Oostenrijk

Huttentocht Stubaital

Huttentrektocht

Helderblauwe bergmeren, een merkwaardig hooggelegen moeras, majestueuze toppen, oogverblindende gletsjers. Geestelijk bijkomen, lichamelijk afzien… Ga zo maar door. Deze vakantie wordt letterlijk en figuurlijk een topervaring. ’s Ochtends is het: vroeg op, wassen met koud water, een stevig ontbijt, bergschoenen aan, rugzak op, de kaart bekijken en vertrekken! De Stubaier Alpen is een gebied dat op iedere bergsporter een grote aantrekkingskracht heeft. We lopen onafgebroken door beschermd natuurgebied en zeer gevarieerd terrein van alpenweiden, sneeuw en ijs. Acht Alpenvereningshutten vormen ons onderkomen voor ’s avonds.

Photos

BESCHRIJVING

Wilder Freiger

De Stubaier Hohenweg is één van de mooiste hoogteroutes van de Alpen. Met een lengte van bijna 100 km en met meer dan 8000 meter hoogteverschil, moet je je niet vergissen in de naam Höhenweg. Het Stubaital is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het letterlijke hoogtepunt van de tocht is de beklimming van de Wilder Freiger. Zijn Italiaanse naam, Cima Libera, is net zo mooi als je doet vermoeden. Deze geliefde klimspeeltuin voor alpinisten verheft zich in de hoofdkam met de Alpen tussen de Greiferscharte en Pfaffennieder. Dat deze berg tot de grote jongens van het dal behoort, bewijst zijn 3418 meter hoge sneeuw bedekte top absoluut.

Uitdagende tocht

Een stevig uithoudingsvermogen, bergwandel-ervaring en stapvastheid zijn een must voor deze huttentrektocht. De lengte van de wandelingen varieert van zo’n vier tot acht uur (exclusief pauzes) per dag. Soms zijn de afstanden tussen de hutten groot en zijn we een lange dag onderweg. Als de hutten dicht bij elkaar liggen, kunnen we extra uitstapjes maken of een top beklimmen. Maar je kunt het dan ook gewoon een dagje rustig aan doen. Na een inspannende dag kunnen we ’s avonds heerlijk bijkomen en napraten in de berghutten, waar het eten wordt verzorgd. We lopen op een hoogte tussen de 2200 en 3000 meter. Het is ook belangrijk dat je vrij bent van hoogtevrees. Sommige stukjes zijn gezekerd met staalkabels en kunnen glad zijn bij nat weer. Uiteraard zullen we hier met de nodige voorzichtigheid te werk gaan. Goed ingelopen, stevige bergschoenen, warme en waterdichte kleding en een passende rugzak zijn belangrijk. Een avontuurlijke instelling onmisbaar.

Lidmaatschap van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging is verplicht voor deze reis. Ook wordt er een verplichte voorontmoeting georganiseerd. Hier krijg je informatie over de uitrusting die je mee moet meenemen.

REISDETAILS

Trein – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
  • retour treinreis
  • openbaar vervoer ter plaatse
  • beklimming Wilder Freiger
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • lunches en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • boekingskosten €23,-