Oostenrijk

Huttentocht Vorarlberg (kort)

Huttentrektocht

De perfecte combinatie voor wandelaars: een actieve wandelreis én een zesdaagse huttentocht in één reis. Geschikt voor iedereen die eens wil proberen of een huttentocht iets voor hem of haar is. De tocht is vanwege de lengte iets minder zwaar dan onze gemiddelde Amarant huttentochten, maar geeft je wel een goed beeld van hoe het is om met je hele hebben en houden door de bergen te trekken, van hut naar hut. Voor we daaraan beginnen, strijken we een kleine week neer in een knusse groepsaccommodatie. Hier beginnen we aan de ‘warming up’: een aantal wandelingen door het schitterende Vorarlberg. 

Photos

BESCHRIJVING

Zesdaagse tocht

De reis begint ontspannen in het dorpje Laterns, waar een uitgebreid netwerk van wandelpaden op ons wacht. De paden voeren ons over alpenweiden en door lieflijke dorpjes, langs grillige karstrotsen en watervallen. Een week lang kunnen we rondwandelen in de prachtige omgeving om zo conditie op te bouwen voor de huttentrektocht. Vlak bij de accommodatie start een vier kilometer lange rodelbaan, die een leuke afwisseling biedt naast het wandelen. Ook kunnen we mountainbiken of het middeleeuwse Feldkirch bezoeken. Het tweede deel van de reis vergt meer uithoudingsvermogen. We maken een zesdaagse tocht, van berghut naar berghut. De tocht start in het plaatsje Brand en voert ons langs steile bergkammen, een gletsjer en een schitterend blauw bergmeer. Ook klimmen we naar de top van de Schesaplana (2965 m), de hoogste berg van Vorarlberg, om vervolgens af te dalen over morenen met miljoenen stenen.

Warming up

De eerste week kijken we met elkaar hoe we de dagen indelen en is er naast de ‘inloopwandelingen’ ook ruimte voor ontspanning. De huttentocht zelf is technisch niet moeilijk, maar bergwandelervaring en stapvastheid zijn wel een vereiste. Sommige stukken van de route lopen over eenvoudige bospaden en slingerende almweggetjes, met af en toe een waterval. Op andere plaatsen kan de weg soms erg steil zijn en wordt de route gezekerd met een staalkabel. Met een redelijke tot goede conditie en de nodige wandelervaring in de bergen, is deze tocht goed te doen. Tijdens de voorontmoeting maak je kennis met de medereizigers en krijg je alle nodige informatie.

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd. Deze staat gepland op zaterdag 22 juni in de middag.

REISDETAILS

Minibusjes – accommodatie en hutten

Bij de prijs inbegrepen:

  • vervoer met minibusjes*
  • overnachting in accommodatie en berghutten
  • ontbijt en avondeten tijdens huttentocht
  • CO2-compensatie minibusjes
  • reisleiding

Niet inbegrepen:

  • lunches en consumpties tijdens huttentocht
  • maaltijden en consumpties in vaste accommodatie
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

* Bij gebruik eigen vervoer geldt een korting van €264,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst. Vragen kan je ook stellen tijdens de voorontmoeting op 22 juni.

NKBV

Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt tijdens het verblijf in de vaste accommodatie met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- tot €15,- per dag kwijt bent.

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

Valuta

De munteenheid in Oostenrijk is – net als in Nederland – de Euro. Tijdens de huttentocht zelf zal er geen/weinig mogelijkheid zijn om geld te pinnen, dus neem voldoende contant geld mee.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen en een goed passende rugzak.

Verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht. Voor vragen over inentingen kan het beste contact worden opgenomen met de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in de regio waar je woont. Of kijk op internet onder Landelijk coördinatiecentrum Reizigers: www.lcr.nl. Een andere goede site met informatie over gezondheid op reis is: www.gezondopreis.nl. Sommige inentingen zijn noodzakelijk, andere worden aangeraden voor bepaalde bestemmingen. Informeer hier op tijd naar.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Oostenrijk heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Meer weten?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen!

Eerst verblijven we een kleine week (van maandag t/m zaterdag) in een accommodatie in Laterns. We maken hier een aantal ‘inloopwandelingen’ en genieten van de omgeving. Het precieze dagprogramma voor deze eerste dagen wordt samen met de groep bepaald. Daarna begint onze huttentocht van zes dagen. Hieronder volgt het programma voor deze tocht. De genoemde tijden zijn de looptijden onder normale (weers)omstandigheden en voor een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend. De route is goed gemarkeerd. Op de plaatsen waar het steil is, wordt de route gezekerd met een staalkabel. De gletsjer die we oversteken heeft geen spleten en een goed uitgesleten pad.

Dag 1 Brand (1050m) – Oberzalimhütte (1889m)

Vanuit de accommodatie in Laterns vertrekken we naar het plaatsje Brand. Hier begint de huttentrektocht. Eerst volgen we de Glingaweg door het bos en langs de Palüd beek. Daarna voert een almweggetje ons naar de Oberzalimhütte.

Geschatte looptijd: 3 uur / 839 meter stijgen.

