Oeganda

Oeganda Safarireis

Rondreis

Oeganda wordt ook wel de parel van Afrika genoemd en dat is niet voor niets. Met zijn prachtige natuur en wilde dieren zal de trip door Oeganda een van de meest unieke safarireizen zijn die je ooit maakt. Je rijdt langs adembenemend mooie meren, door de jungle waar de berggorilla verblijft en ook nog eens dwars door een aantal van Oeganda’s mooiste nationale parken waar je leeuwen, olifanten, zebra’s, giraffen en nog veel meer dieren kunt zien! Ook de vogelliefhebber kijkt hier zijn ogen uit. Ervaar de lokale cultuur en wees te gast in authentieke dorpen waar je kunt proeven van het Oegandese leven.

Photos

BESCHRIJVING

National Parks

Tijdens deze Safarireis komen er maar liefst drie (!) National Parks aan bod. Het Mburo National Park wordt ook wel de zebrahoofdstad van Oeganda genoemd. Hoewel Mburo NP het kleinste savanne park van Oeganda is, doet het qua wild niet onder voor de grotere parken. Hier huizen namelijk meer dan 350 vogelsoorten, zebra’s, impala’s, buffels, elanden, luipaarden, nijlpaarden en… te veel om op te noemen! Boomklimmende leeuwen spot je in het Queen Elisabeth NP.  Ook buffels, nijlpaarden en olifanten laten zich hier graag zien. Mocht je de dieren eens vanuit een andere hoek willen bewonderen, is dit mogelijk tijdens een bootsafari op de Kazinga Channel. In het Murchison Falls NP perst de Nijl zich door een 8 meter brede kloof en stort het met een donderend gebulder in de ‘Devil’s Cauldron’. De machtige waterval transformeert in een brede, rustige stroom die zachtjes naar het Lake Albert stroomt, die bewoond wordt door Nijlkrokodillen, nijlpaarden en watervogels.

 Te gast

Naast onze gamedrives zit ons programma boordevol andere toffe activiteiten. Wat dacht je van een hike met gids langs de voet van het Rwenzori gebergte, een bezoek aan het Lake Bunyony of aan het bruisende Kampala? Gedurende de reis zullen we regelmatig een dorpje inrijden om een plaatselijk marktje te bezoeken of om een verfrissing te nuttigen. We overnachten op authentieke plaatsen en wisselen bush camps (kamperen in het wild) af met leuke guesthouses en lodges. Deze reis wordt met een kleine groep mede reisgenoten gemaakt.

Let op! Voor deze reis wordt een verplichte voorontmoeting georganiseerd, namelijk op vrijdagavond 19 juli.

Let op! Bij deze reis is alleen nog plek voor één vrouw!

 

REISDETAILS

Vliegreis – huurauto’s – bush camps en guesthouses

Bij de prijs inbegrepen

 • retourvlucht
 • authentieke overnachtingen
 • huurauto’s ter plaatse
 • Engelstalige chauffeur
 • entrees van de Nationale parken
 • boottocht naar eiland in lake Bunyonyi
 • ranger bij Queen Elisabeth N.P.
 • wandeltocht met gids bij Rwenzori gebergte
 • onbijt en diner; zondags volpension
 • CO2-compensatie huurauto’s
 • reisleiding

Niet inbegrepen

 • lunches en overige consumpties
 • overige/optionele excursies en entreegelden
 • overig vervoer
 • visumkosten
 • vaccinaties
 • CO2-compensatie vlucht €50,- (optioneel)
 • boekingskosten €23,-

DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma is onder voorbehoud van wijzigingen!

Dag 1 Heenreis

We komen aan op het vliegveld van Entebbe en krijgen een transfer naar ons guesthouse.

Dag 2 Mburo National Park

Vandaag vertrekken we naar Mburo National Park, gelegen in het zuidwesten van Oeganda. Onderweg komen we over de evenaar, waar we uiteraard een fotostop maken. We overnachten in een Bush Camp aan de rand van Mburo National Park. Vlak bij het park hoeden de herders hun Ankole koeien met hun indrukwekkende horens.

Dag 3 Mburo National Park

Het is tijd voor onze eerste safari! Je zult versteld staan van de hoeveelheid wild, zoals Bushbuck, zebra’s, giraffen en antilopen, die in het Mburo national Park leven. Ook het luipaard komt hier meer en meer voor. We overnachten opnieuw in een Bush Camp.

Dag 4 Lake Bunyonyi

We vertrekken naar Lake Bunyonyi, één van de diepste meren van Afrika! Per boot worden we naar een eiland vervoerd waar we twee nachten zullen verblijven. De naam Bunyonyi betekent “plaats van kleine vogels”. Overnachten doen we in hutjes met uitzicht over het water.

Dag 5 Lake Bunyonyi

Rustdag. We hebben vandaag uitgebreid de gelegenheid om het eiland te verkennen. Ook is er een klein strandje, waar het water veilig is om te zwemmen.

