Wat maakt surfen zo verslavend?
Surfen Amarant Reizen 1 2

Het is voor mij de perfecte combinatie van actief bezig zijn en lekker op het strand relaxen!

“Het strand is een heerlijke plek om te zijn”, verklaart staflid Carolien haar passie voor surfen, “maar de hele dag niks doen vind ik saai. Surfen is dan ideaal. Het is voor mij de perfecte combinatie van actief bezig zijn en lekker op het strand relaxen!” Op haar 16e is Carolien tijdens een vakantie in aanraking gekomen met surfen en sindsdien is ze bijna elke zomer op het water te vinden. Eerst ging ze als deelnemer mee op reis, later als staflid. Ze heeft al zoveel kampen meegemaakt dat ze de tel is kwijtgeraakt. Ook haar teamgenoot Dirk-Jan is aardig gehecht geraakt aan zijn plank: “Ik ben als het ware geboren op het water. Mijn ouders wonen aan een meer in Friesland dus werd ik van jongs af aan al meegenomen in de zeilboot en kano. Met mooi weer gingen we altijd zwemmen. Later ben ik gaan windsurfen. Vanaf toen heb ik vele uren al windsurfend in mooi of juist ontzettend guur weer doorgebracht.”

Wat maakt surfen zo verslavend?

 “Het is de combinatie van sport en natuur”, legt Dirk-Jan uit. “Je bent buiten, vaak in een mooie omgeving en lekker actief in en op het water. Daarnaast is het met windsurfen een uitdaging om tegen de natuur te vechten in storm en regen. Als het hard waait, kan je dan ook knetterhard over het water vliegen en dikke jumps maken. Met golfsurfen deal je meer met de indrukwekkende kracht van het water, wat echt een kick geeft.”

Wat golfsurfen zo fantastisch maakt is het spel met de zee.

Golfsurffanaat bij uitstek is Robert, eigenaar en instructeur van golfsurfschool Surfkaravaan in Ouddorp, die de surflessen verzorgt. Al 25 jaar is hij besmet met het ‘surfvirus’, zoals hij het noemt, en heeft er daarom maar zijn beroep van gemaakt. Net terug van een surfvakantie op Bali vertelt hij graag over zijn uit de hand gelopen hobby: “Wat golfsurfen zo fantastisch maakt is het spel met de zee. De zee is natuurlijk veel groter en sterker dan jij. Maar als de zee jou een golf geeft waar je op mag rijden dan is dat een enorme beloning. Golfsurfen is bovendien de oudste en meest pure vorm van brandingsport. Het wordt al eeuwenlang gedaan op Hawaï.”

Kun je eigenlijk wel leren surfen in een week?

 “Absoluut”, zegt Robert stellig. “Aan het einde van de eerste lesdag kunnen de meeste deelnemers met hulp van de instructeur al op hun board staan en een golf uitrijden. De rest van de week leren ze om zelfstandig te surfen. Ouddorp is bovendien een zeer geschikte locatie voor beginnende surfers. De diepe Noordzee komt tot vlak voor het strand en de aanwezigheid van zandbanken in Ouddorp zorgt voor een constante aanvoer van mooie golven.” In Ouddorp krijgen de deelnemers elke dag twee uur les bij de surfschool. Ook in Noordwijk vormen lessen golfsurfen een vast onderdeel van het programma. Tijdens het windsurfkamp in Zeewolde zijn de activiteiten wat vrijblijvender en kunnen de deelnemers zelf bepalen of ze het water op gaan of liever een potje beachvolleyballen. Carolien: “Er was een jongen in onze groep die bij elkaar nog geen 10 minuten op de plank heeft gestaan. Hij kwam vooral voor de gezelligheid: zwemmen, kletsen en chillen in de zon. Hij heeft een superleuke week gehad. Dat kan dus ook.”

Ik vond allebei de kampen echt super leuk!

Deelneemster Evi maakte twee keer een surfkamp mee, in Zeewolde en Noordwijk. “Ik vond allebei de kampen echt super leuk! Je deed meestal veel verschillende activiteiten. Bij het windsurfkamp hebben we bijna de hele week gesurft. Elke dag gingen we naar het strandje en dan kon je doen wat je wilde:  zwemmen, surfen, zonnen… We kregen de eerste avond les op het droge. De rest van de week kon je alles in het water uitproberen. Bij de Beach & Active reis hebben we in twee middagen leren golfsurfen. De leiding deed ook gezellig mee. Ik had al een paar surflessen in Frankrijk gehad, dus ik wist een beetje wat ik kon verwachten. Ik vond de lessen erg leuk en ik heb ook echt leren surfen.”

Door de combinatie van luieren en leuke activiteiten is de sfeer altijd super

Niet alleen het surfen, maar ook de gezelligheid blijkt een belangrijke succesfactor van de vakanties. Robert: “Als je een week met elkaar optrekt, leer je elkaar goed kennen. Je bent er voor de sport, maar óók voor elkaar. Dat maakt die kampen zo uniek.” Carolien kan dat beamen: “Door de combinatie van luieren en leuke activiteiten is de sfeer altijd super. De instructeurs komen ’s avonds ook gezellig bij het kampvuur zitten.” “Op de één of andere manier zijn bijnamen zo gevormd op een kamp”, vult Dirk-Jan aan. “Ik ben eens een heel kamp lang ‘papa-beer’ genoemd. Daarnaast vertelden de tieners me een keer dat ze het cool vonden dat ze zowel knettergek als superserieus bij ons konden zijn. Dat is één van de grootste complimenten die ik ooit gekregen heb.” Ook voor Evi speelt de sociale factor een belangrijke rol: “De groepen waren leuk, de leiding was altijd aardig en je leert hele leuke mensen kennen. Ik kan de surfkampen bij iedereen aanbevelen.”