ↓ | 14 km

Donderdag 2 augustus 2018

Kuqishte – Babino Polje

Per 4×4 worden we naar het dorp Kuqishte gebracht. Daar start de intensieve wandeling over de grens naar Montenegro. Dit gebied is ‘tourist-free’. We genieten van adembenemende uitzichten op Peja en de omliggende bergen. Ook passeren we verschillende gletsjermeren en waterbronnen.

720 m ↑ | 1250 m ↓ | 11.2 km

Vrijdag 3 augustus 2018

Vusanje – Arapi Peak – Theth

De berg Arapi (1808 m), of Maja Arapit, kan alleen vanaf de zuidkant beklommen worden door wandelaars. Verder zijn er een aantal rotsklimroutes naar de top. Deze berg bestaat uit vulkanisch magma.

1374 m ↑ | 1373 m ↓ | 23.8 km

Zaterdag 4 augustus 2018

Vlucht Tirana naar Nederland

Via Shkoder, een van de oudste steden van Europa, worden we naar Tirana gereden. Daar stappen we op het vliegtuig richting Nederland.