Zwitserland

Zwitserland Belalp 1

Natuur & Actief

Wallis. Is er een mooier stukje Zwitserland denkbaar? Glooiende alpenweiden, spitse bergtoppen en grillige gletsjers vormen samen een fascinerend landschap. Het tinkelen van koeienbellen, het zachte klotsen van een beekje, de roep van de bergmarmot: het zijn de typische geluiden van het hooggebergte. Ze horen bij het echte Alpenleven, zoals dat al eeuwenlang geleefd wordt op de hellingen van de Belalp. Gelegen aan een uitloper van de machtige Aletschgletsjer is dit één van de fraaiste natuurreservaten van de Alpen. Te midden van dat natuurschoon staat ons chalet: de perfecte springplank voor tal van sportieve activiteiten.

Photos

BESCHRIJVING

Grootste gletsjer van de Alpen

De Belalp ligt op zo’n 2000 meter hoogte, waardoor je direct vanuit het chalet een aantal schitterende wandelingen kunt maken. Volg de Panoramaweg naar de Oberaletsch Hütte en geniet van het uitzicht op de grootste gletsjer van de Alpen. Of waag de oversteek van de Belalp naar de Riederalp: een 90 meter hoge hangbrug overspant de kloof tussen beide bergen. Is dat nog niet avontuurlijk genoeg, dan kun je de stijgijzers onderbinden en een gletsjertocht maken onder leiding van een gids. Doe je liever een stapje terug? Zelfs de beginnende wandelaar kan op de Belalp goed uit de voeten. Overigens is ook op ander vlak van alles te doen: van een bezoek aan het stadje Sion tot een welverdiend dagje relaxen in de thermale baden van Brig.

Per gondel naar het chalet

We verblijven in een prachtig houten chalet boven op de Belalp. In het knusse huis zijn meerdere appartementen gemaakt, elk met ruimte voor zes personen. De ligging van het huis is fenomenaal: midden op een alm, in autovrij gebied, met uitzicht op de hoogste Alpentoppen. De reis ernaartoe is een avontuur op zich, want vanuit het dal is de Belalp alleen per gondel te bereiken. Gelukkig is alles goed geregeld: van frequente afvaarten tot bagagetransport. En wat is fijner dan ’s ochtends met een kop koffie op het balkon te staan en te genieten van de stilte? Hier voel je je als Heidi en Peter op de berg. Een ongerepte Alpenervaring!

REISDETAILS

Minibusjes – accommodatie

Bij de prijs inbegrepen

  • overnachting in 2-pers. kamers
  • vervoer per minibusjes*
  • CO2-compensatie minibusjes
  • reisleiding

Niet inbegrepen

  • maaltijden en consumpties
  • excursies en entreegelden
  • boekingskosten €23,-

*Bij gebruik eigen vervoer geldt een korting van €269,-

PRAKTISCHE INFORMATIE

Je hebt geboekt en nu?

Fijn dat je met ons mee op reis gaat! Ongeveer 6 weken voor aanvang van de reis ontvang je een reisinformatieboekje. Hierin staat een beknopte routebeschrijving, de adresgegevens van de accommodatie en een inpaklijst.

Vlak voor vertrek ontvang je van ons een deelnemerslijst en een brief waarin de reisleider zich voorstelt en je informeert over het verzamelpunt.

Maaltijden

Samen eten vinden wij een belangrijk onderdeel van onze groepsreizen. Je kunt met elkaar maaltijden bereiden of je kunt er met de groep voor kiezen om lekker uit eten te gaan. Mogelijk doet de reisleiding een voorstel voor een maaltijdpot. Iedereen legt dan een vast bedrag in waarmee de algemene boodschappen gedaan kunnen worden. Houd er rekening mee dat als je elke dag samen kookt, je ongeveer € 10 – 15,- per dag kwijt bent.

Bagage

Een aantal weken voor vertrek ontvang je van ons meer informatie over de toegestane hoeveelheid bagage.

Reisdocumenten

Voor reizen binnen Europa heb je een geldig paspoort of nationale identiteitskaart nodig.

Medicijnen?