Dag 2 Oberzalimhütte

Rustdag. Eventueel kunnen we een mooie wandeling in de omgeving maken.

Dag 3 Oberzalimhütte (1889m) – Mannheimer hütte (2679m)

Achter de Oberzalimhütte kronkelt het pad verder richting de puinmorene die tegen een steile rotswand ligt. Het pad is uitgesleten uit de rotsen en er zijn staalkabels aanwezig om ons aan vast te houden. Het is niet moeilijk, maar het is wel prettig om geen last van hoogtevrees te hebben. Uiteindelijk komen we bovenaan de wand weer op een morene en zijn dan al bijna bij de Mannheimer hütte die op de rand van het gletsjerplateau ligt. Vanuit de Mannheimer hütte kunnen we daarna één van de lokale toppen beklimmen. De Brandner Wildberg ligt op 20 minuten boven de hut op de graat. Wie verder wil kan naar de Panülerkopf (2859m), de Salaruelkopf (2841m) of de Schafköpfe (2806m), alle drie ca. 1 uur lopen.

Geschatte looptijd naar Mannheimerhut: 3 uur / 800 meter stijgen.

Dag 4 Mannheimer hütte (2679m) – Douglass hütte (1979m)

Vandaag beklimmen we de Schesaplana (2965m), de hoogste berg van Vorarlberg. Het eerste halfuur gaat over de Brandner gletsjer waar een duidelijk veilig pad wordt aangegeven met palen en rode stippen. Daarna gaan we over de rotsen naar de top. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Dan is het nog zo’n 2,5 uur afdalen naar de Totalp hütte, over morenen met talloze stenen. Niet technisch, wel vermoeiend. Daarna lopen we gedeeltelijk verder dalend door naar de Douglass hutte gedeeltelijk langs de Lunersee, waar de hut zich ook aan bevindt.

Geschatte looptijd: 5 uur / 286 meter stijgen en 984 meter dalen (route is gewijzigd, hoogtemeters kunnen iets afwijken).

Dag 5 Douglass hütte (1979 m) – Lindauer hütte (1744m)

Eerst lopen we langs de andere kant van de Lunersee, om vervolgens langzaam door een groene alm weer langs de Lünersee Alpe omhoog te klimmen naar het Verajoch (2330m). Dit is de eerste pas, daarna gaat het weer naar beneden tot aan het Schweitzer tor, een opening in de rotsen, waarvandaan de route weer naar de Ofapas (2291m) klimt. Dit is de laatste klim want vanaf hier daalt het langzaam af tot aan de boomgrens waar de Lindauer hütte ligt.

Geschatte looptijd: 5 uur / 740 meter stijgen en 855 meter dalen (route is gewijzigd, hoogtemeters kunnen iets afwijken).

Dag 6 Lindauerhut (1744m) – Latschau (985m)

De laatste dag is gemakkelijk. We dalen af over een klein bospad, dat overgaat in een almweg. De gravel op de weg zorgt voor een eenvoudige afdaling van 2 uur naar Latschau. Als we meer tijd hebben kunnen we ook de Latschauer Strasse nemen voor meer uitzicht. We vervolgen onze weg met openbaar vervoer naar Brand, waar onze busjes staan, en rijden weer terug naar Nederland, waar we in de avond aankomen.

Geschatte looptijd: 3 uur / 760 meter dalen.

REISLEIDING

Reisleider Hanneke stelt zich vast voor:

Natuur, sport, muziek en kunst, er is zoveel moois op deze wereld. Ik kan van veel genieten en doe van alles op al deze gebieden. Beetje piano spelen, fluiten, survivalrunnen, af en toe wat illustratie dingen enzovoort. Buiten mijn vrije tijd om houd ik me bezig met het toffe beroep van docent zijn. Hier mag ik alle beeldende vakken geven zoals tekenen en handvaardigheid.  Erg boeiend (en vermoeiend).

Kwaliteit en integriteit vind ik prachtige kernwaarden. Kwaliteit op allerlei gebieden kan ik enorm waarderen. Uiteraard vind ik het ook erg fijn wanneer ik dat zelf kan leveren. En daarnaast stel ik helder, eerlijk en direct communiceren op prijs. Dat kan soms ten koste gaan van mijn subtiliteit, maar ook daar wordt ik wel beter in. Ik heb alweer zin in berglucht snuiven, hoogtemetertjes pakken en vooral een hoop gezelligheid.


Hi, ik ben Niels, altijd uit op avontuur, en zeker zin om weer wat bergen te beklimmen! We gaan er een mooie reis van maken in de Vorarlberg, waar ik 15 jaar geleden mijn eerste huttentocht heb beleefd. Zo relaxt om in de natuur te zijn en enkel van hut tot hut te lopen, terwijl we goede gesprekken hebben, wat spellen doen en samen zingen/muziek maken.

Zelf ben ik behoorlijk reislustig ingesteld, en heb ik een aantal jaren in China gewoond en gewerkt, om vandaar ook andere delen van Azië te verkennen. Nu werk ik bij een internationaal ingenieursbureau en bezig om een Heineken brouwerij in Ethiopië te bouwen. Maar toch wel toe aan vakantie en een reünie met de Oostenrijkse Murmeltieren.