Aaah… het goede leven in Italië
piemonte dorpje

Aaah… het goede leven in Italië

De geur van vers gezette koffie dringt langzaam tot me door. Loom draai ik me op mijn rug. Een eigenwijze zonnestraal piept tussen de traditionele houten luiken van mijn kamer door. Wat een zalige manier om wakker te worden, en wat ligt die boxspring toch heerlijk. Ik ben pas anderhalve dag in dit royale huis in Italië maar voel me nu al een ander mens. Het is maandag. Maar niet zo’n maandag als de rest van het jaar. Vandaag sta ik uitgerust op, klaar voor een nieuwe dag.

Saamhorigheid

Na een uitgebreide douche verlaat ik op slippertjes mijn kamer. De geur van warme broodjes lokt me naar de keuken. Daar staat Claudia het ontbijt al klaar te maken voor de groep. We zijn hier met zijn twaalven en Claudia is degene die ons deze week verwent met haar kookkunsten. Ze brengt samen met de reisleider een sfeer van gastvrijheid en gezelligheid met zich mee. Die sfeer zat er trouwens op de heenweg al meteen in. Een deel van de groep was op eigen gelegenheid naar Italië afgereisd, maar ik koos voor de saamhorigheid van het busje. Ongelofelijk hoe snel je elkaar leert kennen tijdens zo’n reisdag en hoe open iedereen in de groep is.

Landhuizen en Alpentoppen

Al rijdend kregen we al een indruk van deze relatief onbekende streek in het noordwesten van Italië. Piemonte betekent zoveel als ‘aan de voet van de bergen’. Terwijl we zelf door lieflijk glooiende heuvels reden met barokke landhuizen en idyllische wijngaarden, waren de majestueuze Alpentoppen altijd in zicht. De eerste verkennende wandeling hebben we ook al achter de rug. Direct vanuit ons vakantieverblijf door de bossen en landerijen van Piemonte met haar charmante dorpjes: verrassend mooi.

Vandaag gaan we eropuit op de fiets, een elektrische welteverstaan, want die groene heuvels zijn prachtig maar ook pittig. Voor de liefhebber staat verderop in de week nog een stedentripje naar het sierlijke Turijn op het programma, een stevige bergwandeling en een bezoek aan een van de beroemde wijnhuizen van deze streek. Ik geloof dat we het echte Italië met alle zintuigen gaan beleven en ben van plan te genieten van alles wat de regio te bieden heeft.

Hangmat

Stiekem vind ik het na zo’n intensieve dag ook altijd wel fijn om me even terug te kunnen trekken. Dat kan hier volop. Ons vrijstaande huis is prachtig gelegen op de top van een heuvel en biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende dorpjes en op de Franse, Italiaanse en Zwitserse Alpen. De weldadige stilte op het Italiaanse platteland ademt een bijzondere rust. Op de twee buitenterrassen, onder de fruitbomen in de binnentuin, in een hangmat op de heuvel, of aan de rand van het zwembad in één van de heerlijke ligstoelen: het is van ‘s morgens vroeg tot in de late uurtjes heerlijk vertoeven in en rondom het huis.

Le lucciole

Ik glimlach als ik terugdenk aan gisteravond. Na een smakelijke maaltijd en een mooie zondagse afsluiting van de dag, genoten we op het grote overdekte terras van de dans van ‘le lucciole’; de vuurvliegjes met hun oplichtende achterlijfjes. Een sprookjesachtig mooi schouwspel was het. Als de rest van de vakantie ook zo zal zijn, dan kan ik over een weekje niet anders dan het beroemde cliché volmondig beamen: ‘la vita è bella’.

 

Deze droom kan werkelijkheid worden! Reserveer jouw plekje in de hangmat en boek je reis naar Piemonte hier.