Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Trektocht

Er is bijna geen land ter wereld met een grotere diversiteit dan Zuid-Afrika. Je vindt er bruisende miljoenensteden, maar ook ongerepte wildernis, reusachtige bergmassieven en uitgestrekte savannen. Je kunt er olifanten spotten, maar ook pinguïns en walvissen. Je ontdekt de rijkdom maar ook de armoede in de sloppenwijken. Dans mee op het ritme van de traditionele trommels, ruik de geuren van de inheemse gerechten, ontmoet de kleurrijke mensen en duik in de golven van de oceaan. Tijdens deze reis beleef je Afrika in al zijn facetten.

Photos

BESCHRIJVING

Kaapstad

Tijdens deze 18-daagse rondreis ontdekken we de hoogtepunten van het Zuid-Afrikaanse land. Onderweg overnachten we in diverse eenvoudige hotels en pensions. De reis begint in Kaapstad, prachtig gelegen tussen de bergen en de zee. Beroemde schoonheden zoals de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop zullen we zeker niet overslaan. Maar er is nog veel meer. Het nabijgelegen Robbeneiland is bekend vanwege Nelson Mandela, die hier twintig jaar lang gevangen zat. Bij het plaatsje Simon’s Town wonen duizenden pinguïns in een kolonie. Een heel bijzonder gezicht.

Stichting HOSA

Helaas heeft de stad ook een donkere kant die we niet uit de weg zullen gaan. In de sloppenwijken worden we geconfronteerd met schrijnende armoede en gebroken gezinnen. Gelukkig zullen we ook zien hoe stichting HOSA hoop biedt aan de sloppenwijkbewoners. De stichting is hier projecten gestart voor beter onderwijs, werkgelegenheid en jongerenwerk. We zullen één van deze projecten bezoeken. De ontmoeting met de lokale bevolking laat ongetwijfeld een diepe indruk achter.

Walvissen en olifanten

We laten Kaapstad achter ons en trekken de bergen in. We doen verschillende nationale parken aan waar we in het ongerept natuurschoon de indrukken van Kaapstad kunnen verwerken. Tsitsikamma National Park strekt zich uit over 80 km kustlijn, waar reusachtige rotspartijen uit het water oprijzen. Zuid-Afrika staat bekend om haar grote wilde dieren. Voor de kust van Hermanus hebben we grote kans walvissen te zien, en in Elephent National Park gaan we op zoek naar de big five. De reis eindigt in de havenstad Port Elisabeth, waar we tot rust komen op één van de prachtige zandstranden. Met een rugzak vol onvergetelijke herinneringen vliegen we terug naar huis.

REISDETAILS

vliegreis – huurauto’s – accommodaties

Bij de prijs inbegrepen

  • retourvlucht
  • vervoer met huurauto’s
  • CO2-compensatie huurauto’s
  • overnachting in eenvoudige accommodaties
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • optionele excursies en entreegelden
  • CO2-compensatie vlucht €50,- (optioneel)
  • boekingskosten €23,-

Let op! de data van deze reis zijn gewijzigd

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?
Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodaties en een inpaklijst.
Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Meer weten?
Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Bekijk alvast de omgeving via één van onderstaande websites:

Maaltijden
Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10,- per dag kwijt bent.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten
Voor deze reis heb je een geldig paspoort nodig. Je hebt voor Zuid-Afrika geen visum nodig.

Medicijnen?
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

PROGRAMMA

Hieronder volgt een voorbeeld van hoe het dagprogramma eruit kan zien. Deze is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1 – zaterdag
vlucht naar en aankomst in Kaapstad

Dag 2 – zondag
Kaapstad
We bezoeken vandaag een kerkgemeente in Kaapstad. Na de kerkdienst maken we een verkenningstocht rond de Tafelberg. Bovenaan heb je een wijds uitzicht over de stad en de omgeving. De Tafelberg ligt in een nationaal park waarin we een korte of langere wandeling kunnen maken.

Dag 3 –  maandag
Kaapstad
We maken een excursie naar ‘die mees suidwestelike punt van die vasteland van Afrika’; de beroemde Kaap. Onderweg komen we langs de pinguïnkolonie van Boulders Beach. Hier stoppen we even, want hoe bijzonder is het om tussen deze nieuwsgierige vogels door te lopen.

Dag 4 –  dinsdag
Kaapstad
Vandaag brengen we een bezoek aan Robbeneiland, een van de meest bijzondere musea ter wereld. Per boot vertrekken we naar de plek waar de beroemde apartheid strijder Nelson Mandela jarenlang gevangen werd gehouden. We krijgen een rondleiding van een ex-gevangene en horen over de bijzondere geschiedenis van dit eiland.

Dag 5 –   woensdag
Kaapstad
Zodra je voet zet op Zuid-Afrikaanse bodem wordt het je al snel duidelijk: in dit land is een enorme kloof tussen arm en rijk. Stichting HOSA is een stichting die zich inzet voor inwoners die leven in Armoede. We maken vandaag kennis met hun werk en brengen een bezoek aan een van de projecten waarin zij actief zijn. Aan het eind van de dag verlaten we de stad en trekken we naar Hermanus Bay.

Dag 6 –  donderdag
Hermanus
We trekken vandaag de natuur in rondom de Kogelberg. Tijdens een wandeling genieten we van de prachtige groene wereld om ons heen. Op ons gemakje maken we kennis met de flora en fauna van het Kaapse fynbos.

