Nederland

Wandelen langs de Hollandse Kust

Trektocht

Wandelen langs de kust betekent soms ploeteren door mul zand. Maar het betekent ook struinen over slingerende bospaadjes, doorkruisen van bollen-, of heidevelden, of klimmen naar een duintop met een schitterend uitzicht. En waar je ook loopt, altijd ben je omringd door de zilte geur van de zee. Wandel zes dagen mee langs de Hollandse Kust! 

Photos

BESCHRIJVING

HOFJES EN DUINVALLEIEN

Het Hollands Kustpad maakt onderdeel uit van het Internationale Noordzee Kustpad. We lopen een stukje van de route, die loopt van Haarlem naar Hoek van Holland. Na de kennismaking op het station in Haarlem, starten we met onze eerste wandeling. Die voert ons allereerst door het historische stadscentrum met haar beroemde hofjes en brengt ons al snel in de duinen. Blanke toppen worden afgewisseld door vochtige duinvalleien en dicht struikgewas. De route leidt nu en dan over het strand, andere keren juist wat verder landinwaarts door kleurrijke bollenvelden en geurige dennenbossen.

VISSERSPADEN

Bij Katwijk voert de weg ons over de gezellige boulevard, maar wie liever dicht langs de vloedlijn loopt mag ook naar hartenlust een uur lang door het mulle zand ploeteren. Tussen Scheveningen en Kijkduin ligt het beschermde natuurgebied Westduinen, waar veel wilde bloemen en planten groeien. Soms volgen we oude visserspaden waarover de vissers vroeger hun vangst naar de markt brachten. Dan weer lopen we door stadscentra tussen stadsparken en paleizen. Liefhebbers van zeeschepen zullen hun ogen uitkijken in Hoek van Holland, waar onze tocht eindigt op het station.

TREKKERSHUTTEN

Tijdens deze vakantie overnachten we in standaard trekkershutten op twee verschillende campings. Hier bereiden we samen de maaltijden. Voor het vervoer van de bagage en de pendel naar het begin- en eindpunt van de wandelingen is er een minibus beschikbaar. Per dag wandel je ongeveer 15-20 kilometer, waarvoor je dus alleen een dagrugzak nodig hebt. In totaal zullen we in zes dagen ruim 100 kilometer van deze route volgen. Het is dus belangrijk dat je voor deze reis een goede conditie hebt!

REISDETAILS

INBEGREPEN

  • overnachting in 4-pers. trekkershutten
  • vervoer bagage met minibusje
  • pendel naar het begin- en eindpunt van de dagwandelingen
  • reisleiding

NIET INBEGREPEN

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.
Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

PROGRAMMA

Hier volgt een voorbeeld van hoe het dagprogramma eruit kan zien (onder voorbehoud van wijzigingen):

Dag 1
De Zilk
Aankomst op station Haarlem. Iedereen levert zijn bagage in bij de chauffeur, die de bagage bij de trekkershutten aflevert. Wandeling naar De Zilk. We komen o.a. langs de landgoed Duinlust en de Amsterdamse Waterleidingduinen. In totaal zo’n 22,3 km. Hier haalt de chauffeur de groep met het minibusje op en is het ongeveer 10 minuten rijden naar de camping in Noordwijk. Mocht je er voor kiezen om vandaag wat minder kilometers te maken, dan kun je ook afspreken dat de chauffeur de groep ergens tussen de Amsterdamse Waterleidingduinen en De Zilk ophaalt. De volgende dag maak je dan wat meer kilometers.

Dag 2
Katwijk
’s Ochtends begint de groep de tocht waar ze gister zijn geëindigd. Wandeling naar Katwijk. We komen o.a. langs de verdwenen duinboerderij het Paardenkerkhof, natuurgebieden het Langeveld en De Blink bij Noordwijkerhout, boswachterij Hollands Duin en natuurgebied De Coepelduynen tussen Noordwijk en Katwijk. In totaal zo’n 19,8 km. Hier haalt de chauffeur de groep met het minibusje op en is het zo’n 15 minuten rijden naar de camping in Noordwijk.

Dag 3
Wateringen
’s Ochtends begint de groep de tocht waar ze gister zijn geëindigd. Wandeling naar Den Haag Centraal Station. We komen o.a. langs de Katwijkse vuurtoren, natuurgebied Berkheide tussen Katwijk en Wassenaar, de vallei Meijendel, het militaire terrein Waalsdorpervlakte, buitenplaats Clingendael, Huis ten Bosch, landgoed Reigersbergen en het Haagse Bos. In totaal zo’n 21,7 km. Hier haalt de chauffeur de groep met het minibusje op en is het zo’n 15 minuten rijden naar de camping in Wateringen.

Dag 4
Den Haag
We wandelen naar de Heemtuin in Den Haag. We komen o.a. langs Paleis Kneuterdijk, Paleis op de Lange Voorhout, Paleis Noordeinde, landgoed Sorghvliet, natuurgebied de Scheveningse Bosjes, het Westbroekpark, het Kurhaus en het Westduinpark. In totaal zo’n 19,4 km. Hier haalt de chauffeur de groep op met het minibusje en is het zo’n 15 minuten rijden naar de camping in Wateringen.

Dag 5
Rustdag
Vandaag is het zondag en houden we een dagje rust. We bezoeken een kerkdienst. Degene die nog niet genoeg van het wandelen krijgen, maken een korte wandeling in de buurt.

Dag 6
Hoek van Holland
’s Ochtends begint de groep de tocht waar ze eergister zijn geëindigd. Wandeling naar station Hoek van Holland. We komen o.a. langs stadspark Madestein en het charmante vissersdorpje Ter Heijde om uiteindelijk in  Hoek van Holland aan te komen. In totaal zo’n 18,9 km. Hier eindigt de tocht op het station Hoek van Holland.