Oostenrijk

Huttentocht Stubaital

Huttentrektocht

Helderblauwe bergmeren, een merkwaardig hooggelegen moeras, majestueuze toppen, oogverblindende gletsjers. Geestelijk bijkomen, lichamelijk afzien… Ga zo maar door. Deze vakantie wordt letterlijk en figuurlijk een topervaring. ’s Ochtends is het: vroeg op, wassen met koud water, een stevig ontbijt, bergschoenen aan, rugzak op, de kaart bekijken en vertrekken! De Stubaier Alpen is een gebied dat op iedere bergsporter een grote aantrekkingskracht heeft. We lopen onafgebroken door beschermd natuurgebied en zeer gevarieerd terrein van alpenweiden, sneeuw en ijs. Acht Alpenvereningshutten vormen ons onderkomen voor ’s avonds.

Photos

BESCHRIJVING

Wilder Freiger

De Stubaier Hohenweg is één van de mooiste hoogteroutes van de Alpen. Met een lengte van bijna 100 km en met meer dan 8000 meter hoogteverschil, moet je je niet vergissen in de naam Höhenweg. Het Stubaital is een dal in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het letterlijke hoogtepunt van de tocht is de beklimming van de Wilder Freiger. Zijn Italiaanse naam, Cima Libera, is net zo mooi als je doet vermoeden. Deze geliefde klimspeeltuin voor alpinisten verheft zich in de hoofdkam met de Alpen tussen de Greiferscharte en Pfaffennieder. Dat deze berg tot de grote jongens van het dal behoort, bewijst zijn 3418 meter hoge sneeuw bedekte top absoluut.

Uitdagende tocht

Een stevig uithoudingsvermogen, bergwandel-ervaring en stapvastheid zijn een must voor deze huttentrektocht. De lengte van de wandelingen varieert van zo’n vier tot acht uur (exclusief pauzes) per dag. Soms zijn de afstanden tussen de hutten groot en zijn we een lange dag onderweg. Als de hutten dicht bij elkaar liggen, kunnen we extra uitstapjes maken of een top beklimmen. Maar je kunt het dan ook gewoon een dagje rustig aan doen. Na een inspannende dag kunnen we ’s avonds heerlijk bijkomen en napraten in de berghutten, waar het eten wordt verzorgd. We lopen op een hoogte tussen de 2200 en 3000 meter. Het is ook belangrijk dat je vrij bent van hoogtevrees. Sommige stukjes zijn gezekerd met staalkabels en kunnen glad zijn bij nat weer. Uiteraard zullen we hier met de nodige voorzichtigheid te werk gaan. Goed ingelopen, stevige bergschoenen, warme en waterdichte kleding en een passende rugzak zijn belangrijk. Een avontuurlijke instelling onmisbaar.

Lidmaatschap van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging is verplicht voor deze reis. Ook wordt er een verplichte voorontmoeting georganiseerd. Hier krijg je informatie over de uitrusting die je mee moet meenemen.

REISDETAILS

Trein – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
  • retour treinreis
  • openbaar vervoer ter plaatse
  • beklimming Wilder Freiger
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • lunches en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Leuk dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen en een goed passende rugzak.

Reisdocumenten

Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

NKBV

Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

DAGPROGRAMMA

Dagprogramma Huttentocht Stubaital (onder voorbehoud)

Hier volgt het globale programma van de tocht. De genoemde tijden zijn de looptijden onder normale (weers)omstandigheden en voor een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend.

Maandag 02/09

Dag 1 ‘s Avonds vertrek met de nachttrein naar Innsbruck en met de bus naar Neustift.

Dinsdag 03/09

Dag 2 Aankomst Neustift. We lopen naar de Starkenburgerhütte (2237 meter) in ongeveer 3,5 uur. Eventueel ’s middags nog een beklimming van de Hoher Burgstall (2611 meter). Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Woensdag 04/09

Dag 3 Naar de Franz-Sennhütte (2149 meter). Dit is één van de oudste hutten van de Stubaier Alpen. Via de Seejöchl naar het Sendersjöchl, Seduggalm en via een lastige kloof naar de hut. Ongeveer 6-7 uur lopen.

Donderdag 05/09

Dag 4 Door naar de Neue Regenbergerhütte(2286 meter). Over de Dr. Hoertnaglweg via vele keien en stenen naar de hut. Deze ligt bij het Hohes Moos, een voor deze hoogte merkwaardig moeras. Ook ligt er een mooie waterval op een loopafstand van ongeveer 4 uur. ’s Middags eventueel nog de Ostliche Knotenspitze beklimmen (3100 meter ± 4 uur).

Vrijdag 06/09

Dag 5 Vandaag gaan we naar de Dresdnerhütte (2308 meter). We nemen weg 138 langs de groene Falbesoner See. Flink stijgen naar 2881 meter. Zo komen we bij Grabagrubennieder, de resten van de Hoch Moos gletsjer, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Stubaier gletsjerwereld. Afdalen doen we langs de Schafspitze (2760 meter). Even langs de Mutterberger See is zeker de moeite waard. Ongeveer 6- 7 uur lopen. Bij deze hut is een Stubaier Gletscherbahn, waar het hele jaar geskied kan worden.

Zaterdag 07/09

Dag 6 Naar de Sulzenauhütte (2191 meter). Over de Großer Trögler (2902 meter). Ongeveer 4 uur lopen.

Zondag 08/09

Dag 7 Rustdag. Verblijf in de Sulzenauhütte. Bij goed weer een dienst bij het meer Blaue Lacke, anders in de hut. Eventueel een uitstapje naar de gletsjer of zwemmen in het meer.

Maandag 09/09

Dag 8 Langs de prachtige Grünausee en de voet van de Mair-Spitze (die je eventueel kunt beklimmen) door naar de Nurnbergerhütte (2278 meter). Ongeveer 4 uur lopen.

Dinsdag 10/09

Dag 9 Verblijf in de Nurnbergerhütte. We zullen een toppoging ondernemen naar de Wilder Freiger (3418 meter). We komen met goed weer in ieder geval tot Gamsspitzl (3050 meter).

Woensdag 11/09

Dag 10 Naar de Bremerhütte (2411 meter). Over het Simmingjöchl met uitzicht op de Simminggletsjer naar de hut. Ongeveer 6 uur lopen. Vanuit de hut kunnen we eventueel nog de Innere Wetterspitze beklimmen (3053 meter, niet makkelijk).

Donderdag 12/09

Dag 11 Door naar de Innsbrückerhütte (2369 meter), langs de Laurer See. Ongeveer 6-7 uur lopen.

Vrijdag 13/09

Dag 12 We dalen in ± 3 uur weer af naar Neustift. Hier hebben we de gelegenheid om wat rond te kijken. ’s Avonds nemen we de trein terug naar Nederland.

Zaterdag 14/09

Dag 13 ’s Morgens aankomst in Nederland.

REISLEIDING

Reisleider  Esther stelt zich vast aan je voor:

Hé allemaal, ik ben Esther en ga dit jaar weer een reis leiden bij Amarant reizen. Dat is mooi, want het combineert mijn hobby’s: sporten in de bergen en optrekken met mensen. Regelmatig ben ik in de Alpen te vinden, hetzij in de winter, hetzij in de zomer. Met Amarant reizen heb ik al diverse mooie huttentrektochten mogen meemaken. De combinatie van inspanning, genieten van uitzichten en goede gesprekken vind ik een geslaagd recept voor de vakantie! In het dagelijks leven werk ik in een huisartsenpraktijk en doe ik – recreatief- aan hardlopen en fietsen.
Kom je mee de Alpen in?!