Dag 6 Queen Elisabeth National Park

Op naar een van de grootste nationale parken van Oeganda: Queen Elisabeth National Park! Hier leven onder andere grote aantallen nijlpaarden, krokodillen en een overvloed aan vogels, waaronder pelikanen, kingfishers, visarenden en cormoranten. We overnachten opnieuw in een Bush Camp. Grote kans dat er olifanten bij het kamp komen drinken en de wrattenzwijnen over het terrein rondstruinen.

Dag 7 Queen Elisabeth National Park

’s Morgens vroeg uit de veren voor een gamedrive in Q.E.N.P. In dit park heb je grote kans om leeuwen en luipaarden te spotten. ’s Middags hebben we de mogelijkheid voor een bootsafari (optioneel) op het Kazinga Channel. Een unieke manier om het wild vanaf een boot te zien.

Dag 8 Fort Portal

Vandaag vertrekken we richting Fort Portal. In de verte kun je het indrukwekkende Rwenzori gebergte (5.109m) zien. ’s Middags kunnen we Fort Portal verkennen of in overleg een rit te maken naar de aan een kratermeer gelegen Kyaninga lodge. Vanaf hier heb je namelijk schitterend uitzicht over de omgeving.

Dag 9 Rwenzori gebergte

Onder leiding van een gids maken we een mooie wandeling langs de voet van het Rwenzori gebergte. Tijdens de wandeling is er een grote kans dat we diverse apensoorten spotten, waaronder de Angola Colobus.

Dag 10 Murchison National Park

Een lange rijdag dwars door de jungle brengt ons bij Oeganda’s mooiste park: Murchison National Park. Door dit park stroomt de rivier de Nijl. Met een veerboot steken we de Nijl over (afhankelijk van de overnachtingsplaats kan dit ook de volgende dag zijn). We overnachten in een guesthouse of lodge.

Dag 11 Murchison National Park (opt. Murchison Falls)

Het wild is ’s morgens het meest actief. Dit betekent dat we vanmorgen vroeg uit de veren gaan voor een gamedrive. Zorg dat je fototoestel voldoende geheugen heeft, want de hoeveelheid wild in dit park is enorm! ’s Middags is er nog de mogelijkheid om een bootsafari te maken op de Nijl. De boot vaart tot de indrukwekkende Murchison Falls. De hoofdprijs heb je als je de schoenbekooievaar spot. Bij de watervallen aangekomen kunnen we een voettocht maken, waarna we weer met de boot terugkeren.

Dag 12 Murchison National Park

Rustdag.

Dag 13 Kampala

Vandaag reizen we over een goede geasfalteerde weg terug naar Kampala. We overnachten in een Guesthouse in Kampala.

Dag 14 Kampala

Vandaag zijn we in de mogelijkheid om de bruisende stad Kampala te bezoeken. Onder andere de arts and crafts market met leuke lokaal gemaakte souvenirs, de Afrikaanse groente markt, de Namirembe cathedral en het Oeganda museum zijn een bezoek waard. Aan het eind van de dag volgt een transfer naar het vliegveld van Entebbe.

Dag 15 Terugreis

Onze schitterende reis is ten einde gekomen. Vandaag komen we aan op Schiphol.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst. Verder kan je de reisleider en groep vast ontmoeten tijdens de voorontmoeting op 19 juli.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer €10,- tot 15,- p.p. per dag kwijt bent.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Oeganda is een geldig paspoort en een toeristenvisum nodig.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

Inentingen en vaccinaties

Het is aan te raden om tijdens de reis wat medicijnen mee te nemen. Denk aan pijnstillers, ORS tegen uitdroging, middelen tegen diarree, koorts, insectenbeten en middelen om verstoppingen tegen te gaan. Het is belangrijk passend en persoonlijk medisch advies in te winnen voordat je op reis gaat. Voor de benodigde vaccinaties raden wij aan contact op te nemen met je huisarts of onafhankelijke instanties zoals de GGD. Zij beschikken over actuele informatie en kunnen een advies op maat maken.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

REISLEIDING

Reisleider Jaap stelt zich vast aan je voor:

Hoi! Mijn naam is Jaap. In het dagelijks leven onderzoek en adviseer ik als ecoloog (vanuit Bureau Buitenwaard) rondom flora en fauna.

Behalve natuur heb ik belangstelling voor culturen en de manier waarop zij omgaan met het landschap en de rijkdom van deze aarde. Tijdens mijn studie culturele antropologie heb ik bijvoorbeeld in Zuid-Afrika onderzoek gedaan naar de betekenis van vogels voor de inheemse bevolking.

Reizen zit mij in het bloed. Omringd zijn door andere culturen, landschappen en reisgenoten is steeds opnieuw een waardevolle bron van inspiratie. Als reisleider neem ik je mee naar nieuwe streken, help je een cultuur ontdekken of attendeer je op de enorme rijkdom van flora en fauna om ons heen. Ik hou ervan om stil te staan en me te verwonderen. Zo ontstaan kansen voor echte ontmoetingen en blijft van een reis meer over dan alleen een herinnering :).

O ja, behalve ecoloog en reisleider, ben ik vader van drie kinderen, vogelaar, kitesurfer en kind van God. Ik zie ernaar uit kennis met je te maken!