Duurzaamheid is een woord dat steeds vaker opduikt.
Duurzaam op reis Amarant Reizen 1

Samen kunnen we het verschil maken!

Slecht nieuws voor alle aardbewoners: de schepping is in gevaar. En niet zo’n beetje ook. Droogtes, overstromingen en aardbevingen komen steeds vaker voor en treffen de armste landen meestal het hardst. Klimaatverandering is niet meer te ontkennen en onze massale CO2-uitstoot ligt daar hoogstwaarschijnlijk aan ten grondslag. Kunnen we het tij nog keren? “Een grote uitdaging”, zegt de website van Climate Stewards, “maar geen onmogelijke. Samen kunnen we het verschil maken.”

Voor Amarant Reizen is duurzaamheid geen hype

Duurzaamheid is een woord dat steeds vaker opduikt. Mensen over de hele wereld worden zich ervan bewust dat we zuinig moeten zijn op de aarde en haar schatten. Voor Amarant Reizen is duurzaamheid geen hype. Al vanaf het allereerste begin bestaat het reisprogramma voor een groot deel uit natuurreizen, wandelvakanties, fietsvakanties en kampeervakanties waarbij zoveel mogelijk van de natuur genoten wordt, met zo min mogelijk vervuiling. Ook de kleinschaligheid die Amarant Reizen kenmerkt, is zowel voor de reiziger als voor de natuur een pluspunt.

Voor je het weet, lig je zelfs als meest ongeïnteresseerde deelnemer met een verrekijker in het gras.

Als je als reisorganisatie zo op de schoonheid van de schepping bent gericht, kun je alleen maar blijven bestaan als die schepping gespaard blijft. Want zeg nou zelf: welke toerist wil nu op vakantie naar een dode rimboe of een gesmolten gletsjer?

A Rocha

Amarant Reizen is niet de enige christelijke organisatie met een groen karakter. Over de hele wereld worden christenen zich meer en meer bewust dat belangrijke natuurgebieden en de daar voorkomende flora en fauna met spoed bescherming nodig hebben. Daarom werkt Amarant Reizen sinds 2010 samen met A Rocha, een internationale christelijke organisatie die zich inzet voor natuurbehoud in binnen- en buitenland. A Rocha wordt, net als Amarant Reizen, geïnspireerd door het besef dat God de aarde heeft geschapen en de mens verantwoordelijk is voor het beheer ervan. De organisatie werkt op alle continenten aan kleinschalige projecten die zich richten op wetenschappelijk onderzoek, natuurbescherming en natuur- en milieueducatie. De projecten benadrukken de rol van de gemeenschap, waarbij mensen van totaal verschillende achtergronden bijeenkomen om gemeenschappelijke doelen  na te streven.

Aanstekelijk enthousiasme

De samenwerking tussen Amarant Reizen en A Rocha werpt op diverse terreinen haar vruchten af. De natuurexperts van A Rocha weten als geen ander hoe mooi de schepping is en hoeveel er te zien valt voor een oplettend oog. Daarom gaan zij als reisleiders mee met de natuurreizen van Amarant. Het enthousiasme van deze natuurfreaks is aanstekelijk en voor je het weet, lig je zelfs als meest ongeïnteresseerde deelnemer met een verrekijker in het gras. Dat maakt niet alleen de reis extra leuk, maar zorgt ook voor een stukje bewustwording. Want wie de natuur beter leert kennen, zal meer en meer gaan begrijpen hoe belangrijk het is om haar te beschermen.

Als we God liefhebben, kunnen we niet achteloos de wereld beschadigen die Hij liefheeft.

Naast het delen van haar passie voor de natuur, heeft A Rocha een klimaatprogramma ontwikkeld waarmee iedereen zijn of haar CO2-uitstoot kan compenseren: Climate Stewards. Letterlijk: ‘Klimaat Rentmeesters’. Het compenseren van CO2-uitstoot via Climate Stewards is een simpele manier om een groot verschil te maken. Zo doneert Amarant Reizen voor elke gereden of gevlogen kilometer een bedrag aan A Rocha. Die donaties worden gebruikt voor de aanplant van bossen, het herstel van biodiversiteit, de ontwikkeling van een kleinschalige lokale economie en de opvang van CO2.

Jouw steentje

Is CO2-compensatie een excuus om op dezelfde voet door te leven? Zeker niet! A Rocha roept iedereen op om beter te leven met minder CO2-uitstoot. Juist als christenen hebben we deze verantwoordelijkheid. Deze wereld is van God. Als we God liefhebben, kunnen we niet achteloos de wereld beschadigen die Hij liefheeft. Het rentmeester-zijn hoeft niet te betekenen dat je leven minder comfortabel wordt. Het zijn soms kleine tips die je helpen om te genieten van genoeg. Op de website van Climate Stewards vind je elke dag een simpele en praktische suggestie om jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Klimaatbewust

In hoeverre we onze CO2-uitstoot daadwerkelijk kunnen compenseren, is moeilijk te meten. Of we echt 100% klimaatneutraal zijn, is daardoor eigenlijk niet te zeggen. Daarom spreken we liever van klimaatbewust. Wanneer we ons met elkaar inzetten voor behoud van de natuur, zullen we ook in de toekomst nog heel lang kunnen blijven genieten van de aarde die onze Schepper zo prachtig gemaakt heeft!

Tien tips voor een duurzame vakantie:

  • Beperk je bagage. Elke kilo zorgt voor een groter belasting van het voertuig, en dus voor meer CO2-uitstoot.
  • Kies bij voorkeur voor een kampeervakantie. Dat is de milieuvriendelijkste vorm van verblijf. Over het algemeen geldt: hoe luxer de accommodatie, hoe groter de milieubelasting.
  • Kies bewust je vervoermiddel. Reizen met een volle minibus is minder vervuilend dan het vliegtuig. Het openbaar vervoer is een nog betere optie, en fietsen of wandelen is natuurlijk het allerbeste!
  • Kies een reis waarbij de natuur centraal staat en je onder de indruk zult raken van de schoonheid van de schepping.
  • Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten (zoals armbanden van koraal, schilden van schildpadden).
  • Laat geen afval achter in de natuur.
  • Pluk geen bloemen of planten, raap geen schelpen of koralen.
  • Gebruik zaklampen en opladers op zonne-energie.
  • Bezoek gebieden waar gewerkt wordt aan natuurbehoud, zoals reservaten.
  • Besef dat je niet in je eentje de wereld kunt veranderen, maar dat alle beetjes helpen. Samen kunnen we het verschil maken!