Frankrijk

Huttentocht Tour du Mont Blanc

Huttentrektocht

Maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze de Mont Blanc van alle kanten hebben gezien. Met deze huttentrektocht hiken we in elf dagen om de hoogste berg van Europa heen. Dertien dagen, tien hutten, drie landen en een onvergetelijke uitdaging! De ene dag wandel je door de Franse Alpen en de volgende dag bewonder je de rode gloed van de zonsondergang vanuit je berghut in Zwitserland. Om vervolgens in Italië de ruige kant van de top te verkennen. De sportieve uitdaging, de gezelligheid van de hutten en de grandioze uitzichten maken deze tocht een echte ‘must do’!

Photos

BESCHRIJVING

Topervaring

Elke bergbeklimmer droomt van de beklimming van de Mont Blanc. Maar wist je dat je ook rondom de berg kunt lopen? Daar gaan we voor tijdens deze unieke huttentrektocht. Onze tocht begint in Zwitserland. Ons startpunt is in Les Houches. We hebben een uitdagende trekking voor de boeg. Een kabelbaan brengt ons alvast de eerste meters van de tocht omhoog en we krijgen een voorproefje van de panorama’s die ons te wachten staan. Dat belooft veel goeds! De benen doen het verdere werk. Die voeren ons dwars door een indrukwekkend bergmassief, langs besneeuwde toppen en over smalle weggetjes.

Afwisselend

Om ’s avonds strijken we moe maar voldaan neer bij een gezellige berghut, waar een welverdiende maaltijd voor ons wordt klaargemaakt. Elke dag wandelen we zo tussen de 5 en de 8 uur en maken behoorlijk wat hoogtemeters. Een goede conditie, wandelervaring in de bergen en doorzettingsvermogen zijn voor deze tocht vereist! Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met je kleding, schoeisel en bagage. Maar daar vertellen we je alles over tijdens de (verplichte) voorontmoeting die voor deze reis gehouden wordt. Je ontmoet de groep en wordt klaargestoomd voor een sportief avontuur! Deze voorontmoeting staat gepland op 22 juni.

REISDETAILS

Vliegreis – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • retourvlucht
  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
  • openbaar vervoer ter plaatse
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • lunches en consumpties
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • excursies en entreegelden
  • CO2-compensatie vlucht €10,- (optioneel)
  • boekingskosten €23,-

TRANSPORT EN VERBLIJF

Vervoer

Je vliegt van Nederland naar Geneve v.v. Vanaf daar gaan we met de bus verder naar Les Houches, het startpunt van onze huttentocht. Je dient op eigen gelegenheid naar en van de Nederlandse luchthaven te reizen. De reisleiding zal in de kennismakingsbrief een duidelijke verzameltijd en –plaats aangeven. Houd er rekening mee dat je in ieder geval 2½ uur voor vertrek aanwezig moet zijn. Het is belangrijk dat je je tijdig opgeeft voor deze reis. Circa drie maanden voor aanvang van de reis zijn we vaak genoodzaakt niet gebruikte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappijen. Tickets zijn dan alleen nog op aanvraag en de kans bestaat dat er geen plaats meer is of dat de prijs van de tickets is gestegen.

Verblijf

Tijdens de huttentrektocht overnacht je in eenvoudige berghutten. Lidmaatschap van de NKBV is verplicht. Over het algemeen zal er in meerpersoons slaapzalen worden overnacht in een zelf meegenomen lakenzak, inclusief halfpension. In de hutten zijn de sanitaire voorzieningen basaal, er is bijvoorbeeld niet altijd warm water of drinkwater aanwezig. Flessen water zijn te koop (voor eigen rekening). Eventueel kun je ook een eigen waterfilter meenemen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving en een inpaklijst.

Meer over de reis en het vertrek hoor je op voorontmoeting op 22 juni en in de brief die je van de reisleiders ontvangt.

Omgeving

De Mont Blanc is de hoogste berg van Europa en ligt op de grens van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Tijdens deze huttentocht doorkruisen we dus alle drie de landen, wat het tot een bijzondere tocht maakt! Tijdens de hele tocht torent de imposante ‘witte dame’ boven ons uit. Een besneeuwde top, groene velden, heldere bergmeren, spectaculaire zonsondergangen… Dit wordt een reis die je nog lang zal heugen.

Type reis

Bereid je voor op een berghuttentocht met ongekende uitzichten. Met onze backpacks op de rug genieten we van de schepping. We klimmen tijdens deze huttentrektocht niet naar de top maar hiken in elf wandeldagen om de berg heen. De tocht heeft een relatief lage moeilijkheidsgraad en het is daardoor een populaire route voor bergliefhebbers. Wat overigens niet betekent dat deze tocht een eitje is… Een flexibele instelling, stapvastheid en een goede lichamelijke en mentale conditie is voor deze reis noodzakelijk. De voorontmoeting voor deze reis is verplicht!

