Kazachstan

Rondreis Centraal Azië

Natuur & Cultuur

Reis mee door Kazachstan en Kirgizië! Ooit werd hier zijde uit China naar het Romeinse Rijk vervoerd en trokken lange karavanen heen en weer, waardoor er een levendige handel ontstond. We ontdekken deze twee Sovjet-landen met natuurlijke, culturele, historische én gastronomische schatten. Overal om je heen rukt de moderne tijd op, maar in de kleine dorpjes heb je nog paarden en wagens. Door de eeuwenlange handel, is de gastvrijheid ongekend. Naast de cultuur is ook de natuur adembenemend; de berggebieden zijn weids en uniek voor Centraal-Azië, maar het toerisme is er nog schaars. Tijdens een trekking in Kirgizië reizen wij naar het einde van de wereld.

Photos

BESCHRIJVING

Liggend op tapijten
Kazachstan heeft een nomadische cultuur. Vroeger trokken de herders met hun vee, schapen, paarden en geiten over de steppen van dal naar dal. De stammen sliepen in de zo typische yurts, de met vacht en huiden beklede ronde tenten, die van binnen vaak prachtig versierd zijn. Met een beetje geluk kunnen we een keer op de traditionele manier van een diner genieten. Met z’n allen zittend of liggend op tapijten, waarbij een keur aan hapjes en gerechten voor ons staat uitgestald. In Kirgizië doen we al rijdend en wandelend een trekking naar het spiegelende meer Kol Suu. We maken kennis met de prachtige bergkammen van Kirgizië. We ervaren de basale omstandigheden waarin de nomaden het eeuwen hebben volgehouden.

Locals en natuur
We beginnen onze reis in Kazachstan. In dit land ligt onze focus op het leren kennen van de natuur en ontmoetingen met locals. Na deze ontmoetingen reizen we met de nachttrein vanuit Shymkent 1250 kilometer naar het oosten, naar de voormalige hoofdstad Almaty. Dit is met 1.8 miljoen inwoners de grootste stad van Kazachstan. Onderweg slapen we in eenvoudige accommodaties en we verplaatsen ons met openbaar vervoer. Dan is het tijd voor ons volgende land, Kirgizië. We starten in de stad Bishkek, een pleisterplaats en uitvalsbasis voor onze meerdaagse trektocht die ons diep de natuur in trekt.

REISDETAILS

Vliegreis – openbaar vervoer – accommodatie

Bij de prijs inbegrepen

 • overnachting in eenvoudige accommodaties
 • vlucht naar Shymkent en terug vanaf Bisjkek
 • treinticket nachttrein Shymkent – Almaty
 • 5-daagse trekking Kirgizië
  maaltijden tijdens de 5-daagse trekking
 • reisleiding

Niet inbegrepen

 • maaltijden en consumpties buiten de trekking
 • vervoer naar/van vliegveld
 • CO2-compensatie vluchten €50,- per persoon (optioneel)
 • excursies en entreegelden
 • boekingskosten €23,-

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodaties en een inpaklijst. Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen, behalve de trekking in Kirgizië. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Reisdocumenten
Voor deze reis heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig die ten tijde van de reis minimaal 6 maanden geldig is. Kijk voor meer informatie op:

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

DAGPROGRAMMA

Dagprogramma
Hieronder volgt een voorbeeld van het dagprogramma. Let op! Dit programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1
Reisdag. We vliegen van Schiphol naar Shymkent (Kazachstan). Omdat de vlucht ’s nachts is en we tijdsverschil hebben, komen we de volgende dag aan.

Dag 2
Aankomst in Shymkent. We installeren onszelf in ons onderkomen en doen een klein verkenningsrondje door de stad.

Dag 3
Vandaag gaan we kijken of het lukt om een lokale gemeente te bezoeken. Waar we gisteren de stad al voorzichtig hebben verkend, bekijken we vandaag de stad wat beter: het prachtige Central Park en de geuren op de kleurrijke bazaar.

Dag 4
We maken een mooie wandeling door de natuur met twee jongeren uit Shymkent. We ontdekken welke activiteiten zij doen en de effecten die dit heeft op de maatschappij.

Dag 5
Vandaag staat in het teken van ontmoeting met locals. We oefenen Engels in groepjes met ze of doen mee aan een voetbaltraining. ’s Middags kijken we nog even rond in de stad om vervolgens onze tassen in te pakken voor onze reis naar Almaty. Een stuk van bijna 700 kilometer. Dit doen we per nachttrein.

Dag 6
Aankomst in Almaty (Kazachstan). Hier trekken we de natuur in. We verblijven in een mooi hotel in de bergen. Vanuit hier kunnen we een mooie wandeling maken of met een skilift omhoog.

Dag 7
Vandaag verkennen we de stad Almaty. We brengen een bezoek aan de beroemde ijsbaan die 1691 meter boven zeespiegel ligt. Door op de grote heuvel van Mokhantka te klimmen, hebben we een geweldig uitzicht. We bekijken de mooie Zenkov-kathedraal, een van de grootste houten bouwwerken ter wereld.

Dag 8
We trekken met openbaar vervoer de grens over naar Bisjkek in Kirgizië.

Dag 9
We brengen een bezoek aan de beroemde Osh bazaar van Bisjkek. Dit geeft ons de gelegenheid om mooie souvenirs te kopen voor thuis.

Dag 10
We brengen vandaag een bezoek aan de International church waar we een dienst bijwonen. De rest van de dag doen we lekker rustig aan en bereiden ons voor op de trekking van morgen.

Dag 11
Vandaag vertrekken we vroeg uit de stad. We trekken langs bijzondere highlights van Kirgizstan.  We komen langs de Burana toren en het grootste meer Ysykkol van Kirgizie. We stoppen in het vissersplaatsje Balykehy om een frisse duik te nemen in het water. ’s Avonds overnachten we in een berghut op een prachtige plek waar we voor het slapen gaan nog een korte hike doen.

Dag 12
We trekken naar de meest ruige landschappen van Kirgizië. We gaan over de Kaingdy pas en komen in de vallei van Ak-Sai. We genieten van het uitzicht op wilde waterstromen en sneeuwbedekte bergtoppen. ’s Avonds worden we in ons yurt-kamp begroet door een Meday’s familie bij wie we mogen overnachten.

Dag 13
Na ons stevige ontbijt is het tijd voor een mooie hike naar het Kol Suu meer. Onderweg kunnen we roofvogels spotten of steenbokken, vossen en bergmarmotten. Aan het meer nemen we tijd voor een picknick met uitzicht op de 800 meter hoge kliffen om ons heen. Dan lopen we weer terug naar ons yurt-kamp.

Dag 14
We zeggen tot ziens tegen de Meday’s familie en doen nog een korte hike bij het Kol Suu meer. Daarna trekken we verder naar Kochkor. Onderweg komen we langs een bijzondere waterval. In Kohkor overnachten we in een gastenverblijf waar we een heerlijke douche kunnen nemen.

Dag 15
We beginnen de dag met een korte wandeling door het grensdorp Naryn  en maken nog een mooie tocht van 3 uur langs de grotten van Konorchek, de grand canyon van Kirgizië, voordat we weer teruggaan naar Bisjkek.

Dag 16
Vandaag vliegen we weer terug naar Nederland.