Frankrijk

Zuid-Frankrijk Fietsen en Wandelen 1

Natuur & Actief

Bruisende stadjes en verstilde dorpjes trekken aan je voorbij. In de verte snoeit een boer zijn lavendelveld. Het achterland van de Middellandse Zeekust is de perfecte bestemming voor een vakantie in het voorjaar! Met temperaturen van een graad of twintig is het heerlijk fietsen en wandelen. Wat je er tegenkomt? Lieflijke heuvels, ruige canyons, een rijke historie en de beroemde burcht van Carcassonne. We overnachten in comfortabele groepshuizen in het schilderachtige Franse dorpje Cantignergues.

Photos

BESCHRIJVING

ONONTDEKT

We verblijven middenin de Minervois, een wijngebied in de Languedoc-Roussillon. Deze wijnstreek is grotendeels onontdekt gebleven bij het grote publiek. Al fietsend maken we kennis met een landschap vol tegenstellingen: glooiende heuvels en uitgestrekte wijngaarden worden afgewisseld door grillige rotspartijen en diepe kloven. We fietsen door de vlakte van het Canal du Midi, en wandelen door glooiende heuvels. De fiets- en wandelroutes zijn met een goede conditie (en enige fietservaring) prima te doen: een minibusje brengt ons zo nodig naar het startpunt en haalt ons bij het eindpunt weer op, waardoor we verschillende gebieden kunnen aandoen.

RIDDERSTAD CARCASSONNE

We passeren al wandelend of fietsend tal van interessante bezienswaardigheden. Zo herbergt het wijnbouwgebied rondom Lézignan-Corbières diverse wijnboerderijen en wijnkelders, die uiteraard te bezoeken zijn. Een andere route voert langs de Abbaye de Fontfroide, een cisterciënzerklooster uit de 11e-eeuw. Ook een bezoek aan het plaatsje Lagrasse behoort tot de mogelijkheden, met zijn smalle middeleeuwse straatjes en oude bruggen. Cultureel hoogtepunt is ridderstad Carcassonne, een van oorsprong Kathaarse vesting. De bekendste bezienswaardigheid is de gerestaureerde citadel, La Cité genaamd. Het is een van de best bewaarde voorbeelden van een middeleeuwse burcht in Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

DORPSLEVEN

Tijdens deze fietsvakantie verblijven we in volledig gerenoveerde 19e-eeuwse huizen, midden in het sfeervolle vakantiedorpje Cantignergues. In het dorp is een gezellige groepsruimte met bar, een dorpsterras met prachtig uitzicht over de vallei en een klein kapelletje, gehuisvest in een voormalige wijnkelder. Voor wat verkoeling neem je een duik in het zwembad, of daal je af naar het beekje de Cesse.

REISDETAILS

INBEGREPEN

  • overnachting in 2-pers. kamers*
  • vervoer met minibusjes**
  • CO2-compensatie per minibusje €13,40
  • gebruik van fietsen en helmen
  • reisleiding

NIET INBEGREPEN

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

*Toeslag 1-pers. kamer €49,- p.p.
**Als je met eigen vervoer naar de bestemming reist, geldt een korting van € 199,- p.p.

REISKAART

TRANSPORT EN VERBLIJF

VERVOER

De reis begint ’s ochtends. We verzamelen op een plek midden in het land. Vanaf daar reizen we in 1,5 dag met minibusjes naar de accommodatie. Onderweg overnachten we in een hotel. Op de terugreis rijden we wel in één dag van Zuid-Frankrijk terug naar Nederland.
Het vervoer met minibusjes is inbegrepen in de prijs. Mocht je als deelnemer bereid zijn om tijdens de reis (bij toerbeurt) te rijden (met aanhanger), meld ons dit dan bij boeking. Als er chauffeurs nodig zijn, ontvang je te zijner tijd een uitnodiging voor een verplichte chauffeurstraining door een erkende instructeur. Als je het chauffeurscertificaat al eerder gehaald hebt, kun je direct ingezet worden als chauffeur. Bij veel kampeer- en fietsreizen gaat een aanhangwagen mee. Dit vereist natuurlijk extra aandacht, hier worden dan ook speciale rijtrainingen voor ingepland. In alle gevallen volstaat een B-rijbewijs.

VERBLIJF

We verblijven in één of meerdere huizen in Cantignergues. De huizen kijken uit op de kleine vallei en het vele groen in de omgeving. Alle slaapkamers zijn voorzien van 1-persoonsbedden.