NKBV

Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

Klimaat

Meestal is het hier in deze periode mooi en zonnig weer. Maar bewolking of regen- en onweersbuien zijn nooit uitgesloten in de bergen, waar het weer vrij snel om kan slaan. Overdag liggen de temperaturen rond de 20 graden en ‘s nachts kan het flink afkoelen. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

Valuta

In Frankrijk en Italië kun je gewoon met de euro betalen. In Zwitserland betaal je met de zwitserse frank. Kijk voor de actuele koers op www.wisselkoersen.nl. Tijdens de huttentrektocht zelf zal er geen/weinig mogelijkheid zijn om geld te pinnen, dus neem voldoende contact geld mee. In Zwitserland kun je onderweg ook vaak met euro’s betalen. Maar meestal accepteren ze dan alleen briefjes, geen munten, en krijg je het wisselged terug in Zwitserse franken.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen en een goed passende rugzak.

Verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht. Voor vragen over inentingen kan het beste contact worden opgenomen met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio waar je woont. Of kijk op internet onder Landelijk coördinatiecentrum Reizigers: www.lcr.nl. Een andere goede site met informatie over gezondheid op reis is: www.gezondopreis.nl. Sommige inentingen zijn noodzakelijk, andere worden aangeraden voor bepaalde bestemmingen. Informeer hier op tijd naar.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Zwitserland, Frankrijk en Italië heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

DAGPROGRAMMA

Dagprogramma Tour du Mont Blanc (onder voorbehoud)

Hier volgt het globale programma van de tocht. De genoemde tijden zijn de looptijden onder normale (weers)omstandigheden en voor een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend.

Dag 1:
We vliegen vanaf Schiphol naar Geneve. Daar nemen we de bus naar Les Houches. We overnachten in Les Houches.

Dag 2:
Les Houches – Chalet du Truc (1720m)
We overbruggen de eerste 800 hoogtemeters met de kabelbaan. Bovenaan de kabelbaan (1786m) begint onze tour. We lopen via een Nepalese hangbrug en via de Col de Tricot (2120m) naar Chalet du Truc. We doen vandaag nog rustig aan, een mooie inloopwandeling.
Geschatte looptijd: 4 uur.
Meters stijgen: 720m
Meters dalen: 780m

Dag 3:
Chalet du Truc (1720m) – Ref de la Balme (1715m)
We hebben vandaag een mooi uitzicht op de immense wanden van de Dômes de Miage
Geschatte looptijd: 6,5 uur.
Meters stijgen: 880m
Meters dalen: 880m

Dag 4:
Ref de la Balme (1751m) – Chalets des Mottets (1870m)
We lopen via de col du Bonhomme (2329m) en de col des Fours (2665m) naar chalets des Mottets. Onderweg maken we een uitstapje naar Tête Nord des Fours (2756m) waar we een adembenemend uitzicht hebben op de Mont Blanc. Onderweg naar beneden komen we langs een bijzondere kalkplaat.
Geschatte looptijd: 6 uur.
Meters stijgen: 1150m
Meters dalen: 1030m

Dag 5:
Chalets des Mottets (1870m) – Rif Maison Vieille (1956 m)
We lopen via de Col de la Seigne (2516m) en Mont Fortin (2753m) naar Rif Maison Vieille. Bij de Col de la Seigne steken we de grens tussen Frankrijk en Italië over. We nemen vanaf hier een variant op de officiële Tour du Mont Blanc, waardoor we hoger blijven. Na Mont Fortin dalen we af via een steile helling met rotsblokken en puin. Daarna lopen we via een “balcon” met een fantastisch uitzicht naar Rif Maison Vieille.
Geschatte looptijd: 7 uur
Meters stijgen: 1000
Meters dalen: 950m

Dag 6:
Rif Maison Vieille (1956m) – Rif Walter Bonatti (2025m)
We dalen af naar Courmayeur (1226m). Daarna stijgen we weer tot Rif Bertone waarna we over de hoogtelijnen naar Rif Walter Bonatti lopen.
Geschatte looptijd: 6,5 uur
Meters stijgen: 880m
Meters dalen: 790m

Dag 7:
Rustdag.

