Italië

Huttentrektocht Italië Monviso

Huttentrektocht

Vlakbij de Franse grens, maar op Italiaanse bodem, ligt de hoogste berg van de Zuid-Alpen: de Monviso. Zelfs voor echte klimmers vormt deze reis met zijn 3481 meter een ware uitdaging. De steile, ruige berg heet niet voor niets ‘de koning van steen’. Als je het aankunt om per dag flink te kunnen stijgen én dalen, is het de bestemming voor jou. Het UNESCO-gebied is een genot voor het oog en voor ervaren klimmers een garantie voor een uitstekende huttentocht van Amarant… Het wordt absoluut afzien en grenzen verleggen, maar wat een voldoening geeft dat!

Photos

BESCHRIJVING

Hoogtemeters maken

Als je de nevel, de nebbia, vanuit de Povlakte ziet aansluipen of de wind voelt waaien en er sneeuw in de lucht hangt, weet je waarvoor je bent gekomen: een pittige klim. Met een forse hoeveelheid rotsen om je heen en bijzonder veel hoogtemeters kun je de borst natmaken. Waar de wijde bocht om de berg heen prachtig groen natuurschoon heeft, zie je af en toe ook diepe afgronden naast je. Af en toe profiteer je van wat treetjes of kabels, maar bij deze tocht kun je je knieën niet ontzien. Het resultaat is er ook naar; je beklimt meerdere toppen en de pasoverschrijdingen zijn spectaculair!

Koning van steen

We nemen elf dagen voor de huttentocht rond de Monviso. Niet elke dag is even zwaar: op sommige dagen stijg je bijna 1000 meter om op andere dagen weer deze hoeveelheid te dalen.. We combineren de klassieke tocht met wat eigen uitbreidingen en varianten. Als hoogtepunt van onze tocht maken we een beklimming op de Monviso. Elke dag hebben we een gezellige hut als beloning in het verschiet Trekkend van hut naar hut, trekken prachtige landschappen aan ons voorbij. Na afloop zullen we intens tevreden kunnen zeggen dat we de koning van steen hebben bedwongen!

REISDETAILS

Treinreis – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in hutten op basis van halfpension
  • beklimming van de Monviso incl. materiaal
  • retour treinticket
  • openbaar vervoer ter plaatse
  • overnachtingshotel onderweg
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • overige maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-
  • verplichte lidmaatschap van de NKBV

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de gegevens van de hutten en een inpaklijst. Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten

Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

DAGPROGRAMMA

Een mooie indruk van de wandelingen tijdens onze reis.
Let op: Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Dag 1 Vertrek vanaf Utrecht CS. Per trein richting Italië.

Dag 2 Bobbio Pellice – Rifugio Willy Jervis (1732 m)

We reizen vandaag met bus of taxi naar het beginpunt van de tocht. Net boven het dorp Bobbio Pellice bevindt zich het gehucht Villanova (1229 m). Vanuit hier volgen we een pad langs de rivier dat ons langzaam hogerop brengt. Als we achterom kijken hebben we prachtige uitzichten in het dal waar we vandaan komen. We volgen een stuk van de Grande Traversata delle Alpi (GTA), een lange-afstandpad dat dwars door de westelijke Alpen loopt. Rifugio Willy Jervis bevindt zich aan het begin van een hoogvlakte: het plateau Conca del Prà. Na een kleine 2 uur lopen bereiken we de hut.

Aantal hoogtemeters: 500 meter stijgen. Geschatte wandeltijd: 2 uur.

Dag 3 Rifugio Willy Jervis (1732 m) – Rifugio Barbara Lowrie (1753 m)

We bouwen de tocht langzaam op. Vandaag gaan we 700 meter klimmen en ook weer dalen om bij de volgende hut te komen. We volgen opnieuw een gedeelte van de GTA. Het hoogtepunt van vandaag: de Colle Barant (2363 m) met de gelijknamige hut. Hier kunnen we rust houden of een uitstapje maken naar de eenvoudige top Punta Barant (2450 m). We dalen af naar de Rifugio Barbara Lowrie via een goed begaanbaar pad.

Aantal hoogtemeters: 700 meter stijgen en 700 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 5 uur.

Dag 4 Rifugio Barbara Lowrie (1753 m) – Rifugio Battaglione Alpini Monte Granero (2377 m)

Vandaag is merkbaar dat we in hoger en ruiger bergterrein komen. Na het verlaten van de hut beginnen we aan een steile klim richting de Colle Manzol (2671 m). Voor de enthousiastelingen is  het ook mogelijk om de hoger gelegen Monte Manzol (2933 m) te beklimmen. Vanaf de col is het nog maar een klein afdeling naar de volgende hut.

Aantal hoogtemeters: 900 meter stijgen en 300 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 4 uur.

Dag 5 Rifugio Battaglione Alpini Monte Granero (2377 m) – Refuge La Monta (1660 m)

Vandaag steken we de grens met Frankrijk over. De dag begint met een klim van bijna 500 meter naar de Col Sellière. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht over de omgeving. We zien in het volgende dal de Refuge Viso liggen, maar dat is niet onze eindbestemming van vandaag. Na een steile afdeling komen we bij een aftakking. We kunnen een kleine omweg maken om de Refuge Viso te bezoeken om te lunchen. De rest van de dag dalen we af naar het Franse dorp L’Echalp. Daar bevindt zich onze hut voor vannacht.

