Mongolië

Mongolië Expeditie

Huttentrektocht

Gezocht: avonturiers met een goede conditie die mee op expeditie willen naar het einde van de wereld! Mongolië, ook wel het ‘land van de blauwe hemel’ genoemd, kenmerkt zich door een immense uitgestrektheid. Ontdek een ruig land met eindeloze toendra’s en verlaten hoogvlaktes. Kijk niet raar op wanneer je urenlang niets tegenkomt, behalve wat wilde jaks, geiten of przewalskipaarden. We bezoeken de hoofdstad, wandelen door Terelj Nationaal Park en leven toe naar het hoogtepunt van deze reis: een twaalfdaagse expeditie in het Altaj-gebergte! 

Photos

BESCHRIJVING

Project met daklozen 

Ingeklemd tussen twee grote wereldmachten – China en Rusland – ligt Mongolië. Het is met gemiddeld 1.580 meter boven zeespiegelniveau één van de meest hooggelegen landen op aarde! We beginnen onze reis in Ulaanbataar. Vele Mongoliërs verlieten hun zware nomadenbestaan om hun heil in deze hoofdstad te zoeken. Maar nog steeds heerst hier veel armoede. Dat blijkt als we een project bezoeken van Stichting Sergelt, die zich inzet voor daklozen. We krijgen een bijzonder inkijkje in het werk van de Nederlandse Corrie. Daarna begeven we ons naar het Terelj Nationaal Park. We maken flinke wandelingen door dit groene gebied en passeren de Turtle Rock, een bijzondere rotsformatie. Slapen doen we in traditionele nomadententen, de zogenaamde gers. Hier ontdekken we de gastvrijheid van de Kazakhs-families en maken we kennis met het leven van de nomaden.

Expeditie Altaj

Het échte avontuur begint tijdens onze twaalfdaagse expeditie door het Altajgebergte. Dit gebied in West-Mongolië kun je het best te voet verkennen. In het waanzinnig mooie Khotanmeer zie je de besneeuwde bergtoppen in het water glinsteren. Even lijkt het alsof je helemaal alleen op de wereld bent. Naast ons sjokken kamelen voort met onze bagage en onderweg zien we een veelheid aan dieren: van Mongoolse steppepaarden tot jaks en van steenbokken tot adelaars. Onze meerdaagse tocht voert ons hoger en hoger, tot we onze tenten slaapklaar maken vlakbij de sprookjesachtige ijsgletsjers. Hier bereiden we ons voor op de beklimming van de Malchin Peak, op de Russische en Mongoolse grens. Op 4.051 meter hoogte bereiken we het absolute hoogtepunt van deze reis.

Bergwandelervaring

We bezoeken projecten en slapen bij de nomaden, waardoor we een prachtig inkijkje krijgen in de Mongoolse cultuur. Voor deze reis is een goede conditie, bergwandelervaring en stapvastheid vereist. Er wordt een voorontmoeting georganiseerd op zaterdag 16 juni, waarbij je je reisgenoten vast leert kennen en je klaargestoomd wordt voor dit bijzondere avontuur aan het einde van de wereld.

REISDETAILS

vliegreis – huurauto’s – kamperen/gers

Bij de prijs inbegrepen:

 • retourvlucht
 • binnenlandse vlucht
 • overnachtingen (gers, tenten, eenvoudige accommodaties)
 • vervoer ter plaatse
 • 12-daagse expeditie incl. gletsjertocht
 • lokale gidsen
 • projectbezoek
 • reisleiding

Niet inbegrepen:

 • maaltijden en consumpties
 • optionele excursies en entreegelden
 • visum
 • CO2-compensatie vlucht €50,- (optioneel)
 • boekingskosten €23,-

REISKAART

DAGPROGRAMMA

Hieronder volgt het dagprogramma van deze reis. Deze is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 – vrijdag
Vanaf Schiphol vliegen we naar Ulaanbaatar (UB)

Dag 2 – zaterdag
Ulaanbataar
Vroeg in de ochtend (Mongoolse tijd) komen we aan in UB. Vanaf het vliegveld volgt een transfer naar een guesthouse buiten het centrum van UB waar we in gers of in kamers overnachten. Dit kleinschalige guesthouse is een leuk rustpunt na de reis en biedt wat nodig is voor een weekend acclimatiseren: gezelligheid, goed eten en een tuin.

