Oostenrijk

Huttentrektocht (kort) Vorarlberg

Huttentrektocht

De perfecte combinatie voor wandelaars: een actieve wandelreis én een vijfdaagse huttentocht in één reis. Geschikt voor iedereen die eens wil proberen of een huttentocht iets voor hem of haar is. De tocht is vanwege de lengte iets minder zwaar dan onze gemiddelde Amarant huttentochten, maar geeft je wel een goed beeld van hoe het is om met je hele hebben en houden door de bergen te trekken, van hut naar hut. Voor we daaraan beginnen, strijken we een week neer op een camping. Hier beginnen we aan de ‘warming up’: een aantal wandelingen door het schitterende landschap van de Vorarlberg. 

Photos

BESCHRIJVING

Vijfdaagse tocht

De reis begint ontspannen vanaf een mooie camping, waar een uitgebreid netwerk van wandelpaden op ons wacht. De paden voeren ons over alpenweiden en door lieflijke dorpjes, langs grillige karstrotsen en watervallen. Een week lang kunnen we rondwandelen in de prachtige omgeving om zo conditie op te bouwen voor de huttentrektocht. Ook kunnen we mountainbiken of het middeleeuwse Feldkirch bezoeken. Het tweede deel van de reis vergt meer uithoudingsvermogen. We maken een vijfdaagse tocht, van berghut naar berghut. De tocht start in het plaatsje Brand en voert ons langs steile bergkammen, een gletsjer en een schitterend blauw bergmeer. Ook klimmen we naar de top van de Schesaplana (2965 m), de hoogste berg van Vorarlberg, om vervolgens af te dalen over morenen met miljoenen stenen.

Warming up

De eerste week kijken we met elkaar hoe we de dagen indelen en is er naast de ‘inloopwandelingen’ ook ruimte voor ontspanning. De huttentocht is technisch redelijk uitdagend. Bergwandelervaring en stapvastheid zijn een vereiste. Sommige stukken van de route lopen over eenvoudige bospaden en slingerende almweggetjes met af en toe een waterval. Op andere plaatsen kan de weg soms erg steil zijn en wordt de route gezekerd met een staalkabel. Met een goede basisconditie en enige wandelervaring in de bergen is deze tocht goed te doen. Tijdens de voorontmoeting maak je kennis met de medereizigers en krijg je alle nodige informatie.

REISDETAILS

Minibusjes – kamperen en hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • Overnachtingen in 2-persoonstenten en hutten
  • Vervoer met minibusjes
  • Ontbijt en avondeten tijdens huttentrektocht
  • CO2-compensatie minibusjes
  • Reisleiding

Niet inbegrepen

  • Lunches en consumpties tijdens huttentrektocht
  • Maaltijden en consumpties op de camping
  • Verplicht lidmaatschap NKBV
  • Excursies en entreegelden
  • Boekingskosten €23,-

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de camping en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

NKBV
Voor deze reis is het verplicht lid te worden van de NKBV (bergsportvereniging). Dit i.v.m. veiligheid en fikse kortingen op de slaapplekken in de hutten, maar het biedt nog veel meer persoonlijke voordelen. Korting bij Bever en in klimhallen, bijvoorbeeld. Het lidmaatschap dien je zelf zo spoedig mogelijk aan te vragen. De tarieven hiervoor zijn € 49,- in de leeftijd van 18 t/m 24 jaar (‘juniorlid’) en € 52,50 voor mensen van 25 t/m 64 jaar (‘hoofdlid’). Het lidmaatschap geldt per kalenderjaar en dient voor 31 oktober te worden opgezegd, anders wordt het automatisch verlengd. Informatie kun je vinden op www.nkbv.nl. Hun contactgegevens zijn: NKBV, [email protected], tel. 0348-409521.

Als NKBV-lid kun je ook gebruik maken van de speciaal voor de leden ontwikkelde (bergsport) ongevallen-reisverzekering met werelddekking. Er is o.a. een rubriek opgenomen die de kosten dekt voor repatriëring, bergsportredding en –opsporing. Neem contact op met de NKBV mocht je ook een reisverzekering bij hen willen afsluiten.

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt tijdens het verblijf op de camping met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- tot €15,- per dag kwijt bent.

Het ontbijt en de avondmaaltijd zijn bij verblijf in de berghutten bij de reissom inbegrepen. ‘s Avonds in de hut kun je na een vermoeiende tocht zo aan tafel schuiven, want het eten wordt daar voor je bereid. In sommige hutten zal het mogelijk zijn om tegen betaling bijv. wat extra brood te bestellen voor de lunch, maar we raden je nadrukkelijk aan om een voorraadje mueslirepen, noten en chocolade mee te nemen. De maaltijden op de heen- en terugreis zijn niet inbegrepen in de prijs.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Valuta
De munteenheid in Oostenrijk is – net als in Nederland – de Euro. Tijdens de huttentocht zelf zal er geen/weinig mogelijkheid zijn om geld te pinnen, dus neem voldoende contant geld mee.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst. We wijzen je alvast op het belang van ingelopen bergschoenen en een goed passende rugzak.

Reisdocumenten
Voor een bezoek aan Oostenrijk heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Dagprogramma

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen!

