Hotspot of Godspot?
keesvanWijk

Column Kees van Wijk
Algemeen directeur VVV Nederland

Hotspot of Godspot?

Vraag aan iemand waarom hij of zij met vakantie gaat en tien tegen één krijg je een antwoord in de trant van: ‘er eens even helemaal uit zijn’, ‘de batterij weer opladen’, ‘niks hoeven en lekker genieten’. Maar niets is minder waar. De profeet Jeremia had ons moderne mensen allang door, al wist hij nog niks van vakantie – wel alles van ballingschap, maar dat terzijde. Jeremia, of liever zijn Zender, liet eeuwen geleden optekenen: ‘Niets is zo onbetrouwbaar als het hart, onverbeterlijk is het, wie zal het kennen?’

Ook ons vakantiegedrag blijkt grotendeels gestoeld te zijn op zelfbedrog gevoed door wensdenken. Deze zomer deed marktonderzoeksbureau Multiscope een online onderzoek onder Nederlandse kampeerders. Wat blijkt: één van de belangrijkste criteria voor het selecteren van de geschikte camping is de beschikbaarheid van Wifi (draadloos internet). Niks idyllische ligging aan een kabbelende beek, wat nou blinkend sanitair met rustgevende muziek, hoezo campingtheater en dagelijkse animatie voor de kinderen? Dat alles valt in het niet bij de meest essentiële voorziening: Wifi. De hamvraag is niet meer ‘wat kunnen we doen’ maar ‘kunnen we online’?

Laptop, tablet en smartphone behoren intussen voor tweederde van de vakantiegangers tot de noodzakelijke kampeeruitrusting. En wat doen we daar dan mee? Ja, natuurlijk af en toe het weer checken of info opzoeken over een bezienswaardigheid. Maar vooral: onze privé e-mail lezen en onze social media pagina’s bijhouden. Digitaal ouwehoeren om het maar zo te zeggen.

“Schat, we zijn de luchtbedden vergeten!”

“O, wel lastig, maar gelukkig heb ik mijn iPhone bij me.”

Hoezo ‘er even helemaal uit zijn’; hoezo ‘helemaal wat anders doen’; hoezo ‘de batterij opladen’? Dat laatste trouwens wel, want je hebt niks aan een laptop of mobiel met een lege accu.

Maar wanneer bijna iedereen als een kudde zwijnen naar de Wifi hotspots stormt, ontstaan er vanzelf Wifi notspots: een soort stiltegebieden zonder digitale vervuiling. Waar het ontvangstsignaal van stilte nog optimaal is. En dat is iets heel anders dan het ontbreken van geluid. Misschien komt een ander – de Ander – dan ook gemakkelijker aan het woord. En blijken we een Godspot gevonden te hebben…