Een mountainbikereis naar Schotland met een actieve groep
Amarant Reizen Schotland mountainbiken 4

Mountainbikereis naar Schotland

Op je laatste krachten trap je slingerend het stukje naar de top van de heuvel terwijl het zweet langs je rug loopt. Bovenaan gekomen stap je even af om uit te hijgen. Een adembenemend ruig landschap in felgroene kleuren strekt zich voor je uit. Verlaten, op een handjevol mountainbikers na, waar jij er één van bent. De gure wind rafelt wolkenflarden uit elkaar en laat een paar prachtige zonnestralen door. Ze overvallen je als puur geluk. Je longen vullen zich met frisse berglucht en nieuwe energie waarmee je aan de uitdagende afdaling begint. Hier vind je dé bestemming voor een groepsreis waar er veel wordt gemountainbiket.

Schotland is al jaren een favoriete reisbestemming bij Amarant Reizen. Het land is met haar rauwe, ongerepte natuur een weldaad voor wandelaars, bergbeklimmers en avonturiers. Maar wat nog niet eerder op ons programma stond, is een mountainbikereis naar Schotland.  Toch is juist de combinatie van mountainbiken en de Schotse bergpaden een hele logische keuze. Sterker nog: het is één van de beste plekken voor jou en je klimfiets om samen van uitdagende singletracks én een waanzinnig mooie omgeving te genieten.

7Stanes
7Stanes is de naam van acht mountainbike centrums die zich allen bevinden in het zuiden van Schotland. Rondom de centra bevinden zich de beste mountainbikepaden van het land. Mountainbikers uit heel het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten komen hier speciaal naar toe voor de mooiste singletracks. Je hoeft geen ervaren mountainbiker te zijn om deze beroemde trails te proberen. Er zijn diverse routes voor verschillende niveaus. Allen voorzien van duidelijke wegwijzers. Bovendien hebben de meeste centra oefengebieden om je techniek wat te verbeteren. Maar ook voor de rijder op topniveau is er genoeg te ontdekken. De 7Stanes van Schotland zijn van dusdanige wereldklasse dat ze thuishoren op de bucketlist van elke mountainbiker.

Karakter
Elk mountainbike centrum heeft haar eigen karakter. We zetten de hoogtepunten voor een mountainbikereis naar Schotland voor je op een rij:

Glentress ligt slechts op een uur rijden van Edinburgh. Van het drukke stadsleven is echter niets te merken in deze prachtige vallei, waar stilte en rust je omgeven. Vanaf je fiets heb je een prachtig uitzicht op de rivier Tweed en de gelijknamige vallei. Na afloop van de rit is er gelegenheid om te douchen of na te genieten met een kop koffie in het café.

Het nabijgelegen mountainbike centrum Innerleithen is vooral bekend om de uitdagende downhill routes. Een walhalla voor de geoefende mountainbiker die gek is op sensationele afdalingen. Adrenaline-liefhebbers komen hier ruimschoots aan hun trekken.

Liever een tandje lager? In het oefengebied van Kirroughtree vindt je wat vriendelijkere weggetjes om op te warmen. Zo kun je rustig wennen aan de Schotse paden en tegelijk genieten van de prachtige omgeving. Voor de afwisseling is een bezoekje aan het edelstenenmuseum een aanrader.

Ook Glentrool is zeer geschikt voor beginners, met een lange bosroute vol fotogenieke plekjes.  Onderweg stuit je op Bruce’s Stone, een ontroerent 17e eeuws oorlogsmonument

In Forest of Ae vindt je routes van uiteenlopende niveaus. Van rustige beginnerspaden tot steile afdalingen. Alle routes lopen door een schitterende bosrijke omgeving en deels langs het water van de rivier.

Ook vanuit mountainbike centrum Mabie fiets je zó het bos in, maar je hebt er tevens prachtige open plekken met waanzinnige uitzichten. Dit gebied is uniek vanwege de vele soorten vlinders.

De omgeving van Dalbeattie ademt een ontspannen sfeer, maar is verre van saai. Verkijk je niet op het niveau van de routes. De paden staan bekend om de technische hoogstandjes, granieten elementen en uitzicht over de Schotse kust.

Newcastleton tenslotte, wordt ook wel het best bewaarde geheim van de 7Stanes genoemd. Je komt hier weinig andere fietsers tegen. En dat is best vreemd, aangezien dit gebied barst van de perfecte plekjes: ultieme stilte, woestijnachtige landschappen en uitdagende afdalingen. Af en toe stuit je op oude nederzettingen uit vervlogen eeuwen.

Alvast een idee krijgen hoe de route er in het echt uitziet? Check deze video!

Nat
Tot slot, is er eigenlijk nog een reden om NIET in Schotland te gaan mountainbiken? Het klimaat misschien. Schotland staat bekend om haar natte, grijze en koude dagen. Waterdichte en beschermende kleding is dan ook een onmisbaar onderdeel van je uitrusting. Maar het natte karakter heeft ook iets moois: het is juist dankzij deze vochtigheid dat de natuur het zo goed doet. En de laaghangende bewolking zorgt soms voor die mysterieuze mist waar het land haar legendes aan te danken heeft.

Ga je mee naar deze mountainbikebestemming in Schotland?

Check hier al onze reizen.