Als je medicijnen gebruikt adviseren wij je om bij de huisarts, apotheek of GGD een medisch paspoort te halen. Hierop kan de arts gegevens vermelden over de ziekte en de benodigde medicijnen. Dit paspoort is handig als je in het buitenland nieuwe medicijnen nodig zou hebben, maar is ook van belang aan de grens. Omdat sommige geneesmiddelen onder de narcoticawet vallen en dus kunnen worden beschouwd als drugs bewijst het medisch paspoort, dat je de medicijnen meeneemt op doktersvoorschrift en voor eigen gebruik. Meer informatie vind je op Rijksoverheid en douane.

Gezondheidszorg en verzekeringen

Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. Als je nog geen reisverzekering hebt geboekt en dit alsnog zou willen doen, dan kun je hiervoor bij Amarant Reizen terecht. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op. Helaas is een annuleringsverzekering na 5 dagen na boeking niet meer mogelijk. Als je vaker op reis gaat kun je bij Amarant Reizen ook een doorlopende reisverzekering afsluiten.

DAGPROGRAMMA

Hieronder volgt een voorbeeld van het dagprogramma.
Let op! Dit programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Dag 1
Reisdag. ’s Ochtens vroeg vertrekken we naar Blatten in Zwitserland. In Blatten parkeren we de auto’s en reizen we met een grote gondel naar onze bestemming Belalp, een adembenemende plek hoog in de bergen. Daar staat het chalet waar de komende dagen verblijven.

Dag 2
Vandaag is een rustdag. Wordt op je eigen tijd wakker en geniet van besneeuwde alpentoppen en van het groene dal dat letterlijk aan je voeten ligt. Neem voor het ontbijt een momentje op het balkon en bewonder de schoonheid van de natuur.
Er is geen zwaar programma vandaag. Wel tijd voor overdenking. Een dag ook om te wennen aan de hoogte van 2000m.
Op de agenda staat een kerkenwandeling van ongeveer 10km. De wandeling voert langs een viertal kerkjes en bergkapellen. In een van deze wonen we een Duitstalige interkerkelijke dienst bij. We nemen de gitaar en liedbundels mee natuurlijk, en zingen de kerkdaken eraf!

Dag 3
Klaar voor een sportieve uitdaging? Neem een stevig ontbijt want we gaan de Sparrhorn beklimmen!  De route naar de voet van de berg is ontspannen en loopt via Tyndal monument. Dan wacht een pad dat ca. 850m omhoog voert naar de Sparrhorn Grat op 3015m. Voor de deelnemers die het graag iets rustiger doen, geen probleem! Er gaat een lift naar een hoogte van 2750m. Vanaf dat punt kan je ook de Grat beklimmen. Boven op de top heb je een magnifiek uitzicht op de vele vierduizenders en de gletsjer. En let op, aan de overkant zie je de Panoramaweg. Die lopen we later in de vakantie.
Op de terugweg kan je onder het genot van een drankje nagenieten op het panorama terras van Hotel Belalp, het oude grande hotel van de Belalp.

Dag 4
Een van de wandelklassiekers op de Belalp is de hangbrugwandeling. De hangbrug is 124 lang en 80m hoog. Ze overspant de imposante Massaschlucht (kloof) en verbindt de Belalp met de Riederalp. De wandeling is middelzwaar en staat bekend om de vele prachtige uitzichtspunten. Aangekomen op de Riederalp wacht een beloning. Een heerlijk terras met een majestueus uitzicht!

Een leuke ontspannen wandelvariant is de Massaweg wandeling. Die voert vanaf Blatten langs de Schlucht naar de Ried/Morel (ca 200 stijgen). Dat is ook het ontmoetingspunt waarvandaan we met de hele groep via Brig naar de Belalp terugreizen.

Dag 5
Vandaag doen we een dagje Italië!  We rijden naar Verbania, gelegen aan de westkant van het meer. Het is een typisch Italiaans stadje met een kleine haven. Daar is een aanlegsteiger waarvandaan je kan eilandhoppen! Naar de Borromeische eilanden Isola Bella, Isola Madre en Isola Superiore dei Pescatori. De eilandjes zijn al eeuwenlang bewoond. Geniet van de cultuur, architectuur, de zon, terrasjes winkeltjes..