Dag 7 –  vrijdag
Hermanus
Hermanus Bay staat bekend als ‘het walvissendorp’. Vandaag maken een wandeling over het strand. Lopend langs de vloedlijn zou je deze grote waterdieren kunnen spotten, iets dat een onuitwisbare indruk achterlaat.

Dag 8 – zaterdag
Mosselbaai
We vertrekken met een omweg door het binnenland naar Mosselbaai. Onderweg gaan we langs Robertson en maken we kennis met een boer van een bijzondere wijnboerderij. ’s Avonds komen we weer tot rust in ons nieuwe onderkomen.

Dag 9 – zondag
Mosselbaai
We houden vandaag een dagje rust.

Dag 10 –  maandag
Tsitsikamma
De komende dagen verblijven we op een bijzondere locatie in de natuur van het Tsitsikamma National Park. In dit regenwoud valt genoeg te beleven. Vandaag kunnen we een bezoek brengen aan de apen, exotische vogels of olifanten.

Dag 11 – dinsdag
Tsitsikamma
Het Tsitsikamma National Park heeft meer dan dieren alleen. Echte durfals maken vandaag ‘s werelds hoogste bungee-sprong: 216 meter of zoeven een 200 meter lange zip-line naar beneden, met adrenaline verhogende brugwandeling. Degene die liever met beide voeten op de grond blijven staan, maken een mooie wandeling in de omgeving.

Dag 12 –  woensdag
Tsitsikamma
Een dagje rust. In de tuin van onze accommodatie kun je heerlijk bijkomen, liggend in het gras met een goed boek. Wie zin heeft maakt een uitstapje naar een stadje of baai in de buurt.

Dag 13 – donderdag
Tsitsikamma
We maken een mooie wandeling over het strand bij St. Francis Bay, een kleine kustplaats waar je dolfijnen kunt zien duiken in het water van de Indische Oceaan. Een van de markeerpunten van St. Francis Bay is de prachtige witte vuurtoren. Aan het eind van de dag genieten we van een uitgebreide Afrikaanse braai.

Dag 14 –  vrijdag
Addo
We gaan op safari! We trekken vandaag richting het noorden. Hier bezoeken we het Elephant Addo national park. Hier leven kuddes olifanten, leeuwen, hyena’s, zebra’s, nijlpaarden etc. We trekken met onze eigen auto door het park en blijven er net zo lang als we willen.

Dag 15 –  zaterdag
Addo
Hebben we gister niet genoeg gezien? Dan gaan we vandaag toch lekker weer?

Dag 16 – zondag
Addo
Vandaag kunnen we een dienst bezoeken. Daarna nemen we lekker de tijd om bij te komen van de hele reis. We hebben zoveel gezien, samen praten we nog even na over deze indrukwekkende reis.

Dag 17 – maandag
We vliegen vanaf Port Elizabeth weer naar huis. Daarom is het vandaag de ideale dag om nog wat souvenirs te komen. Want mooie souvenirs, daar heeft Zuid-Afrika er genoeg van!

Dag 18 – dinsdag
Aankomst in Nederland.

REISLEIDING

Haai/ Goeiedag!

Dat zijn alvast twee woordjes Zuid-Afrikaans;
woordjes die we vast veel gaan gebruiken, ga je mee??

Even voorstellen:
Ik ben Marijke Versteeg en heb het reis-virus helemaal te pakken! Wat een groepsreis voor mij bijzonder maakt is het ‘samen op reis zijn’. Iedereen is even los van zijn normale dagelijkse leven, iedereen hoort erbij en iedereen wil een mooie tijd beleven; dat leidt tot een ontspannen sfeer en tot ‘het samen goed hebben’. Dat vind ik los van de bestemming al fantastisch, tel daar dan ook nog het avontuur van reizen bij op en dan begrijp je mijn verslaving J Ik houd van veel afwisseling en heb daardoor al veel landen, continenten en culturen gezien, met name de natuur gaat me nooit vervelen;  menige mooie (stevige 😉 ) wandeling heeft voor het hoogtepunt van een vakantie gezorgd!

De trektochten van Amarant vind ik een fantastisch concept; dan ben je écht samen op pad en heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar we als groep willen. Dus… elke avond de kaart op tafel en weer het plan voor de komende dag vaststellen (gaan we walvissen spotten, olifanten zoeken, ons onderdompelen in de Zuid-Afrikaanse cultuur, de bergen in voor een stevige wandeling of kruip je met je boek onder een bananenboom; wat een keuze!!!). Na de routekaart mogen er ‘andere kaarten’ op tafel; want bij vakantie horen natuurlijk ook spelletjes en ruimte om eens van gedachten te wisselen over ons geloof en de (andere) dingen die je bezig houden.

Ook in het dagelijks leven houd ik van die mix van ontmoeten en actief zijn; ik werk in de hulpverlening, maar houd daarnaast van hardlopen, van sporten met m’n buurvrouw (nou ja… vooral als we daarna koffie drinken 😉 (toch die ontmoeting weer he) en eigenlijk ook heel erg van snowboarden (maar dat is helaas wel een lastige sport in Nederland) en o ja… ik houd ook van cappuccino, dus als we in een nieuwe stad of dorpje aankomen, nodig ik je vast uit om me te vergezellen tijdens een ‘lean-back’-momentje! (geen idee hoe de koffie in Zuid-Afrika is, maar dat merken we dan vanzelf).

Ek hoop ons sal mekaar sien!!