Eerst verblijven we een kleine week (van dinsdag t/m maandag) op een camping. We maken hier een aantal ‘inloopwandelingen’ en genieten van de omgeving. Het precieze dagprogramma voor deze eerste dagen wordt samen met de groep bepaald. Daarna begint onze huttentocht van zes dagen. Hieronder volgt het programma voor deze tocht. De genoemde tijden zijn de looptijden onder normale (weers)omstandigheden en voor een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend. De route is goed gemarkeerd. Op de plaatsen waar het steil is, wordt de route gezekerd met een staalkabel. De gletsjer die we oversteken heeft geen spleten en een goed uitgesleten pad.

Dag 1 Brand (1050m) – Oberzalimhütte (1889m)

Vanuit de accommodatie in Laterns vertrekken we naar het plaatsje Brand. Hier begint de huttentrektocht. Eerst volgen we de Glingaweg door het bos en langs de Palüd beek. Daarna voert een almweggetje ons naar de Oberzalimhütte.

Geschatte looptijd: 3 uur / 839 meter stijgen.

Dag 2 Oberzalimhütte

Rustdag. Eventueel kunnen we een mooie wandeling in de omgeving maken.

Dag 3 Oberzalimhütte (1889m) – Mannheimer hütte (2679m)

Achter de Oberzalimhütte kronkelt het pad verder richting de puinmorene die tegen een steile rotswand ligt. Het pad is uitgesleten uit de rotsen en er zijn staalkabels aanwezig om ons aan vast te houden. Het is niet moeilijk, maar het is wel prettig om geen last van hoogtevrees te hebben. Uiteindelijk komen we bovenaan de wand weer op een morene en zijn dan al bijna bij de Mannheimer hütte die op de rand van het gletsjerplateau ligt. Vanuit de Mannheimer hütte kunnen we daarna één van de lokale toppen beklimmen. De Brandner Wildberg ligt op 20 minuten boven de hut op de graat. Wie verder wil kan naar de Panülerkopf (2859m), de Salaruelkopf (2841m) of de Schafköpfe (2806m), alle drie ca. 1 uur lopen.

Geschatte looptijd naar Mannheimerhut: 3 uur / 800 meter stijgen.

Dag 4 Mannheimer hütte (2679m) – Douglass hütte (1979m)

Vandaag beklimmen we de Schesaplana (2965m), de hoogste berg van Vorarlberg. Het eerste halfuur gaat over de Brandner gletsjer waar een duidelijk veilig pad wordt aangegeven met palen en rode stippen. Daarna gaan we over de rotsen naar de top. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Dan is het nog zo’n 2,5 uur afdalen naar de Totalp hütte, over morenen met talloze stenen. Niet technisch, wel vermoeiend. Daarna lopen we gedeeltelijk verder dalend door naar de Douglass hutte gedeeltelijk langs de Lunersee, waar de hut zich ook aan bevindt.

Geschatte looptijd: 5 uur / 286 meter stijgen en 984 meter dalen (route is gewijzigd, hoogtemeters kunnen iets afwijken).

Dag 5 Douglass hütte (1979 m) – Lindauer hütte (1744m)

Eerst lopen we langs de andere kant van de Lunersee, om vervolgens langzaam door een groene alm weer langs de Lünersee Alpe omhoog te klimmen naar het Verajoch (2330m). Dit is de eerste pas, daarna gaat het weer naar beneden tot aan het Schweitzer tor, een opening in de rotsen, waarvandaan de route weer naar de Ofapas (2291m) klimt. Dit is de laatste klim want vanaf hier daalt het langzaam af tot aan de boomgrens waar de Lindauer hütte ligt.

Geschatte looptijd: 5 uur / 740 meter stijgen en 855 meter dalen (route is gewijzigd, hoogtemeters kunnen iets afwijken).

Dag 6 Lindauerhut (1744m) – Latschau (985m)

De laatste dag is gemakkelijk. We dalen af over een klein bospad, dat overgaat in een almweg. De gravel op de weg zorgt voor een eenvoudige afdaling van 2 uur naar Latschau. Als we meer tijd hebben kunnen we ook de Latschauer Strasse nemen voor meer uitzicht. We vervolgen onze weg met openbaar vervoer naar Brand, waar onze busjes staan, en rijden weer terug naar Nederland, waar we in de avond aankomen.

Geschatte looptijd: 3 uur / 760 meter dalen.

REISLEIDING

De reisleider stelt zich aan je voor…

Mijn naam is Jos (rechts in beeld tijdens huttentocht Oostenrijk).  Ik ben getrouwd met Annette. Samen hebben we 3 dochters in de leeftijd van 18, 15 en 12 jaar. Ben werkzaam als hogeschooldocent Aardrijkskunde (Pabo). Sportiviteit, uitdaging en groepsgevoel hebben ervoor gezorgd dat er al heel wat huttentochten gelopen zijn in Noorwegen, Oostenrijk, Italië en Zwitserland.

De combinatie van fysieke inspanning en ontspanning in een mooie omgeving maken mij enthousiast voor de huttentochten. Niet in het minst vanwege gedeelde interesse voor deze bijzonder mooie ‘stukjes’ van Gods schepping. Tel daarbij op de persoonlijke gesprekken met het geloof in God als basis, en je hebt wat mij betreft de ingrediënten voor een onvergetelijke tocht.