Griekenland, voel de najaarszon

De zon, gecombineerd met herfstkleuren en een strak blauwe lucht maakt Grieks Macedonië tot een ideale vakantiebestemming in het najaar. Hier reis je door de wereld van culturele schatten en mythes via oude handelsroutes op weg naar een van de hoogste bergen, de Olympus. Vorig jaar kwam een groep Amaranten enthousiast terug na hun reis. Wij mogen nog even meegenieten dankzij hun reisverslag…

Met elf personen beginnen we onze reis in een oergezellig hostel aan het randje van het centrum van Thessaloniki. De naam ‘Stay’ nodigt je uit om hier te blijven! Wij gebruiken het als uitvalsbasis om de bruisende (studenten)stad te ontdekken. We schuiven aan tafel bij een van de vele tavernes en proeven souvlaki’s, moussaka en de Griekse wijn. Een eerste kennismaking smaakt naar meer!

Bezoek aan Thessaloniki

Wanneer we met een gids door het eeuwenoude Thessaloniki wandelen, maken we kennis met de vele culturele schatten, mooie mythes en verhalen uit de rijke geschiedenis. Het blijkt een stad te zijn van botsingen tussen culturen en religies. Joden, Christenen en Moslims hebben er om beurten de boventoon gevoerd. Synagoges werden omgebouwd tot kerken om later te worden getransformeerd tot moskeeën. Nu staat er nog één enkele minaret fier omhoog naast de Rotunda. In deze stad stichtte Paulus één van de eerste christelijke gemeentes. Op zondagochtend worden wij met een vrolijk ‘Calimeri’ begroet door broeders en zusters uit de Evangelical Church. De dienst wordt speciaal voor ons in het Engels vertaald. Wanneer we samen Amazing Grace zingen in het Grieks en Engels, weten we ons met elkaar verbonden. Tijdens deze week staan we dagelijks stil bij de brieven van Paulus aan de Thessalonicenzen. Zo weten we de Bijbelse geschiedenis te verbinden met het leven van nu.

Historische handelsroute

We verlaten de drukke stad en trekken met onze huurauto en minivan door een van de rijke delta’s aan de Egeïsche zee. De asfalt weg wordt afgewisseld met verharde grindwegen. We moeten kuilen en diepe groeven ontwijken; een avontuurlijke tocht waarbij we genieten van de sierlijke flamingo’s en grootse pelikanen. Een krabbenvisser brengt net zijn vangst aan land en verwondert zich met een grote lach over onze belangstelling voor zijn bootje.

Bij de stad Edessa wandelen wij via de oude handelsroute Via Egnatia de moderne stad uit naar het oude Edessa. Langs de geplaveide wegen staan pilaren die vertellen over de oude stad. We lopen door boomgaarden vol rijpe vruchten, katoenvelden en langs een oude spoorlijn. Een prachtige wandeling met een stevige klim. Vermoeid keren we weer terug naar Edessa om te genieten van een traditioneel Griekse maaltijd met – natuurlijk – een Greek Salad.

Verhalen in de synagoge

We reizen via het Bijbels Berea, wat nu Veria heet, naar ons volgende hotel. In Veria maken we een stadswandeling met onze gids Regina. In het goed bewaard gebleven Joodse kwartier staat de oudste synagoge van Noord Griekenland. Hier ontmoeten we Mr.Bakolas. Zijn verhaal over de joden die tijdens de Duitse bezetting in mei 1943 werden gearresteerd en gedeporteerd, maakt op ons een onuitwisbare indruk. We wandelen verder in de voetsporen van Paulus en zien zijn standbeeld op het grote plein in de stad. Het verhaal van zijn komst naar Berea wordt verteld in twee kunstig weergegeven mozaïeken.

Volgend jaar weer?

De laatste vakantiedagen verblijven wij in een hotel aan de voet van de Olympus en aan zee. Als een oranje rode bal komt rond half acht de zon op achter de vissersnetten. Bootjes die net zijn uitgevaren om de nachtelijke vangst binnen te halen, steken scherp af tegen de kleurrijke horizon. De zon maakt ons wakker om erop uit te trekken. Vanuit het bergdorpje Litochoro maken we een prachtige wandeling op de Olympus. Onze route voert ons over trappetjes en meer dan zeven houten bruggen via het oude klooster van Siant Dionysios naar Prioria. Dit is het hoogste punt op deze berg die met de auto te bereiken is. Vanaf hier dalen wij weer af over een prachtig bergweggetje naar het dorpje Litochoro.

Een dagje strand, relaxen en een heerlijke maaltijd aan zee maakt onze reis helemaal af. Maar hoe krijg je die verse vis nu het best van zijn graat? Gelukkig weet reisleidster Rianne hier wel raad mee en we laten het ons goed smaken. Deze ontdekkingsreis smaakt naar meer, er is zoveel te zien in Grieks Macedonië dat negen dagen nooit genoeg is. Dus… volgend jaar weer?!

Gegarandeerd vertrek!

Noord-Griekenland

Noord-Griekenland

8 dagen – €1.094,00

Grieks Macedonië is een wereld op zich. Dat merk je meteen als je aankomt in het bedrijvige Thessaloníki. De levendige studentenstad ademt geschiedenis.

Bekijk de reisinformatie

Gegarandeerd vertrek!