Dag 3 – zondag 
Ulaanbataar
Vanmorgen bezoeken we met elkaar een dienst van een lokale gemeente in een gerwijk. Ook maken we kennis met Corrie, zij woont en werkt in Ulaanbaatar onder dak- en thuislozen. In de middag is het mogelijk om een internationale kerkdienst te bezoeken.
Bezoek voor meer info over het werk van Corrie de site van Sergelt: www.sergeltmongolia.org

Dag 4 – maandag
Wandelen in Terelj Nationaal Park
In de ochtend verlaten we het guesthouse en vertrekken we met busjes richting Tsonjin Boldog en Telelj National Park, ongeveer 55 km ten noordoosten van UB. De kern van het park is een vallei, bestaande uit geërodeerde rotsen, met dennen en lariksen begroeide hellingen en bergstroompjes door dè steppe. In dit prachtige gebied zijn veel wandelmogelijkheden. We maken een niet al te lange wandeling in de bergen van dit gebied en overnachten in authentieke gertenten.

Dag 5 – dinsdag
Wandelen in Terelj Nationaal Park
Wakker worden in een ger, tussen de bergen, als dat geen vakantie is! Na het ontbijt rijden we iets dieper het park in. We passeren vele grotten en bijzondere rotsformaties, waaronder Turtle Rock. De rivier de Tuul stroomt door het park, daarnaast zijn er ook het gletsjermeer Hagiin Har en verschillende warmwaterbronnen. Het hoogste punt in het nationaal park is de Avhaan Uul (2.664 m). We maken deze dag een flinke bergwandeling door het park en doen een poging tot het beklimmen van de Avhaan Uul. We overnachten in een ander gerkamp.

Dag 6 – woensdag
Wandelen in Terelj National Park
Ook voor vandaag staat weer een bergwandeling in Terelj op het programma.  Afhankelijk van de vliegtijden op donderdag overnachten we nog een keer in Terelj of rijden we terug naar Ulaanbaatar om weer in het ons bekende guesthouse te overnachten.

Dag 7 – donderdag
Binnenlandse vlucht
Vandaag is de start van onze expeditie door het Altaj-gebergte! Al wandelend voel je je onderdeel van dit unieke en onbekende gedeelte van de wereld. We overnachten deze expeditie in tenten, die door jeeps en kamelen worden vervoerd. Ook het grootste gedeelte van de bagage wordt vervoerd. Je loopt zodoende alleen met een dagrugzak. Naast tenten om te overnachten, zal er ook een groepstent mee gaan, waar we ’s avonds ons eigen potje in kunnen koken.
We maken vandaag een binnenlandse vlucht naar Ulgii, in West-Mongolië. Het merendeel van de mensen in dit gedeelte van Mongolië is Kazakh, met hun eigen cultuur en taal. Op het vliegveld ontmoeten we onze Engelssprekende gids en daarna rijdt onze chauffeur ons in een uur of zeven naar Khoton Lake. Dit meer ligt aan de voet van het Altaigeberte, op zo’n 2000 meter hoogte. Onderweg maken we een lunchstop. ’s Avonds koken we ons eigen potje en we overnachten op de camping op Biluut Hill. Hier zijn nog oude rotstekeningen van Turkse oorsprong te vinden, zo’n 1500-2000 jaar oud.

Dag 8 – vrijdag
Expeditie Altaj
Na het ontbijt wandelen we langs Aral Tolgoi naar de Tsagaan Us Rivier Vallei en daarvandaan naar de Khoton en Khurgan meren. Deze meren liggen in een prachtig landschap, besneeuwde bergtoppen weerspiegelen in het heldere water. Het zijn de op twee na grootste meren in Mongolië, met een gemiddelde diepte van 26 meter. Op het diepste punt zijn ze zelfs zo’n 58 meter diep. We overnachten weer in tenten, die samen met onze bagage door een jeep op de overnachtingsplek zijn gebracht.
Hoogte tentenkamp: 2150 meter
Totale wandeltijd: 7 uur

Dag 9 – zaterdag
Expeditie Altaj
We volgen vandaag de Tsagaan Us Rivier Vallei. Onderweg bezoeken we een Kazakh familie. Tenten en andere bagage worden per kameel vervoerd naar onze volgende overnachtingsplek.
Hoogte tentenkamp: 2400 meter
Totale wandeltijd: 5 uur

Dag 10 – zondag
Rustdag
Op een prachtige plek in de bergen vieren we de zondag. We zoeken een mooie plek om met elkaar een overdenking te houden. Een kortere of langere wandeling in de middag behoort tot de mogelijkheden.

Dag 11 – maandag 
Expeditie Altaj
Vandaag passeren we de hoogste pas van deze tocht.
Hoogte tentenkamp: 3300 meter
Totale wandeltijd: 7 uur

Dag 12 – dinsdag
Expeditie Altaj
De beklimming van de Shiveet Ulul staat voor vandaag op het programma. Deze berg wordt omgeven door adembenemend mooie meren, een aantal wit besneeuwde vierduizenders en een gletsjer.
Hoogte tentenkamp: 2800 meter
Totale wandeltijd: 6 uur.

