Frankrijk

Tour du Mont Blanc

Huttentrektocht

Maar weinig mensen kunnen zeggen dat ze de Mont Blanc van alle kanten hebben gezien. Met deze huttentrektocht hiken we in elf dagen om de hoogste berg van Europa heen. Dertien dagen, tien hutten, drie landen en een onvergetelijke uitdaging! De ene dag wandel je door de Franse Alpen en de volgende dag bewonder je de rode gloed van de zonsondergang vanuit je berghut in Zwitserland. Om vervolgens in Italië de ruige kant van de top te verkennen. De sportieve uitdaging, de gezelligheid van de hutten en de grandioze uitzichten maken deze tocht een echte ‘must do’!

Photos

BESCHRIJVING

Topervaring

Elke bergbeklimmer droomt ervan om de Mont Blanc te beklimmen. Maar wist je dat je ook rondom de berg kunt lopen? Je klimt dan niet naar de top maar beleeft wél een absolute topervaring! Daar gaan we voor tijdens deze unieke huttentrektocht. Onze tocht begint in Zwitserland. We vliegen op Genève en zetten koers naar ons startpunt in Les Houches. We hebben een uitdagende trekking voor de boeg. Een kabelbaan brengt ons alvast de eerste meters van de tocht omhoog en we krijgen een voorproefje van de panorama’s die ons te wachten staan. Dat belooft veel goeds! De benen doen het verdere werk. Die voeren ons dwars door een indrukwekkend bergmassief, langs besneeuwde toppen en over smalle weggetjes. Om ’s avonds moe maar voldaan neer te strijken bij een gezellige berghut, waar een welverdiende maaltijd voor ons wordt klaargemaakt. Vlak voor we gaan slapen zien we de ‘witte dame’ gehuld in een rode gloed. Eén blik op deze schitterende zonsondergang en we weten weer waarom we hier zijn!

Afwisselend

Wie denkt dat je uitgekeken raakt op één berg, heeft het grandioos mis. Het feit dat je Zwitserland, Frankrijk én Italië doorkruist maakt deze tocht extra afwisselend. Elke dag wandelen we zo tussen de 5 en de 8 uur en maken behoorlijk wat hoogtemeters. Het is belangrijk dat je fysiek en mentaal in goede gezondheid bent. Een goede conditie, wandelervaring in de bergen en doorzettingsvermogen zijn voor deze tocht vereist! Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met je kleding, schoeisel en bagage. Maar daar vertellen we je alles over tijdens de (verplichte) voorontmoeting die voor deze reis gehouden wordt. Je ontmoet de groep en wordt klaargestoomd voor een sportief avontuur!

REISDETAILS

vliegreis – hutten

Bij de prijs inbegrepen

  • retourvlucht
  • openbaar vervoer ter plaatse
  • overnachting in eenvoudige berghutten op basis van halfpension
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • lunches en consumpties
  • verplicht lidmaatschap NKBV
  • excursies en entreegelden
  • CO2-compensatie vlucht €10,- (optioneel)
  • boekingskosten €23,-

REISKAART

DAGPROGRAMMA

Vanwege de grote drukte aankomende zomer op de Mont Blanc, hebben wij een kleine wijziging in onderstaand programma doorgevoerd. Met deze wijziging valt de rustdag niet op de zondag maar op zaterdag. De zaterdag zullen we gewoon geheel in teken van de rustdag inrichten met o.a. een Bijbelse overdenking. 

Voor de volledigheid volgt hier het globale programma van de tocht. De genoemde tijden zijn de looptijden onder normale (weers)omstandigheden en voor een gemiddelde groep, pauzes niet meegerekend. Let op: onder voorbehoud, de dagomschrijvingen zijn nog niet helemaal aangepast op de veranderde hutten!

Dag 1:
We vliegen vanaf Schiphol naar Geneve. Daar nemen we de bus naar Les Houches. We overnachten in Les Houches.

Dag 2:
Les Houches – Chalet du Truc (1720m)
We overbruggen de eerste 800 hoogtemeters met de kabelbaan. Bovenaan de kabelbaan (1786m) begint onze tour. We lopen via een Nepalese hangbrug en via de Col de Tricot (2120m) naar Chalet du Truc. We doen vandaag nog rustig aan, een mooie inloopwandeling.
Geschatte looptijd: 4 uur.
Meters stijgen: 720m
Meters dalen: 780m

Dag 3:
Chalet du Truc (1720m) – Ref de la Balme (1715m)
We hebben vandaag een mooi uitzicht op de immense wanden van de Dômes de Miage
Geschatte looptijd: 6,5 uur.
Meters stijgen: 880m
Meters dalen: 880m

Dag 4:
Ref de la Balme (1751m) – Chalets des Mottets (1870m)
We lopen via de col du Bonhomme (2329m) en de col des Fours (2665m) naar chalets des Mottets. Onderweg maken we een uitstapje naar Tête Nord des Fours (2756m) waar we een adembenemend uitzicht hebben op de Mont Blanc. Onderweg naar beneden komen we langs een bijzondere kalkplaat.
Geschatte looptijd: 6 uur.
Meters stijgen: 1150m
Meters dalen: 1030m