Dag 6
De Foggenhorn is 2580m hoog en hangt -zoals de naam al aangeeft- wel eens in de wolken. Meerdere paden leiden naar de top, maar welke variant je ook kiest, de vergezichten vallen in dezelfde categorie: om over naar huis te schrijven!  Loop in ieder geval deels langs het pad dat over de flank van de berg loopt: Het Suonenpad waarlangs de Zwitsers een ingenieus irrigatiekanaal hebben aangelegd.

’s Middags gaan we zonnen en zwemmen bij het Lusga bergmeertje tussen hotel Belalp en het Tyndall monument. Lekker met een boek op het balkon mag ook natuurlijk!

Dag 7
Geen last van hoogtevrees en zin in een uitdaging? Dan is dit je dag!  We kunnen gaan klettersteigen in de Massaschlucht met een professionele gids. De schlucht ligt in het  verlengde van de Aletsch gletsjer.  Ervaring is niet vereist. Wel een normale conditie en een gulle lach!  Voor instructies en materiaal wordt gezorgd.
Voor de rest van de groep is er een mooie wandeling in buurt van de klettersteig route.

Dag 8
Vandaag brengen we een bezoek aan de alpenboerderij (vanaf het balkon van de accommodatie te zien) en de sennerei (kaasmakerij) in Alpe Bel tegenover het kerkje. Proef de raclet kaas, om mee naar huis te nemen of voor het avondeten ’s avonds. Mmmmm..

Dag 9
Zondag rustdag. We kiezen een kerk in het dal en wandelen ernaar toe. Op tijd uit de veren dus. In overleg wordt het een katholische dienst in Blatten of de evangelische gemeinde in Brig. Na de dienst is er gelegenheid om de oude vestingstad Brig te ontdekken.

Dag 10
We’ve saved the best for last . . . . . . .  De Panoramaweg wandeling met misschien een overnachting in de Oberaletsch berghut. Het panoramapad slingert zich hoog door een gletscher landschap met spectaculaire uitzichten op afwisselend de Aletsch en de Fischer gletsjers, de langsten in Zwitserland. Het is een unieke tocht door het hart van dit UNESCO werelderfgoed gebied. De overnachting in de berghut is een belevenis op zich. De locatie is werkelijk uniek; de accommodatie zelf is eenvoudig met gebruik van een eenvoudige avondmaaltijd en ontbijt. Het is ook mogelijk op dezelfde dag terug te lopen naar het chalet.

Dag 11
De wandelaars die hebben overnacht in de Oberaletschhut komen in de loop van de dag terug. Vandaag staat in het teken van fietsen. We huren elektrische mountainbikes en gaan klimmen en dalen. On- en off-road. Maak je borst maar nat.

Iets minder vermoeiend maar minstens zoveel plezier geeft een afdaling per Trotti bike, een soort step maar dan met schijfremmen:  acht kilometer naar beneden suizen, van Belalp naar Blatten. Heerlijk. Een onvergetelijke ervaring!

Dag 12
Terugreis naar Nederland.

sneak peek

REISLEIDING

Reisleider Gerdine stelt zich vast aan je voor:

Wandelen in de bergen, is er iets mooier dan dat? De ijle lucht, steile paadjes, bijna buiten adem nog even dat laatste stukje… en dan een fantastisch uitzicht. Ik ben Gerdine en woon in het mooie Wageningen. Ik ben 27 jaar en werk bij een organisatie die zich bezig houdt met duurzame voedselproductie: een ontzettend leuk en belangrijk vakgebied. Dat duurzame voedsel moet overigens wel lekker zijn, ik houd namelijk van koken en samen eten met familie of vrienden. Verder lees ik graag of kijk ik een goede serie, en ik doe aan kickboksen en breien. Maar niet tegelijkertijd haha. Tijdens de reis vind ik het belangrijk dat we als groep open met elkaar kunnen zijn, over wie jijzelf bent, wat je gelooft en waarom je leeft zoals je leeft. En dat we natuurlijk samen gaan genieten van Gods prachtige schepping. Ik zie er naar uit om je te ontmoeten!