Bosnië

Servië en Bosnië kampeertrekking 2

Rondreis

Deze kampeerreis gaat door twee landen: Servië en Bosnië. Een reis terug in de tijd. In de schilderachtige dorpjes lijkt het of we in het begin van de vorige eeuw terecht zijn gekomen. Hier vind je ongerepte natuur, een grote variatie in landschappen en bosrijke nationale parken. Massatoerisme kom je in deze landen nog niet tegen en de bevolking is erg gastvrij. We trekken per minibusje op ons gemakje rond. Ook al stappen we regelmatig uit, de tijd die je op de weg zit zal geen vervelend uitzicht geven! Rijdend over slingerweggetjes, onder prachtige rotsformaties door en met hier en daar een winkeltje aan de weg, is er on the road ook veel te beleven.

Photos

BESCHRIJVING

Helderste water

Langs het laaggebergte van het Servische nationaal park Fruška Gora slingert de rivier de Donau. Dit park is dé plek in het noorden van Servië voor liefhebbers van natuur, wandelen en hiken. Toch is het niet de Donau maar de evenzo mooie rivier Drina die Bosnië en Servië met elkaar verbindt. Het water is hier op plekken zo helder dat je je voeten onder je kunt zien spartelen als je aan het zwemmen bent. Dobberend in het water heb je het prachtigste uitzicht op de groen begroeide rotsen. Cultuur zal tijdens de reis ook niet ontbreken. Er zijn prehistorische opgravingen, Romeinse nederzettingen en prachtige Middeleeuwse kloosters te vinden, waarvan verschillende op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Wat de pot schaft

Deze reis is voor mensen die wel houden van verrassingen en back to basics leven. Zo kun je op campings terecht komen waar de douche niet meer is dan een plastic zak aan een paal in de buitenlucht. Waarin het water door zonlicht wordt verwarmd. Of je gaat uit eten in een restaurant in de buurt dat geen menukaart kent maar alleen ‘eten wat de pot schaft’. Laat je verrassen! Van één ding kun je wel uitgaan: je hebt grote kans dat je heel welkom wordt geheten waar je ook binnenstapt.  Want daar staat de cultuur in Servië en Bosnië toch wel om bekend: die onvoorwaardelijke gastvrijheid!

REISDETAILS

Minibusjes – kamperen

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in 2-persoonstenten*
  • overnachtingscamping heen- en terugweg
  • vervoer met minibusjes
  • CO2-compensatie minibusjes
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

*Toeslag 1-pers. tent €  140 ,- p.p.

REISKAART

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Leuk dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de camping en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Highlights
Wat kun jij tijdens deze reis van je bucketlist afstrepen? Check het op één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Excursies
De excursies zijn bij deze reis niet inbegrepen. Natuurlijk heb je er zelf de hand in met welke excursie je meedoet en welke niet. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer €80,- aan kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen naar Servië en Bosnië heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het document moet nog 3 maanden geldig zijn na vertrek uit Bosnië en Servië.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

VOORBEELD DAGPROGRAMMA

Let op: dit dagprogramma staat niet vast. Het is bedoeld om jou een idee te geven van hoe deze vakantie eruit kan komen te zien. In overleg met elkaar en afhankelijk van het weer wordt het definitieve dagprogramma samengesteld.

Woensdag

Vandaag vertrekken we op tijd richting het oosten. We rijden zo’n 900 kilometer deze eerste reisdag en overnachten op een camping in Oostenrijk.

Donderdag

We staan op tijd op en na het ontbijt vertrekken we naar onze eerste bestemming, Servië. Na 2 reisdagen slaan we onze tenten op in de buurt van het Fruska Gora National Park.

Vrijdag

Vandaag slapen we eventjes lekker uit na de lange reis en na het ontbijt strekken we onze benen door een mooie wandeling in de natuur te maken. In de middag kunnen we gaan raften op de Drina of een kloostertocht maken met het busje.

Zaterdag

Voor de cultuurliefhebbers wordt dit een leuke dag. We gaan naar Belgrado, de hoofdstad van Servië. We kunnen hier fietsen huren om de stad te verkennen en daarnaast de burcht bezoeken, waarvoor we eerst nog een aardige klim moeten maken. Nadat we gegeten hebben in één van de gezellig restaurantjes keren we weer terug naar onze overnachtingsplek.

Zondag

Na een heerlijk ontbijt nemen we met elkaar de tijd voor een bijbelstudie waarna we nog een mooie wandeling kunnen maken in de omgeving. Halverwege de middag vertrekken we richting Novi Sad om een lokale kerkdienst te bezoeken. Onderweg kunnen we een broodmaaltijd houden met elkaar.

Maandag

We breken onze tenten op en vertrekken richting het zuiden. Onderweg brengen we een bezoek aan de gezellige stad Valjevo waar duidelijk de sporen van de Ottomanen te zien zijn. We overnachten in de buurt van Jagodina.

Dinsdag

Vandaag breken we onze tenten weer op en reizen af richting Sarajevo. Onderweg kunnen we nog een tussenstop maken voor bijvoorbeeld een wandelroute langs kloosters. Eenmaal aangekomen op onze overnachtingsplek kunnen we ervoor kiezen om een mooie wandeling te maken door de heuvels bij Prozor Rama of gewoon even lekker een boek lezen.

Woensdag

Na het ontbijt bezoeken we Sarajevo. Hier maken we een mooie stadswandeling  en brengen we een bezoek aan de Latin Bridge, de brug waar aartshertog Franz Ferdinand werd vermoord, wat aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog. Onderweg terug naar onze overnachtingsplek komen we langs verschillende bergdorpjes, die helemaal geïsoleerd liggen. Inwoners lopen veelal in lokale kleding.

Donderdag

We brengen vandaag onder leiding van een gids een bezoek aan Srebrenica en horen het indrukwekkende verhaal over wat er gebeurde in de zomer van 1995.

Vrijdag

Vandaag reizen we verder naar het zuiden, richting Mostar. Onderweg brengen we een bezoek aan het Sutjeska National Park. Sutjeska NP is 175 km² wildernis, waar o.a. beren, wolven en steenbokken voorkomen. We kunnen hier een mooie hike maken of raften op de Tara. We slaan onze tenten op in de buurt van Mostar.

Zaterdag

Nadat we even lekker hebben uitgeslapen staat ons een bezoek aan Mostar te wachten. De brug bij Mostar heeft veel historisch waarde. Deze werd in 1993 verwoest, maar is in 2004 gereconstrueerd en heropend door wereldleiders. Mostar is een boeiende plaats met mooie natuur en een interessante geschiedenis. Na een wandeling door de stad kunnen we lekker een terrasje pakken en ’s avonds dineren in een leuke bbq-restaurantje.

Zondag

Op deze rustdag houden we met elkaar een dienst in de open lucht. Verder genieten we van de mooie omgeving.

Maandag

We staan op tijd op om onze tenten op te breken en verder te reizen naar Jajce voor onze laatste overnachting. Tussendoor stoppen we bij Travnik bij een middeleeuwse burcht. ’s Avonds eten we gezellig met elkaar en maken we alles klaar voor de terugreis.

Dinsdag

Bijtijds vertrekken we vanuit Jajce weer richting Oostenrijk naar een overnachtingscamping.

Woensdag

Vanuit Oostenrijk rijden we het laatste stuk terug naar Nederland, waar we naar verwachting in de avond aan zullen komen.