PRAKTISCHE INFORMATIE

OMGEVING

We verblijven in het authentieke dorpje Cantignergues in de Zuid-Franse regio Hérault. De huizen van het dorp zijn gebouwd in de 17e en 18e-eeuw in authentieke Franse stijl. Het dorp Cantignergues bestaat in totaal uit zo’n 11 huizen waarvan het grooste gedeelte in beheer is van Amarant Reizen; dit deel wordt Tamarisk Villlages genoemd. De streek is vooral geliefd om het heerlijk warme klimaat, de korte afstand tot de Middellandse zee en het afwisselende landschap. Zo zijn er de ruige heuvels, de diep uitgesleten canyons, het uitzicht op de Pyreneeën, maar vind je er ook uitgestrekte groene valleien met wijn- en olijfgaarden.

TYPE REIS

Dit is een heerlijke fiets- en wandelvakantie vanuit een vaste en luxe accommodatie. De tochten zijn actief maar niet overdreven zwaar. Met elkaar bekijken we hoe de dagen eruit zien. We zijn dus flexibel, mocht je als groep meer houden van wandelen dan van fietsen (of andersom) dan kunnen we meer van deze dagen in het programma stoppen, of de groep opsplitsen in wandelaars en fietsers.

FIETSEN

Amarant Reizen geeft voor elke deelnemer een fiets mee, die de hele vakantie tot je beschikking staat. De toerfietsen hebben 24 versnellingen, een stuurtasje, bidon met houder en zijn voorzien van fietspomp en slot. In het zadeltasje zit een fietsreparatiesetje. Tevens krijgt elke deelnemer een helm mee.

MAALTIJDEN

In de keuken van de accommodatie is alles aanwezig om met elkaar een maaltijd te bereiden. De reisleiding zal waarschijnlijk een voorstel doen voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat je per dag ongeveer € 10,- kwijt bent aan maaltijden. Ook ben je vrij om uit eten te gaan.

KLIMAAT

Het gebied heeft een zeer aantrekkelijk klimaat: het aantal zonne-uren verspreid over het hele jaar is 3000 en de zomers zijn heet en droog. Meer informatie over het weer op je vakantiebestemming kun je vinden op www.weeronline.nl.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Valuta
In Frankrijk kun je gewoon met de euro betalen. Geld opnemen kan bij de geldautomaten met behulp van je pinpas.

Bagage
Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons een informatieboekje met meer informatie over de reis en een uitgebreide bagagelijst.

Gezondheidszorg en verzekeringen
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Een annuleringsverzekering afsluiten is na vijf dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.
Voor een bezoek aan Frankrijk heb je geen vaccinaties nodig.

Reisdocumenten
Voor Frankrijk heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig. Het is zinvol om deze zo nodig tijdig aan te vragen. De periode van afhandeling verschilt per gemeente. Een paspoort of identiteitskaart is tien jaar geldig; voor het aanvragen heb je twee recente pasfoto’s nodig. Er is geen visumplicht. Indien je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, raden we je aan navraag te doen bij je ambassade of consulaat.
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend.
Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

MEER WETEN?

Benieuwd hoe de streek eruit ziet? Met Google Maps Streetview kun je alvast de omgeving bekijken. Of kijk eens op één van onderstaande websites:

REISVERSLAG

“Een stukje Frankrijk waarin jij als toerist een bijzonderheid bent!”

“In een prachtige, rustieke omgeving, waar mobiel bereik niet vanzelfsprekend is, ontdek je opnieuw hoe waardevol écht contact is.”

“Altijd al eens willen weten hoe Carcassonne er in het echt uitziet? :)”

Fietsreis Cantignergues

DAGPROGRAMMA

Dit is een voorbeeld-dagprogramma. We kunnen ook een dag fietsen inruilen voor wandelen (of andersom), of dat de helft van de groep gaat fietsen en de andere helft gaat wandelen. Het precieze programma wordt tijdens de reis met elkaar bedacht.

Dag 1 – vrijdag
We verzamelen ’s ochtends en rijden het eerste stuk van onze route. Aan het eind van de dag overnachten we in een overnachtingshotel.

Dag 2 – zaterdag
We vervolgen onze weg en komen begin van de middag aan in Cantignergues. Hier installeren we onszelf in de accommodatie en de rest van de dag gebruiken we om te relaxen of een wandeling te maken in de omgeving. ’s Avonds koken we met elkaar een maaltijd.

Dag 3 – zondag
Vandaag is een rustdag. In Homps is een Engelstalige kerkdienst waar we heen kunnen. ’s Middags maken we een wandeling ten noorden van Cantignergues.