Aantal hoogtemeters: 500 meter stijgen en 1200 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 5 uur.

Dag 6 Refuge La Monta (1660 m) – Refuge de la Blanche (2500 m)

Vandaag staat een lange wandeletappe op het programma. We vertrekken daarom vroeg en lopen het dal in waar we gisteren zijn afgedaald. Al snel nemen we echter een ander pad dat ons omhoog voert naar de Col Vieux (2800 m). Het glooiende en groene landschap van de Blanche-vallei ligt onder ons. We dalen af naar de Refuge Agnel. Hier kunnen we even rust houden, maar niet te lang want we moeten door naar de Refuge de la Blanche. Opnieuw een stukje klimmen en daarna volgt de afdaling van bijna 400 meter naar de hut. Tijd voor rust!

Aantal hoogtemeters: 1400 meter stijgen en 600 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 7 uur.

Dag 7 Refuge de la Blanche (rustdag)

Vandaag is een rustdag. We houden met elkaar een zondagse dienst bij het prachtige bergmeer naast de hut (of bij slechter weer in de hut). ‘s Middags kunnen we nog een ontspannen wandeling maken naar een mooi kerkje in de buurt. Op slechts een half uur lopen ligt La Chapelle de Clausis, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de hele Blanche-vallei. Je kunt natuurlijk ook lekker relaxed bij de hut blijven om bij te komen van de afgelopen wandeldagen en weer op te laden voor de pittige wandelweek die nog voor ons ligt.

Geschatte wandeltijd: 1 uur

Dag 8 Refuge de la Blanche (2500 m) – Rifugio Vallanta (2450 m)

Opnieuw een lange wandeldag. Allereerst beklimmen we de Col de Saint-Veran (2844 m) en dalen af naar 2100 m hoogte. We bevinden ons weer op Italiaanse bodem. Om Rifugio Vallanta te bereiken kunnen we op 2 manieren onze weg vervolgen: variant A is dat we hogerop blijven en door de bergen richting de Colle Losetta (2865 m) lopen. Vanaf hier is het nog een korte en stevige afdaling naar de hut. Variant B is dat we een bezoek brengen aan Chianale (verkozen tot een van de mooiste bergdorpen van Italië). Dat betekent dat we verder afdalen en ook wat meer moeten stijgen om bij de hut te komen. Om deze route in te korten kunnen we gebruik maken van de kabelbaan van Pontechianale naar de Rifugio Helios. Vanaf hier hoeven we minder hoogtemeters te overbruggen om bij Rifugio Vallanta te komen.

Aantal hoogtemeters: 1300 meter stijgen en 1200 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 8 uur.

Dag 9 Rifugio Vallanta (2450 m) – Rifugio Quintino Sella (2640 m)

De hut waar we vannacht sliepen bevindt zich aan de voet van de Monviso. Vandaag lopen we een stuk om de berg heen. Het terrein is rotsachtig en uitdagend. Er zijn verschillende varianten mogelijk om naar de Rifugio Quintino Sella te lopen. We kijken ter plekke welke route we nemen.

Aantal hoogtemeters: 1000 meter stijgen en 800 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 5 uur.

Dag 10 Rifugio Quintino Sella (beklimming Monviso)

Vandaag beklimmen we de top van de Monviso (3841 m) onder leiding van een gids. Dit is waar we voor gekomen zijn!

Aantal hoogtemeters: 1250 meter stijgen en 1250 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 6 uur.

Dag 11 Rifugio Quintino Sella (2640 m) – Rifugio Vitale Giacoletti (2741 m)

We zetten koers naar onze laatste hut: de Rifugio Vitale Giacoletti. Om daar te komen is het slechts een eenvoudige wandeling. Wel fijn na de intensieve dagen die achter ons liggen. Er zijn mogelijkheden genoeg om vandaag nog wat extra’s te doen, voor wie dat wil. De top van de Viso Mozzo ligt op 3019 meter. Mooi om rond te blikken en de hoge Monviso weer van een andere kant te zien. Eenmaal bij de hut aangekomen kun je ook nog doorlopen naar de Buco di Viso, een bijzondere tunnel die je naar de andere kant van de bergrug brengt. Het rondje om de Monviso is voltooid!

Aantal hoogtemeters: 500 meter stijgen en 400 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 3 uur.

Dag 12 Rifugio Vitale Giacoletti (2741 m) – Pian de Re (2024 m).

Vandaag nemen we afscheid van de bergwereld, maar niet voor we hebben genoten van een laatste wandeling. Via een prachtig landschap met bergmeertjes lopen we naar Pian de Re (2024 m). Hier kan het druk zijn met wandelaars en andere bergtoeristen. Voor ons is deze mooie plek ook bijzonder. Hier eindigt ons wandelavontuur en kijken we terug op de mooie en uitdagende tocht die we met elkaar beleefd hebben.

Aantal hoogtemeters: 700 meter dalen. Geschatte wandeltijd: 2 uur.

Dag 13 Weer thuis

De reis zit erop, we komen in de ochtend aan op Utrecht CS.