Dag 8:
Rif Walter Bonatti (2025m) – Gîte La Léchere (1610m)
We lopen via Rif Elena naar de Grand Col Ferret (2537) waar we genieten van het uitzicht. We slaan af naar de Petit Col Ferret, op dit pad is tredzekerheid vereist. Dit pad loopt op de grens van Italië en Zwitserland. We dalen af via een stille vallei, waarin we vlak naast de grote bergen lopen.
Geschatte looptijd: 6,5 uur.
Meters stijgen: 770m
Meters dalen: 1180m

Dag 9:
Gîte La Léchere (1610m) – Le relais d’Arpette (1627m)
We lopen via La Fouly naar Praz de Fort. Hier hebben we de keus om via La Breya (2188m) naar d’Arpette te gaan.
Ook kunnen we kiezen voor een makkelijke wandeling via de weg naar Champex le Lac. We hebben dan tijd om te relaxen aan het meer.
Geschatte looptijd:7,5 uur / 4,5 uur
Meters stijgen: 1150m / 580m
Meters dalen: 1150m / 580m

Dag 10:
Le Relais d’Arpette (1627m) – Hotel Col de la Forclaz (1526m)
We lopen via Fenêtre d’Arpette (2665m) naar de Col de la Forclaz. De klim naar Fenêtre d’Arpette is een pittige klim over rotsblokken en op het laatst een steil stukje puin. Op de col is het weer genieten geblazen met uitzicht op de Pointe des Ecandies en de Pointe d’Orny. Op de weg naar beneden lopen we langs de Glacier du Trient. Vanaf Chalet du Glacier lopen we via een vlak pad, langs een historisch waterkanaaltje naar de Col de la Forclaz.
Geschatte looptijd: 5:45
Meters stijgen: 1040m
Meters dalen: 1140

Dag 11:
Hotel Col de la Forclaz (1526) – Trêlechamp (1400m)
We lopen eerst even terug naar chalet du Glacier. Vanaf hier lopen we eerst door bos, maar daarna door open land met een steile granieten muur. We hebben een weergaloos uitzicht op de Fênetre d’Arpette, de Glacier des Grands en de Glacier du Trient. We steken bij de Col de Balme (2191m) de grens naar Frankrijk weer over. We lopen verder via de Aiguillette des Posettes (2201m) naar Trêlechamp.
Geschatte looptijd: 7:30
Meters stijgen: 875m
Meters dalen: 1000m

Dag 12:
Trêlechamp (1400m)– Ref de Bellachat (2151m)
Vandaag komen we langs een rotsbarrière bij Les Chéserys, de spectaculairste en moeilijkste passage van de TMB. Gelukkig zijn er op de juiste plekken stevige ladders geplaatst. We lopen verder via Tete aux Ventes (2130m), la Flegere (1875m) en le Brevent (2526m) naar Ref de Bellachat. We hopen hier ’s avonds, vanaf het terras van de hut, te kunnen genieten van een prachtige zonsondergang op de Mont Blanc.
Geschatte looptijd: 8 uur
Meters stijgen: 1380m
Meters dalen: 630m

Dag 13:
Ref de Bellachat (2151m) – Les Houches (980m)
Vandaag dalen we weer af naar les Houches, de plaats waar onze tocht begon. We nemen de bus naar Geneve en vliegen aan het eind van de dag weer terug naar Nederland.
Geschatte looptijd: 2:15 uur
Meters dalen: 1190m

REISLEIDING

Reisleiders Esther en Jan-Gerrit stellen zich vast aan je voor:

Hé allemaal, ik ben Esther en ga dit jaar weer een reis leiden bij Amarant reizen. Dat is mooi, want het combineert mijn hobby’s: sporten in de bergen en optrekken met mensen. Regelmatig ben ik in de Alpen te vinden, hetzij in de winter, hetzij in de zomer. Met Amarant reizen heb ik al diverse mooie huttentrektochten mogen meemaken. De combinatie van inspanning, genieten van uitzichten en goede gesprekken vind ik een geslaagd recept voor de vakantie! In het dagelijks leven werk ik in een huisartsenpraktijk en doe ik – recreatief- aan hardlopen en fietsen.
Kom je mee de Alpen in?!

Hallo avonturier! Heb jij zin in een onvergetelijke huttentrektocht rondom de hoogste berg van (West-)Europa, meld je dan aan voor deze reis! Mijn naam is Jan-Gerrit en samen met Esther kijk ik er naar uit om je op deze reis te mogen begroeten. Genieten van de mooiste plekken in de natuur, avonturen beleven, goede gesprekken voeren over de zin en onzin van het leven en een hoop gezelligheid. Ik hou er van. Sowieso ben ik graag in de bergen, of dat nou is om te wandelen, of om het alpinisme te beoefenen, iedere keer weer raak ik onder de indruk van de schepping en kom je weer verfrist thuis. Heb jij zin in een onvergetelijk avontuur door een mooi stukje schepping, zorg dan dat je erbij bent en schrijf je nu in als deelnemer!