Dag 13 – woensdag 
Expeditie Altaj
We wandelen vandaag naar de White River Vallei (Tsagaan gol). In deze vallei komen de vier jaargetijden bijeen. In een uur kun je lente, zomer, herfst en winter meemaken. Het water uit de Witte rivier komt van de Potaningletsjer. In deze vallei wonen de Tuvan nomaden, een zeer gastvrije bevolkingsgroep met een geheel eigen cultuur.
Hoogte tentenkamp: 2500 meter
Totale wandeltijd: 6 uur

Dag 14 – donderdag
Expeditie Altaj
Vandaag voert een 18 kilometer lange wandeling ons naar het basiskamp van de Tavan Bogd op 3000 meter hoogte. De zeer vriendelijke en behulpzame Tuvan nomaden begeleiden onze kamelen met bagage. We hebben vandaag uitzicht op ijstoppen en op de Potanin en Alexander gletsjers. De Potaningletsjer is met 14 kilometer de langste gletsjer van Mongolië.
Hoogte tentenkamp: 3000 meter
Totale wandeltijd: 7 uur

Dag 15 – vrijdag
Expeditie Altaj
Voor vandaag kunnen we onze tenten laten staan. We gaan een van de vele gletsjers op en genieten van de adembenemend mooie witte gletsjerwereld om ons heen.

Dag 16 – zaterdag
Expeditie Altaj
Al vroeg staan we op, ons wacht een lange dag. Vandaag beklimmen we Malchin Peak (4050 m), een van de hoogste bergen van Monglië. Deze berg ligt op de grens met Rusland. Na een behoorlijke inspanning, genieten we op de top van het prachtige uitzicht. Malchin Peak is de laagste top van de vijf toppen van Tavan Bogd en de enige van deze vijf bergen die je zonder speciale uitrusting kunt beklimmen. We zullen zo’n 8 á 9 uur nodig hebben om te top te bereiken. Terug in het kamp zullen we dan ook flink uit moeten blazen.
Totale wandeltijd: 8 uur

Dag 17 – zondag
Rustdag
Na de zware dag van gisteren, doen we het vandaag rustig aan. We zoeken een mooie plek om met elkaar een overdenking te houden. Een kortere of langere wandeling in de middag behoort tot de mogelijkheden.

Dag 18 – maandag
Expeditie Altaj
We wandelen vandaag in noordelijke richting, naar de Oigor rivier. Aan het einde van de dag nemen we afscheid van de kamelen en hun drijvers en ontmoeten we onze chaffeurs voor morgen. Voor de laatste keer tijdens deze tocht koken we ons eigen potje en slapen we in de tenten.
Hoogte tentenkamp: 2700 meter
Totale wandeltijd: 5 uur

Dag 19 – dinsdag
Reisdag
Met auto’s worden we vandaag terug naar Olgii gebracht. Onderweg bezoeken we Eagle Hunters en een nomadenfamilie. In de middag is er de mogelijkheid om souvenirs te kopen. We overnachten deze nacht in gers of een guesthouse, waar we een heerlijk warme douche kunnen nemen.

Dag 20 – woensdag 
Ulaanbaatar
We nemen een binnenlandse vlucht naar de hoofdstad. Teruggekomen in Ulaanbaatar zijn er nog een aantal mogelijkheden. In kleine groepjes bezoeken we een aantal projecten van Sergelt. Daarnaast gaan we naar Tumen ekh, een Mongoolse traditionele show en is er natuurlijk nog de mogelijkheid om wat souvenirs te kopen.

Dag 21 – donderdag
Vandaag vliegen we weer terug naar Nederland.

Dag 22 – vrijdag
Terugkomst in Nederland.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat alle praktische informatie over jouw reis op een rijtje. Ook krijg je dan een deelnemerslijst waarop je kunt zien wie je medereizigers zijn.
Voor deze huttentocht wordt een (verplichte) voorontmoeting georganiseerd. Hier ontmoet je de reisleiders en medereizigers, en krijg je meer informatie over de reis. De voorontmoeting vindt plaats op zaterdag 16 juni.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen buiten Europa heb je een geldig paspoort nodig. Voor Mongolië is het nodig om een visum aan te vragen. Wij adviseren jou dit te doen wanneer de reis op gegarandeerd vertrek is gezet. Een visum is aan te vragen bij de ANWB maar ook op verschillende websites zoals deze: visumcentrale.nl/

Inentingen
De GGD raadt aan om ervoor te zorgen dat je bent ingeënt voor DTP en Hepatitus A wanneer je naar Mongolië reist. Kijk voor meer informatie op: www.ggdreisvaccinaties.nl/land/mongolie

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.