Dag 4 – maandag
Vandaag stappen we op de fiets, voor een route van ca. 40 kilometer. Vanuit Cantinergues fietsen we via St Julien des Meulieres, langs de Dolmen de Lauriole en de Pic St Martin naar Siran en Pepieux. Wie durft neemt een frisse duik in het meer Lac de Jouarres. Ook bezoeken we onderweg het sfeervolle Olonzac. Via Azille en La Liviniere fietsen we omhoog terug naar Cantignergues.
Wie hierna nog energie heeft, kan een bezoek brengen aan Carcassonne, een oude ommuurde vestingstad waar je door de gezellige straatjes kunt dwalen en sfeervol uit eten kunt.

Dag 5 – dinsdag
We fietsen een route van 31 km die uitgebreid kan worden met 21 km. (dus 52 km. totaal). Met de bus en fietstrailer rijden we vanuit Cantignergues naar Lagrasse en daar fietsen we een rondje tegen de klok in. Van Prat Vieil naar Tournissan, St Laurent-de-la-Cabrerisse en Fabrezan. Vanaf daar naar Camplong-d-Aude en Ribaute terug naar Lagrasse. Hier kunnen de sportievelingen naar Termes gebracht worden met de bus, waar ze (grotendeels dalend) terugfietsen naar Lagrasse. Deze route gaat via de Gorges de Terminet, St Martin des Puits en St Pierre des Champs.

Dag 6 – woensdag
Vandaag wordt weer een wandeldag. In de omgeving van Anciene Abbaye Ste-Marie de Fontfroide kunnen we een prachtige wandeling maken en dat combineren met een bezoek aan de middeleeuwse abdij middenin het bos. Dit indrukwekkende kloostercomplex dateert uit de 11e eeuw. We sluiten deze dag af op het strand aan de Middellandse Zee.

Dag 7 – donderdag
Deze dag staan we op een van de hoogste punten uit de omgeving, 2 kilometer ten oosten van Ferrals-les-Montagnes. Dit punt kunnen we bereiken door hierheen te fietsen vanuit Cantignergues (of eventueel door daar met de bus heen te rijden). De route gaat verder via Autheze, Faveyrolles, Le Bouys met als rustpunt Minerve (na 27km). Dit schitterende katharenstadje staat bekend als één van de mooiste dorpen van Frankrijk en mag je zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan deze streek. De geschiedenis van deze plek is fascinerend en – als mooie bonus – de wijn smaakt er heerlijk. Na een lange stop in Minerve fietsen we via Fauzan en St-Julien des Meulieres terug naar Cantinergues.  We fietsen ca. 45 km totaal.

Dag 8 – vrijdag
We rijden naar Parc Naturel Regional du Haut-Languedoc en navigeren naar het meer van Laouzas. Dit is een prachtige plek waar je diverse watersporten kunt beoefenen en vanuit hier starten ook verschillende wandelroutes door het natuurreservaat. Hier leven wilde zwijnen, schapen, arenden en vele zangvogels. Een mooi, rustgevend gebied voor een laatste vakantiedag. ’s Avonds genieten we in de luxe accommodaties van een heerlijke maaltijd en een Frans wijntje.

Dag 9 – zaterdag
We vertrekken heel vroeg in de ochtend, want we rijden in één dag terug naar Nederland. ’s Avonds rond een uur of 21.00 arriveren we op de afgesproken plek.

Reisleiding

Hallo!

Mijn naam is Leon Nieuwenhuize, ik ben 45 jaar, getrouwd en trotse papa van een dochter van 15 jaar. Ik woon in Goes, in het hart van Zeeland, de provincie met de meeste zonuren van Nederland. In het dagelijks leven werk ik als groepswerker binnen het gevangeniswezen. Mede door mijn werk heb ik vrijheid enorm leren waarderen, en ben dan ook een echt buitenmens. Tijdens onze gezinsvakanties ben ik graag actief bezig. De bergen zijn mijn favoriete bestemming in Zwitserland, Oostenrijk en Italië, maar ook Noorwegen trekt mij enorm. In de zomer geniet ik al bergwandelend, met dagtochten of een huttentocht, al mountainbikend, of downhillend van de grootsheid van de natuur en ik sta het liefst de hele winter op de ski’s. Ik ben inmiddels al weer verschillende jaren reisleider, en sinds 2013 heb ik verschillende reizen mogen verzorgen voor Amarant.

Dit jaar viel mijn oog op de reis naar Cantignergues; een totaal onbekend stuk Europa voor mij; ik ben nog nooit in Frankrijk op vakantie geweest. Maar ik ga graag samen met jou het avontuur aan om hier als ‘Amaranters’ een onvergetelijke vakantie van te maken.