Italië

Sicilië

Natuur & Actief

Oude gebouwen leunen tegen elkaar aan. Een kronkelig straatje wordt opgefleurd door een groepje banjospelers. Welkom op Sicilië! Het eiland met een smeltkroes van Italiaanse, Griekse en Arabische culturen. Waar de voorjaarszon je gezicht een eerste kleur geeft. Dé ideale tijd van het jaar om er actief op uit te gaan. We ontdekken het dunbevolkte binnenland en beklimmen Europa’s grootste en meest actieve vulkaan: de Etna. Inspannende dagen wisselen we af met een duik in zee en we ontdekken Sicilië op z’n smakelijkste best met een ‘couscous alla Trapanesa’. Buon appetito!

Photos

BESCHRIJVING

GELIEFD EILAND

Sicilië heeft een strategische positie middenin de Middellandse Zee. Geen wonder dus dat het trotse Siciliaanse volk eeuwenlang overspoeld werd door veroveraars. De boeiende geschiedenis vind je overal op het eiland terug. We maken verschillende wandeltochten, langs de archeologische opgravingen bij Neapolis en de middeleeuwse klokkentoren van Taormina. De kleine dorpjes en gehuchten worden bewoond door Siciliaanse families die leven van landbouw en wijnteelt. In de provincie Val di Noto zien we de acht steden die na een zware aardbeving zijn heropgebouwd. En hoe! In schitterende Siciliaanse barokstijl zijn ze uit de as herrezen. We strijken hier neer bij een van de vele ‘ristorantes’. De lokale gerechten ogen Italiaans, maar zijn pittiger en hebben veel Griekse en Arabische invloeden. Proef Sicilië met een ‘pasta alla Siracusana’ en proost op een geslaagde dag met een lokaal wijntje. Buon appetito!

VULKAAN ETNA

Een bezoek aan Sicilië is pas echt compleet als je de indrukwekkende Etna hebt beklommen. In het wandelprogramma bouw je langzaam op naar dit – letterlijke – hoogtepunt. De vulkaan pronkt met zijn kolossale hoogte van 3.345 meter boven het eiland uit. Het wandelweer is perfect in deze tijd van het jaar. Natuurlijk wisselen je inspannende wandelingen af met het ‘dolce far niënte’ van een frisse duik in zee of een Bijbelstudieavond met elkaar.

NIEUW: VERLENG JE REIS MET VIER DAGEN!

Vind je een week Sicilië te kort? Kies dan voor de reis met verlenging en geniet van vier extra dagen op dit mooie eiland! De eerste week trek je dan met de hele groep op, en de reisleider plus degenen die hebben gekozen voor de verlenging blijven nog vier dagen langer.

REISDETAILS

INBEGREPEN

 • overnachting in verschillende accommodaties
 • retourvlucht
 • belastingen en toeslagen
 • vervoer ter plaatse met huurauto’s
 • CO2-compensatie per huurauto €1,24
 • reisleiding

NIET INBEGREPEN

 • maaltijden en consumpties
 • excursies en entreegelden
 • evt. naheffing luchthavenbelasting
 • CO2-compensatie vluchten €10,30 p.p. (optioneel)
 • boekingskosten €23,-

REISKAART

TRANSPORT EN VERBLIJF

VERVOER

Je vliegt van Nederland naar Sicilië v.v. Je dient op eigen gelegenheid naar en van de Nederlandse luchthaven te reizen. De reisleiding zal in de kennismakingsbrief een duidelijke verzameltijd en –plaats aangeven. Houd er rekening mee dat je in ieder geval 2½ uur voor vertrek aanwezig moet zijn. Het is belangrijk dat je je tijdig opgeeft voor deze reis. Circa drie maanden voor aanvang van de reis zijn we vaak genoodzaakt niet gebruikte vliegtuigstoelen terug te geven aan de luchtvaartmaatschappijen. Tickets zijn dan alleen nog op aanvraag en de kans bestaat dat er geen plaats meer is of dat de prijs van de tickets is gestegen.
Op Sicilië wordt gebruik gemaakt van huurauto’s. Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden, meld ons dit dan bij boeking.

VERBLIJF

We verblijven tijdens deze reizen in verschillende accommodaties, zoals hotels, appartementen, pensions en mogelijk 1 nacht in een berghut.

PRAKTISCHE INFORMATIE

TYPE REIS

Het accent ligt tijdens deze reis voornamelijk op het (berg)wandelen. Het eiland leent zich hier uitstekend voor. Een goede conditie en enige wandelervaring zijn daarom gewenst. Vanuit de accommodaties kunnen we misschien al wat wandelingen in de directe omgeving maken, maar er staan ook auto’s tot onze beschikking voor het maken van wandelingen op verder weg gelegen punten. De wandelingen zijn licht tot middelzwaar. De beklimming van de Etna is middelzwaar tot zwaar (4 op een schaal van 5). Verder kunnen we natuurlijk ook andere excursies ondernemen, zo kunnen we genieten van de cultuur en het heerlijke Siciliaanse eten. Het is belangrijk om goed uitgerust aan de reis te beginnen. Ingelopen wandelschoenen zijn een ‘must’ tijdens deze vakantie.

MAALTIJDEN

Hoewel de kookfaciliteiten beperkt zijn in de appartementen, zou je hier met elkaar eenvoudige maaltijden kunnen bereiden. Natuurlijk kun je er met de groep ook voor kiezen om lekker uit eten te gaan. De reisleiding zal waarschijnlijk een voorstel doen voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

KLIMAAT

Het klimaat is Mediterraans met warme zomers en een milde winter. In het voorjaar heerst hier uitstekend wandelweer. Het is heerlijk zonnig en er valt nauwelijks regen. Je kunt extra genieten van het voorjaarszonnetje met de vele bloeiende planten en bloemen die het eiland te bieden heeft. Bij de beklimming van de Etna heb je warme kleding nodig. De wind heeft hier vrij spel en omdat je boven de 2.000 meter zit, kan de gevoelstemperatuur al snel tot onder het vriespunt dalen. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Valuta
In Italië kun je gewoon met de euro betalen. Geld opnemen kan bij de geldautomaten met behulp van je pinpas.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.
Voor een bezoek aan Italië heb je geen vaccinaties nodig.

Reisdocumenten
Voor Italië heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig. Voor het aanvragen heb je twee recente pasfoto’s nodig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

MEER WETEN?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

REISVERSLAG

RIKKO BULTEN

Deze reis wordt geleid door Rikko Bulten. Rikko is een geboren Zeeuw, opgegroeid in wereldstad Rotterdam. Samen met enkele vrienden runt hij parttime een B&B in Rotterdam-Delfshaven, aan de oude haven waar ooit de pelgrimvaders koers zetten richting Amerika.
Enkele jaren geleden heeft hij zijn werkzame leven verlegd naar zijn passie: reizen. Als professioneel reisleider ontwikkelt en begeleidt hij actieve en avontuurlijke reizen over de hele wereld voor o.a. Amarant Reizen. Er is een prettige en intensieve samenwerking ontstaan die nu het vierde seizoen ingaat. Rikko vindt het geweldig om er fietsend of wandelend op uit te trekken; zo beleef je een land immers op zijn best! Hij geniet er erg van om deelnemers mee op reis te nemen, samen (nieuwe) streken te ontdekken en de Ander/ander te ontmoeten!