Dag 5:
Chalets des Mottets (1870m) – Gite Le Randonneur (1956m)
We lopen via de Col de la Seigne (2516m) en Mont Fortin (2753m) naar Rif Maison Vieille. Bij de Col de la Seigne steken we de grens tussen Frankrijk en Italië over. We nemen vanaf hier een variant op de officiële Tour du Mont Blanc, waardoor we hoger blijven. Na Mont Fortin dalen we af via een steile helling met rotsblokken en puin. Daarna lopen we via een “balcon” met een fantastisch uitzicht naar Gite le Randonneur.
Geschatte looptijd: 7,5 uur
Meters stijgen: 1000
Meters dalen: 950m

Dag 6:
Ref le Randonneur (1956m) – Rif Walter Bonatti (2025m)
We dalen af naar Courmayeur (1226m). Daarna stijgen we weer tot Rif Bertone waarna we over de hoogtelijnen naar Rif Walter Bonatti lopen.
Geschatte looptijd: 6 uur
Meters stijgen: 880 m
Meters dalen: 810 m

Dag 7:
Rustdag.

Dag 8:
Rif Walter Bonatti (2025m) – Gîte La Léchere (1610m)
We lopen via Rif Elena naar de Grand Col Ferret (2537) waar we genieten van het uitzicht. We slaan af naar de Petit Col Ferret, op dit pad is tredzekerheid vereist. Dit pad loopt op de grens van Italië en Zwitserland. We dalen af via een stille vallei, waarin we vlak naast de grote bergen lopen.
Geschatte looptijd: 6,5 uur.
Meters stijgen: 770m
Meters dalen: 1180m

Dag 9:
Gîte La Léchere (1610m) – Le relais d’Arpette (1627m)
We lopen via La Fouly naar Praz de Fort. Hier hebben we de keus om via La Breya (2188m) naar d’Arpette te gaan.
Ook kunnen we kiezen voor een makkelijke wandeling via de weg naar Champex le Lac. We hebben dan tijd om te relaxen aan het meer.
Geschatte looptijd: 8 uur / 5,5 uur
Meters stijgen: 1150m / 580m
Meters dalen: 1150m / 580m

Dag 10:
Le Relais d’Arpette (1627m) – Auberge Mont Blanc (1300m)
We lopen via Fenêtre d’Arpette (2665m) naar Auberge Mont Blanc. De klim naar Fenêtre d’Arpette is een pittige klim over rotsblokken en op het laatst een steil stukje puin. Op de col is het weer genieten geblazen met uitzicht op de Pointe des Ecandies en de Pointe d’Orny. Op de weg naar beneden lopen we langs de Glacier du Trient. Vanaf Chalet du Glacier lopen we via een vlak pad, langs een historisch waterkanaaltje naar de volgende hut. Bordjes volgen naar Trient (200 m dalen)
Geschatte looptijd: 6:15 Deze tijd wordt langer als er deelnemers bij zijn die moeite hebben met rotsachtig terrein.
Meters stijgen: 1040m
Meters dalen: 1340

Dag 11:
Auberge Mont Blanc (1300m) – La Boerne (1400m)
We lopen eerst even terug naar chalet du Glacier. Vanaf hier lopen we eerst door bos, maar daarna door open land met een steile granieten muur. We hebben een weergaloos uitzicht op de Fênetre d’Arpette, de Glacier des Grands en de Glacier du Trient. We steken bij de Col de Balme (2191m) de grens naar Frankrijk weer over. We lopen verder via de Aiguillette des Posettes (2201m) naar La Boerne.
Geschatte looptijd: 7:30
Meters stijgen: 875m
Meters dalen: 1000m

Dag 12:
La Boerne (1400m)– Ref de Bellachat (2151m)
Vandaag komen we langs een rotsbarrière bij Les Chéserys, de spectaculairste en moeilijkste passage van de TMB. Gelukkig zijn er op de juiste plekken stevige ladders geplaatst. We lopen verder via Tete aux Ventes (2130m), la Flegere (1875m) en le Brevent (2526m) naar Ref de Bellachat. Eventueel kan ook een kabelbaan genomen worden, waardoor je geen 1380 meter hoeft te stijgen, maar minder dan 1000 meter. ’s Avonds hopen we vanaf het terras van de hut te kunnen genieten van een prachtige zonsondergang op de Mont Blanc.
Geschatte looptijd: 8 uur
Meters stijgen: 1380m
Meters dalen: 630m

Dag 13:
Ref de Bellachat (2151m) – Les Houches (980m)
Vandaag dalen we weer af naar les Houches, de plaats waar onze tocht begon. We nemen de bus naar Geneve en vliegen aan het eind van de dag weer terug naar Nederland.
Geschatte looptijd: 2:15 uur
Meters dalen: 1190m

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodaties en een inpaklijst.
Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Deze reis is op basis van half pension. Voor de lunch zorg jezelf.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

TERUGBLIK 2017