Tips om duurzaam op reis te gaan
duurzaamopreis

Duurzaam op reis

De coronacrisis zet ons weer even met beide benen op de grond. We reizen niet meer de wereld over voor een businessbijeenkomst in Hong Kong of een dagje shoppen in Londen (microvakantie). In 2020 ging alles anders en nu beseffen we hoeveel we eigenlijk reisden en wat niet reizen met ons doet. We lezen over de sterkste afname CO2-uitstoot ooit door de corona-pandemie! Dat zet ons wel te denken. Als het virus straks weg is, betekent dat dan ook weer: weg schonere lucht? Zonde! Wij kijken graag met je naar hoe je milieubewuster op reis kunt gaan.

Als Amarant Reizen zijn we al jaren bewust bezig met het thema ‘duurzaamheid’. Wij werken samen met de wereldwijde beweging A Rocha die zich door middel van hun klimaatprogramma Climate Stewards inzet voor duurzame- en bosplantprojecten. Met deze projecten worden fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energie. Daarnaast dragen ze bij aan de biodiversiteit en de lokale economie van de allerarmsten op aarde.
De wereld is en blijft een plek om zuinig op te zijn. Daarom is er bij onze reizen extra aandacht en respect voor de natuur. Wij bieden bijvoorbeeld veel kampeerreizen aan midden in de natuur en ondernemen de meeste activiteiten in de natuur! Check hier ons gehele reisaanbod.

Heb je een vakantiebestemming in je hoofd en wil je ook nadenken over duurzaam reizen? Denk dan eens na over de volgende vragen:

Duurzaam reizen is samen reizen
Wat zijn de verschillende opties om naar de bestemming te reizen?

In Europa zijn veel bestemmingen tegenwoordig goed per trein bereikbaar en ter plaatse kun je bijvoorbeeld een fiets huren of de lokale bus gebruiken. Misschien willen de eigenaren van je verblijf je wel even bij het station oppikken? Geen gekke vraag om te stellen! Daarnaast kun je bijvoorbeeld proberen om met meerdere personen naar de bestemming te reizen via BlaBlaCar. En ga je wat verder weg op reis? Neem dan een rechtstreekse vlucht met een nieuw type toestel. Ter plaatse reis je verder per trein of bus. Er is een handige app om verschillende manieren van reizen in Europa te vergelijken. Je vergelijkt hier gemakkelijk de reistijd, klimaatimpact en prijs met elkaar!

Steun de lokale economie
Wat voor invloed heeft mijn reis op de lokale bevolking?

Profiteert de lokale bevolking ook mee van jouw vakantie? Dit kan bijvoorbeeld door lokaal te dineren en te overnachten in accommodaties beheert door de lokale ondernemers. Dit heet Community Based Tourism. Je boodschappen kun je bijvoorbeeld ook op de lokale markt doen in plaats van in de grote supermarkt.

Kies je voertuig bewust als je duurzaam reist
Welk vervoermiddel past bij de duur van mijn vakantie?

Heb je maar een paar dagen vrij, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om bijvoorbeeld het vliegtuig te pakken, want dan ben je sneller op je bestemming. Maar voor die paar dagen stoot je wel heel wat CO2 de lucht in. Je kunt er ook voor kiezen gewoon een paar dagen in Nederland op vakantie te gaan of naar Duitsland of België. Dan is jouw impact relatief gezien het kleinst.

Heb je wat langer de tijd en ga je vliegen naar een verre bestemming, maak dan zo efficiënt mogelijk gebruik van de tijd die je hebt maar travel slow. Dit betekent dat je meer tijd neemt om te genieten en de plekken echt in je op te nemen. Dit is het tegenovergestelde van een strakke planning waarvan je van hotspot naar hotspot reist, zo snel mogelijk (binnenlandse vluchten?). Om van plaats naar plaats te reizen gebruik je bijvoorbeeld de trein of bus, en zo zie je toch veel van het land. Bij deze manier van reizen gaat het niet om een plek te bezoeken, maar een plek beleven! Je dompelt je even onder in de streek en komt ook weer uitgerust thuis na een vakantie! Wil je weten voor hoeveel CO2 uitstoot jouw reis verantwoordelijk is? Kijk dan even op de website van Climate Stewards, hier kun je het gemakkelijk laten berekenen.

Kies voor duurzame activiteiten wanneer je reist.
Wat wil ik tijdens de reis gaan doen?

Ben je toe aan rust of een actieveling? Ga lekker de natuur in! Probeer zoveel mogelijk activiteiten te ondernemen met ongemotoriseerd vervoer. Wandelen is natuurlijk het eerste waar je aan denkt. Blijf wel op de paden en laat vooral geen afval achter in de natuur. Daarnaast kan je als afwisseling ook eens gaan kanoën of mountainbiken. Wil je liever een citytrip? Doe zoveel mogelijk ter plekke wandelend, bijvoorbeeld een stadswandeling. Deze wandelingen leiden je meestal langs hotspots, maar ook plekken die niet in alle gidsen staan vermeldt. Je kan natuurlijk ook een gids inhuren of een workshop volgen, zo investeer je in de lokale bevolking (gelijk toepassen!). En diner eens een keer niet op het drukste plein van de stad, maar net een straatje verder. Meestal een stuk goedkoper en authentieker.

Als Amarant Reizen proberen wij bij het organiseren van onze groepsreizen zoveel mogelijk rekening te houden met het verantwoordelijk omgaan met de schepping en zo natuurlijk anders te zijn! Je hoeft niet perse minder te reizen, maar reis wel bewust! Check ook eens deze blog.

Wil je dat wij meekijken hoe jij nog duurzamer op reis kan? Stuur ons vooral een berichtje!